A civilizált Wikipedia: Citizendium

A Wikipedia társalapítója, Larry Sanger új projektet indít. A néhány nap múlva induló Citizendium abban különbözik majd a Wikipediától, hogy a wikiző netezők mellett "szakértők" fogják moderálni a topkikokat.
For all the endless talk about "Web 2.0," we have hardly even begun to think about harnessing this intellectual power for knowledge-building projects, much less actually act on it.
Amíg a Wikipedia megmarad a tökéletes, szabados wikiszájtnak, a Citizendium egy minőségibb wikizést szeretne megvalósítani. Kicsit olyan mint a Digital Universe, melyet ugye csak regisztrált szakavatottak írhatnak. Pontosabban, a Citizendium valahol a Wikipedia és a Universe között áll félúton.

Az egész bejelentéssel kapcsolatban a legérdekesebb véleményt a Deep Jive Interests hozza. A vonatkozó blogpost szerint a Citizendum egy következő fejlődési szintet jelenthet a netezők által generált tartalom történetében.
With Netscape and Citizendium, I think we’re seeing a response to the darker side of the Web2.0, which, ironically, may be a product of its own success. They seem to be the answer, to their owners at any rate, to the question, “Is the only way to prevent manipulation of these sites editorial control?” Will these sorts of sites evolve and change along side their “completely” user driven sites, or do they represent a new breed of user-driven content sites altogether?
Címkék: wiki wikipedia citizendium digital universe
2006.09.18. 11:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A magam részéről szoktam szimpatizálni a nagytestvéres, szabályozós, "hivatalos" dolgokkal - lásd helyesírás-nyelvhelyesség... :-) - de ennek itt nem tudom, mennyi esélye van. Ugyanis a Wikipedia úgy tűnik, működik. A rombolók, hülyeségeket írók egy idő után ráunnak, és maradnak azok, akik tisztességes szócikkeket gyártanak.
Persze a szabályozás itt főleg a nem szándékos hibák elkerülése, ill. a hitelesség megőrzése miatt van/lesz, de nem tudom, a közösség ezt mennyire igényli. Attól tartok, nem.
2 dolgon bukhat el a Citizendium:

Az egyik, hogy Larry Sanger nem ért a marketinghez és megint csinál egy túlbonyolított monstrumot 30 embernek, mint a hamvába holt Digital Universe (NuNupedia...).

A másik dolog, hogy nem tudni mivel fogja vonzóvá tenni a széles tömegek számára a Citizendiumot. Az összes ötlete csupa olyan változtatás a Wikipédiához képest, ami vélhetően nem növeli, hanem csökkenti az olvasó->közreműködő konverziót. Márpedig ha át akar venni milliónyi cikket a Wikipédiából, annak karbantartásához többezres gárda kell majd.

Nem adok neki sok esélyt, de ha beindul, akkor a tényleg bevált jobb ötleteket átveheti belőle a Wikipédia is.
Vitába szállnák azzal, hogy a magyar wikipédia jól működik:

Már ez is a Wiki történelmének a része:

blog.hu/tags/wikipedia


Math több a wikipédia szerkesztői diktatúráját élesen kritizáló cikket is írt:

Az anonimitás, az Internet sajátsága, a Wikipédia másik rákfenéje
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=6569
"Így válik az IP cím és nick azonosítás, a Wikipédia diktatúrájának „terroreszközévé”. Hogy a Wikipédiában diktatúra van, azt nem teszem idézőjelben, mert az van. Terror a terror szabadabb értelmében van: azaz agyatlan elnyomás."

Az Internet, mint nyilvánosvécé
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=6415
"Az Enciklopédia Britannica főszerkesztője hasonlította a Wikipédiát egy nyilvános vécéhez."

A (Magyar) Wikipédia nem lexikon
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=6358
"Mi tehát a Wikipédia? Nem sokkal több, mint pár, esetlegesen összejött ember esetlegesen szerkesztett közösségi véleménye. Nem méltó a lexikon névre."

Wikipédia: dilettánsok anarchiája
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=3915
"A demokrácia ugyanis nem csupán annyi, hogy néha szavazások vannak. Ennyi erővel akár a szocializmus is demokrácia lett volna.
A Wikipédia azonban bevallottan nem demokrácia,"