A brit iskoláknak nem ajánlják a Vistát és az Office2007-et

Amíg idehaza milliárdos biznisz a Microsoftnak az állammal boltolni, azalatt egy messzi, messzi szigetországban...
  • Upgrading existing ICT systems to Microsoft Vista or Office 2007 is not recommended and mixed Windows-based operating environments should be avoided. However, Vista should be considered where new institution-wide ICT provision is being planned.
  • No widespread deployment of Office 2007 should take place until schools and colleges are sure that they have in place mechanisms to deal with interoperability and potential digital divide issues set out in the report. (British Educational Communications and Technology Agency - Microsoft Vista and Office 2007: full report, .PDF)
A brit ügynökség tehát nem ajánlják az oktatási intézmények számára a Vistára és az Office 2007-re való áttérést. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a diákokban, tanárokban és szülőkben is tudatosítani kell az ingyenesen elérhető szoftverek meglétét.

Ugyancsak aggasztónak tartják a kétféle dokumentumformátum egyidejű használatát az oktatási intézményekben:
Recognising the limitations regarding Microsoft's implementation of the ODF document standard, and the limited uptake of Microsoft's new Office 2007 file format (OOXML) we recommend that in the short term users should continue to use the older Microsoft binary formats (such as .doc).
Szóval mindenki maradjon egyelőre a .doc-nál, amíg nem lesz megnyugtató kimenetele a dokumentumformátum-vitának.

A közleményből az tűnik ki, hogy az ellenőrző szervezet szerint a brit oktatási intézményeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy nagy bizniszről van szó, és az új Microsoft-termékekre való áttérés költséges és előnyei "nem tisztázottak".

A kérdés adódik: a magyar oktatási rendszer készen áll-e a Vistára és az új Office-ra?

Amúgy a Microsoftra mostanában rájár a rúd Európában. Az Európai Bizottság az amerikai cég esetleges erőfölénnyel való visszaélését vizsgálja, mindjárt két ügyben is. Az egyik vizsgálat arra keres választ, hogy korrekt-e a Windows és az IE összefűzése. A másik vizsgálat a Microsoft szoftvereinek rivális termékekkel való együttműködésének fog utánajárni.
Címkék: microsoft üzlet iso
2008.01.14. 20:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mert itt nem csak szoftvercsomagot kéne cserélni, hanem tanári kart is...
ezt a kérdést sztem már itt is megbeszéltük oda-vissza.

az meg, hogy nem kompatibilis az új ofisz, hülyeség. van a régi ofiszokhoz kiegészítő (ingyér), aminek a telepítése után tudják kezelni a docx, xlsx stb formátumot.
"Recognising the limitations regarding Microsoft's implementation of the ODF document standard, and the limited uptake of Microsoft's new Office 2007 file format (OOXML) we recommend that in the short term users should continue to use the older Microsoft binary formats (such as .doc)"
Hú nekem pont kéne ilyen kiegészítő! Hol van? ;)
ja igen, a nyelvet is meg tudod változtatni a "change language"-nél :)
már azt sem értem, h egy iskolának, vagy egyáltalán a közszférába mi a fenének kell bármilyen office.

a törvényelőkészítéshez, hivatali levelezéshez bőven elegenedő a beépített editor, van aláhúzás, behúzás, betűméret, kiemelés. nem kell bonyolult szövegszerkesztő. a végleges változatot a nyomda megformázza tesz rá címert meg koronát.

a pénzügyi tervezéshez rendelkezésre állnak azok alkalmazások, amelyek kiváltják a számolótáblát. illetve ahol ezek nincsek meg ott állami alkalmazottakkal el lehetne készíttetni.

a prezentációk gyártására meg ott a web, kipakolnak mindent a weboldalra, aztán a sajtótájékoztatón látja minden újságíró a laptopon. nem kell központi kivetítő.

magyarán fapados eszközökkel bőven elműködne a közszféra. a régi doksikat meg ingyenes office viewerrel meg lehet tekinteni. és szépen ki kellene vonni az ms office-t. ha meg mégis úgy gondolják, h legyen valami programcsomag, mert azt szokták meg, akkor rendelkezésre állnak az ingyenes eszközök.

de az open office tömeges bevezetése éppen olyan drága, és költséges lenne, mint az ms office megtartása. mert ugye rögtön jönne betanítás. minden hivatali dolgozó elmondaná, h ő ehhez nem ért, neki ehhez bérpótlék kell, stb, stb. a fölösleges eszközöket a licensz lejártával egyszerűen ki kell vonni az közigazgatásból.
Most nem kerestem utána: tavaly volt egy kb. ugyanilyen hír (brit oktatás + Vista/Office), ez nem annak az ismétlése?
Köszi, akkor az is lehet, hogy a mostani hírt egy egyszerű dátumprobléma (2008 helyett 2007) után terjedt el és vette át mindenki. :-)