A nagy iWiW görcsölés

Amíg a vezető közösségépítő szájtok határozottan a nyitás pártján állnak, addig hazai kistestvérük, az iWiW kétségbeesetten próbál bezárkózni.

Több fejlesztő is készített korábban olyan megoldást, melyek segítségével kinyerhették a felhasználók saját iwiwes ismerőseik elérhetőségi adatait.

Az iWiW-nek azonban láthatóan nem tetszett az, hogy végre eszköze van felhasználóinak arra, hogy saját adataikat és ismerőseik publikus elérhetőségét exportálhassák. Meg is született a hathatós válasz: képekkel helyettesítették be a szolgáltatásban az emailcímeket, hogy az idézett külső progik ne tudják kinyerni a kontaktadatokat. (Erre bezzeg van fejlesztési idő és akarat.)

Az iWiW görcsöléséről Doransky és Eszpee is megemlékezett. Utóbbi állításával mélyen egyetértek én is:
Az üzenet egyértelmű: minden kapcsolati és személyes adat, amit felviszel hozzánk, azonnal a miénk lesz, a további felhasználásáról nem te döntesz, elvitelét inkább felejtsd el.
Doranskyt múltkor éppen az új szolgáltatásuk, a Mommo iwiw-kontakt importáló funkciójáról kérdeztem. Akkor még optimista volt:
Az iWiW csak ez egyik hely, jelenleg a Gmail import is megoldott, de tervezünk további lehetőségeket. Persze ismerjük az T-csoport ezzel kapcsolatos álláspontját, majd az idő, illetve a reakciók megmutatják, hogy benne maradhat-e, vagy sem. Egy tökéletes világban egyébként ezt a kérdést fel se tennénk. :)
Az előbb megnéztem, már nincs fent a Mommóban az iwiw import funkció. Valszeg bannolta őket az iWiW.

A mailcímek "képesítésére" a válaszcsapás amúgy hamar megérkezett: megint működik az iwiwE, vagyis az iWiW-kontaktok exportolására alkalmas script. (Amúgy az iwiwE Facebook-kompatibilis is. Vagyis a scripttel kinyert emailcímek egy mozdulattal felvehetők Facebookba.)

Így megint az iWiW térfelén pattog a labda: vajon folytatják-e ezt az elkeseredett árnyékharcot vagy....? És ne feledjük, ha az iWiW bármikor az életben tényleg elgondolkodik az Open Social-implementáláson, kénytelen lesz mélyen elgondolkodni mostani hozzáállásán. Egyszerre két irányba nem lehet húzni a szekeret.
Címkék: iwiw
2007.12.14. 14:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárga és kurva savanyú a kis magyar közösségi szájt.
mintha képről nem lehetne kiolvasni a szöveget :)
ahétszázát
a posttal egyetértek.
Baren: mondjuk a Captcha pont erre alapszik, hogy (értelmes időben és pontossággal) nem lehet, ha egy kicsit is torzítják.
Matáv. Kutyából nem lesz szalonna, nevezzék akárminek magukat.
bocs de nem lehet, hogy csak a spamhez mailcimgyujto robotok elol akartak eldugni? Ennek en sokkal nagyobb valoszinuseget adok... szoval inkabb feature!
Baren: mennyi ido alatt masolod ki az osszes ismerosod emailcimet egyik ill. masik vagy a harmadik megoldassal ez a nemmindegy!
andreyo: a spamgyujtok mar reges regen begyujtottek...
andreyo: sejtésem szerint neked lehet igazad, de szokás szerint a jó szándék kissé (f)ordítva sült el.
De, en 99%ig biztos vagyok benne, hogy spammelok miatt csinaltak ezt. A gond csak az, hogy egy ilyen kepet par masodperc alatt meg lehet enni.
andreyo és a többiek, intéznék hozzátok egy kérdést: mégis mi értelme lenne spambotok ellen védekezni, amikor azok igen nagy százaléka hozzá sem fér az adatlapokhoz, mivel regisztráció szükséges a megtekintésükhöz?

...

naugye.
Spammelo: azert csinaltak h. a userek "mozgasat" jobban nehezitsek

img: ez igy ebben a formaban nem teljesen igaz, barmelyik user moge lehet rakni egy programot ami atnyalazza az egesz wiwet adatok utan kutatva... ennyi, akik akartak mar reg megcsinaltak, otthon kuporgatjak a kis iwiw adatbazisukat, hidd el igy mukodik!
Benjamin: igazabol van okom feltetelezni az altalam irt okot, ami egyelore nem publikus de ugyis lesz visszhangja.
na, szep magyar mondat lett ;)
nekem per speciel egy szép piros iksz a mélcímem mostan a wiwen. meg az ismerőseimé is.

fejlesztés wiw módra, halleluja.
a mailcím kinyerésről annyit, hogy én nem egy spamet kaptam már a wiwes emailcímemre, amiben csupán annyi a meglepő, hogy sehol máshol nem használtam semmire a címet.
eccerü a megoldás : nem kell regisztrálnod magad az iWiW-re, vagy ha már regisztráltad magad, akkor töröld.
én is ezt választottam.
Jellemző a következetlen, koncepció nélküli iwiw fejlesztésre ez a lépés is. A hetekkel ezelőtt elhintett közösségi/klub "fejlesztés" is nagy előrelépés, állítólag tesztelni kell, hogy bírja-e a terhelést. Mivel összesen talán 10 közösséget alakítottak ki, így nem tudom, mit lehet tesztelni hosszú hetekig a minimum 300e-400e átalakítandó/létrehozandó közösségekhez/klubokhoz képest.
stonedraider: ez a legnagyobb gaz :) neha olyan szervert kapsz ami vacak es nem szolgalja ki a kepet, igy jartal, mentsd le inkabb az iwiwE-vel! :))))
Ráadásul nem is annyira régen volt még egy "Összes ösmerős" menüpont is, ahol egy fullos kis lista volt, textbe lehetett exportolni, még novisz júzerek is könnyen csinálhattak egy outlook importot, nagyon hasznos volt. De kilőtték a holdra...
Érdekes, hogy mások nem vették ezt le, de a Facebookon, ami pedig orrba-szájba nyitott, szóval ott is kép az e-mail cím, azaz tulajdonképpen elképzelhető a spam-ellenes verzió is, bár akkor csöndben megjegyzem, összehegeszthettek volna egy export-modult.

Más: mivel a Wiw-en az utóbbi két hónapban kb egy-két új kapcsolatom lett ("mindenki" rajta van már), ezért tőle mos már ellehetetleníthetik az IWIWE működését, én már "kész" vagyok ezzel.
Ha jól emléxem a Facebook-on is képként jelenik meg az email cím...
Vajon miert eppen most jutott eszukbe a kepesites? Az elmult evekben nem feltek a spammerektol?
hírbehozó · webisztan.blog.hu/ 2007.12.14. 17:42:06

Biztos, hogy van egy kb. 1500 pontból álló bug- és fícsörlistájuk, amiből valamilyen logika alapján (melyik a legegyszerűbb?) most ezt választották megoldandónak.
köszönjük minden jóindulatú ( álnéven iwiwes fejlesztő, manager, sit. hahaha), kommentelőnek a hozzászólását, de a sok jófejségen túl itt is a 'hideg számítás dominál'
iwiw ? Az milyen állat ?
xFFFF 2007.12.14. 19:12:57

Magenta színű csíkot húz maga után.
Aki az iwiwből importál kontaktokat sikeres ember nem lehet.
Jut eszembe: nekem semmilyen e-mailcím nem látszik, lethet, hogy at AdBlock kiblokkolta:) Mák, hogy korábban kiexportáltam :)
Aki az iwiwbe bármilyen elérhetőséget beleír, az se lehet túl sikeres.... (Így is basztatnak épp elegen, nem hiányzik, hogy további barmok az én szórakoztatásommal csapják agyon a szabadidejüket)
KGyST: ott van az csak a thumbnail szerverek kozul nem mind elerheto es timeoutolnak, azaz nem latod a kepet :))) asz mi? :)
Benjamin · benjamin.hu/ 2007.12.14. 16:15:17

annál is inkább így van, mivel egy "általános célű" spam robot nem jó az iwiwhez (hiszen bejelentkezés nélkül nem férhetsz hozzá semmihez).
most mennyiből áll a képet is lementeni az adatokkal együtt, aztán lokálisan végigfutni a png-ken? aki e-mail címeket akar lopni az iwiwről, most is megteheti.
Na most kell mindenkinek kiexportalni a cimeket mielott tenyleg elkezdik zajositani meg torzitani a kepeket. Aztan lehet pattanni. Kiraly, hogy a sok csokott rovidlato manager nem erti, hogy nehany szaz juzer miatt milliokkal tol ki. Mit is mondott a T-tulaj, hogy ez egy 'online telefonkonyv'? Hat mostantol pont arra nem hasznalhato. Ha emilt akarsz inri valamelyik ismerosnek, akkor masholhatod at _kezzel_ az e-mail cimet. Welcome to the future. Marmint masolhatod, ha megjon a kepecske, mert per pillanat - nyilvan mindenki meglepodik rajta - perceket kell varni, amig megjelenik. Hivhatnank ficsornek, ha a wiw nem lenne olyan, amilyen.

Akik szerint a spammerek ellen van, azok nem sokat hasznaltak eletukban a wiw-et. (Nem hibaztatom oket.) Az emil cimedet csak az ismeroseid lathak, ezert olyat csak sok tizezer ismerosos alregisztracioval lehet gyujteni. Fogkefe, hetes busz es a barataik. (Egy reszuk nyilvan ezert is jott letre.) Raadasul ezek a kis kepecskek megfelelo szoftverrel szerintem gond nelkul alakithatok vissza szovegge. Ha valaki 2 milla emil cimet akarna lehalaszni, az siman raszanna plusz 2-3 orat arra, hogy meg ezt is beloje. Aztan a vegen legfeljebb 2 nappal kesobb lenne meg a listaja. (Persze gyakorlatilag a fent leirt lassulas miatt piszok sokaig tartana.)

A 'johiszemu' felhasznalo persze megszopja kemenyen. Aki csak hasznalna, az nem tudja, aki le akar lepni, annak innentol kezdve nehezebb. Elvileg. Mert gyakorlatilag azert ugy mukodik a dolog, hogy ezzel eleg sok hackert (nem, nem gonosz bunozot jelent) lehet annyira felbosszantani, hogy akar konnyen hasznalhato szoftvert is kepesek legyenek irni a problema megoldasara :).
Ha így van, akkor tipikus: a csalók miatt szopik a tisztességes többség.
KGyST: ha nekem nem hiszel, nyisd meg az ismerosod profiljat, nezd meg az oldal forrasat, keress az e-mailcimre majd kicsit utana ott lesz az img src... hivatkozas, ha kimasolod a kep src utvonalat, meg tudod nezni az emailcimet a kepet, egyszeru nem? :))))
KGyST: ennel sokkal rosszabb a helyzet - tipikusan is - valojaban az uzemeltetok hulyesege miatt szopik a tisztesseges tobbseg, es csak ok. Aki 'tisztessegtelenkedni' akar annak meger egy kis plusz munkat a dolog. De szo nincs itt spammerek elleni harcrol. Csak az ismeroseid latjak az emil cimedet. Raadasul hova kezdik a vedekezest _most_? Akit lehetett mar ugyis learattak a kamuregeket futtato mail cim gyujtok.
Annyi ész volt, hogy apuci pénzén megvegye az iwiwet, de fejleszteni az már nem megy.
Azonkívül, hogy rátaláltam pár emberre az iviven, akikkel korábban se volt valami elmélyült kapcsolatom valamint ezt követöen váltottam velük pár szót, semmi se történik azon az oldalon. Az emberek bejelölgetik egymást, de amúgy basznak kurvára bele az egészbe, elidegenedett szar "wannabe" közösségi oldal. Ha szocializálódni akarok akkor lemegyek a kocsmába a barátaimmal, ismeröseimmel és hús vér emberek módjára beszélgetünk. A másik idegesítö pont ez, hogy "ez most már a mi legónk..."aspektus.
Mikimaki fos oldal, már kb egy éve töröltem magam róla.
hehe, a "Fogkefe" biztos nem masszív címgyűjtésre jött létre, hiszen azt nálunk kevesen ismerik. :))

tényleg szánalmas ez a vergődés.
én is már csak a pénteki Subba miatt tartom fenn a regisztrációmat.
A spamellenes védekezéses verzió tutira nem játszik. Az igazi spamelők nem gyűjtögetnek mailcímeket, egyszerűen kinézik maguknak a mailservert és randomra generálnak 600milliárd usernevet a @ elé, ez egyszerűbb/olcsóbb/gyorsabb, mint mindenféle algoritmusokkal kiszöszöltetni a publikus/feltörhető adatbázisokból a júzerek kontaktjait.
Az iwiw üzemeltetői kitartó munkával kezdik elérni a www.grain.hu szintjét.
@atka

Ha olyan címlistát árulsz, amiben a címek nagy része valid (márpedig az iWiW-ből generált lista ilyen) akkor magasbban szabhatod meg az árat. Így mennek a dolgok... Egyébként én sem hiszem hogy a spammerek ellen képesítették volna a mailcímeket.
Ez az egész arról szól hogy a Fatáv, a későbbi neveit már nem követem, el akarja játszani, hogy ő a magyar Google, "milliárdos" startup-felvásárlást csinált, csak azért, hogy magát a magyar IT-zászlóshajónak láttassa. Kicsit kicsi, kicsit savanyú, de a mienk.

A Magyar narancs.
Ezért vagyunk lemaradva mindig évekkel. Gusztustalanul szar az iwiw, ezt be kell látni. Szégelheti magát a Sanoma Budapest Zrt. is a Startlapjával. De ez a közmegegyezés a piacon. A magyarnak a szar is jó, így senki sem lép. Persze én az index helyében is elgondolkoznék, miért nem indítok egy konkurens szolgáltatást.
az megvan, hogy azóta az msn címeket is elrejtették? annyira hogy most már a saját profilomon a sajátomat se látom.

ez mi lehet vajon? időbe telik amíg azt is legenerálják képekre?
Télleg, én tegnap próbáltam mélcímeket importálni az IWIWE-vel, és nem sikerült, nem ismerte fel őket, csak a képlinkek jöttek.

Ennek már végleg vége? Én úgy emlékszem, azt írtám, müxik képekkel is.
Haszprus: megvan, de sajnos az OCR tul lassu....: benjamin.hu/2007/11/15/export-tool-iwiwhu/#comment-2823

azert nem jon be mert nagyon leterhelt a thumbnail.iwiw.hu es utoljara toltodik be az a kep vagy epp timeoutol... szuper mi?

KGyST: az OCR is a lassu kepletoltesen bukik el (200 ismeros adatait tobb ora alatt se tudta feldolgozni...) + ugye a kulso IP miatt barmikor letilthetjak az OCR programot... van mar egy otlet de meg a megvalositas hianyzik
Nekem az a fő bajom, hogy nem is látom a képeket a wiw-en sem. Egyszerűen, amióta képeket használnak, egy mélcímet sem látok. Nem csak az export nem megy, ez a kisebbik baj, hanem maga a wiw sem.

Thx
Benjamin: nem tudom nem értjük-e félre egymást, én arról beszélek hogy a saját (!) msn címem helyett is pl ezt látom a profilomban:

MSN Messenger azonosító: [nem látható]

így, szövegesen kiírva, tehát semmi kép.
KGyST: volt olyan h. normalisan ment a wiw? :)

Haszprus: az gaz, mondanam h. irj, irjatok nekik, de vmiert azt gondolom h. nem sok ertelme lenne...
Nem tudom, észrevettétek-e, de az IWIW most már teljesen megszüntette az email címek kiírását. A cikkben szereplővel ellentétben már képként sem látható, és a profil beállításoknál sem módosítható, hogy az adott személy engedélyezi-e az email megjelenítését vagy nem.

Botrány ez a hozzáállás. Ez a fejlődés iránya? Egyre kevesebb adat lesz elérhető?
KGyST: nem hasznalsz veletlenul FF+Adblock(Plus)-t? Mert en igen, es amiota tiltottam a bannereket, en sem lattam a caphca-kodokat ...
No, HH meg is írta amit észrevettem egy külön postban.
most mi a f-ért nem lehet belépni az iwiw-re?