Google Chart API: zseniálisan egyszerű

Az álmos szemű geekek ma reggel arra ébredtek, hogy a Google Chart API-jával játszanak. A végtelenül egyszerű diagramkészítő úgy működik, hogy linkelünk a felparaméterezett url-re, és az API visszaadja a diagramot png-ben.

Vesszük az alap url-t:
http://chart.apis.google.com/chart?<parameter 1>&<parameter 2>&<parameter n>
Majd felvesszük a fő paramétereket (méret, adat, típus), és hozzáadunk tetszés szerint diagramcímet, jelmagyarázatot, színeket, stb... Bökünk a linkre és máris megfőtt a diagramunk.

A Google programozói eddig csak házon belül használták ezt az api-t, de gondoltak egyet, és most megosztották a világgal. Na az ilyen húzások miatt nem lesz soha teljesen rossz érzése az embernek, ha a Google-ra gondol.

Amúgy tényleg érthetetlen, hogy a Google Docs / Spreadsheets diagramkészítője miért sikerült olyan fapadosra, ha egyszer a know-how láthatóan rendelkezésre áll a Google-nál egy jobb, szebb, okosabb diagramkészítőhöz.
Címkék: google api
2007.12.07. 10:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höhö, ma reggel?... :)
Én már tegnap éjjel be is üzemeltem próbaképpen egy kis statisztikázó programhoz. Profi cucc.
erdekes, ahogy a google szambazik a kulobozo elvek kozott. a gmail/google reader pl. rich cliensek, ez meg itt egy tipikusan thin cliens cucc. ami hasznalhato az jon a googletol, ami meg nem hasznalhato, az meg erdemes a m$-nal keresni:)
Tényleg egyszerü, és tényleg jó, de mi a haszna?

Atlagos internetezökent fel nem fogom, h mire tudnam hasznalni. o_O
Hat egy diagarmkeszitot elsosorban diagram keszitesere erdemes hasznalni. Pl lehet vele abrazolni, hogy hany ertelmes es ertelmetlen komment van a blogodban. Ilyenek.
azt hiszem aki látott már excelt, az nem esett hasra ettől a dologtól
Andrej, mától fogva a cirkumstanciális mellett a (thin) cliens lesz a kedvenc szavam. ;-)
"Atlagos internetezökent fel nem fogom, h mire tudnam hasznalni."
Semmire. Programozóként meg több dologra is.

"azt hiszem aki látott már excelt, az nem esett hasra ettől a dologtól"
Az excel is meg tud jeleníteni weblapon grafikont, néhány paraméter átadásával? Hihetetlen, de erről eddig nem is tudtam.
Teljesen jó a dolog, csak pár dolgot nem értek:
-A google spreadsheet miért nem használja?
-Ez igazán egyszerű módja weboldalakra grafikonok beágyazására, azonban kai erre hegyezi ki az oldalát, az a PHP standard grafikus függvényei között is talál ilyesmit. Ez igazán kényelmes megoldás
-Egy varázslóval tudnának nagyot dobni rajta, lenne egy form, beírkálok pár számot, és legenerálja a kódot, amit berakok a weboldalra.
Szerintem hamarosan lesz is ilyen varázsló, nem is tűnik túl bonyolultnak.
Igazából bárki megírhatja, nem kell ennek a google-hoz kapcsolódnia.
otthonra teljesen jó az excel, bár gondolom kevesen vannak, akik ilyesmivel szeretnek szórakozni. de elég egyszerűen lemenetheti a diagramot és közzéteheti a weboldalán. nem lesz bonyolultabb, mint a google chart api.

ha programozóként ezt az api-t akarod használni, amivel semmi baj nincsen, akkor váljon egészségedre. csak nem érzem a dolog újdonságerejét.
Gyulus: kivalo meglatas. Ez az api kivaloan alkalmas arra, hogy barki keszitsen hozza varazslot.
Gyulus, nem az a hihetetlen hogy eddig nem tudtal rola, az a hihetetlen, hogy reklamozod, hogy hihetetlennek tartod, hogy valami ilyesmirol nem tudsz.

En ugyan nem Microsoft technologiat programozok (vagy csak elvetve), de az excel (pontosabban az a COM API, ami mogotte van) erre mar borzaszto regen kepes, nekem ilyet utoljara vmikor 2001 korul kellett csinalnom vele (akkor ugyan szerver-oldalon tartottuk a kodot (igy a kliens platformja is mellekes), de elvileg kepes az ilyesmit beagyazott COM-objectkent is kezelni).

Megjegyzem ilyet (mint a fenti google chart API) komoly programozo nem hasznal, leven epeszu ember nem fugg kulso rendszertol, hacsak az a fuggoseg nem hoz extra informaciot a sajat rendszerunkbe (encapsulation principle).

Mondjuk a JFreeChartot vagy a Microsoftos COM API-kat hasznalni sem nehezebb a fent vazoltaknal.

Oszinten nehezen tudom elkepzelni, hogy kiknek lenne jo egy ilyen API (mar azokon tul akik nem tudnak programozni persze, megis rettento okosak, emergensek, 2.0-sak es kenik-vagjak a kulonfele API-k elonyeit/hatranyait).
Ez az api nyilvan azoknak lesz jo, akik nem mozognak otthonosan excelben, nem nagyon tudnak programozni, de szerenenek gyorsan mondjuk a blogjukba illeszteni egy chartot. Vannak vagy 70-80 millioan. Persze kozuluk sokan inkabb valami okos varazslot szeretnenek hasznalni. Nyilvan ebbol az apibol fog keszulni par webes verzio.
komolyan mondom lassan microsoft fun leszek itt. amit excel kb. negyedszázada tud arra rámondani, h világszenzáció, szerintem nevetséges.

bárki eddig is bármilyen statikus diagramot belerakhatott a blogjába, ha akart. ha meg dinamikusan változó ábrákat szeretnél, akkor a google api-t használva sem lesz egyszerűbb az életed.
48 órát adok az első varázsló elkészültéig. Legalábbis sokkal több nem kéne hozzá, legalábbis egy egyszerűhöz... Talán én is csinálok egyet, miért ne?
3 perc alatt csináltam vele grafikont, amit további fél perc alatt behajítottam a wysiwyg editorral az oldalba. de nyilván excelben gyorsabb, egyszerűbb lett volna. nyilván.
oké, csinálj. jó srác vagy. csak tudj róla, h ilyen varázsló kb. negyedszázada létezik.
Arra gondoltatok hogy mi van, ha kifuttok az (string-alapu) 1 KB korlatbol az URL definialasanal? Tehat mondjuk ha az elso resze 100 karakter, akkor az adatsorokra (elvalasztokarakterekkel, lebegopontozassal) marad 924 karakter, milliardos szamokbol mondjuk maximum 100, ha mondjuk 3 adatsort probaltok abrazolni, az durvan 30 szam.

Egy emberes terkepdiagramrol mar nem is beszelve.

Oszinten ketlem, hogy a google ezt a rendszert igy hasznalna az ilyen igenyeire, a dokumentacio semmit sem mond POST HTTP methodrol, igy valoszinuleg tenyleg objektiv korlat az 1K.
fyi, arra reagáltam, h szerinted excellel lementeni és közzétenni weben sem bonyolultabb. szeritnem meg ilyen egyszerű esetekben: de.
kutacs_, ne excelezz már ekkora hévvel.
Itt nem statikus grafikonokról van szó, vagyis nem csak azokról.
Mivel a google féle grafikon paraméterlistája programból is előállítható, dinamikus grafikon is gyártható belőle. Én tényleg kíváncsi lennél arra a nagyadszázados excel megoldásra, amelyik egy weblapon egy adatbázis pillanatnyi állása alapján rajzol grafikont. (pl. látogatóstatisztika, vagy részvények árfolyama, mifene.)
Valoban zsolti, igazad van. Excellel (vagy akarmilyen epkezlab APIval) bonyolultabb lenne. Abba viszont belegondolhatnal, hogy az egyszeruseg (barmennyire ezt is gondolja minden laikus) nem az elsodleges szempont egy fejlesztesnel. Az elso az, hogy megbizhatoan mukodjon a dolog es mondjuk ne legyenek olyan korlatai a felhasznalasnak, mint az elobb vazoltak, az egyszerusites mindig ez ala van rendelve.

Magyarul, hogy a cucc talpon legyen akkor amikor igeny van ra hogy az ember hasznalja. Amig valaki a szemelyes weboldalat takolja ilyen-olyan buheralasokkal, addig elfogadhatoak ezek a megkotesek (megbizhatosagi kockazat, eros megkotesek a funkcionalitasban), de ha olyan szoftvert probalsz legyartani, amivel az ugyfel is elegedett lesz, ilyeneket nem csinalhatsz.

Magyarul nem csodalkozom, hogy ti hasra vagytok esve azoktol a csilingelo, fenylo APIktol amiket a google ad nektek, de jobb ha tudjatok, hogy ezeket rettento ritkan es csak nagyon specialis esetekben fogjak tudni hasznalni a valodi szakemberek.
"csak nagyon specialis esetekben fogjak tudni hasznalni a valodi szakemberek"
Igaz, de a hasraesés nem is azért van. Az ember sokféle webes programot gyárt, és természetesen nem egyforma fajsúlyúakat. Az egyikhez jó az ilyen kis egyszerű, gyors grafikonrajzoló, a másikhoz nem.

Ahogy az is elhangzott, hogy komoly alkalmazáshoz az ember nem használ olyan forrást, ami felett nem rendelkezik.
De ettől még ez egy nagyon jó kis eszköz, csak tudni kell, hogy mire érdemes használni.
Bill Dauterive,

ezeket az API-kat nem is a valódi szakembereknek fejleszti a Google. Egy blogbejegyzésben, vagy egy weboldal látogatottságát mutatandó, viszont szuperül megfelel.

Mellesleg egy igazán profi szakember az Excel-t sem nagyon használja webes grafikon ábrázolásra, csak draft megoldásnak.

Hasra meg nem esik senki, csak örülünk, hogy eggyel több csilivilit egy mozdulattal csinálni, ráadásul ingyen.
Igazan komoly alkalmazast elvetve uzemeltetnek olyan infrastrukturan, aminek minden eleme nyilt forraskodu, nem ezzel van a problema.

Nekem egne a pofam olyan szoftverert penzt kerni, amivel nem lehet 300 haromjegyu szamnal tobbet kozolni es nem ereznem eletbiztositasnak azt sem, hogy egy kulso rendszertol kell az ilyesmit beszereznem. Akkor mar inkabb rarakok a szamlara egy extra napot es megcsinalom rendesen.

Mi van a tuzfalakkal meg azzal, ha el akarjak mozgatni a szervert mashova?
Nem akarok hitvitába folyni MS vs Google ügyben, de szerintem nem kellene folyton elévezni, ha a google felemeli a kisujját. Ez a megoldás egy tisztességes implementációja a egy webszolgáltatás alapú chart APInak ennyi és nem több.

Kérdem én, hogy mitől zseniális? Ha egy értelmes fejlesztő csapatnak a feladata az lenne, hogy rukkoljon elő egy chart szolgáltatással, akkor nagyjából ugyanennek kellene lennie az eredménynek. Minek kellene ezen bárminek is bonyolultabbnak lennie ha bárki más csinálná? Hol itt a szenzáció?

Persze kérdés, hogy ha én azt mondom, hogy ebben semmi nagy dolog és zsenialitás nincs, akkor eddig miért nem csinálta meg más? Nyilván azért mert egy ilyen publikus és ingyenes szolgáltatás hátterébe akkora szerverpark és befektetés kellene, amire csak egy google méretű cég képes csak. Nincs ebben semmi olyan megoldás, amit 5 évvel ezelőtt egy "garázscég" ne tudott volna technikailag kivitelezni. Viszont egy átlagos "garázscégnek" nem lett volna lehetősége megteremteni a kiszolgáló hátteret. Ehhez nem zsenialitás csak temérdek pénz kellett.

semekkora hévvel sem excelezek. csak nevetségesenek tartom azokat, akik a földbe döngölik a microsoft-ot, és hasraesnek a google-tól.

persze ez valószínűleg egy genációs szakadék, én harmincas vagyok, ti meg nyilván húszasok, vagy tinik.

félre ne érts, nem a mai microsoftot védem, csak azt mondom, h ugyanaz az elkurvulás megy végbe a google-nál, mint anno a microsoft-nál. a médiában egy rakás ember tapsolt a redmondiaknak, mindenre rámondták, hogy szenzációs, zseniális, forradalmi, miközben a vállalat gyakrolatilag semmi újat nem fejlesztett, viszont utcahosszal gnyerték volna meg az it szektorban a csocsóvilágbajnokságot. na ezen az úton jár most a google.
"Nekem egne a pofam olyan szoftverert penzt kerni, amivel nem lehet 300 haromjegyu szamnal tobbet kozolni"
Ha elolvasnád a hozzászólásokat, akkor észrevennéd, hogy senkinek sem az a terve, hogy ebből fog meggazdagodni. Hanem az, hogy ha kell egy hirtelen grafikon valami egyszerűbb helyre, akkor gyorsan előállítható, dinamikusan is.
"persze ez valószínűleg egy genációs szakadék, én harmincas vagyok, ti meg nyilván húszasok, vagy tinik."
kutacs, részemről 40-es is elmúltam. :) Hízeleg, hogy 20-asnak tűnök.

"akik a földbe döngölik a microsoft-ot"
A microsoft-ot úgy emlékszem te hoztad szóba, azelőtt a google grafikonrajzolójáról volt szó.
Ha komolyat akartak volna csinálni, akkor engedélyezték volna a post lekérést. De nem, minek is... Ez tényleg csak azoknak való, akik nem akarnak az excelből diagrammokat kibányászni, vagy más, bonyolult programot használni.

Ennek a nagyszerűsége az egyszerűsége.

Ja és a külsőszolgáltatótólfüggésről: A képet le tudod menteni akárhova bár én egy google által üzemeltetett szeverfarmban megbízom...
ezt a vitát az idő fogja eldönteni, sokan, nagyon sokan hisznek a google-ban.

nekem az a határozott véleményem, h egy olyan cég, ahol a marketing management feljebb lép a projekt managementetnél, nem képes központi szerepet betölteni az it szektorban. ugyanez volt régen microsoftnál. ők pontosan megtapasztalták ezt.

ki hiszi el, h a tegnapi posztban levő szemüveges csaj sikerre viszi a google-t. egy ugyanolyan szemüveges csaj. vagy egy szakállas srác, aki programozni ugyan nem tud, de egy kicsit úgy néz ki mint egy programozó, viszont a 0-t el tudja adni 1-nek. ebből lesz a "pikászá, ifjú danlód, szenzésönel nú csárt éjpiáj júken ízili embed" dolog. most ez egy ideig szokott működni, de egy idő után az ilyen cégek úgy esnek ki a pixisból, mint a pinty. mint annak idején a microsoft. majd meglátjuk.
Emberek én elkezdtem egy JS klienst írni, de ez nehéz... Túl sokat tud, túl sok az opció. És amúgyis világuralomra törnek.
Superbrain nem kicsit vagy offtopik; biztos, hogy ezt ide szántad?

Könyörtelen kommunista elvű moderációt követelek!
kutacs_ rulez!

(hmmm. mintha valaki ctrl+c-ctrl+v a gondolataimat)
kutacs_: felreerted a celjat. Ez arra jo, hogy a webalkalmazasodba egyszeruen beagyazz (belinkelj) egy diagramot a webalkalmazas adatai alapjan, dinamikusan. Erre nem jo az excel. Illetve talan valami windows-os szerveren COM hivasokkal megtamogatva ossze lehetne hekkelni egy instabil es szar megoldast, de ilyet inkabb csak azert emlit meg az ember, hogy ugyis neki legyen igaza :).

Tfh ki akarod jelezni a website-odon, hogy a jelenleg belepett felhasznaloknak mi a kor eloszlasa. Ehhez kell valami komponens, ami az adatokbol legyart egy grafikont. Ezt vagy megirod a programozasi kornyezetben, amit hasznalsz (java, .net, python, RoR, stb) vagy siman berangatsz egy kepet egy kulso szolgaltatotol egy ilyen felparameterezett URL-lel. Az excelben legyartott grafikon ebben az esetben nyilvan nem megoldas, nem is azzal akar (szerintem) konkuralni.

Az mas kerdes, hogy ha mar ismered ezt az eszkozt, esetleg osszedobtal egy egyszeru webes formot hozza, akkor egyszeru feladatokra (1/2 perc alatt megnezel valamit) gyorsabb, mint egy tablazatkezelo (ne hivjuk mar excelnek :) ). Egyszeruen azert, mert buta es specializalt megoldas. Aki excelkatona, sokat hasznalja, az nem feltetlenul fog vele idot sporolni ilyen esetben sem. De lenyegtelen, a tipikus felhasznalasa nyilvan nem ez, hanem amit eloszor irtam.
atleta,
meglátjuk hány blogger fog ezzel az apival futási időben diagramot generálni. ez a webes technológia ahhoz elég béna.
Kutacs_, én nem lennék meglepve, ha a techblogokon - sőt akár azokon kívül is - elterjednének ezek a fajta diagrammok egy rövid időn belül.
PB,
lehetséges. de ezek többségében statikus diagramok lesznek. értem, h ez az url technika lehetőséget ad a dinamikus beágyazásra is, de a többi is lehetőséget ad (php, java, .net). és ez a sor egészült most ki.

nekem amúgy ez az url technika tűnik a négyből a legszimpatikusabbnak. azért, mert leginkább ez hasonlít a parancssorra. de kinek a pap, kinek a papné. és ebben van az eltérésünk lényege. h azt mondom, jó h van egy ilyen eszköz, de ez nem egy forradalmi eszköz. és nem gondolom, h a google zseniális. már csak ezért sem, mert nem viszik következetesen ezt a vonalat.

a mérnök persze tudja, h minden technikának meg van a maga kis hibája, ezért kellenek célcsoportok, akiknek ez a kis hiba nem túl zavaró. műszaki területen szerintem csak a koherencia, konzisztencia eredményezhet tartós márkahűséget.

és a google már régóta nem következetes. persze ma kevés cég az. hiányzik az az elvi váz, az a gondolati keret, amibe az elképzelések beleillenek. össze-vissza fejleszt mindenki. aztán jön ájlávpikászá és rákeni a termékeire a marketing mázat. és őt már kizárólag az eladások érdeklik.
ha azok növekvő tendenciát mutatnak, akkor örülnek, ha meg nem, akkor sírnak.
nem törődnek magával a technológiával, pedig piacvezetőként megtehetnék. ez általában azt eredményezi, h azok a cégek akik hirtelen kerültek be pixisbe, olyan hirtelen kerülnek ki. sokan bejárták már ezt az utat.

úgy gondolom, h a mobil eszközök térnyerésével a google dominanciája meg fog szűnni. szerintem most a live pozíciói a legerőssebbek. ők az egyetlenek akik párhuzamosan tudják kiszolgálni a háztartást és a vállalkozásokat. de ez csak tipp. és európára vonatkozik. majd meglátjuk.
amúgy tudja valaki, hogy áll az android challenge?
kutacs, vannak helyzetek, amikor nem férsz hozzá semmilyen szerveroldali nyelvhez, csak javascripthez (egy widget például, vagy egy greasemonkey script), akkor egy ilyen API kimondottan jól jön.

Off: azt láttátok, milyen szép URL-eket kapott a gmail? Vagy ez csak nekem új?
Meg egy emberi kontaktrendszerezőt, végre.
Tgr, asszem volt róla is egy poszt a webisztánon, vagy valahol... (Lehet, hogy a lifehackeren, a témák sokszor átfedik egymást...)
igen. azt mondom, h ez az url technika beleillik a php, java, .net sorba.
nem lehet azt mondani, h egyik vagy másik jobb lenne, mint a másik.

ezek az eszközök, aztán lehet egyiket, vagy másikat szeretni, jobban szeretni, utálni, jobban utálni, de bármelyikre rámondani, h zseniális, vagy az egyetlen szerintem ezt komolyantalan.

nekem az a bajom, h a glabs sem gondolja át a támogatást, egy hatalmas szerverparkkal ezt az url technikát kellene következetesen végigvinnie.

például így:
na jól elveszett a komment másik fele. biztos a kacsacsőr miatt. de mindegy is.
Én sem akarok lemaradni, 5 percen belül ez már a harmadik hely ahova beírom:

Igazából már régebben kész voltam, vele, de itt van:

boldizsar.palotas.eu/gcfak/