Helyi érdekű lesz a GoogleMaps mobilverziója

A Google az utóbbi időben Európában komoly energiákat fektet abba, hogy "lokalizálja", vagyis a helyi nyelven, esetleg helyi infókkal kegészítve is elérhetővé tegye webes alkalmazásait. Persze nem csak a webeseket.

Ma jelentették be például, hogy Nagy-Britanniában helyi verzióval jelentkezik a GoogleMaps for Mobile, vagyis a Google térképalkalmazásának mobilos verziója. A Java-képes mobilokon futó alkalmazás eredeti, amerikai verziója persze már jó ideje elérhető. Akkor mégis mit tud egy "lokalizált" brit verzió? Hát például, hogy rajta vannak a londoni metróvonalak, vagy az angliai vasúthálózat, de van helyi szolgáltatás-kereső is.
Google Maps for Mobile features information from Google 's own data, Yellow Pages and third parties such as Toptable.co.uk (restaurant reviews), Fancyapint.com (pub listings), and London Transport (tube station info).
És itt kapcsolódnánk tegnapi postunkhoz, miszerint a GoogleMaps webes verzióján már a főbb magyar települések utcái is kereshetőek. (Rákeresünk az utca-házszámra, és megmutatja nekünk a helyet a térképen.)

Nos, ha letöltjük a mobilverziót a telefonunkra (www.google.com/gmm), azon is működik a magyarországi utcakeresés. Vagyis mobilról is gyerekjáték belőni például egy budapesti utca-házszámot a térképen. (Lásd a képünkön.)

(Csak zárójelben jegyeznénk meg - lehet, hogy csak a véletlen műve -, de éppen jövő héten kedden tart a Google és a T-Mobile közös sajtótájékoztatót Budapesten. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a téma. De a mai brit bejelentést, és a tegnapi magyarországi hírt összetéve talán nem lehetetlen, hogy kapcsolódik a GoogleMapshez. Vagy nem. Majd kiderül.)
Címkék: google mobil térképalkalmazások google maps
2007.05.09. 23:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebbol lassan az lesz, hogy a google lenyomja a mobilos alkalmazas piacot is ü ami jelenleg meg szinte csak alig-alig letezik.

Erdemes megnezni az alkalmazast (meg persze a mobile gmail-t is). Kiejezetten jol nez ki, es meg csak eletlenul sem hasznalja a MIDP (mobilos java futtato kornyezet) beepitett felhasznaloi interface elemeit. Vagyis csinaltak sajatot, es ebbol ott bent naluk egeszen biztosan osszeall egy mobilos keetrendszer, amivel nagyon gyorsan es hatekonyan tudnak majd alkalmazast fejleszteni, amig a tobbiek csak piszmognak.
Ez teljesen rendben van, engem igazából az a "196KB Loading..." felirat zavar. Amilyenek ma a GPRS adatforgalmi árak, egy kis térképezés elég húzós összegeket is kihozhat. ;\
Hát igen elég jól megcsinálták, mind a gmail, ming a googlemaps mobilos verzióját. Igaz a googlemaps hirtelen sokat tud enni, ezért érdemes alá egy wlan képes mobil (pl Nokia E60). Valamint Symbian alapú telóknál Symbian alapú progi kerül fel és nem java alapú.
Pont tegnap töltöttem le a mobil googlemaps-ot, kb két per önfeledt ámuldozás után sms jött, hogy a GPRS adatforgalmam átlépte az 1MB-ot... Jelzem: eddig ebben a számlázási időszakban nem használtam a GPRS-t :)
Viszont a mobile Gmail nagyon jó. A készülékek régóta képesek pop3 vagy mifene kliensként e-mail üzenetek fogadására, de ez a megoldás nekem eddig bonyolult és érthetetlen volt. Most csak letöltöttem a kliensprogit, és violá: mobile e-mail, bárhol-bármikor... :)

Ezek hatására kezdek gondolkodni egy nagyobb kijelzővel rendelkező telefon beszerzésén.

Nem teljesen ide tartozik, de az Opera Mini Browser is nagyon jó találmány :)
a mobil google maps most már gyakorlatilag fullos útvonaltervezőként használható, nekem egy nokia 6230i képernyőjén is elfogadhatóan néz ki.
attól a fontos résztől eltekintve, hogy nem mutatja az aktuális helyzetet, szinte egyenértékű egy gagyibb GPS-sel. viszont létezik már mobiltorony-alapú helymeghatározás is, ezt kézenfekvő lenne összekapcsolni egy ilyen szolgáltatással. kíváncsi vagyok miről fog szólni az a sajtótájékoztató.
Szerintem van magyarázat. A T-Online-nak van egy nagyon jól működő térképes, útvonalkeresős kütyüje. (terkep.tonline.hu/)

Lehet, hogy erről lesz bejelentés. Valami összefonódást a kettő között. Esetleg a T-online fejleszti a hazai Google maps-et majd! :-)
A másik bejelentés valszeg az, hogy a t-online lecserélte a Yahoo-t, és már a Google adja a találatokat.
Érdekes, hogy miért az van kiírva a T oldalaira, hogy "enhanced by Google" a szokásos "powered by Google" helyett. Talán valami hibrid megoldás? És a Yahoo-val miért szakítottak?
Hat, ha van Symbian verzioja, akkor az - szokas szerint - kizarolag S60ra. Nekem a Nokia 9500-ra (S80as platform) a java alapu megoldas jott le. Mondjuk a Nokia ugyis dobja az s80-at, a kovetkezo komcsi mar s60-as lesz.

Tenyleg eleg nagy orgalmat general, gyakorlatilag a szerveren lerenderelt kepet tolti le, ahogy a PCs bongeszos valtozat is. Veszhelyzetben, ha elkavaodsz egy kornyeken, jo megoldas lehet, amugy nem igazan.

dr. gubo: a cella (torony) alapu helymeghatarozas nagyon pontatlan, nem sokra mesz vele. Meg az sem biztos, hogy annyira pontos, hogy legalabb a kepernyon legyen a tartozkodasi helyed :) (pedig mondjuk arra jo kis knyelmi szolgaltatas lenne, hogy ne kelljen cime keresgetni, vagy lapozgatni).
az jó, hogy váltott, mert a googlenél jobb a pagerankom. :)

a t térképe szerintem rettenetesen csúnya a googlehez képest. szal ha lehet google. 6131-emre feltettem, tök pöpec, csak hát míg a kapitalizmus drágán méri a kB-okat, addig tényleg gáz, h fél mega elmegy a vakok javára, mert igazán nem kapsz érte semmit...
"Esetleg a T-online fejleszti a hazai Google maps-et majd!"

A T-online terkepes cuccat sem maguk fejlesztettek...
A Mobilisztán behalt?