A nagy Rhitmo WTF

A WebOS, vagyis a "webes operációs rendszer" értelme ugye abban állna eredetileg, hogy egyrészt tárhelyet biztosít, valamint olyan UI-t és alkalmazásokat is elérhetővé tesz online, melyeket normál esetben asztali környezetben használunk.

Egy igazán jól összetett WebOS tehát két alaptulajdonsággal rendelkezik:
1. a lehető legnagyobb tárhelyet biztosítja, valamint
2. olyan online alkalmazásokat kínál, melyek kiváltják, legalább az alapfelhasználás szintjén asztali megfelelőiket.

Ilyen megközelítésben beszélhetünk például arról, hogy a Google rendelkezik WebOS-sel, hiszen a Gmail + Docs&Spreadsheets + a hamarosan érkező prezentációkészítő így együtt egy komplett minimál Office-csomag, mely bár funkcióiban jóval gyengébb mint mondjuk a Microsoft Office-csomagja, de cserébe online elérhető, megoszthatók a dokumentumok, és talán egyszer a jövőben platformfüggetlen is lesz. Plusz a Gmail ugye akár webes tárhellyé is alakítható, ha valakinek nagyon nincs más ötlete.

Na de térjünk rá az újabb magyar "WebOS" próbálkozásra, a Rhitmóra néhány szó erejéig. Bár teszt accountot még nem kaptunk, de az elérhető screenshotokból és leírásokból egyértelmű, hogy itt egy egészen más hozzáállással van dolgunk.

A Rhitmóban a fő hangsúly azon van, hogy egyetlen "online operációs rendszerben"  blogolhatunk, olvashatjuk a feedjeinket és levelezhetünk, satöbbi.
Miért jó ez nekünk? Fogalmunk sincs. Hiszen ahol van net és van böngésző, ott ugyanolyan könnyedén érhetjük el blogunk adminfelületé, webalapú levelezésünket (freemail, vipmail, hotmail, yahoomail, gmail) és feedolvasónkat (pl. netvibes, google reader, pageflakes, igoogle) mint a Rhitmót. Vagyis nem pontosan világos, hogy miért lenne jó nekem belépni a Rhitmóba, miközben ezeket a szolgáltatásokat eleve a böngészőm segítségével, online érem el.

(Sőt, a Google Gears-projekt azzal kecsegtet, hogy hamarosan a Google összes online alkalmazását akár netszakadáskor is tudom használni.)

A másik, amit kínál a Rhitmo, a tárhely. Mint az elején írtuk, ez valóban alaptulajdonsága a WebOS rendszereknek. Bár a multimédia-megosztó szájtok korában (flickr, youtube, delicious, slideshare.net, stb) például multimédia fájljainkat is inkább már közösségi oldalakon osztjuk meg. Merthogy itt nem csak tárolni, de megosztani is képesek vagyunk ezeket a fájlokat. Oké, nem pont a fájljainkat, hanem azoknak konvertált, lebutított verzióit.

Ha viszont valaki nagy mennyiségben akar eredeti fájlokat tárolni a weben, az továbbra is a hagyományos megoldásokhoz, például ftp-szerverekhez fog fordulni segítségül. Esetleg bevéencézik az otthoni gépére, esetleg a Box.net-et használja, esetleg... tárhelyszolgáltató?!

Minden jószándékot és törekvést figyelembe véve sem látjuk az igazán hasznos kitörési pontot a Rhitmóban. Na de majd ti...
Címkék: web office tárhely web os
2007.06.21. 15:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"...térjünk rá az újabb magyar WebOS próbálkozásra, a Rhitmóra néhány szó erejéig."

Lemaradtam az előző magyar WebOSról, az él még?
Mi a célja? Tök egyszerű: demózza a fejlesztő képességeit. Fiatal srác, komolyabb összegben fogadni mernék, hogy ez alapján fog állást találni.
Nekem így elsőre a képek alapján nem jött be, főleg hogy majmolja a Vistát. Hol van már egy ember, aki megvalósítja a használható és kényelmes start menüt?
hat, nemtom, nekem elso ranezesre tetszik, olyan, mintha lenne egy szamitogepem, amit mindenhonnan elerhetek. igy kiprobalas nelkul nehez eldonteni, h ez most jobb v rosszabb, mint a google-fele megkozelites. kiderulhet, h ez olyan, mint a korai, csapkodo szarnyu repulogep-probalkozasok, de eppigy lehetseges, h par nap hasznalat utan mar azt se fogjuk erteni, hogyan lehettunk meg addig enelkul.
A Vistás dizájnnal mi a gond, miért ne nézhetne ki jól? Nekem tetszett, beszippant.

Ami vonzóerő lehet, az a jól ismert környezet kialakítása és elérése bárhonnan. Persze kicsit fából vaskarika az operendszerben-böngészőben-oprendszer, kíváncsi leszek a sebbességére.

És a lényeg: az oprendszernek az a legfontosabb tulajdonsága, hogy lehet mindenféle programokat belegyömöszölni. A widgetek ezt nyilván nem helyettesítik...Akinek van már jól kialakított környezete (gmail-netvibes-akármilyenblog), azt nehéz átcsábítani. Max a csecsemőket, de azok mindig lesznek :-)
Nekem ez a goowy -t (www.goowy.com) juttatja eszembe, az box.net-es, ismeri valaki rajtam kivul?
Jesszus, csak nekem oktattak itt 'Operációs rendszerek' tárgyat???

Amiről ti beszéltek annak semmi köze nincs az OS-hez! A Windowsban (Linuxban, etc.) a dokumentum-szerkesztő/képnéző/számológép pont hogy nem az operációs rendszer! Az OS (mint azt a nevéből is sejteni lehet) felel azért, hogy közvetve a felhasználó (közvetlenül pedig az általa futtatott alkalmazások) képesek legyenek a hardverrel együttműködni, illetve az ezek által igényelt processzor/tárhely/memória kapacitás mindig rendelkezésre álljon. Attól, hogy a böngésződben tudsz online dokumentumokat létrehozni, még nem lesz belőle OS. A mai webarchitektúrában nem is lehet nagyon megvalósítani (illetve nincs értelme), mivel a böngésző is egy alkalmazás, és mint olyan, annak is szüksége van egy oprendszerre a futáshoz.
Jesszus, nyilván képletesen kell érteni az elnevezést. Ti. olyan mint...
Persze hogy képletesen, de ettől még vagyunk páran, akik - egyelőre - nem látjuk a dologban az értelmet. Már azon kívül, hogy integrál egy csomó, már meglévő funkciót egy felületre. De ezt a Google is megteheti, csak még nem adtak neki ilyen szép hangzatos nevet :-)

Ettől függetlenül szurkolok a Rhitmo-nak, nem baj ha az ember meg akarja váltani a világot fiatalon (se) :-)
a webos magja a szerver oldalon fut, a héjak a böngészőben. a webos nem egy végpontot működtet, hanem magát a hálózatot. a hálózat működésének fontos része a naplóírás, vagy mondjuk a prezentálás, miért ne lehetne ez a webos része.
Sziasztok! Elolvastam a cikket, és az itteni hozzászólásokat. A cikkre különösebben nem reagálnék, viszont a kommentekre igen. Akkor mennék szép sorban:

norti: Ha eddig több ezer (nálam okosabb) embernek ez nem sikerült megvalósítani a tökéletes start menüt, akkor szerintem nekem sem fog menni. De ha te tudod, hogy milyen lenne egy nagyon jól használható start menü, akkor nyugodtan tudasd velem.

wice: Szeretem, mikor valaki a "puding próba az evés" módszerrel közelít bizonyos dolgokhoz, és nem ítél elsőre. :)

Chintaran: Mint ahogy már többen elmondták ezt a kifejezést képletesen kell érteni, és nem én találtam ki a "webOS" kifejezést. Ha a "webOS" kifejezés baromság, akkor szerintem a "web 2.0" kb. ugyanakkora hülyeség. Nem tudom miért gond, ha így nevezték el, ezzel csak jelölnek valamit, és kész.

tüsmester: Tudom, sokan nem látják benne egyenlőre az értelmet. De az egészet gyakorlatilag nem az a pár program fogja meghatározni, amit a képeken láthattatok. Mivel egyedül fejlesztem egyelőre, ezért körülbelül max 7-8 programmal fog elindulni. De ez nem azt jelenti, hog így is marad. Egyrészt szívesen beépítek felhasználók által fejlesztett alkalmazásokat, másrészt tervbe van véve a widgetek támogatása. A világot azért nem szándékozom megváltani, de valahol mindenkinek el kell kezdeni. A nagyobb cégek sem gigantikus dolgokkal és milliókkal indultak. :)

Én úgy gondolom, hogy ha július végén startol a Rhitmo alapverziója, akkor 2 hét, vagy 1 hónap után nem lehet leszűrni még a dolog hasznosságát. EZ mindenképpen egy hosszútávú dolog, és csak jóval később, - mikor már több szolgáltatás érhető el - dönthető el, hogy használható-e, vagy sem. Sokaknak tetszik az ötlet, sokaknak nem, valaki használni fogja, valaki nem. Ez mindennel így van. Akinek nem tetszik, nem látja benne az értelmét, vagy neki nem hasznos, az nem használja. De akkor ne is ragozza tovább a témát, ha őt nem érdekli :)





Methos, kösz a válaszokat - és már hogyne érdekelne, azért regisztráltam ;-)
tüsmester: Én köszi a kommentet. De ha adsz egy MSN, vagy Skype elérhetőséget, akkor szívesen meghallgatom a véleményedet, hogy szerinted mivel és hogyan lehetne hasznos(abb)á tenni, vagy mégis milyen funkciók kellenének bele. Nyitotta vagyok az új és érdekes ötletekre. :)
Methos,
meg szabad kérdezni, hogy a rhitmo alatt mi van, linux?
kutacs_: Igen Linux van, bár a szerver részével én nem foglalkozom, azt a HDD Hosting-os cég intézi, akinél a winchester el lett helyezve.

A teljesítménnyel egyébként nem lesz gond, mert az AJAX-nak köszönhetően mindig csak 1-1 fájlt kérek le a szerverről, és a többit kliens oldalon dolgozom fel, és ott fut le.
Az egyik megjegyzésem, hogy nyilván olyan dolgot jó fejleszteni, aminek értelme van. Őszintén mondom, hogy én nem látom azokat a felhasználókat, akik egyszerűbbnek látnák egy ilyen rendszerben blogolni/levelezni, mint a jól bejáratott, jól működő hagyományos módszerekkel. Hogy mivel fogllakozunk és mennyiben, az meg persze a mi dolgunk. Szerintem a Rhitmo egy olyan jelenség, amivel érdemes fogllakozni. Egyrészt azért, ami a postban is olvasható, másrészt csak remélni tudom, hogy a következő verziója már olyan lesz, melyet az is ki fogja próbálni, akitől eddig sem volt idegen a webmail, a blogolás és a webes feedolvasó.
Methos, hirbehozo,
imho ez a dolog legalább kétféle módon működhet.

az egyik, hogy van valahol egy rhitmo szerver, és akkor minden rhitmó-s ide kapcsolódik.

a kliensnek azért érdemes bejelentkezni, mert egyetlen felületen keresztül elérheti a legfontosabb szolgáltatásokat most ezért szerintem nem nagyon lehet pénzt kérni, hiszen az rhitmo szolgáltatásai amúgy ingyenesek.

hirdetéseket el lehet helyezni a felületén, amiből valamit lehet profitálni, esetleg lehet várni egy jó állásajánlatra.

szerintem van egy másik lehetőség, amelyik nem zárja ki az elsőt. a helyedben megkeresnék kisebb isp-ket (tvnetwork, fibernet, digikabel), hogy üzemeltessenek egy rhitmo szervert, és a rhitmo felületét kínálják többletszolgáltatásként. nincs reklám, csak ügyfelenként és szolgáltatásonként fizessenek neked havidíjat. a szerver üzemeltetése nem viszi a pénzt hanem hozza, és jelentős ingyenreklámhoz juthatsz. szerintem érdemes lenne ezt is kipróbálni, ha amúgy is egy külső cég felügyeli most a szervert.

sok sikert!
kutacs_: Az ötlet nem rossz, viszont míg erősen alakulóban van az egész, szóval ez még a jövő zenéje. De köszi az ötletet :)
Ja. Amúgy meglátjuk h milyen egyáltalán a szerverháttér, meg mennyire zökkenőmentes a működés.
hirbehozó,
ha már a jelenségről beszélünk. nyilván kellenek egy olyan felületek, amelyek a hálózat béta szolgáltatásait összefogják. nekem erről szól ez a rhitmo.

legalább két problémára kell megoldást nyújtani. az egyik, hogy a hálózati szolgáltatások gyorsan változnak, ezért minden szolgáltatáshoz nem nyújthat felületet az oem (original equipment manufacturer). erre válasz lehet a folyamatos frissítés, de ez tovább bonyolítja a sokak számara amúgy sem egyszerű működést.

a másik, hogy ugyanazt a szolgáltatást több szolgáltató is nyújtja, és akkor sok felé kell regisztrálni, esetleg átregisztrálni. a kezdő felhasználó számára mindkettő probléma.

ezen segíthetne az isp (internet service provider) és a webos. egy helyen az internet szolgáltatónál kell regisztrálni és kész.

az isp-nél előfizetsz és máris iwiwezhetsz, twitterezhetsz, torrentsz, akkor is ha a desktop gyártásának időpontjában a szolgáltatás még nem is létezett, vagy esetleg létezett, de nem pontosan ebben a formában.

az ügyfél esetleg rájön, hogy van jobb asp (application service provider), mint a default, és akkor asp-t vált, sok asp váltás esetleg isp-váltással járhat, esetleg van egy isv (independent software vendor), és oda regisztrál. de mondjuk az is lehet, hogy az isp vált asp szolgáltatót, mert felvásárolt egy isv-t.

ebben a modellben az oem - isp - asp - isv négyes kezeli ezt a problémát.

lehet, hogy erre a problémára van kézenfekvőbb megoldás is, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a szoftver gyártóknak kötődniük kell valamilyen szolgáltatóhoz, mert a szoftvert nem lehet önmagában eladni.
mondanék két szót: SSO és OpenID.
és még egyszer aláhúznám: ami eddig is elérhető volt online, azt minek elérhetővé tenni online? olyat tegyünk elérhetővé online 2007-ben, ami nem triviális. szeretnék NFS-ezni pl. melyik webos-ben lehet? roboform melyik webos-ben fut? nincs több kérdésem.
kutacs_: Adnál egy elérhetőséget? :)
Methos,
nem tudom, hogy megkaptad-e az üzenetet, mert a blogmotor kiírt valami vicces dolgot.
kutacs_: Én is ott írtam neked először, és nekem is vicces dolgot írt. Azért írtam be ide. De akkor a methos@fishworks.hu címre írj egy mailt :)
[off. Na, emberek. A kommentfelület nem csetelésre való, hanem kommentelésre. Címcsere, aztán go private. Thx.]
hírbehozó: Már alapból privátba mentünk volna, ha menne az üzenetküldés... Nem ártana utánanézni.
hírbehozó,
feltettél egy kérdést. mi értelme van létező webszolgáltatásokat n+1-edjére megírni. ezt próbáltam megválaszolni. most ez baj?
kutacs_: Mivel ugye itt az üzenetküldő rendszer cseszik menni, akkor adsz egy elérhetőséget? Küld el a feljebb megadott e-mail címemre. :)
hírbehozó: az NFS gondolata valóban nem rossz - de akkor már ne legyünk kispályások, és legyen ssh is... elvégre írtak már ajaxterminált pl:)

egy webes os-nek rengeteg előnye lehetne a normálissal szemben, mert pl. megoldható, hogy egyes processzek akár sessionök között is futhassanak, pl. bittorrent: azt 0-24-ben jobb csinálni (nem, nem csak illegális dolgokra lehet azt használni, mielőtt lewarezpistikézne itt mindenki) bittorrentet pl. egész egyszerű sikeríteni... a fent említett ajaxterminálban indíthatunk már egy rakás primitív szöveges módú programot - ami éppen csak azt csinálja, amit muszáj neki, és jelen stádiumában a webos elképzelés is szerintem arra szorítkozhat...

de ez tényleg csak egy lehetőség - annyi variáció van még, amire ezt a 7/24-es tulajdonságát fel lehet használni.
nem igazán vágom mit értenek egyesek a webOS alatt, de ha vki rávilágítanak, hogy mivel több ez pl. egy google personalized homepage-nél, akkor azt megköszönném. le a kalappal, a felület igényes munka, de innen nézve lehet inkább vmi mash-up irányba vinném a dolgot, mint alternatív launch felület google docs-hoz és/vagy más online app-okhoz. de lehet csak én vagyok kishitű, hogy 6-8 vagy annál is több alkalmazásból sikerül olyat csinálni ami miatt megéri otthagyani a meglévő, nem egyetlen fejlesztő által folyamatosan okosított web app-okat. :) tuti megnézem, de egyelőre nem látszik, hogy mi lenne az ami ott is tart majd. remélem van vmi még a tarsolyban!