Webkult 2007: lolmatskák 3's m1nd3n am1 1012

Sokáig tartottuk magunkat, nem írtunk róla, mert miért érdekes ez egyáltalán. De mivel az internet angolul beszélő felén egyszerűen már tűrhetetlen mennyiségben vannak jelen a lolmacskák, ezért némi kulturális bevezetővel szeretnénk keretet adni ennek a kétségtelenül 2007-es kulturális fenomenonnak.

A lolmacska történeti hátteréhez nem csak a Cuteoverload fémjelezte cukiságőrület tartozik hozzá, hanem az úgynevezett leetspeak (pontosabban a l33tspeak, avagy 1337) is, amit a gémerek/hekkerek jól ismernek, és az instant üzenetküldőkbe is beszivárgott, sőt meg is ragadt. Arról van szó, amikor számokkal helyettesítünk bizonyos betűket, d00dz. Cicából így lesz [1[4. Ehhez jönnek még ugye a webkultúrában főleg a hekker szcénából érkező rövidítések. Azok közül is a legismertebbek, a LOL, a ROTFL, a LMAO, vagy ínyenceknek a ROTFLMAO. Valamint a warezszájtokon nevelkedőknek már teljesen természetes "z" használat, úgyis mint warez, rulez, byez, donez.
Vagy leetspeakesen: "ware2", vagy akár: "vv4®32".

Mindehhez már csak a photoshop-kultúrának kellett megerősödnie. Hogy magyar vonatkozásokat is említsünk, a parlamenti választások alatt példul jelentékeny számú photoshoppolt vicces montázs lepi el a magyar webet.

Nos hát, 2007-ben ezek a bemenetek adódtak össze és váltak tőlünk nyugatra és távolkeletre népőrületté. A recept a következő:

  • vegyél egy vicces macskás képet, vágd meg kábé 500 px szélesre
  • nyisd meg Photoshopban, és impact betűtípussal írj rá a képre
  • lehetőleg rövid, a 1337speaket és az üzenetküldős rövidítéseket tartalmazó mondatot, legyenek benne helyesírási hibák
  • publikáld mindenhol, ahol csak tudod
  • tökéletes lolkép nincs (ahogy tökéletes cukimacska sem), és ez így van jól, fő a szándék
Akiknek még több segítség kell, azok a weben találnak olyan varázslókat, melyek segítenek lolmacskás képeket gyártani.

Az igazán profik persze saját kisháziállatukat fotózzák, és a vicces képhez gyártanak még viccesebb egymondatos, esetlen hejesírásosi hibákkal kicakkozott kísérőszöveget. Aztán irány a webek. A leetspeak kicsit olyan, mint amikor házikedvenceinkkel gügyögünk. Úgyhogy az akkor is vicces leírva, ha épp maga a mondanivaló tejfelesen átlagos.

Ha jól csináltad, valami olyasmi lesz a végeredmény, mint amiket a lolmacska kultúra zászlóshajójának számító I Can Has Cheezburger? oldalán is láthatZ.

A lolmacska kultúra titka nyilván az, hogy sikerült megtalálni a kereteit a weben publikálható humornak, melyet viszonylag sokan képesek elkészíteni, és még vicces is. Az emo berobbanása után a második kulturális sokkhatás epicentrumában állunk.

A lolkultúra nem állt meg a macskáknál persze. Ma már tematikus csoportokban találunk kutyákról, melegekről, politikusokról vagy geekekről is lolképeket.

És bár a magyar nyelv eleddig nem nagyon tudta kiizzadni magából a leetspeak és a lolabbr saját verzióját, azért az emo meghozta a maga nyelvi hozzájárulását. Gondoljuk csak a "vok" megjelenésére a "vagyok" helyett. Etc.

De azért itt még (sajnos) nem tartunk:
OMG, 50v|\|)2 [001, lol2.
Címkék: bulvár kommuniti lol
2007.06.06. 12:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OMG HH!!! :)

Köszi a kulturális sokkot! Elő kell ásnom a nyavalyás macskáimról készült verifáni képeket, asszem azzal kezdem, amelyiken az egyik szájából kilóg a kétkilós húsvéti sonka.

CATz dOes I GOT m^Kez US VERIPhaNNy!
ez jó.

bár nálam a vok az pre-emo, inkább a hy ugrana be.

az a baj, hogy a második képen tényleg mosolyogtam.
Szerintem a lolcat-'kulturának' nem igazán olyan hangsúlyos eleme a l33tspeak, ahogy a cikk ezt hangsúlyozza. Sokkal inkább a szándékos nyelvi hibák dominálnak. A macskák nem l33t társaság, pusztán csak nem tudnak angolul.
ez a bold macsek naggyon ott van :)
ROFLCOPTER!
l33t illetve hasonló nyel coder/decoder
www.elfqrin.com/lamerize.html

gl, hf
byeZ
Hozzáadott érték:

1) Az egész LOLCat a 4chan.org /b/ nevű fórumáról jön, szombatonként (caturday) küldték be ezeket. NAGYON-NAGYON sok meme onnan származik, (egyesek szerint az összes :), a fórum forgalmáról elmond valamit, hogy 10 oldalt tart csak meg, ez kb. fél óra, amíg egy topic kiesik igy.

2) Aki a LOLCatről, l33tsp33kről és egyéb l33t h4xx0rz dolgokról szeretne olvasni, ajánlom nekik az Encyclopedia Dramatica-t:

www.encyclopediadramatica.com/Main_Page

Illetve a 4chanról szóló wikit, a LurkMore-t (Vagy LURK MOAR: to lurk (verb in 4chan language: browsing the forum all day long without posting), ahol megtudhatjuk azt is, honnan jönnek a macskák:

www.lurkmore.com/wiki/index.php?title=4chan

(Erről az oldalról megtudhatjuk azt is, hogy:
- There r no girlz on the internetz
- lolcat is lol, de ami a legfontosabb:
- Longcat is looooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooong!
:)

(Ja, és azok nem helyesírási hibák, hanem l33t nyelvjárás :)

Happy lurking, /b/tards...
és a LOL az mi akar lenni, mert én csak olvasom már 1000x

újszülött
no problemz.
a LOL a "laughing out loud" rövidítése. ami annyit tesz: "hangosan felnevet".

en.wikipedia.org/wiki/LOL_%28Internet_slang%29
nem tudom kihagyni: a leetspeak lehetővé tette, hogy végre a pénztárosok is tudjanak blogolni. (én kérek elnézést.)
Fejlesztők figyelmébe ajánlom a legújabb - épp születőfélben lévő - programnyelvet:
lolcode.com/home
én egy ideig használtam a googlet ilyen hacker nyelven, de a végén megbolondulásszerű volt... :)
A World of Warcraft USAban is van egy druida, aki kegyetlen leetspeakel, es lolkepekkel osztja az iget.

Abban a szubkulturaban o az etalon.
WoW egy !g3n nívós s2vBB4kvltvr4!!!111oneone
:D

Egyébként miért pont macska? (vagy már írtátok, és nem figyeltem?) Különben nem baj, mert imádom a macskákat, múltkor megállapítottam, hogy a blogomon már-már többet szerepel a macskám, mint én (szöveg nincs hozzá, talán csak egyszer, de az se annyira lolcat:))

Ha már az emo szóba került, hadd jegyezzem meg, hogy számomra ez az "újmagyar" néha érthetetlen, pl. a privi.hu tömve van ezekkel a szövegekkel, hogy szerizem, cejizem, cejejem (brrrrr...!), puszcsykka, cycababba... satöbbi. A 1337speak-ben legalább van logika, ezért elég olvasható is, de itt meg? Teljesen véletlenszerű, hogy az sz az most épp c-vel, s-sel vagy x-szel van helyettesítve. Vagy itt is vannak "nyelvjárások"? Világosítsatok fel!:)
Sztem meg a vok-nak semmi köze az emóhoz. Ezt már akkor használtuk fórumokon, MSN-en, amikor az emós kiscsajok még óvodába jártak. Az más kérdés, hogy ők és a privi.hu egyéb sztárjai minden ilyen hülyeséget gyorsan megtanulnak.
en ezt sajna nem ertem... :-(
frankodanko:
lolcatz.blog.hu/2007/05/31/nem_ertem_9
bocs a reklamert,de itt leirtam roviden =)
Ebből is látszik, hogy rohad a világ,

Azért jó az ilyesmi, mert ha a neten olyan arcba akadsz, aki ilyeneket csinál, abból egyből levághatod, hogy egy hülye az illető, és ki tudod kerülni.
BlueBunny: egyetertek, bar en ezt ugy akartam fogalmazni, hogy fogalmam sincs, mirol van szo, es el sem tudom olvasni :))
Ja, es az baj, hogy ezt egyaltalan nem sajnalom? :P
nem rosszabb, mint egyesek "elmeroggyanásai" de felesleges atmenni szemelyeskedesbe ;] nem kotelezo nezni.
A kello mertekben es tartalomnal faja lesz a vegeredmeny, de sajnos a tobbseg onceluan vagy stiluserzek nelkul omleszti a szamokat betuket macskakat ahol eri. Igy aztan engem hatarozottan a halalba kergetnek a lolztol es a maganhangzok teljes hianyaban tobzodo, izelestelenul szeteso blogok, forumok es instant beszelgetesek, ahol sajna se nem vicceses, se nem stilusos a vegeredmeny, igazabol csak egy rakas geekedni akaro tizeneves probalkozik es ecceruan unalmas az egesz. Persze valojaban mindig attol unalmas, hogy a lolz mogott nincs egyeb hozzadott tartalom (pl humor). De aki yol csinalja aze abszolute kellemes.
@Aadaam:

The Rules of the internet:
Rule 1: Do not talk about /b/.
Rule 2: Do NOT talk about /b/.
[...]
@gpista:
Jujj, van rajtam kivul, aki olvasta azt a cuccot?:)

Marmint ezt:

jo-hely.hu/~aadaam/1179917867996.jpg

(Aze' remelem, nem jon ertem a party van ;)
"De azért itt még (sajnos) nem tartunk:"

5z3r||\|73M + 523r3|\|[53r3... annyira szerintem nem jópofa, mint amennyire olvashatatlan.

nekem meg ezek jutnak eszembe:
esoteric.voxelperfect.net/wiki/Omgrofl
esoteric.voxelperfect.net/wiki/L33t

IMHO OMG WTF, AFAIK 1t'z n0t c00l, n00bz.
Rules 1 & 2 faggots!

You are the cancer that is killing /b/.