Hazai pálya - Fizetesem.com

A bemutatkozóban írt felhívásomra szerencsére sokan küldtek leírást webkettes kezdeményezésükről. Így elsőként hadd mutassam be a fizetesem.com-ot. Az oldal dióhéjban arra szolgál, hogy regisztrációkor meg kell adnod minden adatodat a fizetéseddel, munkahelyeddel, státuszoddal kapcsolatban, így az értékek alapján összehasonlíthatod a kapott juttatásokat másokéival. Megismerheted a helyed a piacon, vajon kihasznál-e a céged, vagy épp túlfizetettnek számítasz.
 
Design szempontjából érződik, hogy a fejlesztő csapatból a designer hiányzott, sajnos ez végigvonul az oldalon. A főoldalon talán a leginkább szembetűnő, hiszen itt kellene megfogni a látogatót, de itt csak három - linkként funkcionáló - ábra található, de semmi hívószó. Az ismertető oldalra érve várnak a motiváló üzenetek, mint például "A FIZETESEM.COM oldal segítségével Ön például kiderítheti, hogy mennyit kell kérnie egy állásinterjún, ha a versenytárs céghez pályázik". Ezek nagyon jók, de már a főoldalon kellene fogadniuk.



Regisztrációnál apróbb probléma, hogy nem látom, hány oldalon kell végigmennem, csak jönnek egymás után a formmal telehintett oldalak, összesen hét oldal. De azért nem kell megijedni, az egész 3-4 perc alatt lezavarható. Mondjuk nem értem miért kell a vagyoni helyzetemről is nyilatkozni, hiszen az azért sok egyéb dologtól is függ (pl. örökség), de így bónuszként megkapjuk, hogyan viszonyul a vagyonunk másokéhoz.
 
Belépve megint jobban esett volna felhasználóbarátabb felület. Hangzatos, konkrét üzenetekkel vonzottak be, ehelyett egy tölcsért látok, középen meg egy felhasználói utmutatót olyan szakszavakkal, hogy "beállított szűrők", meg "főgrafikon". Én, mint felhasználó azt vártam, hogy belépés után ki lesz írva "Kattintson ide, és tudja meg, hogy viszonyul másokhoz a fizetése!", akkor odakattintanék, és megtudnám. De nem, először szűrőfeltételeket kell beállítanom. És itt csodálkoztam a legjobban. Annak ellenére, hogy regisztrációkor mindent beállítottam, ha most hasonló (korban, lakhelyen, iparágban, stb.) dolgozó emberekhez szeretném magam hasonlítani, akkor kezdhetek a szűrőfeltételekben újra kiválasztgatni mindent. Defaultban csak az ország és a valuta van szűrőfeltételként megadva. Ez így túl tág. Szerintem sokkal hasznosabbak lennének előre definiált szűrők hangzatos, konkrét címekkel: Mennyit keresnek az önhöz nagyon hasonló tulajdonságú emberek? vagy "Mennyit kereshetne az Ön végzettségével, tapasztalatával külföldön?", stb. Mindjárt életszerűbb, és hasznosabb lenne.
 
Egyébként az ötletet nagyon jónak tartom, keresgéltem is kicsit a guglin, de nem találtam hasonlót (ami persze nem jelenti azt hogy nincs). De a jó alapötletet sokkal inkább az egyszerű felhasználó igényei szerint kellene szerintem megjeleníteni.

Az ilyen szolgáltatásokkal mindig az a nagy nehézség, hogy viszonyításnak igazán jól használható csak akkor lesz, ha már rengetegen regisztráltak. Akkor azonban, mint referenciaoldal, az állásközvetítő cégek kedvenc hirdetési felülete lehet. Ezek addig is partnerként nagyon jól jönnének a fizetesem.com-nak, mert a sikerig hosszú az út, és az oldal fő célközönsége - az álláskeresők - most az állásközvetítők oldalain találhatók meg.
 
Nektek hogy tetszik az oldal? Ha van építő javaslatotok az oldal készítőinek, a kommentekben várjuk!

2008.02.07. 15:30. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annyira nem uj az otlet, ez a szolgaltatas pl. mar legalabb 4 eve (3 biztosan megvan) megy: www.netacademia.net/fizetes/login.aspx . Amugy maga az otlet tok jo, foleg egy olyan orszagban, ahol a munkaadoknak 15-20 eve sikerult elhitetni az emberekkel, hogy kapitalizmusban 'nem illik' a fizetesrol beszelni. (Persze ez nyilvan a munkaadok erdeke.)
Nemcsak hogy nem illik, egyes cégeknél ezért azonnali elköszönés jár, és ezt bele is írják a kollektív szerződésbe (abba az ezeroldalas paksamétába, amit senki nem olvas végig).
Nem akarok itt lázítani meg gyanúsítani de ez a fizetesem.com....

"A bemutatkozóban írt felhívásomra szerencsére sokan küldtek leírást webkettes kezdeményezésükről. Így elsőként hadd mutassam be a fizetesem.com-ot."
Nem véletlenül GYUSZI BACSI küldte el neked ezt az oldalt? Mert az a valaki a mi blogunkat elég erősen spammelte. A nyomai még látszanak.

Hihetetlen. És mástól is hallottam. Egy blogon több bejegyzéshes is hozzászól és persze reklámozza az oldalát. Elég undorító.

Magűról az oldalról meg annyit, hogy elég gyenge
gydaniel: Az emlitett oldal működtetője küldte az e-mailt. Nyilván nem tudom hogy ki mit csinál más blogokban, vagy hogy viselkedik a neten.

Az írásom csak a web oldalról szól, mivel fontosnak gondolom hogy minél több hazai web 2-es szolgáltatást mutassunk be.
href: életemben egyszer voltam a blogodon, és akkor tényleg három bejegyzésedhez hozzászóltam 1-1 hozzászólást, mert érdekes volt

azt csak sajnálni tudom, hogy más nem látogatja a blogodat és az elmúlt három hétben az én hozzászólásaimon kívül mindössze két ember írt neked kommentet

és egyébként a hozzászólásaim egytól egyig a te bejegyzéseidhez való észrevételek voltak és nem reklám

na mindegy, csak a korrektség kedvéért jegyeztem meg, köszi különben a kedvességed
gyúlt ötlet, gyenge kivitelezés, ingyenreklám...
gydaniel: Nyulvan GYUSZI BACSI volt, mert itt is erosen cseszegette HH-t, hogy irjon rola :), de mi abban a reklamozas, hogy kommentel a blogodra? Ezzel az erovel te meg a blogodat reklamozod itt (en meg az ures domainemet :) )
Ha meglátogatok egy blogot és kommentelek egymás után 3 bejegyzéshez 3-3-3 semmitmondó szöveget az szerintem elég durva spammelés.
Eleve, Lacinak igaza van. Az oldal egyáltalán nem egyedi, kritikán aluli a design. A videók? Ha a profizmus azzal egyenlő, hogy szuszogunk a mikrofonba akkor legyen. A blogot nézted már? www.fizetesem.com/index.php?mod=blog

"Budapest vs. vidék - fizetések összehasonlítása

...Budapest még mindig erősebb az országos átlagnál és bármelyik vidéki városnál. Győr gyakorlatilag nem változott, Pécs, Miskolc és Debrecen kissé felzárkózott Győrhöz, Szeged viszont növelte a lemaradását. Érdekes, hogy Miskolc tartja a harmadik helyét..."

Ööööö. Egy profi oldal ilyen semmitmondó, gyerekes mondatokat használna? Van egy táblázat is de semmi évszám vagy dátum, hogy összelehetne hasonlítani esetleg az adatokat.

És a legdurvább. Egy ilyen magát profinak valló és nem a minimálbéreseket megcélzó oldal Google hirdetésekből tartja el magát??? Na ne.

A nullát nem lehet értékelni.
kicsi, sárga, a miénk. ezzel a designnal szerintem se jut messzire, de nem is ez a lényeg. legyen hazai pálya, legyenek bemutatva a web2.0 oldalak, nem baj, akármilyen. lesz jobb is, rosszabb is. én szeretnék ról a tudni.
Legjobb, hogy az utolsó lépés utolsó gombjának megnyomása után a HIÁNYZÓ ADAT üzenetet kapom, pedig nyilván mindent kitöltöttem.
Jó, akkor nem regisztrálok, kthxbye.
Nekem gyanús ez az egyenesági fizetés-kiértékelés. Olyan, mint az exit-pol. Vagy megmondják a zemberek, vagy nem. Vagy azt mondják, ami van, vagy azt, amire vágynak, vagy azt, amiről azt akarják, hogy mások higgyék róluk. Még anonim módon is. Hol tart például a GDP-hez képest az össz bevallott kereset? Majd szóljatok, ha meghaladta :) Szóval kéne bele valami kontroll.
az exit poll összességében elég pontos tud lenni. persze akadnak kivételek is.
a kritikád amúgy a user generated contentre általános érvényes. állítólag ez a jövő. közösségek gazdasági, társadalmi, kulturális felelősségvállalás nélkül. szerintem meg pont az ellenkezője.

a példánál maradva valami olyan modellt lehetne itt követni, h a népek az fizetésük mondjuk 1 ezrelékét felajánlanák jószolgáltati célokra. persze lehet többet is ajánlani, névvel, vagy név nélkül, meg ha valaki nem utalja át a pénzt, nem hajtják be rajta. nem ez a lényeg, hanem az, h a dolog mögött van felelősségvállalás. ami persze jó kereskedelmi, vagy üzleti szempontból is. többet ér, mint 100 poszt és riposzt a webisztánon.
Hasonlo oldalak:
www.cbsalary.com
vagy a regota IWIWen reklamozott
MY-WAGE.COM

"Szóval kéne bele valami kontroll."
Hogyan kepzeled el?
Moderator uldogel monitor elott es kattintgat?
csapdani:
nem hagytad véletlen félbe egy időre, hogy később folytasd? mert a biztonsági időkorlát törli a formokat egy idő után, hogy ne tudjon más böngészni a beírt adataidban
ilyenkor a felvitelnél nyilván üresek voltak korábban kitöltött mezők és ezért volt az üzenet
az alapötlet rendben volna, használnám is, de kétszer próbáltam meg fél év eltéréssel, és mind a kétszer lila fejjel hagytam ott. ennyire elcseszett felületet nagyon régen láttam, csicsa meg flash van, átláthatóság nem, fogalmam sincs, mikor mi történik, de főleg: még sosem jutottam el odáig, hogy megnézzem a velem egy városban élő, hasonló képzettségű, azonos szakmájú emberek fizetését.
Alapvetően ebből a szolgáltatásból is a kritikus tömeg hiányzik. Jó lehetne, mert ha jól értelmezem az oldalt akkor nemzrtközi a dolog. Kicsit finomítani kéne a kezelhetőságen és a designon (ami nagyon egyedi és ötletes, csak kicasit a kezelhetőség rovására megy).

Még egy web1.5-ös oldal ajánlatnak:
beam-it-up-scotty.com/
netrunner: a hozzászólásokat olvasva az derül ki, hogy a kritikus már megvan, csak a tömeg még nincs (: