Scott Guthrie a Silverlightról

A REMIX budapesti fordulója után nyilatkozott a magyar bloggereknek a Microsoft munkatársa. Kiváltja-e a Silverlight a HTML-t, valamint: milyen változásokat fog hozni a web életében az új fejlesztés?

 
Címkék: microsoft remix silverlight
2007.06.18. 10:02. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ScottGu elég lelkesen és komolyan tud beszélni, de a félreértések elkerülése végett: a Silverlight még alig tud valamit. Van benne videolejátszó kontrol, az igaz.
Az 1.1-ben lesznek/vannak vektoros alakzatok, de egyelőre ennyi. Ja és érti a XAML-ben leírt animációkat, de lehet hogy ez sincs még benne a bétában.
Tehát kontrolok (mint textbox, kombó, rádiógomb), majd egyszer talán, most még csak teszt jelleggel, talán telerikék csináltak párat.
Messze még a kánaán, meg a flash lenyomása... Persze ettől még várom.
a félreértések elkerülése végett, a silverlightnak (SL) 2 veziója van.
az egyik már bétába ért (1.0 beta), javascriptel lehet mókázni vele.
a másik még csak alpha (1.1 alpha) egy komplett .net CLR van benne, amivel akár html-t is lehet piszkálni.
SL teljesen beleépül a html DOMjába, így lehet elérni javascriptből és fordítva.
windowless módban bármilyen html elemet fölé lehet rakni (inputokat), szélsőséges esetben, akár háttérnek is be lehet rakni.
kontrolokból valóban kevés van, de a végleges verzióban már minden lesz. ide értve az asp.net-ből ismert összetett kontrollokat is.

sebességét nézve az 1.1 közel 2x gyorsabb, mint a flash és még csak egy optimizálatlan alpharól beszélünk.
(bubblemark.com/wpfe.htm, CLR-est kell nézni)

leírónyelve XMAL, midenfélét lehet vele animálni, még streamelt videót is (ezt egyáltalán nem tudja a flash) vagy videót berakni a brush patternjének.
de még ez sem végleges, pl az ink-et is csak a legutóbbi verzióban adták hozzá.

btw, ott voltam a hajón (a privat teremben készült a fenti felvétel). szal átestem az agymosáson.
Remelem kihal a szar flash, gyulolom.
mint fejlesztő vagy mint user?
ha kis villodzó reklámok miatt gyűlölöd, akkor az SL nem sokat fog segíteni a dolgon.
fejlesztőként meg legalább lesz már választása az embernek.
remélhetőleg a mono csapata időben elkészül a portal és akkor linuxon sem lesz gond.
Akit erdekelne a beszelgetes tobbi resze, meg lehet hallgatni: fb2.hu/blogs/x10.php?title=scott_guthrie_audio_interview_from_micro_07

(en vagyok a videon lathato konyok tulajdonosa ;-))
Ki tette fel a kérdést, hogy a HTML-t leváltja-e? :)

Egyelőre elég szkeptikus vagyok az egész Silverlightot illetően, de majd meglátjuk. Sajnos a Microsoft pont a látvánnyal reklámozza, ami kb. a Flash esetében is megbukott. Vegyük már észre, hogy a csili-vili weblapok csak egy nagyon kis szeletét alkotják a webnek! Az a kérdés, hogy miben tud többet kínálni keresőoptimalizálás (az, hogy alternatív tartalom XML-ként közzétehető, az nem elég, a Google-t is meg kell győzni róla, hogy hatékonyan indexelje), használhatóság, érdekes/új funkciók terén.

Sajnos 1000 km-rel odébb voltam a térképen, így nem lehettem jelen, de ezek a kérdések. Ha ezekre pozitív választ tud adni a Microsoft, ha sikerül befognia fejlesztőket egy közösségbe (sikerül az MS féle gittegyletből kitörve az Opensource féle gittegyletet is meggyőzni), és ha jó minőségű lesz a végeredmény, akkor népszerű lehet, az esély megvan, nem kell elbaltázni.

Fejlesztőként egyelőre az Adobe a szimpatikusabb.
Én annak örülnék, ha végre lenne egy kultúrált VS.NET-el integrált grafikus fejlesztőeszköz. Szerintem az ASP.NET-nek is van jövője, de általában egyet jelent a grafikai igénytelenséggel.
Az Adobe CS3 konf meggyőző volt photoshop részről (mondjuk az apple-l miért idétlenkednek, azt nem tudom -rászorulnak?), de a flashben nem láttam igazi fejlődést, zabálja a resc-t.
Hát ez még messze nincs kész, és utána még el is kell terjeszteni, ami sok sok sok idő (mégha win frissitésbe berakják akkoris) szóval mire ebből látni fogunk valamit sztem az nagyon odébb lesz...

mrgeez nemláttál fejlődést? Csak as3 miatt ég és föld 8-as verziohoz képest, és a sebességen is sokat javítottak. Meg eleve adobe nemtehet arról hogy egy kezdő odaül és csinál egy bannert amit képtelen optimalizálni, aztán mindenki szidja hogy megeszi a memot meg a procit :>
@mrgeez:

Az ASP.NETnek nemcsak jövője hanem jelenje van. A grafikai igénytelenség pedig legfeljebb a fejlesztő/designer terhére róható fel és nem technológiáéra. Csakúgy mint az általam látott megannyi szörnyű kinézetű php oldal után sem mondhatom, hogy a php jelent egyet a grafikai igénytelenséggel. Nyilván nem, mert a kettőnek köze nincs egymáshoz.

Silverlight ígéretesnek tűnik, aki nem hiszi YouTubeon keressen rá pár Popfly videóra (vagy ha van lehetősége próbálja ki élőben). Ugyanakkor szerintem Flasht nem fogja leváltani, mert az már túl régóta velünk van (sajnos) és a fejlesztők ezt szokták meg.
a flash max AD területen van elterjedve. rendes flash alapú oldal alig van ( film siteok) és azt a kicsit is simán visszaszorítja az ajax (köré épülő DHTML).**
viszont a DHTML-nek megvannak a korlátai.
SL-ben sztem az a legjobb, h oylan egyszerű szerkeszteni, mint a html-t, a dinamikussága meg mehet a "hagyományos" ajaxal, de akár a kis .net CLR-t is fe lehet használni.
nem is tudom mióta vágytam arra, h javascript helyett C# legyen :)
forumokon nem egyszerr felmerült, h milyen jó lenne egy a flash grafikusságát (vektoros) a java plugin legjobb tulajdonságaival kombinálni.
nah, a SL pont ilyen, csak minden sokkal egyszerűbb.

**érdekes, h egy időben nagyon sok volt a flash-es enterpage. mostanába, mintha nem találkoznék annyival.