Hazai pálya - Magyar ingatlanár-statisztika Google Maps alapokon

A Realio vizuálisan jeleníti meg a Google Maps segítségével a hazai ingatlanhirdető portálokon fellelhető kb. 80 000 ingatlanhirdetés négyzetméterárait.

A térképen színkódokkal jelölt négyzetméterárak persze általánosságban nagy meglepetést nem okoznak, azok a területek a drágábbak (főváros, azon belül a belváros ill. a budai oldal), amelyekről eddig is tudtuk. Persze az adatok alapján majdhogynem utcaszintre lemenve már érdekesebb, használhatóbb adatokat kaphatunk, ha értékesíteni akarjuk az ingatlanunkat, de például egy víkendház vásárlásnál is segít megbecsülni az adott térség reális árait.

A gyakorlati felhasználásban azonban szerintem komoly problémája a rendszernek, hogy a különböző ingatlantípusok (ház, panellakás, téglalakás, üzleti, iroda) adatai külön-külön nem, csak ömlesztve tekinthetők meg. Ez azonban torzítja az eredményt. Nem tudom, hogy az ingatlanos portáloktól kapott adatok mennyire szűrhetők, de jó lenne külön venni az egyes típusokat, gondolom tisztább képet mutatna az oldal.

Az oldal készítőinek tervei közt szerepel a historikus adatok beszerzése, és az alapján a trendek ábrázolása is. 

Címkék: magyar google maps
2008.02.28. 09:30. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát, a magyarok mindenhol ottvannak. :D
Az lenne még csak az igazi jóság, ha a négyzetecskékre kattintva eljutnánk a hirdetésekre, nem csak statisztikaként funkcionálna.
Elkészültünk a típusonkénti nézetekkel. Ilyenre gondoltál?