Az iWiW-sztori (1. rész)

Sok szóbeszéd, és néhány félreértés, mítosz is kering a legnépszerűbb magyar közössági szájt körül. A korai, Várady Zsolt-féle WiW-et még nem úgy tervezték, hogy nagyobb terhelést is kibírjon.

A szoftver újraírásáról 2004-ben született meg a döntés. Ekkor csatlakozott a Virgo fejlesztő cég irányítása alatt zajló újratervezéshez Cseh Gábor. Az új szolgáltatás, vagyis az iWiW sok új fícsörrel és egy új architektúrával jelentkezett. Nemsokára kiderült, hogy a tervezéskor jócskán alulkalkulálták a felhasználók várható aktivitását.

Cseh Gábor és Gordon Ákos, az iWiW egykori két alapembere a szolgáltatás eladása óta először nyilatkozik a WiW és az iWiW történetéről. Előbb Gordon Ákos beszél a wiwes időszakról, majd Cseh Gábor az iwiwes kezdetekről, a szemléletbeli váltásról. A háttérzajt egy délutáni kávézó adja...


powered by ODEO


Ha nem megy a fenti lejátszóval, töltsd le innen, vagy próbáld ezzel:

 

(A beszélgetés következő részét kedden hallgathatjátok meg itt, a Webisztánon. A beharangozó hangfelvétel itt található. A podcastra itt lehet feliratkozni.)

Címkék: iwiw podisztán
2007.05.13. 19:46. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugye valaki legépeli majd? Lécciléccilécci!
Ejha! Vajon hová tűnt a megjegyzésem, amit erre a fajta interjúra tettem?
Pedig csak arra lettem volna kíváncsi, van aki végighallgatja? Hátha leír részleteket, ha már az "újságíró" nem tette meg...
leírhatták volna...
mondjuk mivan akkor ha süket vagyok, és azért olvasok honlapokat, és nem rádiót meg tévét hallgatok?
vagy oké, kerüljön fel hangban, de attól még szöveg is lehetne belőle..!
(Ha lemegy az összes rész, a végén lehet - de egyáltalán nem biztos -, hogy lesz belőle egy kivonatolt írás, azoknak akik csak olvasni szeretnek. De jobban jártok az audioval. Épp azért lett így, mert leírva nagyon-nagyon hosszú lenne.)
Az összes rész?... A magyar blogszcéna első folytatásos hangjáték-szappanoperája?
Van új a webkettő alatt...:)
Azért kicsit átverték szerencsétleneket... 15%-uk volt kettejüknek, a 1 milliárdból is ennek fejében kaptak.
A Virgónak 85 százalék volt a részesedése az iWiW-ben.
A "szerencsétlenek". 1 milliárd a nagy büdös semmiért, de sajnálom őket (vajon mennyi pottyant ott visszafelé a t-online-os zsebekbe...).
érdekelne, de nyilván nem fogok x percet fecsérelni arra, amit x/3 alatt is elolvashatok.
Ez hihetetlen sikersztori. Még az életben nem hallottam róla. Mi az az iwiw meg a wiw (van köztük különbség a marketingen kívül)? Meséljetek! Esetleg hívjuk meg Simó Gyurit előadni!
A beszélgetés ezen része éppen arról szól, hogy alapvető különbség volt a WiW és az iWiW között. Nem is ugyanazok készítették, például. A WiW egy átlagos látogattságot hozott a magyar weben. Amikor újragondolták az egészet, és létrejött az iWiW, a megújult eszköztárral robbantott.
(A holnapi részben is lesz még szó erről, meg sok másról is...)
Ha az iwiw holnap eltűnne a semmiben, attól tartok, nem rengene meg a magyar demokrácia. Igazi interaktivitás nincs benne, ami pedig szép lenne. Mert az ám a jó, hogy ha már van valami, akkor azt lehessen alakítani kicsit, netán úgy, hogy hozzá lehet szólni, akár jót, akár rosszat. Persze amíg van, aki azzal védi a mundér becsületét, hogy hozzászólásokat töröl (nekem itt eddig négyből kettőt) korrekt érvelés helyett, addig nem kell sokat várni a magyar blogszcénától sem.

De legalább látjuk, hogy van még hova fejlődni, és ezért akár hálásak is lehetünk a helyzetüket rosszul értelmezőknek. Azaz mégiscsak megérte a podkasztolás- én tanulok az itt zajlottakból.
(offtopic, utoljára: ahogy eddig, úgy ezután is csak olyan kommentek jelenhetnek meg ezen a blogon, melyek a post témájához szólnak hozzá. ha valaki nem a témához akar hozzászólni, írjon emailben nekünk. köszi.)
Igazából, arra lennék kíváncsi, hogy meddig lesz ebben a projektben erő.
Az oké hogy az elején boldog-boldogtalan használta, de mára az emberek nagy hányada már regisztrált, és bejelölte az ismerőseinek a többségét.

Gyanítom, hogy ezt felismerték a fejlesztők is és ezért korlátozták a meghívókat.

Ha már nem lesz meg az élmény, hogy naponta 5 új ismerősre bukkanok, akkor miért lesz érdemes használni a rendszert?

Félreértés ne essék én is használom, de még korábban naponta ránéztem kétszer, manapság csak hetente egyszer látogatom.
Üdv!

Én végighallgattam és nagyon is tetszik a podcast :)
Várom a további részeket...
"Ha az iwiw holnap eltűnne a semmiben, attól tartok, nem rengene meg a magyar demokrácia. Igazi interaktivitás nincs benne, ami pedig szép lenne."

az iwiw nem az alkotmanybirosag imo, szoval mi koze a dem,okracia epsegehez??

mar csak a trefa kedveert, emlitsunk meg igazan "interaktiv" magyar site-okat, tegyuk fel h ez nem sikerult, akkor emlitsunk par kulfoldit... (a myspace is kb ugyanennyire interaktiv, jo, definialhatod a sajat hatteredet, myspace music stb., de ez nem interakcio, ezek csak jo feature-ok, persze az hianycikk az iwiwen is)

mi az h interaktiv btw? amikor a userek interakcioba kerulnek vmivel/egymassal? szted az iwiwen nincs ilyen? az oke h nem teccik, de ettol meg sajna interaktiv ...
Sztem az iwiw a jelenlegi formájában egy valamire jó csupán: ezer éve elfeledett emberek kerülnek elő újra, öt perces örvendezés és néhány levélváltás után pedig visszasüllyednek ugyanoda, ahonnan jöttek. (Ez persze elsősorban rólam szól, nem tagadom.)
Végighallgattam a beszélgetést, és nem csalódtam, főleg ezt az érzést köszi (nem részletezem, miért írom, ha nem baj).
Amire főleg kíváncsi lennék, az az, hogy merre tovább. Én ma már nem iwiwelek, csak ha vki bejelöl vagy levelet ír. Nincs miért belépnem, nincs benne semmi érdekes. Nem keresek ismerősöket stb. Néha (még mindig) bosszantóan lassú a cucc, pedig szerverből nem lehet már hiány. Amíg nem válik újra érdekessé (számomra), addig kimaradok belőle. (Már házas vagyok, tehát pl. a társkeresés/ismerkedés funkció ugrott. És hülyeségeket postolni vagy fórumozni lehet máshol is, az önmagában nem ér sokat.)
Az azért érdekelne, hogy az 1 mrd-os biznic hogyan jött össze, és ki mennyit kapott belőle, szeretnék egy jó kis sikersztorit csattanóként.
Ed-del értek egyet, engem totál hidegen hagy a téma. Idegesítően lassú, az 5perces örvendezésen kívül tényleg nincs semmi célja. Irigykedhetek a nagy zsére, de azzal nekem nem lesz jobb.