Életmorzsák, megosztásra

A privacy ma már nem azt jelenti, mint kétszáz éve. Egy csomó életmorzsánk van, ami bár teljesen személyes, mégis bátran megoszthatjuk másokkal, ismerőseinkkel, bárkivel. Történéseket jellemzően két helyen tudunk megosztani ismerőseinkkel: a közösségépítő szájtokon és a blogokon. Magyarországon történetileg úgy alakult, hogy csak utóbbi alkalmas arra, hogy segítségével megoszthassuk életmorzsáinkat. Nézzünk néhány példát.

Del.icio.us. Ez a bookmarkoló szolgáltatás minden általunk felvitt címkére ad feedet, így gyerekjáték beszúrni blogunkba a megosztásra szánt linkjeinket. Én például a Webisztán bal hasábjában a tech címkével ellátott linkjeimet mutatom meg.

Last.fm. A zeneszájt rendelkezik egy olyan asztali alkalmazással, mely képes monitorozni, hogy éppen milyen zenéket hallgatunk gépünkön. Ha ezt az információt szeretnénk megosztani, nincs más dolgunk mint valamelyik widgetet vagy magát a feedet betenni a blogunkba. (Az én példám.)

Twitter. A mikroblogszolgáltatás is rendelkezik widgetekkel, és persze feeddel is, így ezek segítségével azt is megmutathatjuk blogunk olvasóinak, hogy mit csinálunk éppen most.

Flickr. A képmegosztó személyre szabható widgetet kínál, melynek segítségével kitehetjük az amúgy is megosztott képeinket blogunkba.

Nyilván sokan vannak, akiknek nem mondtunk ezzel semmi újat. Nem is elsősorban ez volt a szándék most, hanem hogy beszéljünk kicsit arról, hogy nem az egyén, hanem a preferenciák számítanak. És ezek megmutathatóak, és mások számára is érdekesek lehetnek.

Mit érdemes még megosztani online?
Címkék: blogok privacy bloggerek
2007.07.14. 11:53. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A sok tech címke közé becsúszva látok egy Hamvas Bélát is, de nagyon helyes, zseniális író volt! :)
Ha kutató vagy akkor érdemes a Connotea-t használni, ami egy online cikkkatalogizáló, taggelő, megosztó szolgáltatás.

www.connotea.org/

Esetleg azt, hogy miket olvasol (opml fájl)?

share.opml.org/
térképet lehet még, hogy miféle helyeket ismer/kedvel az ember. pl:
geospace.hu/map/user/kci

illetve másféle felhasználást is láttunk a varos.blogter-en a közlekedési hirekre:
geospace.hu/map/user/klubradio
Ja, hogy mit érdemes még megosztani...

Lehetne fejleszteni egy olyan portált ország szintűt, ahol a lakókörnyezetét mutatja be saját szemszögéből a felhasználó.
Bemutatná kedvenc kocsmáját, hol vásárol, érdekes figurákat, kedvenc parkját, munkahelyét, ki lenne alakítva erre az alkalmas felület, amin keresztül még átláthatóa dolog és szépen koordinálva vannak az információk és könnyen kereshető.
Fejlesztőket és társakat keresek a megvalósításához máris, ahogy egyéb más projektekhez is.
Bocsánat HH a hirdetésért, Te is beszállhatsz! :)

(aki lenyúlja az ötletet, azt fejbedobom egy kamionnal, de komolyan!)
nyugi, lesz majd ilyesmi nem is olyan sokára.. csak ki kell várni :)
pl. programajánlókat, hová mész, hol voltál
day.hu/profil/1/lista
Ok, akkor már bővebben az elképzelés, hogy hogyan lehet jó, mert az ötlet magában még semmi, a kivitelezés módja a legkérdésesebb.
Hogyan lehet hatékonyan ilyen portált készíteni.
Vannak egyszer a felhasználói profilok és a másik meghatározó szempont a földrajzi profil.
Ehhez adunk komponenseket.
Amíg a kádban fürödtem pl. ilyenek jutottak eszembe: arcok, suli, buli, kocsma ...
Arcok: ki ismeri Visegrádon Kisjuhász Virágot, akivel tavaly Szigeten EurópaKiadó koncerten ...
Keresés: Visegrád - Arcok - Kis Virág.
Máris kapok (szerencsés esetben) egy találati listát (Kisjuhász Virág profiljáról) ami tartalmazza azt is ahogy ismerősei látják és bemutatják Virágot ahogy ők látják.
Többi komponenshez hasonló asszociációk...
És lehet News komponenst is hozzáadni.
Valahol esemény történt éppen, a helyiek mit tudnak mondani róla.
Mindegyik komponens címkézhető lenne a könnyebb kereshetőség érdekében.
És akkor Szeged - buli - jazz keresésre egész jó találatokat kap az ember, hogy hol szoktak ilyenek lenni Szegeden, esetleg külön komponens élménybeszámolóknak és külön komponens hirdetéseknek.

És ezek a komponensek megadják a keretet, ahhoz, hogy átláthatóan egy nagyon jó, informatív közösségi portált lehessen készíteni.

Persze ez a mostaniakba is beépíthető egy kis hegesztéssel.
Kedves magyar közösségi portálok!
Nem szégyen más ötletét felhasználni, de plusz pár millió azokhoz a milliárdos kiadásokhoz bevételekhez nem oszt nem szoroz, van bankszámlám, Paypal, minden.
(meg szerény is vagyok nagyon)
:D

Google Readerben az érdekesnek talált híreket egy gombnyomással "Share" megoszthatjuk - de lehetőség van a különböző címkék publikussá tételére is, ahogy del.ici.us-on, és minden címkéhez egy külön publikus feed-et kapunk. Ezt érdemes átfolyatni feedburneren, és máris komplett kis statisztika, interaktivitás társítható a különböző megosztott hírcsoportokhoz. A digg.com híreket is remekül lehet megosztani, mindez, és még néhány más lehetőség: dh.squidcode.com
Az elozo otlethez kapcsolodoan, nekem az tetszene, hogy ha egy wiw-szeru site-hoz lenne csatolva egy terkep/szorakozohely adatbazis, ahol az emberek bejelolnek, hogy pl. pentek/szombaton hol buliznak. Mekkora poen lenne, ha latnad, hogy ma az altalanos iskolas osztalytarsad kb. oda megy bulizni ahova te, es osszefuthattok, stb. A terkep elsosorban arra lenne jo, hogy osszesitene, hogy ma este hol lesznek az ismeroseim.
Ez a ki, hol, micsinált típusú portál nem is hülyeség :) Nekem most nem fog az agyam, szal csak olvasgatok :\ A címet is úgy olvastam, hogy Ételmorzsák...no comment :)
Maro, DuDe: erre pont jó pl. a day.hu, vagy ahol a newtech meetup-ot hirdetik.

Oké, hogy most már nem tudjuk kezelni a sokfelé elszórt dolgainkat, de akkor nem az lenne a megoldás, hogy egy kezelőfelületet használunk, ami majd irányítja a többit? Erre most mi van? Mindenki, mindent, mindenhol.... A Facebook nyitott, és ez (ha még nem is látszik) elindított egy lavinát.

A Netvibes, és társai csak azért nem jók ilyen összefoglaló oldalak készítésére, mert direkt a saját használatra (akkor még arra volt igény), és nem pedig egy nyilvános összesítő profil létrehozására tervezték.
day.hu tenyleg az, amit leirtam, koszi a linket! Nem tudom, hogy ez a buli-megosztas onmagaban eleg-e ahhoz, hogy sok ember regisztraljon, ezert emlitettem a wiw-et. A sok aktiv felhasznalos wiw-en egy ilyen alkalmazas biztos aratna. A meetup.com-nak sztem mas a profilja..
Maro: Az iwiw-től hiába vársz bármit is. Majd ha a té bácsi is úgy akarja.... Sajnos ez van. Ha itthon jó alkalmazást akarsz látni, akkor készítsd el :-)! Alternatívaként esetleg szóba jöhet egy, már meglévő, kisebb hazai social nework. Győzd meg az egyiket az igazadról, és már nem is kell foglalkoznod az alkalmazás működéséhez szükséges min. felhasználószámmal. Sőt még a magyar netezők produktivitását is növelhetnéd, amiért szerintem mindenki hálás lenne.
Pairg: En nem ertek a Facebook-hoz, de abban nem az a jo, hogy "open" es van egy "API", azaz ilyesmit meg lehetne csinalni Facebook app-kent?
Jó az ötleted Maro, de ez viszont inkább már kész megoldásba ágyazható sok felhasználóval VAGY regionális portálokhoz jó ötlet, de mindenképp' nagyon nagyszámú felhasználót igényel, aki eléggé intenzíven használja ahhoz, hogy életképes legyen. Egy Budapest portálon pl. remekül működhetne.
A Facebook más tészta, én az előbb a MO.-i megvalósításról beszéltem. (egyébként tényleg meg lehetne csinálni Facebook appként)