Az újságírói blogok és a kommentelők

Steve Rubel írja, hogy a CNET technológiai hírszájt kvázi kötelezővé tette saját újságíró-bloggereinek, hogy válaszoljanak minden postjukhoz írt hozzászólásra. Persze az irányelv elsősorban azokra az olvasói hozzászólásokra vonatkozik, melyek érdemben vetnek fel egy problémát, kérdést, dilemmát.
Those complaints about the users taking over and "the end of journalism as we know it" may well be true, she said. But though it might be the end of journalism as we know it, it's not the end of journalism. We just need to think a bit differently. (Suzie Daniels, head of business media, CNET)
Itt elsősorban nem csak arról van szó, hogy egy blogbejegyzés attól lehet hitelesebb, mint egy újságcikk, hogy a felhasználók elmondhatják véleményüket, valamint a szerzővel folytatott interakció (hozzászólás - válaszhozzászólás) során pontosítható egy téma, vagy akár egy elképzelés, vagyis alkalom nyílik a szerzővel közösen gondolkodni az adott témáról.

Arról is szó van, hogy a blogok mindig is transzparensebb médiumok lesznek, mint az újságok. A blognak van saját helye a weben, van szerzője (szerzői), a hozzászólásokon keresztül létrejönnek ad hoc, vagy akár hosszabb távon is működő mikroközösségek, és az újságíró-blogger is része ennek. Része kell hogy legyen.

Eleve a MyBlogLog meg a coComment korában a kommentelő is van olyan fontos mint az adott blog írója. Régi vesszőparipánk szerint: a blogpost is csak komment, a komment is csak post.

A hétvége kérdése: elegendőnek tartjátok-e az ilyen blogokon a szerzők reagálásait (válaszkommentek)? Vagy úgy érzitek, hogy egyes blogokon túl keveset szólal meg a blog szerzője a kommentekben, máshol esetleg túl sokat? És mi van az újságcikk kontra blogpost dologgal? Flémelésre fel.
Címkék: média blogok bloggerek policy
2007.01.27. 20:57. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha nincs interakció a blogger és a kommentelő között, azért okból lehet:

Eleve a komment nem olyan céllal íródik, hogy az tovább görgesse a témát, hanem sokkal inkább csak tetszés/nem tetszés nyilvánítás. Erre viszont természetsen nem kell feltétlenül reagálnia a bloggernek, és ha válaszol is nincs sok értelme. Ez tehát a kommentelő oldala.

A másik, hogy eleve a post is olyan tartalmat hordoz, aminek pont van a végén, és nem kérdőjel. Ez van, kész, kommentálni lehet, de nem érdekel senkit. Ez a post írójától, és annak érettségétől függ.

Vagy nem?
Valoszinuleg a hozzaszolasok reagalasa elsosorban szemelyiseg, masodsorban kozonseg kerdese. Van, aki hagyja, hogy a vitat elvigyek teljesen mas iranyba, van, aki megprobalja moderalni, van, aki mas miatt nem foglalkozik a kommentekkel, vagy egyszeruen csak tul sok van beloluk.

Nehany baratom mostanaban raszokott a subba es a w -blog kommentjeinek elolvasasara, ami azert az 500, neha 1000 komment eseten nem kis feladat, nem biznam az ujsagirokra se kotelezettsegbol, mert elmegy a kedvuk a vitaindito cikkek irasatol. Valamifele relevanciara itt is szukseg lenne, mint mondjuk a slashdoton. (Szalkezelesnel fontosabb)

Ahol par komment van - webisztan tipikusan ilyen, hiszen az elozoekkel ellentetben itt valamihez erteni kell picit, nem csak ugy (jo magyar modra) mindenhez, mint fentieknel - ott ez leginkabb attol fugghet talan, a vitaindito szerzo kommentje mennyit tenne hozza a vitahoz, egyebkent felesleges, olvasoi szemmel is szemet a "Szeretnem reagalni XY kommentjet, csak annyi, hogy jol megfogalmaztad Tibi, mindezt csak azert irom le, mert kulonben nem kapok fizetest. Udv: a szerzo." tipusu valami szerintem.

Es azert TELJESEN nem egyenrangu a komment a posttal,akarmennyire is mondjak ezt a postolok :)

Ui: megint itt ez a captcha... de legalabb ezt konkretan el is tudom olvasni, az jo pont :)
azon gondolkodtam, hogy milyen lehet úgy blogolni, hogy csak a postokra reagálsz.
Minek blogot írni ha ignorálod a kommenteket? A blog egyik lényeges eleme az olvasók reakciója, így bármilyen vita generálódik is a kommentek kapcsán, szerintem mindenképp fontos, hogy a blog írója aktívan részt vegyen benne.