10 éves a blog

A Wall Street Journal elérkezettnek látta az időt, hogy visszatekintsen az elmúlt tíz évre, és egy veretes cikkben próbálja meg bemutatni a blogolás történetét. (Bár tekinthettek volna messzebb is az időben.) Az írás maga érdekes, még akkor is, ha napilaposan terjengős, sőt, kifejezetten fárasztó végigolvasni.

Pont arról szól a cikk, amiről kell neki: a blogolás, mint jelenség különböző aspektusait mutatja be. A mainstreammé válás, a marketingeszközzé válás, a pletykaterjesztés, és a másik oldalról: a tényfeltárás, az elhallgatott történetek kimondása, a szórakoztatás, a hivatalos médiából kimaradt hírek, történetek tálalása, a személyes beszámolók, stb, stb, stb.

A cikk online verziójához kisvideókat is kapcsoltak. Az elsőn az egyik legnépszerűbb blog, a Boingboing két bloggere beszél arról, hogy hogyan is készítik ezt a tartalmat (adnak az olvasók véleményére, vagyis kvázi az olvasókkal közösen írják a postokat), és szerintük miért népszerűbbek, mint sok "hivatalos" sajtótermék. (Ők azt írják meg, ami tényeg érdekli őket.)



Aztán a Publishing2.0 bloggere beszél az örök rágógumiról: újságírás-e a blogolás.



A cikkből és a videókból is az derül ki, hogy a blogoszféra az elmúlt évtizedben kitermelte a maga sztárjait, saját elitjét, vagyis azokat a blogokat, melyek igenis konkurálnak a hivatalos médiával. Elkötelezettségben, minőségben, gyorsaságban, témafeldolgozásban, stb. Ugyanakkor persze sosem szabad elfelejteni, hogy a blogok zöme egyáltalán nem ezzel a céllal íródik.

Így tehát csak egyetérteni tudunk a monstre cikk következtetésével:
Most blogs are personal diaries and don't fit those criteria, even in part. But the success of the various blogs that do choose to follow the aforementioned formula indicates that it's possible to create commercially viable media products for niche audiences.
Címkék: blogok bloggerek
2007.07.15. 11:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.