Appoogle vagy Goople?

Mit akarna kezdeni egymással egy cég, mely az internetre akarja vinni az asztali alkalmazásokat (Google) egy olyan céggel, mely az asztalra akarja vinni az internetet (Apple)? Egyáltalán, véletlen-e hogy éppen most lett a Google vezérigazgatója - bizonyos Eric Schmidt - az Apple igazgatótanácsának a tagja?

Nem késtek persze azok az értékelések, hogy akkor most nyilván a Microsoft székházában hatalmas kapkodás kezdődött. Merthogy egy Google+Apple kombó akár már a Microsoftra is veszélyes lehet.

Amikor anno Schmidt a Google vezérigazgatójaként régi cégével, a Sun Microsystemsszel tartott közös sajtótájékoztatót, ugyanilyen parák voltak: na, akkor most összeáll a két cég, világuralomra törnek, és mindenki más meg marakodjon a morzsákon. Amíg lehet.

Már az AOL - Time Warner egymásbaboruláskor is voltak egyesekben apokalipszisélmények. Aztán mi lett az egészből? Jó, jó, de azért nem lehet csak legyinteni erre a fejleményre. Mi lesz, ha tényleg szorosabbra fűzi a szálakat az Apple és a Google?

A Google jelenleg futó webes alkalmazásai nem igazán illeszkednek az Apple hardverre és asztali cuccokra gyúró cégfilozófiájába. Nehéz lenne a Google web office törekvéseinek és az Apple notebookos nyomulásának közös nevezőt találni.

Ha már nem került Intel Inside matrica az inteles Mac-gépekre, akkor majd kerül Google Inside? Azt nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy Schmidt megélhetési okokból lett az Apple igazgatóságának tagja. A milliárdos a világ egyik legjobb székében ül, ugyan miért kéne neki a világ második legjobb széke?

Ha így hamarjában az ok nem is látszik tisztán, annyi bizonyos, hogy Schmidtnek rálátása lesz ezentúl mindkét cég stratégiájára, így ilyenkor valamilyen szintű szinergiával mindenképpen számolni szoktak.
Címkék: google macintosh
2006.08.30. 15:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A post első mondata a valleywag nyomán íródott...
A Google eddig nem igazán hajtott a mac felhasználók kegyeire. Google Earth van kint, de nem az igazi, a Gmail Notifiert egy évvel a windows-os verzió után adták ki, hivatalos GoogleTalk kliensnek pedig se híre se hamva. A Picasa vagy a Desktop portolása sem tűnik valószínűnek, bármennyire jó lenne egy versenytárs az iPhotónak.

Az viszont nem lenne rossz - bár nehezen elképzelhető - ha az Apple kommunikációja guglisodna egy keveset. Édes álom..
Igen, én is inkább az utóbbira tippelnék. Vagyis hogy az Apple-nek van szüksége a guglira és nem fordítva.
Szerintetek milyen gépeket használnak leginkább a Googleplexben:
ilyet: flickr.com/photos/x180/50329349/
vagy olyat: www.google.com/press/images/gallery/photo8.jpg
Inkább pc-re tippelek. A lényeges dolgaik meg úgyis saját igényekhez idomított GNU/Linuxon futnak, abban van a nagy mágia.
Itt érdemes megjegyezni, hogy a Google hw-architektúrája a mekkora menő. Ez a szerverrendszer olyan durvát és annyifélét (~toolbar, ~map, ~earth, ~video, ...) szolgál ki olyan stabilan egy teljes világ számára, amivel a konkurrencia egysével sem vagy csak nehezen boldogul.

Ez talán most a valódi érték benne (az Apple számára), hiszen máshol még közelítőleg sincs ilyen. Erre valóban lehet építkezni.

Ha lesz valaha korrekt .NET technológia (avagy a kétezres év letűnt bálványa az ASP (application service provider - kvázi szoftverbérlet)), ez lesz az. Olyan lesz mint egy mac: működni fog.
Közben találtam egy, bano gondolatmenetéhez kapcsolódó, fejtegetést a Google technológia és a .Mac szolgáltatás összeházasításáról Rui Carmo tollából.
Uraim, hagyjuk az érthetetlen és bonyolult technikai részleteket, miként reagált a tőzsde a hírre?