A Silverlight országunk titkos erejével szövetkezik

A Microsoft pontosan tudja, hogyan tehetné népszerűvé a Silverlightot: ha sikerül kommunikálnia, hogy a Silverlighttal könnyebb a d+d (dizájner és fejlesztő) együttműködés, akkor lehet komoly támogatottsága a... majd talán a Silverlight 2.0-nak.

Na de addig is: versenyt hirdetnek kreatív designerekből és webfejlesztőkből álló két fős csapatok számára. Lehet ízlelgetni az ezüstfényben rejlő tudást, egy Zune-ért és hátmasszázsért cserébe.
A Bazilikában található, a Molnár-C. Pál műterem-múzeum szervezésében található kiállítás szürrealista festményei és szobrai felhasználásával, Silverlight technológiával készíthetők bármilyen kreatív alkotások. A verseny nyertesei többek között egy 4 fős wellness-hétvégével és 2  darab Microsoft Zune-nal lehetnek gazdagabbak. (...) A versenyben elkészítendő pályamunkák nyersanyagát a Molnár-C. Pál Baráti Kör "Országunk titkos ereje" című kiállítás képei, valamint a Molnár C. Pál Műterem-múzeumban készített video anyagok adják. Az a technológia, amellyel a pályázók elkészíthetik műveiket, a Microsoft Silverlight nevű új webes prezentációs technológiája.
Címkék: microsoft dizájn bulvár silverlight
2007.09.13. 17:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem szimpi ez a Silverlight nyomulás. Ugyanakkor alig lehet valamit megtudni a technológiáról, legalábbis én eddig lusta voltam SDK-kat leszedni (csak érdeklődök, nem akarok nekiállni Silverlightot programozni), azok nélkül pedig olyan alapvető kérdésekre sem találtam választ, hogy kihasználható-e vele a 3D gyorsítás, írható-e gyorsan és direkt módon a framebuffer satöbbi. Bocs, ha kicsit off volt.
Röviden: nem. A Silverlight egy browser plugin Mac-es és linuxos változatokkal és Firefox támogatással. Nem volt még MS technológia, ami ennyire támogatná a nyílt forrású platformokat. Így a 3D nem az elsődleges célpontja.
kieg: a linuxos változat neve MoonLight, és a Mono project keretében készül.
Valahogy nem kívánom vissza a gagyiflash korszakot. Pedig ebből nem lesz más így...
Kazi: Azért nagy vonalakban tiszta, hogy mi a Silverlight, sőt az is, hogy a Microsoft lényegében az Adobe Flash ellen indítja csatába.

Kíváncsian figyelem, hogy mi lesz ebből, nyilván, ha a Flash eltűnik, és minden user átáll Silverlightra, a programozóknak és designereknek is haladniuk kell abba az irányba.

Ugyanakkor a marketing mellett technológiában is jobb lenne előrehaladni, a Java szinte eltűnt, ugyanakkor a Flash is kezd feljönni lehetőségekben, ha a Silverlight visszalépés, remélem nem terjed el.
az SL teljesen beleépül a HTML DOM-jába. az ms nem is ajánlja a full SL-es oldalakat.
ráadásul a videós cuccra gyúrnak a legjobban.
a gagyi falsh-es dolog meg még azért is kimaradhat, mert már alapból is könnyebb rá fejleszteni, rendes IDE-kkel meg a flex is elbújhat.
a kis .net-es CLR ellátott SL (még nincs végleges változata) hangyányit túlmutat a actionscriptes mókázáson és még a javaval is versenyre kell ezen a téren.
ja, én egyáltalán nem bánom, h van microsoft silverlight és macromedia flash, oké már nem mm, hanem adobe. szerintem hülyeség, h kijön az ms jeti az erdőből, és mindenkit megesz.

az adobe van olyan erős, h megtartsa a pozícióit a mediapiacon. lehet h csökkenteni kell majd a fejlesztőeszközök árát, de ehhez kell egy versenytárs, például a microsoft.
MediaG: honnan veszed, hogy gagyi, ha még az SDK-t sem töltöd le? Na mindegy. A Silverlight egy nagyon jól összerakott API (az 1.1-es legalábbis), az API nagyon hasonlít a .Net-re és a WPF-re, de runtime szinten már semmi közös nincs bennük. Még el sem készült, és már eleve van egy rahedli Silverlight fejlesztő, ez benne a pojén.
MediaG: honnan veszed, hogy gagyi, ha még az SDK-t sem töltöd le? Na mindegy.

A Silverlight egy nagyon jól összerakott API (az 1.1-es legalábbis), az API nagyon hasonlít a .Net-re és a WPF-re, de runtime szinten már semmi közös nincs bennük. Még el sem készült, és már eleve van egy rahedli Silverlight fejlesztő, ez benne a pojén.
na bakker, bocs a duplázásért, de nagyon gagyi ez comment motor.
Kazi: Nem én írtam a "gagyit", inkább az iránt érdeklődtem (leginkább játékprogramozó szemszögből, ezért a framebuffer és 3D téma), hogy technikailag megveri-e a Javát és a Flasht, és hozzátettem, hogy HA nem, jobb lenne, ha nem venné át a helyüket a weboldalakba beágyazott mini-játékok és hasonló cuccok terén.

Persze lehet, hogy hosszútávon együttél majd a kettő. Ha komolyan felfut, én is beleásom magam, egyelőre még a plugint sem próbáltam ki.

Off, de van már rá demoscene demó is: href.hu/x/3iil
> Nem én írtam a "gagyit"

Hmm, ez van, ha az ember munka közben írkálgat, témyleg, bocsika.

A helyzet az, hogy a Silverlight-ban az egész grafika deklaratív jellegű /mint a WPF-ben is/, így framebufferről nem nagyon van értelme beszélni, nincs rendering loop sem. Ez azt jelenti, hogy egy vonal kirajzolása nem egy függvény meghívását jelenti, hanem egy objektum létrehozást. Ha a vonalnak mozognia kell, akkor a változást animációs objektumok létrehozásával írod le vagy XAML-ben vagy kódban. Mondom, innentől fogva nem nagyon van értelme framebuferről beszélni.

A 3D az egy más tészta. WPF-ben szépen meg van oldva, de mivel az DirectX alapú, hardver gyorsítást is kapott. Namost a DrirectX eléggé vindóz specifikus /mivel erősen épít a video kari drájver szolgáltatásaira/, szóval nem tudom elképzelni sem, hogy mi lesz a 3D-vel SL alatt. Az OpenGL támogatása szerintem eléggé esélytelen. Lehet, hogy lesz egy lájtosított DirectX valamikor? Nem tudom, csak találgatok.
hogy miért lesz még népszerű a silverlight?
"Az első, közvetítésekkel teljesen lefedett olimpia idején az online nézőközönség több mint 3000 órányi élő és igény szerinti tartalomhoz férhet hozzá, így mindenki megtekintheti kedvenc sportolója vagy sportága versenyszámait, attól függetlenül, hogy az adott sport hét vagy hétmillió rajongóval rendelkezik az USA-ban. Az MSN-en működő, ingyenes NBCOlympics.com oldalon a böngésző- és platform-semleges Microsoft Silverlight plug-in technológia gondoskodik a webes videótartalmak kiváló minőségéről." prog.hu