Tizenhat éve született az első weboldal

Régen volt, mikor Lech Walesa megnyerte a lengyel elnökválasztásokat. Épp ekkor, 1990 novemberében indult az első webszerver (xoc01.cern.ch), s ezen tárolták a világ első weboldalát is: http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.
Ne is próbáljuk beírni a címsorba, már nagyon-nagyon régen nem működik. Szóval 16 éve november 13-án frissült utoljára. A (mai) weben nem sikerült fellelni. Ha valaki ismer helyet, ahol még látható ez a weboldal valamilyen formában, ne habozzon kommentelni.

Ezt követően egyébként felgyorsultak az események: megindult a világ első böngészője, a WorldWideWeb hódító útjára, megjelentek a hírek, a hipertext fájlok a weben...
Címkék: internet történelem
2006.11.14. 15:06. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nahat kedves megmondok, webkettes buzword ismetelgetok, ezt aztan igazan nehez volt megtalalnii az informacio kezelhetetlen meretu tengereben. 96ban volt egy netvadasz nevu jatek, na abban voltak hasonloan komoly feldatok is, hogy azok se kedvetlenedjenek el nagyon, akik 1-2 oraja lattak elkoszor browsert. Es akkor persze meg nem volt gugli, be kellet erni az altavistaval meg a tarsaival.

szupermoderátor 2006.11.15. 07:18:44

Egyébként, ha valamit is tudnátok a netről, akkor tudnátok, hogy ez az első internetes weboldal címe és nem az ami a cikkben van:
info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Csúnyán beégtetek ezzel a cikkel!
Ilyen az, amikor átvesznek híreket a bulvársajtóból, minimális kutatás és utánajárás mellőzésével :-)
Q: What was the first web page?

A: Apart from local "file:" URLs on my machine (which was the first browser as well as the first server), the first http one (end of 1990) was basically

nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

An alias was made so that this was later known as

info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

It is not now (alas) served but a later (1992) copy of the original pages exists at www.w3.org/History/19921103-hypertext/hypertext/WWW/TheProject.html

Az első internet előfizetésem jut az eszembe. Sokan csak néznek, mikor ezt elmondom. kb. 1995-ben lehetett, mikor bementem a MATÁV-ba, hogy tudom van már modemes net és szeretnék belőle. Nem tudták miről beszélek. A hölgy közölte velem, hogy ő csak a tv-ben hallott valami internetről, de ő nem tudja mi az. Végül kis nyomozás után Miskolcon (miskolci vagyok) egy Comtrans Kft (remélem jól emléxem a nevére) nevű cégnél találtam előfizetést, akik akkor BBS-t üzemeltettek. Ott előfizettem, mint kiderült mégiscsak MATÁV-os internetre. Az első email címem @mail.matav.hu volt. Később már tudták a MATÁV-os hölgyek is, hogy van náluk internet előfizetés, majd jött a MATÁVNET. Innentől már gondolom ismeritek >> Axelero majd T-Online. De közben jött a Chelló :)
Elfelejtettem hozzátenni, hogy Magyarországon ekkor már megvolt a Heuréka és a Hudír.
Valószínűleg rosszul emlékeztem, mert megnéztem és a heureka.hu domain 1997-ben, a hudir.hu 1998-ban lett regelve. Ezek szerint az előfizetéses történetem 1998 körül lehetett.
marhajó egyébként ennek a korabeli doksinak a forrása :)
OftF: igen, pont ilyen. a blikk címlapjáról loptuk a hírt, mert mi olyanok vagyunk.
kedves atléta: a beküldött link nem az első webldalt, hanem annak már egy módosított változatát mutatja. ha te esetleg tudod, hol van az eredeti, ne hallgasd el. további jó kommunikálást.

Krasznay Tybor 2006.11.15. 09:30:41

Azt tudjátok, hogy melyik volt az első magyar nyelvű napilap, ami megjelent a neten?

Úgy sejtem, hogy a kolozsvári Szabadság, 1996-ban:

web.archive.org/web/19970411224601/http://hhrf.org/szabadsag/szamok.htm

Tud ennél valaki korábbit?

Kedves HunVista!
Azt hiszem, megelőztelek. Az én internet-előfizetésem 1997-ben indult, és az Elender Kft-nél kötöttem a szerződést. Az e-mail címem eleje azóta is ugyanaz, a vége módosult @elender.hu-ról @hu.inter.net-re, miután Kóka János (tudjátok, az a miniszter) eladta a cégét másoknak.
A MATÁV-nak nem sok köze volt az internet-kapcsolatomhoz, a telefonvonalat használatam, amire borsos áron kiszámlázták a percdíjakat (ja, és volt 51-es körzet). A számítógépbe vettem modemet, böngésztem, e-maileztem (PegazusMail, hajrá!), és tök jó volt! :)

Üdv
Én '93-ban már vadul emaileztem meg FTP-ztem, jöttek naponta a HIX emailes újságok. Amiben még mindenki saját névvel irogatott. Ma már milyen furcsa is lenne fórumokon rendes teljes névvel anyázni, mi?:) Webes böngészőre, honlapokra csak '94-'95 körültől emlékszem. Még alig volt magyar lap.
Saját előfizetésem sokáig nem volt, '94-'95-ben az egyetemről webeztem, aztán évekig egy ismerős céges elérésén keresztül léptem be otthonról.
Nekem még most sincs internet elérésem.
és nem is lesz soha.
Mert az internet nem is létezik.
1996 szeptemberében modemes matávos interneten kerestem külföldi, müncheni munkalehetőséget. Konkrétan 5-csillagos szállodacímeket. Rengeteg találatom volt, és a kereső szűrői (pl. fünf sterne) is jól működtek. A barátom úgy emlékszik, hogy 95-ben fizetett elő az internetre. Mindenesetre, az előbb leírtak alapján, 1996-ban már elég fejlett volt a World Wide Web. Az első emailemet 1997 májusában regisztráltattam a hotmail-en. Azóta is megvan, és a mai napig használom.
'95-ben vagy '96-ban kisgimnazistaként nagy rácsodálkozás, hogy a suliba be van húzva egy dual ISDN vonal, amin délután lehet internetezni. Ment az egon.gyaloglós email cím, rpg.rulez.org nézegetés illetve félórás várakozással - á "pre-broadband speed" - képeket is nézegettünk. Hah, a nosztalgia.

rudoncsepp:
Most is lehet rendes névvel. ;)
Ó igen, '97-'98:
Koleszban 166-os Pentiumok, a neten
egy egész képernyős képre várva elgyalogolhattam a szobámig egy kóláért meg vissza, és ha szerencsém volt, nem szakadt meg a letöltés, és lenn volt a kép fele :)
Még egy 500 kilós sima txt-re is várni kellett, hehe.
elso elofizetesem 95-tol vol a CompuServ-nel. Aztan (mar nem emlexem, miert) ebbol lett egy elender elofizetes.
Dog lassu volt a 14k modemmel :)
Beszélsz má' hülyeségeket...
Kedves hírbehozó, ha figyelmesen olvasod, nem azt mondtam, hogy onnan loptátok, hanem azt, hogy ilyen az, amikor onnan veszik. Valóban félreérthető, de nem kell felkapni a vizet, majd legközelebb hosszabb szmájlit rakok.
Ha már azon törpölünk, hogy anno ki hogy fért hozzá a nethez, hát én úgy 93 környékén kezdtem. Akkor úgy ment a dolog, hogy az ember modemen belépett valamely egyetemi gépre (az én esetemben a ludens.elte.hu-ra), és onnan lehetett használni az internetet, persze még web nem volt, csak news, gopher, ftp, mail meg ehhez hasonlók. (vajon hányan tudják itt, hogy mi az a gopher? :) )
Ha valami fájlt akartam letölteni, akkor azt először le-ftp-ztem a ludensre, onnan meg zmodem protokollal a saját gépre...
Ja, mindezt linux 0.95-ös kernelen, szöveges konzolon (óriási kaland volt a DOS-hoz képest, hogy volt 7 db. virtuális terminál...)
nekem is 95-ben volt compuservem, de a modem valami 2 kbps volt, vagy ilyesmi, 200 kiló jött 10 percig. levelezésre azért jó volt, meg a külföldi közösségek is jók voltak. aztán 14,4-es modemmel már ment vele az internet is, de a felár olyan brutális volt, hogy kb. 96-97-ben átmentem egy korlátlan előfizetésre a datanethez, valami kiállításon kedvezményesen 3600-ért árulták. aztán elender, aztán adsl axelero, interware, és most invitel. és jövő hónapban asszem upc kábel, vagy telefonelőfizetés nélküli adsl, majd körülnézek.
az a hihetetlen, hogy 16 év alatt web alapúvá vált a társadalom (persze nem nálunk, ugye...), boldognak-boldogtalannak van már weboldala, és olyan információáradat van seperc alatt, hogy 5000 év kevés volt arra, hogy csak a közelébe is jussunk ennek az állapotnak. most meg 16 év alatt sikerült. döbbentes!
'93 FIDO network BlueWave "Mail(?)" kliens, HIX és Babjaga's Hut, Vizlépcső és társai (akinek nem mond semmit az már el sem tudja képzelni :-) )

Aztán '94 egy Linux alatt megosztott 9600-os modem Lynx-el egy egyetemi szerverre kapcsolódva.
gusthya: ludens.elte.hu- ezaz már emléxem :-D

SmaragdVáros 2006.11.15. 11:24:42

Az ám! Az én első email-címem is Fidonet-es volt. Ugyanis valahol Miskolcon csináltak egy gateway-t, így egy idő után a Fido-ról is lehetett emailt küldeni és fogadni.
Pangea BBS, Balaton BBS, és a saját: Smaragdváros BBS. :)
1995-ben már távmunkában dolgozthattam, mert az akkori munkáltatóm ügyes rendszergazdája beállított a cégnél egy 24 órában működő mini-BBS-t. Ugyanis SysOp volt civilben maga is. Ha emlékszik még valaki a szóra. :)
Tudomásom szerint a Magyar Narancs volt az elsö magyar újság a neten

a Szabadság elsö netes száma 1996 júniusi, míg a narancs egy hónappal korábbi

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/szam&id=1&mode2=1&mode3=1
Draga hirbehozo!

Ha egyszer azt irod, hogy "Ha valaki ismer helyet, ahol még látható ez a weboldal valamilyen formában, ne habozzon kommentelni." - es itt a valamilyen formaban kitetelen van a hagsuly -, akkor jok a valaszaink. Ha azi irod, hogy az eredeti tartalom kell, az mas. Az persze erdekes kerdes, hogy honnan tudjuk, melyik az eredeti :).
En is 93ban kezdtem. Egyszerre a FidoNeten es az interneted. (A Fidon elobb BlueWave, aztan GoldED, mert point lettem :) Sam.Joe-nal vagy a Babayagan, mar nem emlekszem.)

93ban az egyetemen elso felevben a kivaltsagosok az ursus nevu IBM mainframerol nyomulhattak (kozosen hasznalta a BME,BKE es az ELTE). 9600 vagy 14400-es modemen kapcsolodtak a _terminalok_ a BMErol a BKE-n levo vizhuteses dupla procis 64M memorias 3090-esre. Volt nehany igazi 3270-es terminal, plusz nehany emulator OS/2-t futtato PS/2-kon.

Na ezen a gepen aztan lehetett e-mailezni, FTPzni, gopherezni. Vagy akar a BITnetet hasznalni (az IBM sajat mainframe halozata).

Masodik felevben AIXot futtato IBM RS/6000-esekrol lehetett probalkozni. Na ott mar volt grafikus kepernyo (post script fontokkal!) es valami uj NCSA Mosaic nevu alkalmazas, amivel grafikusan lehetett nezegetni a weboldalakat...
"'95-ben vagy '96-ban kisgimnazistaként nagy rácsodálkozás, hogy a suliba be van húzva egy dual ISDN vonal"

nem volt akkor isdn még sehol...
96 elején volt első netelőfizetésem (matáv), 95 ben havernál láttam, de ő még óránként asszem 800 forintért netezett este 10 után mert Zalaegerszegen nem volt szolgáltató, ezért Bp-re tárcsázott be pár hónapig amíg nem lett helyi szolgáltató. 96' ban jártam Internet Klub-ba, megbeszélte az a maréknyi ember, hogy milyen új oldalakat talált neten, és csodálkoztunk mikor valaki mutatta a mozgó .gif-et... :) 10éve... ööööö sokidő
A 800 Ft nagyon durvaaa, volt akkor. De elhiszem, mert én is megszállottan mentem az otthoni net után. No és a gif-ek. Amikor még nem volt weblap legalább 5-6 ide-oda mozgó, vibráló és mindenféle animáció nélkül. Hol van ez már? Nagyon régnek tűnik, pedig csak a fejlődés volt nagyon gyors. Szerintem már 20-30 év múlva úgy fognal írni az internetről, mint egy fontos mérföldkő az emberiség történelmében. Tulajdonképpen már ma is vannak ilyen hangok. Meggyőződésem, hogy még az én életemben el fog jönni az az idő amikor internet nélkül gáz lesz az élet.

Krasznay Tybor 2006.11.15. 12:53:02

Kedves Ala, mondom, napilap. :)

Emlékszem, már a megjelenés napja előtti éjjelen fent volt a neten. :) És, hát, nem CMS-sel, copy/paste-tel dobták fel. :)

Krasznay Tybor 2006.11.15. 12:54:54

Tudnék mesélni, milyen kacifántos, fapados technikai megoldásokkal került fel a kolozsvári Szabadság arra a New York-i szerverre... :)
Valami rémlik nekem is, hogy annak idején amikor még nem volt külön online és nyomtatott szerkesztés a lapoknál, már az éjszakai órákban lehetett olvasni a reggeli tartalomból.
'97, középiskola számtech terem, Jurassic Park nyitólapján a képernyőnyi gif pixelenkénti betöltődése, PlanetHalflife.com daily screenshotok minden nap, később saját extra.hu-s honlap Half-Life-os screenshotokkal, emailezgetés az osztálytársnőkkel... :)
A 100 legrégebbi .com domain pedig:
www.jottings.com/100-oldest-dot-com-domains.htm
Tud valaki olyan oldalt ahol nem csak a comok vannak?
NbK:

Jogos, az isdn a következő lépcső volt. Az első az egyetemtől kapott vagy C3-mas lehetett... Most már utánakérdezek, mert zavarni kezdett.
95-ben apám a mohácsi Matávnál dolgozott, és amíg suli után vártam rá az ügyfélszolgálati irodánál, leültetett egy kollégája egy gép elé, hogy: Íme, ezen van internet, nyugodtan próbáljam ki. Volt egy információs papiros, amire a böngésző használata és néhány webcím volt leírva. Nem értettem belőle semmit, de izgalmas volt, mert állítólag Mohácson az volt az első hely, ahol ilyet lehetett nézegetni. Kábé olyan izgalmat keltett, mint 8 évesen apám előző munkahelyén a telex. Ma már persze semmin nem lepődöm meg.
96'-ban vezették be a netet a gimibe, előtte a norton commandert nyomtuk, el sem tudom képzelni, mi a francot csináltunk vele órákig. Emlékszem volt egy internet bemutató rendezvény nyáron, ahol egyik barátom lefotózta a másikat, és feltették vmi oldalra a képet, és iszonyúan irigykedtünk, hogy lám, ő fent van az interneten!! Hogy hol, azt már akkor sem tudta :) Überkemény mai szemmel.
És tudja valaki, hogy mikor küldődött el az első e-mail?
Mack: ezek a google feladatok?
'96-ban a Műcsarnok kávézójában neteztem először, fél óra volt talán 500 Ft, és persze azt se tudtam, hogyan kell használni (Internetto). Aztán a bátyám kapott egy modemet, egy havernak meg volt egy Matávos előfizetése, meg egy email címe, amit hárman használtunk! :-)

'97-ben aztán lett otthon saját netem is, valamikor akkor jelent meg a Freemail, és elkészült az első saját weblapom is, mely akkor kb. hasonlóan nézett ki, mint most, de még egy független szerveren (thx2fejoe):

matebros.extra.hu

A betárcsázós időszak után olyan '98-tól 2004-ig városi kábelnetem volt, most meg élvezem az ADSL-t 2 MBittel.
Emlékszik valaki BTV-ék internet szolgáltató cégére? (FidoNet-esek előnyben) 9600-on lehetett behívni talán az első magyarországi linux-os gépek egyikére és volt gopher meg mittudoménmégmi. :-)

Ave, Saabi.
1996-ban már biztosan webeztem (előtte csak e-mail), méghozzá Sun gépeken, a munkahelyemen, nyári irodai munkán...

Azért megdöbbentő, hogy egy ember találta fel a webet: a HTML-t, a HTTP-t, az első webszervert, az első böngészőt, még a nevét is ő adta. (A felesége le is baszta, hogy a rövidítése hosszabb lett, mint a teljes név: "double-u-double-u-double-u" a "WorldWideWeb" helyett.)

És mindez NeXT gépeken történt, mégpedig azért, mert annak volt baromi jó gyors objektumorientált fejlesztői környezete, a NeXTSTEP oprendszer részeként. A NeXT céget Steve Jobs alapította, miután kitúrták az Apple-től. Aztán az Apple megvette a NeXT-et 1996-ban, mert kellett nekik egy új, modern operációs rendszer. Ez lett mára a Mac OS X. És így lett Steve Jobs megint az Apple főnöke (persze ehhez még ki kellett rúgatnia az elődjét...)