Mítoszok a Google-generációról

A fiatalok kiválóan keresnek a weben - ez talán az egyik legjellemzőbb sztereotípia a Google-generációval kapcsolatban. A British Library kutatása (.pdf) viszont azt állítja, hogy csupán annyi igaz: a fiatal netezők általában értenek a technológiához, de ez nem jelenti azt, hogy szakszerűen is használnák azt.

A kutatás a legnagyobb problémának azt látja, hogy a fiatalok sokszor nem képesek a megfelelő kulcsszavakat kiválasztani, melyek segítségével egyszerűbb lenne a webes keresőkben megtalálniuk a vágyott tartalmakat. A nem megfelelő keresőkifejezések azonban rendszeresen azt eredményezik a gyerekeknél, hogy újra és újra nekikezdenek.
# internet research shows that the speed of young people’s web searching means that little time is spent in evaluating information, either for relevance, accuracy or authority
# young people have a poor understanding of their information needs and thus find it difficult to develop effective search strategies
A fiatal netezők a kutatás szerint nem nagyon szeretnek várni, nézelődni a neten. Ha nem kapják meg azonnal azt az információt, amit szeretnének, azonnal tovaklikkelnek.
They are more competent with technology
Our verdict: Generally true, we think, but older users are catching up fast. However, the majority of young people tend to use much simpler applications and fewer facilities than many imagine.
Amivel viszont meg lehet ragadni a figyelmüket, az a vizuális információ. Bár persze nem idegenkednek az olvasástól sem, a képi információra sokkal jobban ugranak. Amit még jobban csinálnak, mint az idősebbek, az a multitasking. Egyszerre több dolgot csinálnak netezés közben. Nyilván a csetelés, zenehallgatás, tévézés és a neten nézelődés náluk már magától értetődő, párhuzamosan is végezhető feladategyüttes.

Szóval segítsük a Google-generációt. Elsősorban az általános iskolás netezőknek adjunk tippeket ahhoz, hogy minél egyszerűbben és minél relevánsabb tartalmakat találjanak a neten. Ötletek?

Címkék: google stat kommuniti
2008.01.20. 12:44. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyszeru.
Tanuljanak rendesen matekot, nyelvtant es irodalmat. A legtobb ember baja egyszeruen az a keresessel, hogy maga sem tudja megfogalmazni mit akar, valamit a kereso talalati alapjan nem tudja pontositani, hogy mit is mondott rosszul. Ehhez pedig nem technika kell hanem sima mezei gondolkodas es kifejezesi kepesseg. A matematika az elsot fejleszti az olvasas meg a masodikat.
teljesen egyetértek ozyval
mindkettővel egyetértek. :)
Ennek a felmérésnek örülhetnek a Quintura-nál, már csak egy működőképes mozilla search extensiont kell csinálniuk, mert a mostani nem müxik.
az én ötletem, hogy a Google ne akarja megtakarítani a kitalálás költségét azzal, hogy ilyen látszatkérdésekkel behúzza a kommentelőktől az ötleteket.
írja ki a poszt szépen rendesen, hogy a Google kíváncsi arra, hogy hogyan javíthatja a keresőalgoritmusát, hogy gyerekek esetén is relevánsabb találatot adjon. de a Google nem (csak) emberbarátilag, hanem célzott reklámilag teszi ezt.
Legfontosabb tipp, hogy a keresés iteratív folyamat, ami során folyamatosan finomítjuk változtatjuk a keresési kifejezést. Beírjuk az első változatot és az erre találatként adott lapokba beleolvasva gyorsan találhatunk olyan kifejezést ami jobban jellemző a témára. Pl jó helyezés keresőben kifejezés helyett ráfogunk jönni, hogy keresőoptimalizálás, seo szavakat kell beírni.

Másik tipp: ne egy szavas, de ne is egész mondatokban megfogalmazott kérdésekkel keressünk. Képzeljük el, hogy a keresett oldalon milyen leírásra számítunk és használjuk ezt.
sztem az is baj, hogy sokan nem tudják, hogy működik a kereső, amit használnak. teljesen felesleges olyan kifejezéseket, szavakat beírni, amikkel tele van a net, pl "lord of the rings" helyett simán elég - és még relevánsabb is a "lord rings". általában elég egy főnév, amit keresel, és egy ige, hogy mit akarsz vele csinálni. ha valami konkrét dologra keresel, akkor sem szabad túl pontosan meghatározni, mert lehet, hogy máshol máshogy hívják, ez sokszor előfordul pl. hardver típusszámokkal. érdemes a gyártóra és termékkategóriára keresni, és kiböngészni a megfelelőt.
ha venni akarsz valamit, vagy általában üzlettel kapcsolatos dolgokat keresel, a google első találataival vigyázni kell, ha nem akarsz bedőlni a hirdetéseknek. inkább nézz meg több találatot is. még rosszabb a helyzet warez témában, ilyenkor az első 1-2 oldalt ugrani is lehet, úgyis nagyrészt hekkelt eredmények lesznek ott.
Tartottam informatika órákat kötelező gyakorlat keretében, és teljesen igazolva látok mindent, amit a fenti cikk felvetett.
Egy órát direkt keresési feladatoknak szántam, mert egyszerűen a gyerekeknek az internet nagyjából a wiw-flashjátékok-üzenetküldés háromszögben mozog - egyébként 15-16 évesekről van szó.
A kereséses órán feltettem például azt a kérdést, hogy kik azok marklarok? (Southpark nézőknek ismerős lehet a név... :) )
Rengetegféle rossz válasz érkezett a rendelkezésre álló időben, csodálkoztam is, hogy miért. Aztán megnézve pár keresés eredményét rájöttem, hogy egyszerűen nem tudják értelmezni a kontextust, pusztán az első lehetségesnek tűnő választ ők elfogadják magukban, és nem is keresnek tovább. A fenti esetben persze mire végre valaki megtalálta a helyes választ, a többiek is megtudták, de mi lett volna, ha otthon vannak, egyedül?
Ozynak igaza van, logikára, értelmező-olvasásra kellene egy kicsit rágyúrni, mert ez az állapot tarthatatlan. Persze ehhez normális tanárok kellenek, de én is inkább választom a mérnöki fizumat, mint hogy elmenjek tanítani.
Szerintem meg tök felesleges erre ilyen formában gondolni. Majd fognak rá gondolni a SEO szakértők, amikor ezeknek a gyerekeknek szóló oldalakat optimalizálnak; az első lépés ugyanis a kulcsszó választás, amire célozni kell. Ha be tudják azonosítani a gyerekek által beírt kulcsszavakat, amelyekre most nem találnak releváns infót, akkor arra pillanatok alatt feloptimalizálható egy oldal.
15 éves rokongyerek kérdezi tőlem, hogyan kell BEÁLLÍTANI a google-t, mert ő semmit sem talál meg vele. arra a kérdésre, hogy miket keres
- letölthető zenéket,
- állat háttérképeket,
- a mobilra letölthető videókat,
- a legújabb (letölthető) mozifilmeket,
- a legújabb játékokat és azok töréseit
(összefoglalva: jellemzően illegális tartalmakat) volt a válasza. a számítógéppel leginkább játszik, az internetet pedig csak letöltésekhez és közösségi oldalak (pl.: iwiw) böngészéshez használja. a fitalok nagyrésze hozzá hasonló (az őket érdeklő linkeket megosztják egymás között, ha keresnek valamit megkérdezik a barátjukat), akkor fogják komolyabban használni az Internetet (és a google-t), ha megkomolyodnak.
Az infókeresés nálam több szinten zajlik.

A google-t használom, ha speciális dolgot keresek, amit több (kulcs-)szóval meg tudok fogalmazni.
A del.icio.us-t ha valami általános témában keresem a legmegbízhatóbb oldalakat.
A wikipédiát, ha egy témában részletes információ kell.
A wikihowt, ha valami módszert, vagy folyamatot szeretnék érteni.
És flickr.com: képek

Az általános iskolásoknak elsősorban az angol nyelv elsajátítását ajánlom. Szerintem ez a kulcsa az információ-keresésnek.
Hozzánk (videojáték-blog) rengeteg olyan keresés fut be, hogy:
nagyon nagyon jó játékok
sok jó játékot akarok
még több játékot szeretnék (komolyan!)
hol lehet letölteni a _____t

Végül is egy szavunk se lehet, ha ezek a mi oldalunkat találták meg ;] de azért bennem pár javaslat felmerült:
- ne kérdés formájában keressünk
- ne ismételjünk szavakat
- konkretizáljuk a keresésünket (*milyen* jó játékok - típus, platform, stb)
- ne keverjünk nyelveket (meglepően gyakori! rengeteg a "szuper márió games" és hasonló), inkább keressünk rá kétszer két különböző nyelven
- nézzünk utána, *pontosan* hogy kell írni, amire keresünk, és írjuk úgy
hm szep idok. mikor modemes net volt, es egy proxy osztotta szet 12 gep kozott a netet. ott megtanultunk hatekonyan keresni.

az az otletem, hogy tanitsak meg az iskolasokat a gepet hasznalni, tudjak mi az a cimsor, ne pedig mindenki onjelolt powerjuzerkent netezzen a csocsosbmpk kozott. de a marketing lenyomja, mindenki ert mar a nethez. na megyek megnezem hol lehet vasarnap botmixert kapni
Pár tipp:

Ami nem kell, hogy magyar legyen, arra angolul keress.

Féllegális nemtorrent tartalmakra biggyeszd oda, hogy [site:.ru példa: www.google.hu/search?q=site:.ru+shark+2.3&] és még ott se az első oldalakat nézd

Torrent tartalmakra van a PirateBay meg 20 másik, nem a Google

Kérdéseket ne tegyünk fel, arra a ChaCha.com/ való

Kulcsszavakkal keressünk. Nem kell mindenféle segédszótöredék. (Fentebbi Lord [of the] Rings példa nem rossz...)

Mielőtt rákattintasz egy találati oldlara nézd meg a linket. ~Tényleg ezen az oldalon lesz a válasz a kérdésemre?~

Ha elsőre nem jön be, akkor próbálj variálni a kulcsszavakkal

Most ennyi jutott eszembe... üdv
Hát, ez érdekes.

1. Mért ez a poszt váltott ki egy rakat irreleváns kommentet (össeesküvés-elmélet és alapfokú kereső-tippek)

2. Valszeg a gyerekek (=nem felnőttek) gondolkodása még nem elég komplex, ill az internetet úgy tálalták nekik, hogy az a szórakozásról szól (=nem kell hozzá cerberális tevékenység)

3. Nekem egy ismerősöm, ki egyetemen tanított, az mondta, hogy a nálunk 5 évvel fiatalabb egyetemisták tetemes részének még e-mail címe sincs (volt ez 2000-2005 között), programozni tanultak középsuliban, de minek. Szvsz az egész informatikát megpróbálják lexikálisan megtanulható, a valóságtól elrugaszkodott dolognak beállítani (programozás pascalban, ugye), másrészt ez az egész marhára nem erról szól, és ez nagyon hamar ki is derül (pl. az első összetettebb keresésnél). Hogy fog az ilyen eBay-en vásárolni, hogy az ennél is összetettebb dolgokat ne is említsük.
Egy 15-16 eves gyerek konyvtarazni sem tudott 15 evvel ezelott. Ma meg nem tud (meg) keresni. Mi ebben a meglepo? Az lesz a baj, ha 20-23 evesen sem megy majd neki a dolog. (Miert nem ezt a korosztalyt vizsgaltak? Ok pont ugyanannyira 'internet generacio' szerintem.)

Merras: > Szerintem meg tök felesleges erre ilyen
> formában gondolni. Majd fognak rá gondolni a
> SEO szakértők, amikor ezeknek a gyerekeknek
> szóló oldalakat

Ne rohogtess. Vagy ez ironia, csak en nem ertem? A SEO az nem a megoldas, az a problema resze. Az internet egyik elonye a kozpontilag kezbentartott mediaval szemben az, hogy ha ugyes vagyok, akkor a szamomra relevans informaciokat kapom meg. Ebbe mindenfele 'kulso' (az informaciot eladni szandekozok altal vegzett) beavatkozas _ront_ az eselyeimen es eredmenyeimen. A SEO 'szakertok' celja nem az, hogy a diak a relevans oldalakat talalja meg az adott kifejezesre keresve, hanem az, hogy a megbizojuk oldalat talalja meg. Oriasi kulonbseg.
"Kulcsszavakkal keressünk. Nem kell mindenféle segédszótöredék. (Fentebbi Lord [of the] Rings példa nem rossz...)"

Ez ma már nem igy van. A google egy üdvözlendő fejlesztése, hogy nemrégiben elkezdte figyelembe venni, hogy a keresőkérdésben milyen ún. stoplistás szavak vannak.
pl próbáljátok ki a the who keresést, ami korábban simána a WHO oldalait hozta elsőnek, de ma már a The who angol rockbanda jön.
www.google.com/search?hl=en&q=the+who
A keresés valóban nem annyira egyszerű, mint ahogy azt ma szeretik beállítani. Egyébként pontosan a keresőkérdés pontosítása a célja az általunk fejlesztett tartalomjegyzék technikának, ugyanis a találatokon kívül a bal oldalon látható kulcskifejezések jól mutatják, hogy milyen főbb vonulatok vannak a keresési találatokon belül.