Az ateizmus és a Digg

Mi köze, egyáltalán van-e bármilyen hatása a vallásra és a hitre az olyan közösségi szájtoknak mint a Digg vagy a YouTube? Mike Rundle tegnapi postjában azt írja, hogy szerinte az említett két szájton kifejezetten ateista propaganda folyik. Mármint nyilván nem a szolgáltatók pártoskodnak: hiszen ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók töltik meg tartalommal, és az ő kattintásaik révén kerül az adott felhasználói tartalom a toplisták élére.

Rundle azzal igyekszik bizonyítani állítását, hogy több, kifejezetten ateista tartalom is kikerült a Digg nyitóoldalára (a felhasználók szavazatai alapján) az elmúlt időkben. A cikk írójában az fel sem merül, hogy az emberek azért szavaztak az adott linkajánlatra, mert érdekesnek tartották azokat - függetlenül attól, hogy milyen a vallási meggyőződésük.

Aki használja a Digget, az nyilván nem vallási és világszemléleti meggyőződéséből vezeti le, hogy melyik linkajánlatot szabad bediggelnie. A helyzet sokkal prózaibb: érdekesnek, viccesnek, fontosnak, felháborítónak tartunk egy linkajánlatot, ezért diggeljük be: mert azt szeretnénk, hogy mások is találkozzanak ezzel a linkajánlattal.

Mert a tartalomfogyasztást nyilván csak részben befolyásolja a vallási meggyőződés. Egy ateistát is érdekelnek kifejezetten vallásos tartalmak, és fordítva. Ez így természetes. Sőt, épp hogy így természetes, hiszen mindig érdekesebb az, hogy mások miért gondolkodnak másként mint mi magunk.

Amúgy pedig közismert tény, hogy az amerikai politikai blogok jelentős része éppen republikánus, de idehaza is ismerünk jobboldali, vagy éppen kifejezetten vallásos blogokat. Persze ateisták is vannak szép számmal. S bár kifejezetten ateista közösségi szájttal még nem találkoztam, az eBible-lal, a People2Prayjel, a MyChurchEventsszel, és méginkább a MyChurchcsel annál többször.

A közösségi szolgáltatásokról azt állítani, hogy azok ezt vagy azt a világképet támogatják, körülbelül olyan maflaság, mint azt állítani, hogy a könyvnyomtatás mint olyan használt/ártott a kereszténységnek, vagy hogy a számítógép megjelenése csökkentette/növelte a hívők számát.

Az eszközök mindig csak eszközök. Az emberek pedig mindig csak emberek.

Ja, egyébként Rundle postja bekerült a Diggre és mostanra már 1400 (!) diggelés fölött tart. Ugyan, ebből ki vonná le azt a következtetést, hogy a Digg most hirtelen az ateizmusellenességet tűzte zászlajára?
Címkék: digg youtube filozomatika
2007.01.04. 12:46. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fura, hogy mostanában az egész világon (nemcsak Amerikában, de nálunk is) szinte kezd szitokszóvá válni az "ateista". Ellentétben a "vallásos" az egy megbecsülésre érdemes ember jelzőjévé vált. Többször előfordult, hogy társaságban vki bejelentette, hogy ő aztán nagyon vallásos, és a többiek elismerően bólogattak, de valahogy ez elmaradt, mikor én elmondtam, hogy ateista vagyok. A környezetemben is többek megbotránkoznak, mikor vmi csúnyát mondok az egyházra, mert ugye azt nem illik, mert sok ember megsértek vallásosságában. Pedig ez egy ugyanolyan civil (na jó, ezt nem gondoltam komolyan), mint bármelyik másik.
Az eszközök soha nem csak eszközök - szerintem ezt éppen egy tech-bloggernek kéne a legjobban tudnia.
Nyilván a szamár, a szekér és az autó is eszköz, amit arra használunk,hogy A pontból B pontba elérjünk, és mégis, egy világ választja el őket.

A témánkhoz közelebb: elég sokat foglalkoztak azzal pl., hogy a könyvnyomtatás elterjedése hogyan változtatja meg a szövegekhez, azon belül az írott szöveghez, azon belül meg pl. a Bibliához való viszonyt. Persze nem arról van szó, hogy a könyvnyomtatás árt/használ a vallásnak, de megváltoztatja a hozzá való viszonyt, tehát tkp. magát a vallást is.
(Egy egyszerű példa: elég nehéz elképzelni a protestantizmust könyvnyomtatás nélkül - közismert, hogy nagyon fontos célja volt a korai reformátoroknak a nemzeti nyelvű Biblia elkészítése és nyomtatása. Vö. Magyarországon a Károli-fordítást.)
molcsa ! Nagyon egyetértek azzal, amit írtál, tényleg sok emberben ott van ez az "álszentség", hogy az egyház az tabutéma. Sajnos sokan ezek közül az emberek közül "nyomulnak" és próbálják a fejükben lévő vallásos káoszt másokra eröltetni, mint ahogy a cikkben is. Szerintem ez csak egy hangos kisebbség, és ők is egyre furább dolgokkal csinálnak hülyét magukból ( lásd cikk. HA nem tetszik neki, akkor miért nem olvas Bibliát DIGG helyett ? )
Nem értem pontosan, hogy a szamár-szekér hasonlatból miért derül ki, hogy az eszközök soha nem csak eszközök?
pista: az a hangos kisebbség sajnos nem annyira kisebbség pl az Egyesült Államokban. Olvasd a scienceblogs.com néhány íróját, amint próbálnak a kreacionistákkal/intelligent design hívőkkel és egyéb elmebetegekkel küzdeni egy olyan országban ahol az emberek nagyobb része abban hisz hogy a Földet max 6000 éve teremtették, és Jézus eljön, lehet még idén.
"mindig érdekesebb az, hogy mások miért gondolkodnak másként mint mi magunk"
a kijelentés tartalmával egyetértek, bár ezt pl. a hazai fórumokon nem igazán tapasztalom. sajnos.

Jézus eljön, lehet még idén. Ez alaptétel. Itt is hiszi, aki kereszténynek vallja magát, Amerika nélkül is.
Hát persze, hogy kevés ateista közösségi oldalt találtál. Szerintem az ateistákat a közösségbe verbuválódástól épp az tartja vissza, hogy félő, hogy hamar egyháznak kiáltanák ki őket.

Molcsa: ájriszpektjúendjorblogtú, bát:Lehet hogy ultrakonzervatívan hangzik,de szerintem az őszinte (magad és Isten előtt, nem a közösség felé) vallásosság feltételez egy bizonyos erkölcsi rendet, meg értékrendet, ami becsülendő, már gyakran maga a HIT is irigylésre méltó. Aki HINNI tud, aki ezt erősen teszi, és ráadásul a vallását is gyakorolja, az a szememben teiszteletre méltó. (Nem több ő, nem jobb, de igazán irigylésre és tiszteletre méltó.)

Az ateizmussal kapcsolatban én nem látok semmi irigylésre méltót. Valaki, aki nem hisz? Annak én azt kívánom, hogy találja meg Azt, akiben, amiben hini tud. Aki nem hisz Istenben, annak mi a fontos? Mi az alapkő? Az origó? Kihez, mihez méri magát? Az a kevese van, ami a zsebében csörög? És aztán azzal mi lesz? Ha elgyengül nem esik ki a száján, hogy "-Istenem!"? Vagy neki ez csak ilyen zsidó-keresztény hagyomány, ami ránk ragadt, olyan mint az "izé"?

Nem lennék ateista, de mivel ennyi kérdésem van a témával kapcsolatban, az viszont tutti,hogy diggelném! :D

Hát így.

szabó ákos 2007.01.10. 17:07:23

Mért tisztelendő a hit? Adok neked két műszárnyat azt mondom ha ezzel leugrasz a tizedikről tudsz repüli, ha elhiszed és leugrasz az tisztelni való dolog?
Nem, az hülyeség.

Tehát hülye vagyok, ha hiszek Istenben?

?!? :O
Gyepmester: én nem fogalmaznék ilyen durván, de ha már így etted fel a kérdést, igen, nagyjából erről van szó.

Igaznak elfogadni egy olyan állítást, ami nem igazolható, viszont az ellenkezőjére rengeteg jel utal, valóban közel áll a "hülyeség" fogalmához.

Egyébként meg: nagyon hamar rásütik az ateizmus bélyegét bármire, ami nem felel meg tökéletesen a lokális egyház (általában a Katolikus Anyaszentegyház Kft.) aktuális trendjével. Például ateista dolog kotont húzni keféléshez, buzinak lenni, satöbbi.
totaw szokott a hitrol erdekeseket irni, erdemes olvasgatni :)
ugyan már! miért kell lehülyézni vkit, mert hisz istenben? azt kell lehülyézni, aki a nevében gyilkol meg veri az asszonyt. ha legalább művelt ateista lennél, akkor tudnád, hogy a modern teizmus (és nem a kereszténységről van szó ofkorsz) figyelembe veszi a tudomány eredményeit, sőt, az Isten-elmélet megfelel ugyanazon kritériumoknak, mint bármelyik másik tudományos elmélet. ajánlom Plantinga vagy Schwinburne könyveit, hogy legalább tudd mivel állsz szemben. ez a fősodoros ateizmus ("Igaznak elfogadni egy olyan állítást, ami nem igazolható") annyira tenyérbemászó...

szóval inkább az a butaság, ha valaki azt hiszi, hogy kevesebb kérdést hagy nyitva, ha azt hiszi, hogy a világ egy végtelenül sűrű kicsi anyagdarab szétáradásával jött létre, mint ha azt, hogy egy személy teremtette. számomra legalábbis mindkettő ugyanolyan meseszerű :))