Kávéhoz: ha az ember normális napilapot olvas... online

Néha elmerengek azon (homlokomat a végtelen felé fordítva), hogy milyen lenne ha nem egy Népszabadsággal lenne megverve ez az ország, és annak újságolvasó közönsége, hanem mondjuk egy New York Timesszal. Jó, tudom, Csipkerózsika-álom, de mégis.

Merthogy a New York Times például nem megtűrt témaként kezeli a webet, éppen ellenkezőleg. Kifejezetten hozzáértő, informatív, ugyanakkor jól megírt (értsd: nem népművelő, nem mesterkélt, nem bikkfanyelvű), kerekre kalapált írásokkal szolgál a webkultúra, vagy tágabban: az IT és eleve a technológia iránt érdeklődőknek.

Legutóbb például a szolgáltatás-bemutató cikk mintapéldájának is tekinthető szellős, nem túlságosan szakmaiaskodó, ám annál barátságosabb és sztorizósabb hangvételű írást olvastam Kevin Rose-ról és a Pownce-ról.
  • Today, 17 million people visit Digg every month
  • Each week, 250,000 people go to the company’s Web site to view its most popular show, “Diggnation”
  • "For us, [Pownce] really about creating the platform for people to share things with their friends"

Aztán pedig a web megkerülhetetlen és kikerülhetetlen sztárjáról, Perez Hiltonról is írtak.
  • With his shameless self-promotion and buffoonish appearance, Mr. Lavandeira, a childlike bear of a man, has become a hard-to-ignore Hollywood player
  • Every month [Perezhilton.com] draws 1.7 million unique visitors in the United States alone (2.6 million worldwide)
  • The blog commands as much as $9,000 a week for a single advertisement and $45,000 for the most expensive ad package
Mindkét írás egy-egy jelenséget mutat be egy olyan olvasóközönségnek, mely valószínűleg nem annyira up-to-date a web világában. De szerencséjükre van nekik egy Times-előfizetésük.

A hét legjobb írása mégis a térképalkalmazásokról szóló "With Tools on Web, Amateurs Reshape Mapmaking". Amellett hogy ez is inkább egy alapozó cikk, mintsem egy, a legfrissebb trendeket és megoldásokat számba vevő írás, mégis meglepően jó áttekintést ad a webes térképlázról.
  • More than 50,000 programmers have used Google Maps to create mash-ups
  • On the Flickr photo-sharing service (...) users have “geotagged” more than 25 million pictures
  • Google is working to make it easier to search through all online maps
Ezzel a három cikkel kezdtem a vasárnapomat. Megérte.
Címkék: média blogok olvasnivaló térképalkalmazások kevin rose pownce
2007.07.29. 17:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ehh, én meg irigy-irigy :) elő lehetne fizetni a NYT-ra? és vajh elszámolható-e? :D
Komoly webről szóló cikkeket az Indexen sem találok. Ez sarkítás, de SZVSZ majdnem igaz.

Vannak "teszt" jellegű, webkettes szolgáltatásokat érintő, vagy azokról szóló cikkek, de a - ugyancsak ritka - vezető politikusainkkal szóló cikkeket érzem inkább igazi, interjús, mély cikkeknek, ezeket a webkettes jellegűeket inkább olyannak, amit én is össze tudnék hozni. :) Egy Kevin Rose cikk, amiben be van mutatva, hogy mit csinált eddig, van vele egy interjú, amiben fel vannak téve komoly kérdések, neadjisten például olyanok, hogy őszintén mit gondol szolgáltatások lokalizációjáról, stb., azt értékelném. Vannak kivételek persze, de ennél lehetne több is, már csak népnevelő szándékkal is.

A HH féle cikkeken (ha -szg- álnéven írod, akkor is ;) főként szakmai (legyen az webes/üzleti/webesüzleti érdeklődésű) bennfentességet, és nem a "pórnépnek" szóló mély bemutatót szoktam érezni (lehet, hogy egy-két keretes alapdefiníció segítene). Amivel nincsen baj, csak én is ácsingóznék rendszeres, mély cikkekre ebben a témakörben, és eddig havi max. 1 ilyet észleltem átlagban tőled, mástól pedig nem nagyon. Majd olvasom persze külföldi lapokban, de jobban örülnék, ha meg lenne nevelve a nép.

A fentiek erősen szubjektívek, így objektíven lehet, hogy teljesen máshol vannak az arányok. Ennyi és így jutott el hozzám az Index idevágó írásaiból (össze lehetne gyűjteni az utóbbi idők termését ebben a témakörben).
(Lévén nem írok az Indexbe, az azt érintő kritikáddal nehezen tudok bármit kezdeni.
Amúgy meg:
webisztan.blog.hu/2007/01/21/celeb2_0_kevin_rose )
Amúgy szoptam eleget az alapdefiníciókkal, alapcikkekkel. Utána lehet nézni az Index archívumában. A bennfentesség ott nem volt jellemző. Itt is csak azért, mert unalmas huszonötmilliószor elmagyarázni azt, amit már előtte megtettem N-1-szer. That's how blogs work.
Hmm. Pedig pár cikket az Indexen hozzád kapcsoltam az utóbbi időben... Ezt most akkor pl. nem te írtad?
index.hu/tech/net/goonet0703/

A Kevin Rose *blogbejegyzés* jó, ezt kéne cikkesíteni, kiegészíteni egy interjúval, és nem a Webisztánon, hanem az Indexen megjeleníteni, kiemelve. És sorozatban. ;)

Az Indexen kb. az újszülöttnek minden vicc új állapot van most a modern webalkalmazások témakörben (tudom, mert nem szakmai haverok semmit sem tudnak az ügyben, pedig Index fogyasztók), tehát ott az ismétlés sohasem árt.

Amiről beszélgetünk az az Index tartalmi megújítása, vagy legalább a Tech rovat ilyen irányú feltupírozása lenne, ez lehet, hogy nem feltétlenül vág ide.
De én írtam. És azért volt ilyen is: index.hu/tech/net/web2pro06051/
De mostmár nem lesz.
És jól érzed: nem vág ide.