A virginiai lövöldözés és a közösségi web

A több mint 30 áldozatot követelő virginiai lövöldözés pillanatok alatt elterjedt az angolszász blogoszférában. Blogok ezrei írta a történtekről, elsősorban persze a tévében látottakat és hallottakat írták meg blogjukban az amerikaiak.

De jó páran a lövöldözés helyszínével, a Virginia Tech campusszal kapcsolatos élményeiket is felidézték. A Google blogkeresője a "Virginia Tech" szókapcsolatra közel hetvenezer találatot hozott ma este.

A Technoratin pedig az eseményeket követő néhány órában már szintén ez a kifejezés lépett a keresési toplista élére. Itt van például Bryce, aki a koleszból leblogolta az egészet. (A magyar blogok is írtak néhányan az eseményről.) A Memeorandumon gyakorlatilag csak ebben a témában lehetett olvasni a hivatalos média és a blogszféra híreit, reakcióit.

A nagy hírszájtok, így például a CNN és a BBC Online folyamatosan szemezgetett a szemtanúk beszámolóiból, sőt, a lövöldözést követően éppen egy civil által készített mobiltelefonos videófelvétel volt a legautentikusabb felvétel, amit a tévécsatornák percenként bemutattak. A Flickr képmegosztóra pedig megjelentek a helyszínen rögzített vagy a tévéből felvett első fotók. A YouTube-on azonban gyakorlatilag egy virginiai felvétel sem volt fellelhető. Eljött a nagy ideje a rivális videómegosztóknak...

Amit az InformationWeek megjegyzi, a közösségépítő szájtok jelentették a virginiai diákok számára az egyik legfontosabb információs csatornát. A telefonvonalak ugyanis a korai óráktól kezdve foglaltak voltak, emailen pedig nem tud mindenki mindenkit hirtelen elérni.

(Emlékszünk még, 9/11-kor a nagy webszájtok mind lehaltak, és ekkor érkezett el a blogok nagy ideje. A blogok mellett még az irc-ken szálltak a friss hírek és információk.)

A közösségépítő szájtok közül persze az amerikai egyetemistáknak szóló Facebook volt a legnépszerűbb kommunikációs csatorna a tragédia idején.


 
Címkék: bulvár civil újságírás
2007.04.17. 00:06. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsit kellemetlen érzés, hogy pont ilyen helyzetekben mutatkozik meg "élesben" leginkább a civil hírszolgáltatás és referálás, de valóban látványos a különbség a hagyományos média reagálási idejével összehasonlítva. Solidarity az érintetteknek! :(
én majd milyen elferdítések, meg kitalálciók lesznek. Mint a Magdi néni a barátok köztben. :D és ez jó.
Őszinte részvétem a hallotakért...de azert azon is el kellene gondolkozni hogy miert amerikaban tortennek meg az ilyen esetek???
biztosan csak veletlen egybeeses...
Egyszerűen szörnyű, ami Blacksburgban történt. Nem értek azzal egyet, hogy ez csak az USA-ban történhetett meg, még akkor sem, ha a nemzeti tradíciók miatt legalább százmillió darab lőfegyver van a polgároknál Amerikában. Sorozatlövő fegyverek ott sem engedélyezettek. Sajnos, ilyen világban élünk, nem tudhatjuk, hogy aki szembejön, az kalapot akar emelni, vagy géppisztolyt előrántani a kabát alól...
Miért pont Amerikában?
Nagy ország, sok fegyver, sok lövés, de mi sem panaszkodhatunk, amikor egyik nap a villamoson, a másik nap az étteremben a szakácsot lövik, ez nem Amerika kérdés.
Gipsz Jakab: A világon fegyvertartás szempontjából legnagyobb szabadság talán Svájcban van. Érdekes módon ott senkinek sem jut eszébe lövöldözni, mert a szembejövőnek is van fegyvere, és mert ért is hozzá. A szabad fegyvertartás nem jelent érdemi problémát, sőt visszatartó ereje is van.

A gondot az jelenti, hogy egyfelől az USAban ehhez azért nincs elég fegyver (az áldozatok, a környéken lévő többi diák, stb. közül hány tudott visszalőni), nincs ehhez megfelelő képzés, így a bajt nehéz megelőzni a fegyverrel, de könnyebb előidézni, mert nem tűnik fel a fegyveres.

A bandában felnőtt gyerek, aki a teljes környeetében erőszakot látott, de az apja nagy "playa" sok lányt futtat, sportteljesímény alapján bejut az egyetemre, és hozza otthonról a viselkeds mintát. Olyan környékekről ahol a rendőr tehetetle, nem mer mit tenni.

Az egyetemen ő a kenmény fiú, a menő, az élsportoló, a többiek pedig utánozzák, így kerül be a bandakultúra az egyetemre. Ahol ugye adott a fegyver, a védtelen áldozat, és a megfelelő kultúra, mérlegelési képesség és az értékrend hiánya / gyengesége is.

Ha jól tudom, a legtöbb fegyver az USAban azokban az iskolákban van a diákok birtokában, ahol hivatásos katonák (tisztek) gyermekei tanulnak tisztnek. Mégis, ott lövöldözés a lőtéren van. Viszont a diákok többsége ott tudna védekezni.
censor: pntos statokat nem tudok, de véleményem szerint mivel ezek a lövöldözések szinte kizárólag az usában történnek, talán fasság részedről arról beszélni, hogy nem csak az usában történhetett meg. haver, ez ott történt...
edition.cnn.com/interactive/world/0704/map.guncrime/Map.swf

Mielőtt mindenki az USA-val példálozna. Mondjuk ők sem állnak túl jól, de nem ők a negatív példa.
Egyébként mély részvétem, kár hogy ez megtörténhetett :(
A véletlen egybeesésekhez egy kis adalék a A mostani:
www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=33708

És néhány régebbi eset:
www.emberijogok.hu/jelentesek/fiatalok_tonkretetele/fiatalok_tonkretetele_31.html

Mi a közös bennük?
Zoli, a szcientológia majd jól megmondja nekünk, ugye? Köszi...