Hogyan találjunk rá a legjobb blogokra?

Hogyan találunk rá kedvenc blogjainkra? Ahogyan egy kapcsolatépítő szájt is működik: vannak ismerős bloggereken keresztül. Náluk látjuk az ő ismerős bloggereiket is, és így tovább. A blogroll-hatás olyan erős a blogolvasóknál, hogy néha elég jól behatárolható blogkörök alakulnak ki: szigetek a blogoszférában.

Ezen többféleképpen lehet változtatni. Egyrészt ott vannak a blogok tartalmait naplózó szolgáltatók, amiket nemes egyszerűséggel blogkeresőknek szoktunk hívni. A pontosabb megfoglamazás persze az lenne, hogy: "blogokban kereső".

Merthogy az igazi blogkereső az az, amikor mindenféle paraméterek alapján keresünk blogokat. A paraméterek sokfélék lehetnek: mennyire komolykodó, melyik politikai oldalhoz húz, milyen témákról ír általában, milyen rendszeresen postol, stb. Hogyan lehet összehozni ezeket a blogokat/bloggereket? Itt van mindjárt a BlogCode.

A BlogCode úgy működik, hogy megadjuk egy adott kedvenc blogunk url-jét és nevét (akár a sajátunkét is), majd pedig egy néhány perc alatt kitölthető kérdőívvel kell meghatároznunk, hogy milyen is ez az általunk ajánlott blog. (Van egyébként egy könyves verzió is: annak StoryCode a neve.)



Maga a kérdőív kitöltése egyébként akár felfogható egy analízisnek is: én például csak most gondolkodtam el igazán azon, hogy a Hírbehozó mennyit foglalkozik mondjuk entertainment témákkal, mennyi cikk születik átlagosan, mennyire jelenik meg a saját vélemény, mennyire könnyed olvasmány, satöbbi.

Egyébként ha már itt tartunk, a Webisztánra is kitöltöttem a kérdőívet, és a legközelebbi blognak a geeksaresexy.blogspot.com-ot adta meg. Hmm..

Bár elsőre okosnak tűnik ez az oldal, valahogy mégsem lett túlzottan népszerű. Vajon miért?
Címkék: blogkeresők blogcode
2006.06.21. 08:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mert mire kitöltöd, elmegy a kedved az egésztől.
mert nincs magyarul, mert macerás regelni .. stb :S

Majd 10 év múlva, mikor a szövegfelismerés nem csak abból áll, hogy szkenner .. OCR program, hanem utána még spellcheck szerűen megnézi a gép, hogy értelmes-e, miről szól.

Majd ha a Word életképes szinonímákat tud adni, majd ha a google értelmezni tudja az olyan kérdést, hogy "szeretném partícionálni a meghajtómat, mit csináljak?" ..stb :)

Majd akkor lesz értelme heurisztikus blog-keresőkről beszélni, szvsz :]