(^_^) vs. :)

Már nem csak csetszobákban és instant messengerekben használjuk az emotikonokat, hanem szinte mindenhol, ahol csak megengedett a nemhivatalos vagy félhivatalos írás. Például a blogokban is, ugye.

Aki néha elmerészkedik ázsiai blogokba (mondjuk, melyek angol nyelven íródnak), észreveheti, hogy arrafelé egészen más készletet használnak az emberek, mint minálunk. Ne feledjük, bár a szmájli még "kitalált" jelölés volt, a későbbiekben az emotikonok önálló életet kezdtek élni, és szervesen fejlődtek: egyre többféle érzelmet írtak le, és ha az adott nyelvi közösségben sikerült megragadnia, akkor egy idő után már mindenki megértette jelentésüket, beépültek a nyelvünkbe.

Gondoljunk csak a :D, vagy a :P megjelenésére. Na de a lényeg, hogy egy japán kutatónak magyarázata is van arra, hogy Japánban miért ez a szmájli (^_^) terjedt el inkább, a nyugati :) helyett. Azt állítja, hogy az amerikaiak a személyes kommunikációban inkább a szájat figyelik, míg a japánok inkább a szemet.
Research has shown that the expressive muscles around the eyes provide key clues about a person's genuine emotions, said Coan. Because Japanese people tend to focus on the eyes, they could be better, overall, than Americans at perceiving people's true feelings.
Vagyis az ázsiai emotikonok kifejezőbbek, mint amiket mi használunk. Ez persze még nem feltétlenül előny, hiszen a félinformális kommunikációban nem feltétlenül szeretnénk mélyebben közölni érzelmeinket.

Ezek a tapasztalatok mindenesetre jól jöhetnek azoknak a szolgáltatóknak, akik a text emotikonokat automatikusan átrajzolják a saját, rajzolt emotikon-készletükre. Ilyen ugye például az MSN, de egy sor másik szolgáltatás is.

Ha a szolgáltatás alapvetően az intimebb, közelibb kommunikációra van kihegyezve, érdemes a dizájnerrel karakteresebb szem és szemkörüli vonásokat rajzoltatni. Ha általánosabb, formálisabb kommunikációra használják az adott szolgáltatást, akkor viszont semmiképp sem szerencsés szemredőket is rajzolni az emotikonoknak.
Címkék: emotikon how to
2007.05.13. 15:46. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én meg a mangához kötném a (^_^) jelölést.
"Vagyis az ázsiai emotikonok kifejezőbbek, mint amiket mi használunk." Na, ezzel azert vigyazzunk, nme ezt mondja. Azt mondja, hogy a japanok a szemre figyelnek, igy jobban interpretaljak az arckifejezeseket, es emiatt masok az emotikonjaik is. Arrol, hogy a jeloles kifejezobb lenne nincs szo. Ezek absztarkt fogalmakat jelolnek, ergo egyertelmuek. Azt meg, hogy a masik hogyan es miert mosolyog chat kozben a kontextusbol bogozzuk ki, beszelgetesnel meg az arcrol, ott van szerepe annak, hogy a szemet nezzuk, vagy a szajat.
"Japanese people tend to focus on the eyes,"

ez megmagyarázná, hogy egy japán nőnek mitől tűnik szebbnek a szeme :)
(imho)
Hát, én párhuzamosan használom a két jelet, viszont a köztük lévő különbséget nem tudnám megmagyarázni; A ^_^ valamivel "cukibb" (japánul kawaii), míg az eredeti pedig a "komolyabb". Nem hinném hogy itt a szemre fókuszálásnak túl sok mondanivalója lenne. :P
Jéé, épp most csináltam én is egy 60 fős felmérést az emotikon-használatról, és én is foglalkoztam azzal, hogy mire figyelnek az emberek, amikor ismeretlen szmájlival találkoznak. És nekem is az jött ki, hogy bizony a száj az elsődleges.
Lehet még tudni valamit erről a felmérésről?
^_^ jelölés népszerű Tajvanon is. A nyugati mosoly-jelet gyakorlatilag nem is használják.

Gyakran "rövidítik" is: ^^
Így van, nem arról van szó, hogy az ázsiai emotikon kifejezőbb, hanem hogy ők nem véletlenül ezt választják (azaz legfeljebb nekik kifejezőbb).

Egyébként arról senki nem beszél, hogy mennyit játszik be a képbe az, hogy az övéké vízszintes.
hát nemtom... én ugyan magyar vagyok, de vmi oknál fogva, én inkább ezt használom: ^^.
azt nemtom miért, de vhogy nekem ez jobban teccik, talán itt jön az h nekem a szem az fontosabb^^
még egy pont a mangának... mármint, hogy attól mosolyognak így a sárgák.

(miumui: nekem fel sem tűnne, hogy mosolyogsz)

Ja, és én simán szmájlizok kézírásban is :o)
LoL, olvasod az egy hónappal ezelőtti IPM-et?
> _ < - _ -

jók ezek, de én a szokásos "fejeketszépenoldalrahajtjukésúgymosolygunk" kultúrában nőttem fel...szóval :))
hírbehozó: tőlem kérdezted? vagy a japán felmérés iránt érdeklődsz? ha az előbbi, küldök egy összefoglalót szívesen a saját "kutatásomról".
Tilosradio - ha már küldesz, vegyél bele engem is, érdekelne szintén. Most vettem meg az "Emotikonok" könyvet, abban álló smiley alig van, a felmérés szerint 0,04%.
a japán "kutató" hazudik, vagy még nem látott animet ^^