Kevin Rose a Digg után új startuppal robbant(hat)

Kis híján megelőztük a TechCrunchot, de végül mégis bealudtuk a témát. Jópár napja már csiripelték (ennek a szónak később még lesz jelentősége...) a madarak, hogy Kevin Rose és Leah Culver, valamint Daniel Burka valami új szájton ügyködik.

Rose ma hintette el a szolgáltatás nevét, ami a zártkörű alfa verzió után máris meghívásos bétába lépett. (Milyen természetessé vált az elmúlt években, hogy így kell elindítani egy rendes webszolgáltatást, nem?)



Szóval a Pownce első ránézésre, meg másodikra is a Twittert juttatja eszünkbe, de persze azért annak egy speciális értelmezésével állunk szemben. Az ismerősök, és a rövid postok éppen úgy sorakoznak, mint a Twitteren, csakhogy ez a szájt alapvetően nem kizárólag a csiripelésre (ugye megmondtam, h jön még ez a szó) van kihegyezve, hanem a különféle fájlok, események és linkek megosztására.

Az is más, hogy itt az ismerősöket csoportokba lehet rendezni. Vagyis lehetőség van bizonyos fájlokat, üzeneteket vagy eseményeket csak az ismerőseink egy csoportjával megosztani. A szájt készítői egyébként külön is hangsúlyozzák, hogy a megosztott fájlokat csak és kizárólag az ismerősök (vagy azok egy csoportja) láthatja. You know what it means...

Vagyis ha a Twitterben meglennének ezek a plusz funkció, igazából csak a dizájn miatt fájhatna Ev Williamsék feje. Merthogy a Powence nagyon szép, nagyon trendi, nagyon letisztult, nagyon barátságos ruhával édesgeti magához a bétatesztelőket. A srácok saját bevallásuk szerint egyébként a következő technológákat használják: Django, Adobe AIR (bár ugye...) és Amazon’s S3.

Most persze megint leírhatnánk azt, hogy a Twitter, elsősorban az API megnyitásával mennyire megmozgatta a világ fejlesztőinek fantáziáját, és mennyi klassz kapcsolódó alkalmazás, eszköz, ötlet merült fel az elmúlt hónapokban. Nyilván még mindig van a mikrokontentre épülő közösségi szájtban annyi muníció, hogy láthatunk még egy-két érdekesebb ötletet megvalósulni.

A Pownce-ban a nagy veszély, ha lehet így fogalmazni, persze az, hogy két fiatal és nagyon népszerű amerikai techceleb adja hozzá a nevét és az arcát. És ennek nagy lehet a felhajtó ereje, főként a kezdeti, kritikus időszakban. Meglátjuk.

(Amint megvan az accountunk, írunk még egy postot arról, hogy milyen is belülről.)
Címkék: bloggerek social network kevin rose twitter pownce fájlmegosztók
2007.06.27. 23:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.