A nagy api-háború

A Google múltkori bejelentése sarokba szorította a Facebookot: az Open Social közös api kezdeményezéshez olyan jelentős közösségi szájtok csatlakoztak, mint a MySpace, a LinkedIn, a Friendster, az Oracle vagy az imeem. A Facebook saját api-ja így úgy tűnt, elszigetelődik, önmagáért lesz csak érdekes, míg a többiek szépen lassan egységesednek, megteremtve a widget-fejlesztők számára a kánaán közeli állapotot.

Tegnap épp egy ismerősömmel cseteltem, aki mélyebben látja és tudja az Open Social és a Facebook API problematikát.

10:03 PM [az Open Social] az elonye pedig az,
  hogy kompatibilis lesz a [...] myspace-szel, es elorelathatoan a facebook-kal [...] is.
10:04 PM HH: a facebookkal egyaltalan nem biztos
  ok epp h furjak ezt a projektet
  ertheto okokbol

Nyilván lottóznom kéne. Néhány órája ugyanis a Facebook bejelentette, hogy fejlesztői platformjának architectúráját elérhetővé teszi más szolgáltatások számára is. Ergo valóban nem gondolkodtak az Open Socialhoz való csatlakozáson, hanem inkább ellentábort próbálnak szervezni.
Of course, Facebook Platform will continue to evolve, but by enabling other social sites to use what we’ve learned, everyone wins.
Szóval a Facebook meglehetősen gyorsan reagált a Google egységesítő kezdeményezésére. Az Open Sociallal kapcsolatban amúgy is kiváró állásponton vannak egyelőre a fejlesztők és a szolgáltatások üzemeltetői. Szóval még éppen időben indul meg  a verseny. Meglátjuk, ki nyer. És milyen áron.

Már meg is van a Facebook első szövetségese. A Britanniában mindent vivő közösségépítő szolgáltatás, a Bebo jelentette be, adoptálja a Facebook-platformot. (A Bebo korábban elkötelezte magát az Open Social mellett.)

A Bebo lépése amúgy érthető, hiszen több ezer másik, Facebookra fejlesztett minialkalmazás mellett ők is szeretnének jobban illeszkedni, jobban simulni az egyik legmasszívabb felhasználótáborral rendelkező Facebookhoz.
Címkék: google api facebook open social
2007.12.13. 10:57. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az a gond ezekkel, hogy open social oldalak jönnek-mennek, és emiatt a google annyiban lesz nyerő helyzetben, hogy ők nem egy masszív site-hoz kötelezték el magukat, hanem egy "független" megoldáshoz, ami megy anélkül is, hogy az egyik nagyobb használója meghaljon. Ha a Facebook-Bebo duróból a facebook behal, akkor rántja magával a Bebo dolgait is.

Szóval hosszú távon egy oldral jelenlegi sikerére építeni nagyon nagyfokú optimizmusra vall.
Mint megírtam én is közel egy hónapja, az Open Social a google részéről eléggé izzadságszagú próbálkozás szintjén van. Azóta eltelt egy kis idő és semmi nem változott...
HH, mit jelent szerinted nyerni ebben a bizniszben? Szerintem nem léteznek vesztesek, csak jók és még jobbak. Igaz rivalizálni fognak erősen, de drámai összeomlásokra nem számítok.

Hazai példa a wiw-myvip. Tök jól hangzana nagy vesztesnek kikáltani az utóbbit, de 1.895.883 taggal ezt nem tenném.
Ugy hirlik, hogy a LinkedIn is megnyilt API szempontbol. Erdekes lenne megnezni, hogy vegulis mit valasztottak. Bar nekem a hirek alapjan nem igazan tiszta az egesz. Az OpenSocial-rol ugy kepzeltem, hogy webe szolgaltatasok_ba_ engedi integralni az SN informaciot, a FaceBook meg a szolgaltatasok UI-jat is integralja, ehhez is ad valami tamogatast. Es a LinkedIn-rol szolo hirbol is ugy tunik, hogy valami ilyesmirol van szo. (Bar ez meg nem zarja ki, hogy OpSoc legyen a hatterben.)
A berlini demokon pont ugyanolyan alkalmazasokat mutogattak pl. myspace alatt mint amik mar facebook alatt jo ideje leteznek...
na ennyit ért akkor az OpenSocial melletti 583825344 céges kinyilatkoztatás és melldöngetés. a nagy siteok úgyis mindkettőt implementálják, lefogadom, hogy lesz MySpace is Facebook API-val. akkor majd olvassuk vissza az összes OpenSocialra megjelent postot.
röhögni jó lesz.