A magyar Backpack első lépéskéi

Láttunk már egy-két magyar startupot, de olyat, ami igazán eredeti és átgondolt, még nem. Ez most sem fog változni (bár sok más startuptól eltérően itt nagyon díjazzuk a lelkesedést, ami kitűnik a projektből), mindenesetre szimpatikus próbálkozásnak tűnik a Dolgomvan.hu erős bétája, mely a Backpack egyfajta értelmezése.

A Backpacket mi is használjuk todo listák, jegyzetek, dokumentumok tárolására. Szóval egyfajta virtuális személyi titkár, a la Ruby on Rails. Oké, térjünk vissza a Dolgomvanhoz. Bár a fejlesztők hangsúlyozták, hogy egy valódi bétáról van szó, az már elsőre is világos, hogy a Backpack a minta. Azt még nem látni, hogy lesz-e ebben a magyar projektben bármi innovatív. Remélhetőleg lesz.

A Dolgomvan szépen alkalmazza az Ajaxot (csak a szükséges felületek frissülnek, nem az egész oldal), kényelmessé téve ezzel a  bázisoldalak és todo-k, jegyzetek és linkek felvételét. A megszokott blogos formátumban sorakoznak előttünk az általunk létrehozott személyes bejegyzések.

Kicsit talán túl szellősre is sikeredett az oldal, így mondjuk notebookról nézve viszonylag kevés információ van előttünk "hajtás fölött" (lásd az ábrán). Az oldalról egyelőre ennyit. És most a kívánságlista: mindenképpen alapvető lenne, ha meg lehetne osztani a Dolgomvan-oldalakat csoportokkal, személyekkel. Nyilván itt is lesz wikizés és jól kereshető archívum, pontos hivatkozhatóság, linkelhetőség. Mindenképpen érdemes lenne felhasználói szempontból egy asztali verzió, mely - akárcsak a Google Desktop - szervesebben épül be az életünkbe, mint egy webes alkalmazás. És egy személyi titkár igenis legyen jelen az életünkben, minél közvetlenebbül.

A másik dolog sokkal alapvetőbb probléma: bár egy oldalon jelennek meg a todo-im (hogy  a faszba kell ragozni ezt a szót?) és a linkjeim meg a jegyzeteim, nem tudom egymásra vonatkoztatni őket. Pedig gyakran előfordul, hogy egy todo-hoz akarok linket beszúrni, illetve egy megjegyzésben utalni egy todo-ra. Ezt az összetettséget kellene végre egy szép dizájnban, barátságos, logikus felületen megoldani.

Az alapbétáról ennyit. Még foglalkozunk a témával, ha lezárul a korai fejlesztői fázis, és már a netezők nagyobb csoportja is kipróbálhatja a magyarul beszélő virtuális személyi edzőt titkárt. Hajráhajrá.
Címkék: backpack dolgomvan todo
2006.09.18. 22:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A "jó lenne ha" és hiba észrevételek mellett nem derül ki milyen funkciókat tud már az oldal.

Gáldi Ákos 2006.09.19. 11:48:30

Könnyebben menne a ragozás, ha magyarul próbálnád. ;)
Biztos ilyen, de se regisztrálni, se bejelentkezni nem lehet ...
Doka: nem publikus betateszt, csak a jelentkezettek nezhetik meg: online.blogter.hu/?post_id=79938
Ha már startup: Mit szóltok a webcsatorna.hu-hoz? (bár az mintha nem lenne túl webkettes...)
Ha nem a startup és todo lenne minden második szavad, lehet, hogy nem lennél ennyire trendi, viszont legalább szólna valamiről a post. Ebből sajos nem sokminden derült ki.
trendi? todo legalább egy évtizedes kifejezés. a startup még régebbi. ha tudsz jó magyarítást bármelyikre, azonnal átveszem a szótáramba. köszi a tartalmas hozzászólást.
Tartalmas postra tartalmas hozzászólás. Tennivaló, kezdeményezés.
Tennivaló/Kezdeményezéslista szoftver? Gratulálok. Ja és zsolti drága, a "post" az bejegyzés. lécci ne trendizz. menj inkább vissza a tartalmas viccek.hu-ra. ja nem, a java elemek és xml hu-ra. :) ott van a sok saját ötlet.
Tennivaló a todora, kezdeményezés a startupra, de gondoltam egyértelmű... Köszönöm a személyeskedéssel egybekötött felajánlást, megfontolandó. (Nem mintha eddig innét informálódtam volna webkettő ügyben.)
Sok sikert e magyarítások átültetésére. Nyilván érthetőbbé fogja tenni e szavak használata a "cikkeiteket". A személyeskedés nálad kezdődött. De nyilván többet nem lesz ilyen. Mert amit az ember nem szeret, azt nem olvassa. Úgy látom, én meg Sztahanov csak akkor vagyunk jó fejek a szemedben, mikor interjúért kopogtatsz, hogy cikket írhass a saját oldaladra. A személyünket érintő egyéb pikírt megjegyzéseket a továbbiakban emailben kérném, felbélyegezve. Felkerül a TODO listára. Aloha.

magyarul ha lehet 2006.10.03. 17:36:43

... todo-im
(hogy a faszba kell ragozni ezt a szót?)

teendőim, tennivalóim


Láttunk már egy-két magyar startupot ...

Én meg azt hohy elindult vmi magyar oldal