Felhívás: keressük a... (na majd a postban)

Még csak körülbelülre sem tudjuk megsaccolni, hogy hány olyan magyar nyelven íródó blog van, mely többnyire nem a fősodorba tartozó, "hivatalos" hírforrásokra támaszkodik, hanem például más blogokra, vagy bármi egyéb (kevésbé ismert, nem elsővonalas, alternatív) hírforrásra.

A hangsúly a "többnyire nem"-en van. Vagyis nem kizáró ok, ha egy blog a hivatalos médiából is szemezget, de ne ez legyen túlsúlyban. Sőt, az is belefér, ha egy blog ugyan külföldi mainstream médiára szokott hivatkozni, de olyan témákban, olyan hírek kapcsán, melyek a hivatalos magyar médiában nem, vagy csak marginálisan jelennek meg. Mi alt+blognak neveztük el ezeket a blogokat.

Szóval olyan blogok címét írjátok meg kommentben vagy mailben, melyek nem a vezető hírszájtok, újságok, tévék, rádiók, hírügynökségek híreiből szemezgetnek, hanem zömében egyéb (alternatív) hírforrásokat használnak. alt+blog!
Címkék: altblog
2006.11.04. 11:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom, hogy ilyenekről van e szó, de elméletileg az hungary.indymedia.org definíció szerint nem (csak) az un. mainstream médiából táplálkozik. Persze ez a szó köznapi értelemben nem (csak) blog.

Szigorú értelemben vett hasonló blogok pl.:
vorosesfekete.blogspot.com/
rokamoka.blogspot.com/

És ezek baráti blogjaik...

Persze ezek is csak egy szeletét (baloldali-aktivista, részvételi demokratikus stb.) fedik le az 'alternatív' blogoszférának. Gondolom vannak egyéb dimenziók is.
minden blog ide tartozik szerintünk, ami zömében nem a hivatalos magyar médiumokra hivatkozik blogbejegyzéseiben. minden blog idetartozik tehát, mely nem a hivatalos (mainstream) médiában megjelent hírekről ír többségében, hanem használ más hírforrásokat is. így alternatív hírforrásnak számít minden helyi lap, helyi rádió, nem maintream rádió, nem mainstream hírszájt, és persze minden blog. külföldi, magyar egyaránt. alternatív hírforrás a mi felfogásunkban is ha a blogger valamit maga tudott meg. a saját információtól, a saját tapasztalat leírásán keresztül mondjuk az étterem- vagy kajakritikáig minden idetartozik.

a lényeg, hogy többéségben olyan témákkal, hírekkel foglalkozzon, amivel jó eséllyel nem találkozol a magyar vezető médiumokban.

(mi nem tartozik ide? ha mti-hírre, reuters-hírre, és más vezető hírügynökség hírére, vezető hírszájtra, vezető csatorna híradójára, vezető rádióadó hírtartalmára hivatkozik a blog az esetek jelentős többségében.)
kicsi, pici, fiatal de az enyem: benjamin.blogter.hu/ nem tudom alt-blog-e?
metazin.hu ?

Plusz tessék használni a miner-t. :) Tudom, erre nem könnyű keresni.
mindent küldjetek. azt is, ami közismert.
a személyes, a niche(?) tematikát felölő blogok mind idetartoznak a fenti definició szerint. pontosan mit keresel? mert ilyenből rengeteg van. némelyik már maga mainstream lesz lassan :) szanalmas.hu, plastik.hu, vizlepcso.blogspot.com ...
Bár többnyire nem híreket, inkább esszé jellegű írásokat dobunk fel IT, web és oktatás témában a mindworks.hu/blog -on.
Szerintem az enyém is belefér a meghatározásba:

keresomarketing.blogter.hu
Java, enterprise, web 2.0-s, usability-s témákra figyel a www.midori.hu/en/blog_hu.html
vannak benne érdekes, kevéssé ismert dolgok
asiafan.freeblog.hu
szerintem a blogok többsége nem majmolja a központi médiát. inkább azokat kellene keresni amelyek átveszik a híreket és nem saját gondolatokról, ötletekről írnak, nem hoznak semmi újat.:)