Exkluzív: elindult az IndaFotó

Az Indán belül az egyik fő célkitűzésünk jó ideje, hogy olyan szolgáltatásokat
készítsünk a magyar netezőknek, melyekben otthonosan érzik magukat, jó használni őket, szerethetőek.

Bár képmegosztó van a világon kismillió, úgy éreztük, a magyar netezők idehaza kimaradnak abból az élményből, melyet a nagy külföldi szolgáltatások nyújtanak. Mivel a képmegosztás közösségi élmény, ezért fontos, hogy a magyar netezőknek is legyen egy olyan helye a weben, ahol ők vannak nyeregben, kifejezetten nekik szól, és ahol érdemes is megosztani a képeket.



Az IndaFotó ma elindult publikus béta változatban. Ami azt jelenti, hogy valószínűleg egy hosszú bugjavítás előtt állunk, de persze ez csak akkor fog olajozottan működni, ha próbálgatjátok a szolgáltatást, és értesítetek minket a felmerült problémákról.

Az IndaFotóban címkék és albumok alapján rendszereződnek a képek. A feltöltött fotókat egy képrendező alkalmazással azonnal el is helyezhetjük a megfelelő mappában, átméretezhetjük, kontrasztolhatjuk, vághatjuk és újra elmenthetjük.



Egy jó képmegosztónak legalább ennyire sajátja a megmutathatóság. A feltöltött képeket slideshow-ban is megnézhetjük, sőt egy külön szerkesztőfelületen testre szabott, beágyazható formában is elvihetitek magatokkal képeiteket blogotokra, weboldalatokra.

A felhasználók publikus képeit, illetve a képekhez érkező hozzászólásokat feedben is követhetitek. A szolgáltatásba jelenleg 30 naponként 250 megányi képet lehet feltölteni. Ami havonta több száz képet jelent.



Kinek szól? Elsősorban azoknak, akik imádnak fotózni. Profik, félprofik, amatőrök, akiknek az elmúlt években éppen olyan része lett életüknek, hogy a zsebükben, táskájukban van a fényképezőgépük, minthogy fogat mosnak, gép előtt ülnek.

Az IndaFotót fotóbloggerek tervezték (Fenyőbé és Eszpee), és ez mindenkinek garancia lehet arra, hogy a szolgáltatás kialakításánál és fejlesztésénél is a felhasználók igényeit fogják szem előtt tartani. Márcsak azért is, mert ők is az IndaFotót használják.

Az IndaFotó fejlesztése persze a mostani verzióval nem ért véget. Sőt, ha hasonlattal kell élni, akkor azt mondhatnánk, hogy ezek az első lépései a világban. A hibajavítás és az enhancementek csak ezután következnek.

Szóval kapjátok az IndaPassotokat, lépjetek be vele az IndaFotóba, és foglaljatok nicket.
A hibajelentéseket pedig az IndaFotóban a Kapcsolat linkre kattintva küldjétek.

Ja, én például itt lakom:
 
Címkék: képmegosztók képszerkesztés inda indafotó
2007.09.07. 11:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szép és igényes, de nincs gépház blog, úgyhogy tiszta gáz. :)
ez az indafotó teljesen rendben van szerintem
Udvozlok minden uj inda szolgaltatast! Csak igy tovabb :)
Lehet, de nem egyértelmű. Mint ahogy sztem az sem, hogy hibát jelenteni a Kapcsolatra kattintva kell. Egy átlagfelhasználó (mint én) nem fog kutatni a gépház után, ha nincs ott a linkje az oldalon, azt hiszi nincs. Rakjatok ki a láblécbe külön linkeket, hibajelentésre meg főleg, mert a saját érdeketek, hogy legyen visszajelzés.
Ami igazan latvanyos, az a diavetito, a beagyazas (kulso diavetito), a keprendezo drag&droppos cuccos, nomeg a kepszerkeszto alkalmazas, bar azon meg nagyon sokat lehetne tovabb finomitani..
Jó az oldal, ki is próbáltam.

Egyetértek mrcw-vel: a Ti munkátokat is megkönnyítené, ha külön egy a hibabejelentésre szolgáló űrlapot tennétek ki valahová. A Kapcsolat űrlap leírás mezőjébe bármit be lehet írni -- egy hibabejelentő űrlapra viszont azt, ami nektek fontos a hibajavításhoz.
Khira!!! Végre magyarhonban is terem képmegosztó site! Köszönjük! Nekem most Picasa-an vannak képeimm, de már foglaltam is nikket - hamar kell, mert valamiért a DuDe mindenütt nagyon kapós :) és amint hazaérek, nekiállok :) Munka közben ugyebár nem lehet (nem a fenét, csak a benti gépemen nincsenek feltöltenivaló képek) ;)
Nem rossz ötlet egy részletesebb bugreport form. Felvettük a to-do listába. Thx.
www.vel linkeltelted be, és az a cím nem megy :D
1. király naon.(jobb mint az index.)
2. böngészni csak tag szerint lehet? nem találtam más módját.
3. részletes keresésnél a naptárokkal be lehez zavarodni, ha egymásra nyitom a kettőt. ez apró bugka, szépséghiba.
4. kicsit lassú. bár ahogy néztem és ha jól vélem proxy tolja a képeket, nem kéne gyorsabbnak lenni? vagy azért nincs kesseltetve a kép kliens oldalom, hogy lehessen számolni a megjelenést?

egyébként tényleg szép munka.

Hiánypótló ! Najó ez nem igaz , vicceltem :-)

Szvsz abszolute semmi szükség rá, de vegyük észre, hogy az erősebb kutya b@szik elv miatt lesz itt még inda-apró, inda-ingatlan, inda-nemtudommi is. És természetesen "sikeres" lesz mind.

Miért? Rém egyszerű, nem tud nem sikeres lenni, hisz ott van mögötte a network. Nagy networkkel pedig bármit fel lehet húzni. Az index fogja, és beletolja a forgalmát a 26. klón oldalba, az ugyanúgy "sikeres" lesz, teljesen függetlenül attól, hogy az adott téma esetleg már 3 éve lerágott csont. Egy idő múlva elkezdik használni a népek, hiszen az arcukban van éjjel nappal. Mondhatnám azt is , hogy monopol cégnek nincs konkurenciája, hisz monopol :-)

Egy cégnek mi a siker? A nyereség. Ez pedig nyilván nyereséges projekt, mivel költsége kb. 0 a látogatókat szolgáltatja a network, a bannereket meg a sales brigád. Ily módon nyereséges -sikeres- lesz a jövőbeli összes ilyen inda dolog is.

Tulajdonképpel nincs ezzel semmi baj, ettől network a network, meg ettől monopol cég a monopol cég. Csak túlértékelni nem -lenne- szabad, mivel semmi több mint a meglévő emberanyag áramoltatása egyik projektből a másikba és ezáltal újabb és újabb bőr lenyúzása ugyanarról a rókáról -ami már egyáltalán nem kunszt.

ha egyáltalán nem kunszt, akkor miért nem nyúzod te is a rókádat? ja, hogy ja.
(Az index nem monopolcég. A felhasználók meg azt használnak, amit akarnak. Avagy semmi sem sikeres magától. "Emberanyagot" nem lehet áramoltatni. Ha szeretik, használják. Ha nem, akkor meg nem. Az indafoto nem network.
De mindegy. Már vártam az első összeesküvés-elméletet. Mondjuk a bugreportokat meg a szolgáltatással kapcsolatos észrevételeket még jobban várnánk mint ezeket a menetrendszerűen érkező nanehogymáörülnitudjakazéletbenvalaminek megjegyzéseket.)
Zsolti örülök, hogy átolvastad, elgondolkodtál és meg is értetted a lényeget ;-)
elgondolkodtam. tilcsák bea indexet! most már lehetek a barátod?
Had igazítsam ki a mondanivalódat HH abban a pár apróságban, hogy:
1: az index monopolcég. a másik az origo.
2: a felhasználó azt használ -itthon tutira!- ami elé van rakva. lásd freemail, lásd iwiw
3: emberanyagot lehet áramoltatni és a networkok áramoltatják. nevezzük saját hirdetésnek.
4: az Inda egy network. Az index és oldalai képzik.

Természetesen tökéletesen tisztában vagy azzal mit beszélek, csak szokás szerint jobb adni az értetlent meg a sértődöttet.

Persze nem várom el hogy egy indexdolgozó azt mondja, "igen nyúzunk még egy bőrt". Vegyük úgy , hogy általánosságban beszéltem, ok ? Ettől még a szolgáltatásotok lehet űberkirály és hiánypótló. (nyilván abszolute nem az. freemail.hu, kep.tar.hu, porkolt.hu, videoplayer.hu -csak így fejből néhány)

ps: bugreportra gondolom vannak fizetett munkásaitok, akik egy üzleti célú alkalmazást -a fizetésük fejében- tesztelnek. ha megfizetsz tesztelem én is.
zsolti, persze, ihatunk is pár sört közösen, csak arra kérlek gondolkozz még egy kicsit.
(joskafiser: szerintem most már elég lesz ebből. kinevetteted magad. az látszik, hogy nem nagyon vagy képben (sic!). de ettől persze még lehet véleményed. ez a thread meg az indafotóról szól. ennyi.)
JF: egy nem Index dolgozótól némi kiegészítés:

1. Az Index tényleg jelentős piaci fölénnyel rendelkező cég, ez sztem is igaz. Ha az origo versenytárs lenne (sok mindenben nem az), akkor nem lehetne monopol, csak monopoláris jellegű, és amint van két opció (duopol-), már mindjárt megjelenik a verseny csúfnevű jelenség, ha torz formában is, ami a racionális választás lehetőségén alapul..

2. A felhasználó azt ismeri meg, ami elé van rakva. Csakhogy nem fogja igazán használni, ha az nem jó, nem kényelmes, nem könnyen megismerhető, stb. Erre igyekeztünk ennél a szoftvernél figyelni, erre várnánk gondolom a kommenteket is :)

3-4. Innentől kezdve szerintem nagyon kezd igazad lenni. Az egész Inda netwörk(!) pont annak a mintapéldája, hogy az Index igyelszik több lábon állni, bővebb szeletét lehúzni a piacnak, minden növekedési lehetőséget kihasználni, valamennyire leaderkedni. Megítékés kérdése, hogy ez rossz, vagy jó ..

// ki fognak minket innen rugni offtopikolás miatt..
elsőre: lassú, bloated. de csak pár percig néztem

flashes navigáció: nem lehet új fülön nyitni a képeket, márpedig a lassúság miatt ez komoly gáz.
neof at netpositive dot hu
Itt most pörög. A flashből új fülre nyitás nem rossz ötlet. Thx.
hirbehozo: ha a flashbol uj fulre nyitast megoldjatok akkor majd tegyetek kozze a hogyant...
igazából az a baj, h a piac fragmentált, és nem szegmentált. azaz a szolgáltatók nem egy célcsoportra lőnek, hanem mindenkire. de egy feltörekvő piac esetén ez normális.

aki fotóblogban utazik annak szerintem érdemes szakosodnia. meg lehet célozni a mérnököket, az orvosokat, a természetfotósokat, és persze a családot. adja magát a családfa fotókkal.

és utána tessenek egymásba kapaszkodni egyfelől, hiszen ezek a fotóblogok nem konkurálnak, másfelől meg tessenek keresni a kapcsolatot a tőkeerős cégekkel, mondjuk azt a biztosító társaságot, aki szintén a családra lő.

így lehet beelőzni a generikus fotóblogokat mint amilyen az indafotó. amihez amúgy sok sikert.
Kerestem valami olyan funkciót, hogy "publikus/nempublikus/haveroknak/...", de nem találtam. Vak vagyok (előfordul), vagy tényleg nincs (ez is lehet, csak gáz)?

A flickr-nél ez volt az első dolog, amit használtam. Persze lehet, hogy másra való.

Amúgy első blikkre egész jó, meg kell szokni, de miután megtaláltam hogy mit hol, korrekt.

Nyilván nem itt fogok képet szerkeszteni, még sose jutott eszembe, erre tényleg van igény? Komolyan kérdezem.
Még valami: kicsit bonyolultan tudtam csak átírni a kép nevét. Feltöltés után nem lehet rögtön (vagy megint nem látom a fától az erdőt), csak ha szépen belegyalogolok kintről a képbe.
Igen, a tüske által is említett cím, leírás, dátum adatok megadásának rögtön a feltöltés után kéne megtörténnie. Másrészt a képrendezőbe is kéne valamilyen link, vagy felnyíló "ablak" a fenti adatok szerkesztésére. Az ember rögtön ott keresi ezt a funkciót, hisz ott lehet szerkeszteni az albumokat, meg a többit.

A publikus/nem publikus dolog is komoly hiány, hisz nem minden fotót szeretnénk a Google-től kezdve a több milliárd internetezőig mindenkivel megosztani. Mondjuk a nem publikus képeket/albumokat ne listázza ki sehol, csak ha a kép/album URL-jét írjuk be.

A *.gif formátum támogatása szerintem megint egy alap dolog. Ráadásul ez egy webes képformátum, és eléggé elterjedt, úgyhogy elképzelni se tudom, hogy mért nem támogatjátok.

kutacs_: ez nem egy fotóblog szolgáltatás!

Erről jut eszembe, hogy később lesz-e valamilyen Indavideo/Indafoto -> Blog.hu integráció? Mondjuk a blog.hu-s admin oldalról lehetne képeket, és videókat feltölteni az Indafotóra/Indavideóra, és bejegyzés formájában leközölni, mint vlog / fotóblog.

Mellesleg a rendszer többi része teljesen jól működik, és hazai viszonylatban sokat tud. Ráadásul nem olyan összecsapott munka, mint némelyik itthoni videómegosztó. Várom a T-birodalom válaszát rá....

HH: Terveztek erősebb integrációt az Inda alkalmazások között?
Bár ez csak kukacoskodás, de a képszerkesztőbe kéne rakni egy saroklekerekítő funkciót is a bloggerek számára. És lehet, hogy egyesek nem CC licenc alatt akarják majd közzé tenni a képeiket, amire jelenleg nincs lehetőség.
Bár ez csak kukacoskodás, de a képszerkesztőbe kéne rakni egy saroklekerekítő funkciót is a bloggerek számára. És lehet, hogy egyesek nem CC licenc alatt akarják majd közzé tenni a képeiket, amire jelenleg nincs lehetőség.
épp hasonló kérdés ötlött fel bennem, amit Pairg bökött ide - pl. blog.hu-val egyszerűbb kommunikáció, az említett fotóblogok megsegítésére?
van-e valamilyen komolyabb megkötés a tekintetben, hogy milyen képeket töltök fel?
én nem bánnám, ha a blogomon prezentált összes képi anyagot beszúrhatnám innen, könnyen, gyorsan, folyamatos linkelgetés nélkül - legyen az más forrásból származó, vagy saját alkotás. a blog.hu filekezelője nem túl júzer barát ebből a szempontból, a rendezés, kategorizálás és anyagok nyomon követése igen nehézkés.
/lemaradt/ és a fájlok feltötése is. valamint a képszerkesztő funkció nagyban megkönnyíti a blogra szánt anyagok előkészítését, így a saját vágás és körülményes feltöltés helyett kaphatnánk egy nyersanyagtól a publikálásig terelgető eszközt, ami az 'ipari' blogolást nagyban megkönnyítené.
Szorosabb blog.hu integráció, okosabb adatmegadás felvitelkor és később, jogosultságok képekre: ezek mind lesznek, de szerettünk volna még ebben az évezredben kijönni egy első verzióval, ami már megy, és amit lehet folyamatosan fejleszteni - pl. a visszajelzések alapján. (Bár nekünk is van még rengeteg ötletünk bele, igen.)

Szóval ez az indafotó 1.0, lesz folytatás, hetente :D
Egyelőre a core funkciók tesztelése folyik. Mint mondtam, a fejlesztés többlépcsős. Bár, mint ebben a Webisztánon is láthatjátok (a bal hasábban), azért már most is elég szépen be lehet ágyazni a képgalériákat.
Szóval egyelőre a core funkciókat kell kidebugolni. Aztán megyünk tovább, előre. A ti visszajelzéseitek alapján is. Mondjuk az a tuti, ha a hibajelentő formba írjátok.
Köszi mindenkinek, aki releváns észrevételeivel bombázza az arcunkat. A legjobb cuccot szeretnénk megcsinálni. Ez az egyetlen és legfőbb cél.
(Na, közben itt van Sztahanov, majd ő mondja akkor a blogintegrációs kérdésekre a válaszokat.)
Jó, meg minden, de miért kell a google-t majmolni éppen akkor amikor mindent elérhetővé tesz magyar nyelven..persze megértem, látogatószám, reklámhely, profit..Következő projekt az online doksi kezelő, esetleg az Indexearth??
Jól látom, hogy a feltöltött képek sorrendje pont ellenkező a kívülről jövő idegennek, mint nekem, a tulajdonosnak? Szerintem ez nem jó.

(Én még nem találtam meg, hogyan tudom az "IMG 7856" és hasonló képneveket átírni valami másra.)

Egyébként nagyon jó, gratula!
Pairg,
oké, igazad van. a komment lényege az akart lenni, h akit zavar az indafon, az csináljon vmilyen fotóblog szolgáltatást.
Gyukus: Képnév váltás: Kép oldalán kattints a kép felett a nagy betűkkel kiírt névre. Ott helyben szerkeszthető lesz.
Már be is ágyaztuk a blogunkba! Köszönjük a falunk összes lakója nevében!
cserepfalu.blog.hu
Gyulus,

a user oldalon ( indafoto.hu/gyulus ) mindig a feltöltés szerinti visszamenőleges sorrend van, az albumokban meg a dátum ( EXIF vagy saját) szerinti növekvő, kivéve, ha az alapalbumban vagy.

Az albumokat ezen kívül úgy sorrendezed drag&drop a képrendezőben, ahogy neked tetszik..
a képfeltöltő formban jelenleg konstansan 6 képnek van tallózási hely. ha betelik a 6, bővüljön tovább. nem nagy ügy megoldani.

kipróbálgattam egy kicsit amúgy, nem rossz cucc, a feltöltés relatíve jó.

az nem tetszik viszont hogy pl. egy elgépelt taget 20 képre nem lehet összevontan kijavítani.
neof,

pont ezt vettem észre én is, hogy a kétféle oldalon nem ugyanaz a sorrendezési vezérelv.

Sőt, kipróbálva a collectioneditor oldalon a drag&drop-ot, a "kliensoldalon" egyáltalán nem változik a sorrend, marad a képfeltöltő formba berakotthoz képest fordított. Hacsak nem cache-el, és később frissül...
A legtávolabb áll tőlem a kötekedés, de mégiscsak úgy érzem, hogy itt valami nem jó.
Eloszor konstruktiv leszek: egy webkettes csodaban miert toltodik ujra az egesz oldal, ha rebokok egy kepre a thumbnailek kozul. Ez igy eleg lassu. Szep lenne, ha csak a kepet huzna le a hatterben, es ha lejott, akkor cserelne ki. (Mondjuk valami vizualis visszajelzes nem art, hogy a felhasznalo tudja, hogy elkezdodott a nagy tortenes) A back-elest szerintem igy is meg lehet oldani, csak kicsit macerasabb.

Amugy egyetertek Joskafischerrel: baromira nem ertem en sem, hogy miert kell picasa meg flickr melle magyar kepmegoszto. Na jo, ertem - ha sikerul piacot szerezni, akkor az a keszitoknek jo. Csak azt nem ertem, hogy ezzel miert lehet piacot szerezni. Nem mindegy nekem, hogy kinai vagy bantu neger a szolgaltato?

Azt sem ertem, hogy mi a feneert kell tagadni, hogy mukodik a network hatas az index birodalmon belul. Hogy fel lehet marketingelni, a tobbi sikeresebb szolgaltatas segitsegevel (ahogy a video megosztotok is kikerult az index cimlapra). Ez igenis hoz plusz embereket, hiszen reklam, sokan latjak, megnezik. Ne csinaljunk mar ugy, mintha a sikeresse valashoz nem kene az, hogy sok juzer jusson el legalabb odaig, hogy kiprobalja. Meg meg csak az sem igaz, hogy a juzer objektiven a legjobbat valasztja (nem mondom, hogy nem jo a szolgaltatasotok, az egy tok masik tema). Nem, megnez egyet, ha az eleg jo, akkor ott marad. Aztan atmenni mar tok nehezen fog (lock in). Lasd wiw.

Nem baj ez, de egyaltalan nem ertem, hogy miert kell ugy csinalni, mintha nem tudnatok pontosan, hogy ez igy mukodik.
Ja, amugy a szoke nagyon rendben van, de barna tutira ladyboy... ;)
atleta.hu: "baromira nem ertem en sem, hogy miert kell picasa meg flickr melle magyar kepmegoszto."

én pl örülök, hogy a sarki bolttal szemben van mégegy sarki bolt, az m$ mellett van még pár oprendszer, és pl egératlátétet is több boltban vehetek. Hol jobban, hol rosszabbat. Ahol jobb, ott. nyilván. egyébként, ha van a városban 30 hamburger árus, a 31. is meg fog élni.

(más: az egyébként egyre nagyobb trend lett, már itt a weben is, hogy kijönnek egy nem kész (béta) "termékkel", és majd a vevő tesztel.lehet az az oka, hogy lehet a konkurencia is készül valamivel...?
az viszont jó, hogy nem találtam béta feliratot az indafoto mellett. köszönöm istenem. :) )
cadmagician: felreerted a beta tesztet. Ez nem azt jelenti, hogy a teljes tesztet a felhasználóra hárítják, ez már csak a legutolsó lépés a tesztelésben. Mielőtt bétává léphet egy cucc a fejlesztők meg a speckó irók meg sokan mások tesztelik, hogy mineden úgy működik-e ahogy ők kitalálták. A béta során arra várnak visszajelzéseket, hogy amit kitaláltak az a felhasználóknak is bejön-e vagy teljesen eltévedtek. Másik amit várnak: valami olyan felhasználási módból adódó hiba amire ők nem gondoltak, vagy az ő környezetükben nem jött elő. A béta harmadik funkciója lehet még a terhelési teszt is, itt derül ki igazán, hogy bírja-e a rendszer a sok usert.
En mar megirtam a kis review-omat (www.adamnemeth.hu/2007/09/07/miert-lett-sikeres-a-flickr-indafoto-review/), de most nezve eszembe jutott vmi, egy twittre sok, egy postra keves:

A shading a jobboldali fotobongeszoknel, meg foleg a felhasznalo ikonjanal. Biztos jo az ugy oda? Nem ertettem, mi a bajom vele, de most mar leesett: a 90-es evek "gombgyarto" programjait, meg a kezdo gimpes ugykodeseket juttatja eszembe.

Ugyanis nincs gravitacioja. Az oldalon minden masnak van (azaz az arnyek olyan, mintha eszaknyugatrol jonne a feny), ezeknek nincs es ez szamomra zavaronak tunik... mintha nem illene az oldal dizajnjaba, sot, egyaltalan az ilyen "vastagsagu" arnyek, meg nem is biztos, hogy kell oda arnyek...

Nem ertek hozza, ez pusztan egy javaslat, gondolom Etele asztala, csak gondoljatok vegig, ha erdemes.
Csak visszhangozni tudnam horvath_jano-t.
(A Vistat megnezzuk.)
@haszprus:
>egy elgépelt taget 20 képre nem lehet összevontan kijavítani.

Na ez pl. olyan dolog, ami engem is baromira idegesít, de nem gondoltunk rá, fejben megesik, viszont a napi gyakorlatban nagyon durván jön elő, meg lesz változtatva természetesen, az első dolgok között.
Legeslegutoljára a misszióról: az indában dolgozik egy csomó ember, akik fotóbuzik. Bennük és a többiekben is pedig erős volt a vágy, hogy egy olyan képmegosztót csináljunk, amit mi a legjobban szeretnénk. Aki azt feltételezi h ez az egész valami ármánykodós marketingakció, az nem ismer minket, meg a céget se, ahol dolgozunk. Mi lelkesek vagyunk, és szeretnénk egy nagyon jó képmegosztó szolgáltatást csinálni. Aki nem hisz bennünk/nekünk, azt gondolom valami olyan szándék vezeti, amivel nem tudok vitába szállni. Na ennyi, de mostmár tényleg.
@horvath_jano: jessz, pont erre való a béta, ha egyet ki kell emelnem ezek közül, az a terhelés, ezért nem nyitunk fullos kommunikációval.

Ez a 'mi a fenének gyártanak vajon bmwt, ha van merga is?' érvelés akkora lol, hogy érdemben hadd ne foglalkozzunk vele.

@atleta.hu: talán nem tűnt fel elsőre, de nem csak egy darab img változik az oldalon, ha új thumbnailre kattintasz, hanem a kommentek, a jobb oldali dobozok, szával kvázi minden. A networkhatást meg nem tudom, ki tagadta, legalábbis én nem emlékszem, hogy tagadtam volna.
@atleta.hu: a ladyboyos megjegyzéseddel viszont egyetértek.
JF et al: azt hiszem, nektek alapvető fogalmi problémáitok vannak. lehet, hogy még egy ideig többet kellene olvasni, mint írni. nem? vannak a szaknyelvnek is, és a köznyelvnek is olyan szabályai, hogy bizonyos fogalmakat arra használunk, ami az közemgegyezés szerint az. a monopólium egy ilyen szó. a vécékefe egy másik ilyen szó. hívhatod a buszt is vécékefének, de az emberek hülyének fognak nézni. és ezen hiába sértődsz meg, annak fognak. namost így voltam én az okoskodó kommentekkel feljebb.
Nem igazi bug, csak szemet szúrt:

A 'kép adatai' résznél össze vannak mosva a kép és a fényképező adatai. 'Ezt a képet 10 alkalommal nézték meg ' után egyből 'gyártó: Pentax Corporation'. Nekem fura.

A másik, hogy a fényújságként úszó képfelirat mintha nem lenne egyenletes sebességű, az is zavaró szerintem.
Üdv.

1. Ha nem átverés az egész, akkor az indafoto hiánypótló, mert fényképmegosztó site van ezer, de működő egy sincs, én a tar.hu kimúlása (= korlátos tárhely) óta nem tettem fel képmegosztóra képeket. A Flickr nem müxik, mert először jónak tűnt az ingyé verzió, aztán kiderült, hogy ebben csak a legutóbbi 200 vagy hány képet lehet brózolni, és akkor én úgy döntöttem, hogy még sok ilyen meglepi jöhet, és nem használom. Ha az indafoto nem ilyen (azaz a havi tárhelyen, mint megkötésen kívül korlátlanul brózolható), akkor én ezt fogom használni, ez a havi limites dolog sokkal jobb, mint a fix, idővel betelő.

2. Jó lenne valamit kitalálni, amivel fel lehet a képeket tölteni, gondolom, ez az XP-s .reg-et Ti sem gondoljátok komolyan.
a) Mi van az XP előtti felhasználókkal? (95, 98, 2k). Ezek nem alanyok? Ismerve a magyarság "új"-hoz való viszonyát, nincsenek kevesen.
b) Én nem tartom magam hülye embernek, de installáltam a .reg-et, de nem találtam meg az alapértelmezett Explorer Bar-t, vagy mit, csak a keresést, stb.-t. Itt fel is adtam.
c) Feltételezem, ezt más sem használja, mivel én is a rendszer installálása utáni első pillanatban lőttem ki ezt az oldalsávot, mások gépein sem láttam bekapcsolva.

3. A feltöltős ablakon megint meglepődtam, sztem ennek több értelme lenne, ha max 1 zip-et lehetne feltölteni, az viszont lenne 150 mega max (a hálózatos/hardver korlátokkal nem vagyok tisztában, ha amiatt van a 25 mega, vagy túl sokáig tartana a feltöltés, vagy túl nagy meló lenne az átméretezgetés a szervernek, akkor nem szóltam)

4 Szumma szummárum, nagyon kellene vagy egy FTP kapcsolat, ami egy olyan mappába töltene, ami egy FIFO tároló, a szerver programja onnan veszegetné ki és méretezgetné át a képeket, pl. Vagy még inkább el tudnék képzelni egy Flick Uploadr klónt, wine-nal esetleg Linux alatt is menne.

5. A korlátozott hozzáférés (csak barátoknak, stb) nekem is nagyon-nagyon hiányzik, ehhez képest pl. az online szerkesztő lényegtelen (Ki az, aki a szerverre feltöltött képeit online rendezgeti, eközben a saját gépén maradókat meg "úgy hagyja"? Ennek pl. akkor lenne értelme, ha a tárolt kép nagyobb, mint az 1600px széles megjelenített, és az online croppolással a lényeget lehetne 1600 px szélesen mutatni, na akkor lenne értelme)

6. Mint ősrégi fórumozó, had emlékeztessek arra, hogy az index fórumaival történő integráció is kellene, mert ott tragikusan lehet a dolgokat publikálni. De gondolom, ez fent van a todo-ban.
PS 1.
Ti tudtok könyvtárat törölni?
PS 2.
Feltöltő ablakban olyat nem lehet csinálni, hogy több (nagyon sok) fájlt jelölünk ki? Az pl mindent megoldana, minden oprendszer és brózer alatt.
swfupload.mammon.se/index.php

most toltam egy helyre ilyent, nagyot ott van. kicsit kell alakítani a callbacken, de profi. ftp gáz lenne szvsz (asse tudják sokan miaz...), itt viszon bármennyit fel tudsz tölni.

off: FINO tároló: förszt in, nevör áut.
KGyST: mappát akkor tudsz törölni, ha már nincsenek benne képek.

az észrevételeket mindenkinek köszönjük, szépen gyűlik a fejleszteni való :)

lanczi:

Akkor sikerült kiakasztanom a rendszereteket, jelenleg 404 N/A a mappa neve a képrendezőben (nem erre neveztem el), nincs benne kép, de 178-at lát (ennyit töltöttem fel, majd az összeset töröltem), és nem ajánlja fel a törlést. A tárhelyet foglaltnak látja.
Ha másik gépből nézem, és az indafoto.hu oldalon kezdem a mókát, (Albumaidra kattintok) akkor az albumot a jó nevén meg tudom nyitni, de 178 üres képet látok.

Van itt még mit csiszolni.
@KGyST: köszi.

Pár konkrét dolog:

Korlátlanul brózolható, igen.

A .reg nekem teljesen jól működik, a leírás elég pontos szerintem. A júzerek többsége azért nem az XP kiherélésével kezdi a belakást, annak az oldalcsíknak sokszor van haszna. Amúgy meg lesz kliens, erősen akarjuk. Az FTP necces, mindenféle üzemeltetési meg biztonsági issuekat vet fel, nem beszélve arról, hogy beleköp a képtárolási architekturába is.

Korlátozott hozzáférés lesz majd, egyelőre hangsúlyozni akartuk a létező hazai rendszerekkel szemben, hogy ez egy _közösségi_ képmegosztó. Egy kicsit nagyobb szeretettel és hamarabb várjuk azokat, akik nem csak maguknak akarnak képet feltölteni. Akik az ismerőseiknek akarnak, azokat is szeretjük, de az fejlesztésben nagyobb falat.

Integráció: fokozatosan akarjuk ráengedni a terhelést, lesz majd olyan lépcső, amikor a bloghus és fórumos indetgrációt elkezdjük erősebben nyomni. Egyelőre szándékosan van visszafogva.

A hibát akkor tudjuk megnézni, ha megírod, melyik albumról van szó.
Még valami: a tárhely nem szabadul fel, ha törölsz, az a feltöltött képekre vonatkozik, ha törölsz és újra feltöltesz egy képet, az kettőnek számít. Ez azért van így - a flickrnél is egyébként -, mert technikailag nagyon elbonyolítaná a rendszert az, ha minden egyes törlésnél vizsgálni kéne, hogy az aktuális keretből feltöltött képről van-e szó (ekkor ugye fel kell szabadítani a tárhelyet) vagy egy régiről (ekkor ugye nem).
Ühüm, azt gondoltam, hogy az FTP nem nagyon kurrens dolog, a kliensprogramot nagyon várjuk, esetleg ezt az egy zip/150 MB dolgot meggondolhatnátok, mert a mai fényépezőknél ez a 25 megánként zippelés nem egyszerű.

Gondolom, a roadmap titkos, mikor lesz korlátozott hozzáférés ill. kliens :)
Annyira titkos, hogy mi sem tudjuk :-)
Képnézegetésnél szerencsés lenne bemásolni az alsó navigációs menüt (Előző | 1 | 2 | 3 | Következő) a képek fölé is.

albumot átnevezni hogyan lehet, ha lehet? vagy csak én nem találom? =)
lehetne olyan hogy 'akik ezt a képet kedvencnek jelölték, azok kedvencnek jelölték még a következő képeket: [képlista]'

kéne vmi módszer a képeimre kapott feedbackek követésére. a kommentek követésére kézenfekvő lenne egy rss feed, a kedvencnek jelölésre meg valami kimutatás, h pl. új jelöléseid a héten: [képneve] [új jelölések száma] [eddigi összes jelölések száma].

kéne rendezés népszerűségek (kedvencnek jelölés, kommentszám, nézettség) szerint is.
Albumátnevezés a Képrendezőben van, egyszerűen rákattintasz a kijelölt album nevére és átírod.

@Haszprus, amiket írsz, azok a todolistánk legtetején vannak.
Ja, hogy legyen tervetek a távoljövőre is: valami geotagging is kellene, amíg nincsen IndaMaps, addig vmi Google Maps-os mashup.
Majd jó lenne -hosszú távon- valami geotagging is, először valami Google Maps mashup, de csak addig, amíg el nem indul az IndaMaps. A Flickr-ből az hiányozni fog nekem.