"Hungarians are dirty ghoulies who wash in peanut oil. Heil healthcare!"

A Colbert-híd sztori után ismét a magyarokról volt szó a Colbert Report-ban. Az augusztus 15-ei adásban Colbert azon ironizált, hogy a Daily Kos (Amerika legnépszerűbb politikai bloghálózata) mennyire könnyen hekkelhető. Emlékszünk még? A Wikipedia kapcsán éppen ugyanerről beszélt Colbert. Vö.: Wikiality.

Szóval a címben idézett szöveget írta be a Daily Kosba, ami persze meg is jelent. Legalábbis az adás kedvéért. (Amúgy nyilván azonnal kimoderálnák.) A Daily Kos közössége nem volt feltétlenül elragadtatva attól, hogy a Colbert Report-ban a szájt alapítója, Markos Moulitsas Zúniga a gyűlöletbeszéd és a radikálisjobbos O'Reilly-féle, DailyKos-ellenes kirohások kapcsán került be az adásba.



A lényeg azonban nem ez persze, hanem hogy az olyan nyitott, vagy kvázi nyitott közösségek, mint amilyen a Daily Kos is, nem veszítenek-e hitelességükből azzal, hogy gyakorlatilag bárki bármit írhat ezen a szájton? Nem, válaszolhatnánk csípőből, hiszen épp a közösség által létrehozott tartalom emelte fel a Daily Kos-t. És ha a kommenterek véleményei helyenként élesebbek is mint a New York Times, vagy akár az O'Reilly Factor egy-egy kirohanásánál, attól még az emberek a kendőzetlen, nyers politikai véleményeket is szeretik olvasni. Amiket ugye egymásnak írnak a Daily Kos threadjeiben.

A Daily Kos úgy működik, mint minden nagyobb profi bloghálózat: ellenőrzött, szerkesztett postokat írnak a kiválasztott bloggerek.

Amivel azonban a Daily Kos több a hasonló hálózatoknál, hogy a kommentelőknek viszonylag nagy szabadságot, és viszonylag kitüntetett szerepet ad. A politikai threadelés központja lett az amerikaiak számára a weben.

A Daily Kos, az Instapundit, a Wonkette, a TPM vagy épp a Huffington Post ma már legalább annyit hivatkozott forrás, és bloggerei legalább annyit szerepelnek az amerikai tévéadásokban, mint a hivatalos média képviselői (az úgynevezett újságírók és szerkesztők). Ez a jelenség, vagy épp a YouTube részvétele és szerepe az elnökjelölő kampányban, mind azt mutatja, hogy az amerikai médiának ma már nem csak megtűrt, hanem szerves része is a nyersebb hang, amit a közösségi szájtok aktív júzerei képviselnek.

És idehaza mi a helyzet, kedves mogyoróolajban tapicskoló barátaim?

(Amúgy Zúniga azt mondja a felvételen, legjobb barátai közt magyarok is vannak. Kire/kikre gondolt vajon?)
Címkék: média blogok bloggerek lol
2007.08.17. 11:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A DailyKos úgy működik, hogy az oldalra egyrészt cikkeket (diary az ő terminologiájuk szerint) írnak kiválasztott bloggerek illetve ezekhez lehet commenteket fűzni a (moderált) forumban.

Több éve már, hogy a DailyKos hangvétele erőteljesen radikalizálódott és egyre több szélsőséges diary jelent meg. Ezek nagyrésze támadja ugye Busht mint főellenséget illetve kárhozatják a globalizációt, a kapitalista világrendet mely tönkreteszi a földünket illetve egy külön irányzat az izrael ellenes, arab barát, antiszemita diary-k. Az értelmezésük szerint persze ők nem antiszemiták csak a globális cionizmus ellen lépnek fel mely markában tartja az amerikai külpolitikát. (ha valaki a kuruc.hu-ról olvassa ezt ajánlom látogassa meg a weboldalt hogyan lehet szalonképesen aggódni növekvő izraeli lobby miatt :-))

A story hátteréhez még annyi, hogy a nagyobb republikánus blogok már régóta probálják a közvélemény figyelmét erre a tendenciára.
Természetesen ez nem sokakat érdekelt addig míg Bill O'Reilly nem vette elő a témát a műsorában. Aholis - mivel szegénykémnek fogalma sincs az internetről - bemutatott egy csokrot a legdurvább commentekből a DailyKos-on.
Vagyis nem a diary-kból idézett hanem az amúgy moderált commentekből. Amiből persze van egy csomó minden forumon.

Így remek lehetőséget adott Markos Moulitsas-nak hogy nevetségessé tegye és elbagatelizálja az ügyet mivelhogy persze a forumok úgy működnek, hogy stb... ("It's called democracy" - mondja Markos)

A téma annyiban érdekes most,a demokrata elnökjelölt választás idején, hogy nem mindegy mennyire szélsőséges a demokrata grassroot bázis.

Ezek a hangok mindig is jelen voltak az amerikai társadalomban. Csakhogy amíg valaki kizárólag a tévéből meg a NYT-ból tájékozódik, úgy tűnik, hogy az USA-ban mindenki normális, racionális, értelmes homo politicus. Igen, a Daily Kos-jelenség azt is megmutatja, hogy ez finoman szólva nem a teljes igazság.
ez a "dirtx ghoulies"--szöveg nagyon övön aluli volt! azt mondanám, h végre meg kellene mutatni ennek a kolbásznak, h magyarokkal nem érdemes packázni!
mi lenne mondjuk, ha meghackkelnénk az ö oldalát? hahahahahhahhaaaaaa!!!!
(Övön aluli? Látom irónia kérdésében nem ismersz tréfát.)
inkább azt mondanám, h te nem ismersz tréfát
mi lenne, he nem errol a kocsog daily kos fos oldalrol cikkeznetek, hanem mondjuk arrol, hogy colbert mar megint miert a magyarokat pecezte ki. olyan nevetsegesek vagyunk amerikaban? (ki a f*szt erdekel a daily kos?)
lehet hogy colbertnek tenyleg az a baja, hogy vegul nem rola neveztek el a hidat