Ingyen szoftverek próbálgatásra

Bár sok jó ingyenes webes alkalmazás van, amit érdemes is használni, mégis, megkerülhetetlen hogy bizonyos munkafolyamatokat asztali szoftverekkel végezzünk. Nézzünk néhány ingyeneset, amit nyugodt lelkiismerettel használhatunk:

Paint.NET - nagyon hasonlít már kialakításában is a Photoshopra. Azért persze összetettebb műveletekhez még mindig jobb ha az Adobe-terméknél maradunk. De azoknak, akik alapdolgokra használják a Photoshopot, most alkalmuk nyílik egy ingyenes, és viszonylag jó alapeszköz-készlettel rendelkező fotószerkesztő szoftvert letölteni. (via TechCrunch)

OpenOffice - ennek az ingyenes szövegszerkesztőnek a küldetését akkor értettük meg igazán, mikor elkezdtük a Writelyt Docst használni. Az offline időszakokra kiválóan helyetesíti a webes szövegszerkesztőt az OpenOffice. Persze az esetek nagyrészében a Wordpad is megfelel. (A témáról holnap - egy másik alkalmalzás kapcsán - írunk még.)

ClamWin - ingyenes és rendszeresen frissülő antivírus szoftver Windowsra. (via Lifehacker)

KeePass - ingyenes jelszómenedzselő szoftver. Kiváló ingyenes segítség azoknak, akik sok jelszót és fióknevet használnak rendszeresen a weben. Vagyis mindenkinek. (via Lifehacker)

Eraser - ha eladjuk vagy kidobjuk a merevlemezt, szeretnénk biztosak lenni benne, hogy valóban minden adatot töröltünk-e. Ebben segít az Eraser. (via Lifehacker)

TrueCrypt - fájlok és mappák elzárására kiválóan alkalmas ingyenes szoftver. Nagy segítség azoknak, akik olyan gépen dolgoznak, melyet más is használ. (via Lifehacker)

Küldjétek bátran, ha tudtok még fontos ingyenes asztali szoftverekről, amiket sokan használnának, ha tudnának róla.
Címkék: windows asztali szoftverek szoftverek
2006.10.21. 15:42. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Photoshop alternatíva lehet a gimp: www.gimp.org/
biztos nem frenetikus újdonság, de a Ccleaner. www.ccleaner.com/download/ pucol registry-t, temporary file-okat, cache-t, lehet vele irtani startupos és telepített programokat.
cserébe nem tudtok jó és ingyenes HDD-helyrepofozót?
mac-en openoffice helyett neooffice-t ajánlom. x11-et nem szívesen telepít fel mezei user az openoffice miatt és a neooffice egész használható lett az új aqua-s release-ekkel. (www.neooffice.org/)

gimp szintén x11-gyel fut csak mac-en, natív verzió még nincs belőle, sőt igazán más értelmes alternatíva sincs. pixel vadászatra esetleg jó lehet a pixen (deluxe paint klón a legjobb fajtából) www.opensword.org/Pixen/ vagy esetleg a seashore seashore.sourceforge.net/
A virusirtohoz meg odatennem az AVG-t meg a z avast!-ot is, mert mindketto ingyenes, korlatlan ideig hasznalhato es jo.

...es kepszerkesztonek en is a gimp-et ajanlanam.
Bár OpenOffice-szal is lehet PDF fileba menteni, de a PDFCreator www.pdfforge.org/products/pdfcreator/ is hasznos lehet.
Az ingyenes ClamWin mennyire megbízható? Használja valaki? Megéri vajon helyette a Nod32-t újratölteni havonta? NOD-ra azért jópáran esküsznek, erről viszont még nem is hallottam.
Vélemény?
Hülyén hangzik, de a VLC is nagyon fontos szerintem. Anélkül képes (szinte) bármilyen videót (vagy hangot) lejátszani, hogy codecekkel kéne szórakoznunk. Egyszerűen használható, de ha bemegy az ember az "advanced" menübe, szinte bármi beállítható.
A Clamwin nem rossz, de nem tud memóriarezidensen, automatikusan működni, csak a szokásos jobb klikk/Scan for viruses és hasonlót, azaz nem tartom még teljes értékűnek, én az ingyenesek közül az antivir.de -t használom, bár az már nem teljesen ingyenes.
Egyébként tudom, nem illik, de van itt egy pár komplett topik a témáról, mind jó:

forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=11010
forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=19661

A KeePass viszont tényleg jó, elég magas szinten automatizált proggi.
Gimp helyett akkor már a Gimpshop. Lehet, hogy csak bennem nem dobog pingvinszív, de a Photoshop jellegű menük mindig logikusabbnak tűntek a Gimp saját rendszerénél.

Link:
plasticbugs.com/?page_id=294
'..csak bennem nem dobog pingvinszív..' =) Ádám, még mielőtt ilyen következtetésre jutnál fel sorolok pár tényt.
Photoshop - piacra készül (van verseny?), pénzbe kerül (lopni nem ér) (és még a legújabb verzióban is vannak jócskán olyan dolgok, amik miatt egy "profi" számára eléggé idegesítő bír lenni)
Gimp - van windowsra is (jé), pár hobbista kőfaragó kezdte el csinálni, nem igazán a piacra csinálják, nem kerül pénzbe, te is átszabhatod..(stb)

ps. Elég sokat használtam mind a kettőt, de nem bírnék olyan dolgot mondani - no de ez mondjunk engem minősít valószínűleg - amiért az egyik vagy a másik jobb, max annyit vettem észre, hogy másképp viskelkedik egyik-másik eszköz, vagy éppen máshol van ua. a funckió
Szerintem ingen szoftverek közül pont ezek nem annyira jók, amelyekről a cikk szól :-(
kist:
Mielőtt belekezdünk a web tízmilliomodik Photoshop vs. Gimp vitájába, olvasd el kérlek még egyszer, mit írtam. Azt a részt is, amikor arról írok, hogy a Photoshop menüi számomra logikusabb elrendezésűek.

Ezeknek fényében leírom még egyszer a program nevét: GimpShop, ingyenes Gimp mod logikus(abb) UI-val. en.wikipedia.org/wiki/Gimpshop
Én azóta nem használom a ClamWin-t, mióta egyszer beküldtem nekik egy vírust, és még két hónap múlva se ismerte fel a program. Nem erősíti a bizalmat az ilyesmi, mert ki tudja, hány más vírus van, ami hanyagságból vagy ki tudja miből nem kerül bele időben? (A ClamAV egy linuxos vírusírtó, elsősorban a linuxos szervereken átmenő levelek ellenőrzésére, vagyis a nem levélben terjedő vírusok a userbázis nagy részét nem érintik.)

Az Avast! viszont tényleg jó.
A Paint.NET egy jó nagy szemfényvesztés, látványos áttetsző ablakokkal, meg csicsával, de ha "dolgozni" akar vele az ember, nagyon vastag falakba ütközik. Az első ilyen az, hogy egyszerre csak egy képet lehet vele megnyitni. Satöbbi.
Sokkal jobb alternatíva a PhotoFiltre nevezetű francia program, ami ugyan layereket nem tud, de minden más dologban kézreálló. www.photofiltre.com/