Open thread: HD-minőséget a webre?

A YouTube nagy riválisa, a Dailymotion egy hónapja vett egy nagy levegőt, és elindította HD-videómegosztó verzióját.  Videómegosztón hd-tartalmakat én először a Vimeón láttam. Már akkor is az volt a problémám, hogy az ilyen nagy felbontású videók streamelése nem csak sávszélességet igényel, de a processzort is képes jelentősen megterhelni.

Ugyanakkor érthető is az igény, hogy a webes videómegosztókon egyre jobb minőségű tartalmak legyenek. A digitális kamerák ma már sokkal jobb minőségben képesek rögzíteni felvételeket, mint amiket a YouTube vagy a többi videómegosztó megjelenít belőlük.

Ugyanakkor a hd-láz beköszöntével talán még élesebb lesz a net semlegessége körüli vita. El sem merem képzelni, hogy a netszolgáltatók mit szólnának ahhoz, ha mondjuk holnaptól a youtuberek milliói hd-minőségben osztaná meg videóit.

Egy ideig még biztosan nem kell ezzel számolnunk. A YouTube egyik alapítója még novemberben tette egyértelművé, hogy nincs a cég fókuszában a hd-tartalmak támogatása.

Nézzünk egy videócapet a YouTube-ról:


És ugyanez a videó a Vimeón, hd-minőségben:


A YouTube ellenállása érthető, hiszen soktízmillió online videónéző igényeit kell kielégíteniük naponta, és egy átlagos youtube-os videótartalom esetében tényleg majdnem mindegy, hogy milyen minőségben látható. És mivel a YouTube sávszéligénye már most is komoly fejtörést okoz az internetszolgáltatóknak, nyilván a Google nem fogja a végletekig feszíteni a húrt.
Ami miatt azonban mégis értelmes lesz elgondolkodni a hd-tartalmak bevezetésén, az éppen a pro tartalmak jelenléte a videómegosztókon. Egy zenei videoklipet vagy egy mozitrailert nyilván sokkal szívesebben ágyazna be mindenki a saját blogjába hd-minőségben. És a forgalmazók is jobban örülnének, ha hd-minőségben jelenne meg tartalmuk a weben.

Ha létrejön az online hd-videók piaca, minden bizonnyal elérkezhet a net semlegessége ellenzőinek álomkorszaka is: a pay-for-quality modell.

Amúgy épp ebben a hd-videó szegmensben próbál fogást találni a Microsoft a nagy webes tartalomszolgáltatókon. A Silverlightot éppen azzal próbálták anno megszerettetni a netezőkkel, hogy a Halo 3-at ilyen megjelenítésben tálalták a premier előtt.

A pro tartalmak mellett talán még a prezentációk, capture videók esetében lehet értelme hd-minőségben gondolkodni. Ezek a videók azok, melyeknél a részletek, a felbontás számít. Igaz itt korántsem beszélhetünk akkora bizniszről, mint a zene- és a filmipar esetében.

Szóval kell-e nekünk hd-videó a weben? Mindenből? Vagy elég ha a videoklipek jobb minőségűek? Fizetnénk-e online hd-videó publikálásáért/megtekintéséért? Kell-e nekünk hd web?
Címkék: videómegosztók open thread
2008.03.10. 20:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fizetni nem fizetnék az biztos, hogy feltolcsem (bár én csak saját készítésu videókat toltok fel, és így nincs jogvita), vagy megnézzem.

De, azért jobb minoségben johetnek.

A sávszélesség meg már a szolgáltató dolga, nem a minénk, oldják meg ők...

Bár, ilyen falunetet használóknak azért eltart majd egy darabig, hogy letolcsék a teljes videót, de ha nagyon meg akarják nézni, akkor megvárják.

(Ezt én mondom, aki szlovákiai piciny eldugott faluban lakik, és 4 évig használt 3,6KB/Sec -es [nem írtam el] netet, és a YouTubes videókat is fél nappa telt, mire letoltottem. Ma is itt a kornyéken csak a mi falunkban van DSL net, a tobbiben még mindíg nincs.)
Magyarországon is egyetlen használható szolgáltató van, az a Digikábel. Van még esetleg 2-3 határeset, a többi már csak a Balkán-quality kategóriában versenyezhet.
hát most komolyan, ennek ma már alapnak kéne lennie. a juhtúb már kissé avittas ... és lassan gáz lesz. kár hogy a stage6 behalt.
elég lenne ha sd minőség lenne, nem pedig a mostani bélyegmozi.

Mondjuk a dailymotion is a dvdhez van közelebb, mint a hd-hez :)
nem értem mi a francért kell flash-be streamelni a videokat? megeszi reggelire a gépet. pláne linux alatt, a normalis flash hianya miatt... miert nem lehet ugy mint pl. a stage6 csinalta? sima divx, s ha birja a sebességet az előfizetés akkor gondnélkül lejátsza...az nem kifogás, hogy igy nemtudják letölteni a videokat, mert de.
Kell hát! 4Mb/s körül már jön a 720p stream. Több meg egyelőre felesleges. A 720 is HD, és videómegosztóra nem is kellhet több.
Egyelőre inkább azt nem értem, hogy a magyar digit tv szolgáltatók miért 1080i-ben gondolkodnak. Miért nem jó a 720p nekik? Tudom, hogy egyik oldalon ez a nyomás, a másikon meg, hogy a fullhd az 1080p, és már 200 K körül lehet hozzá tv-t venni, ami persze majd jól nem fogja az adásokat set-top box nélkül. A samsung és társai meg már 4k-s felbontással kísérleteznek.

Szóval webre 720p-t! Filmért fizetnék is. Igaz per pill, sima normál felbontású filmet se tudok venni hol.
Inkább a felhasználókat lehetne forgalomarányosan megsarcolni (mint ahogy most is van sok csomagnál adatforgalmi korlát, nemtudom a nagy tócsán túl hogy megy ez), és akkor mindenki eldönti, hogy milyen minőségben néz videókat. A tartalomszolgáltatók meg tudtommal most is fizetnek sávszél és adatforgalom arányosan - főleg a tócsántúlon ugye az adatforgalom mennyisége fontos pontja egy hoszting csomagnak.
Hát, amióta én is megnéztem az enyhén nagyobb felbontású változatokat a YouTube-on, azt mondanám, ennyi már elég lenne a normál videomegosztó felhasználásokhoz. És a videomegosztás alatt elsősorban free, amatőr meg hasonló anyagokra gondolok. Néztem egymás után a két verziót, és hirtelen elmúlt a YouTube-feeling, pedig szó nem volt HD-ról, és még a felület is ugyanaz maradt. És teljesen hétköznapi DSL-em ellenére abszolút vállalható volt a tempó. Tehát van értelmes kompromisszum, a HD szerintem most arra lenne jó, hogy ha egy blogban vagy akárhol beágyaz valaki 1-2 videót a posztjába, azokat soha nem nézi meg senki. Kissé türelmetlenek vagyunk manapság, 40-50-80-100 másodperceket kutya nem vár ki. Nem szép, de ez a realitás.
Tessék csak növelni azt a nyamvadt sávszélességet!
Elég lenne a normál tv felbontás is. A Dailymmoitont eddig is szebbnek találtam, mint a YouTube-ot, de a vimeo mellett még a veoh.com is jobb képminőséget ad kölön programmal nézve vagy letöltve meg a teljes en a feltöltött anyag minősége jön le. Kár a S6-ért.
Már nem csak videót lehet beilleszteni egy oldalba. Ugyanis készülőben (és tesztfázisban) van a beilleszthető SMSfal-generáló honlap is bloggerek számára: www.smstube.hu
A kérdés nem az hogy kell-e nekünk. Persze hogy kell, ahogy kellett a 16m szín vagy VGA-nál nagyobb felbontás is annak idején.

Sokkal inkább az az érdekes, hogy mikor lesz általános. Mondjuk adok két évet a most hároméves youtube "VHS" minőségű videóinak, amik ablakban még kinéznek valahogy de teljes képernyőn - vagy tévére kitéve botrányosak, aztán vagy meglépik ők, vagy elsöprik őket.
hát. basztam elolvasni mások mit írtak. De. Fizetni? NEM. Legrosszabb esetben kiírok rá egy népszavazási kezdeményezést :D. Node. Komolyan. Ez a jövő. Úgyis HD lesz előbb-utóbb. Emlékszünk még az egyik IBM mérnök mondatára: 640 kilobyteba minden belefér (a ramról beszélt). Na, belefért? Nem hát. Fejlődünk. Kell? Kell hát. Egy-két éven belül HD lesz. Van rá technológia, a hardver meg még az olcsó kategóriában (ide értem a netkapcsolat sebességét is) úgyis ott lesz. Szerintem. Gumicsirke.
Alap. Kell a HD, nem folyik ki a szemem. Fizetnék-e filmért? Simán. Ha ésszerű összegért adják, akkor igen.
Bár félek, abből megint iTunes-szitu lesz: sorry your country is not in the service area...
A YouTubon egyelőre inkább azt kellene megoldani, hogy ne agyontömörített szarokat rakjanak fel. A 720x576 is bőven elég lenne, normális tömörítés mellett. Ami most van, az vicc.
Szokott feltenni a zindex is néha pl. focivideókat. Van amikor azt sem látni, hogy hol a labda, annyira ocsmány pixeles. Szóval van még hová fejlődni.

fejlodni kell, de a HD streaming picit tulzas, foleg home video ugyben.
legyen csak elviselheto a hang es kep, talan akkor be is nezek a remek youtube-ra es tarsaira.
a semlegessegrol: fizessen a user, ez eleg egyertelmu, max majd a tartalomszolgaltatok sorba allnak, hogy kompenzaljanak minket
Persze hogy kell.

A mostani röhejes YouTube csak arra elég hogy megnézd milyen viccesen borul a kétéves Pistike fejére a bili.

Fogalmam sincs ezt ki nézi.

Annyira kell, hogy már van is - illegálisan.
A Stage6 volt a legjobb, nemrég zárt be. Nyilván nem bírta már a DivX kielégíteni a keresletet (ingyen) + nem akartak összeveszni az összes tartalomszolgáltatóval.

Nem értem MIÉRT OLYAN RITKA az online videotéka.
Az Amazon-on van ilyesmi(kiválasztasz egy filmet , fizetsz 1-2 $-t és kész).
De csak az USA-ból elérhető.
a megoldás az lenne, hogy adnak HD tartalmat, de csokkereknek, mint mi magyarok, adnak továbbra is csokker-jutúb minőséget. a Viddler most is tárolja az eredeti video file-t, dupla konverziót végrehajtani onat már nem nagy ügy. (oké, több, mint dupla annyi konverziós cpu.)
aztán vagy user kontrolláltan, vagy egyszerűen sávszélesség auto-discovery-vel eldönti *a szolgáltató*, hogy melyiket streamelje neked.
a YouTube pedig úgy viselkedik, mint a T-csoport az ISDN-nel, meg a GSM szolgáltatók, és eléggé unszimpatikus: egyáltalán nem értem meg, hogy a legnagyobb videomegosztónak miért nincs erőforrása legalább a konkurrencia szintjére felhozni a szolgáltatása minőségét. (hacsak nem a monopólium-felfogás: jó ezeknek ez is, hát nézd meg, hogy mennyien használják.)
MP3 Pintyo

Ez neked HD? Még csak nem is
"HD". Oké, jobb mint az átlag, de 576 sincs.
amíg 500 video van fent nagy felbontásban a youtube-on meg x milliárd, addid nem fog a nép átállni akkor sem, ha van sávszélessége

pedig nincs is
A Webcsatornán éppen péntek este kezdtük el a jobb minőségű videók sugárzását. Sok szívás van vele, de egyértelműen ez a jövő, és mi Magyarországon az elsők szerettünk volna lenni.

Jelenleg 560x320 felbontásban nyomjuk a legújabbakat 512kbps-sel, h.264-ben. Ezt a Flash Player "Moviestar" verziója teszi lehetővé, amivel még idén sok videós oldalnál jobb minőséget fogunk látni.

www.webcsatorna.hu
De orulok ennek a posztnak :)! Miota a digi behuzta a 20mbitesnetet keresek vmi ingyenes ertelemes-hd (neaggyisten fullhd) tartalmat streamelni tudo oldalt, de eddig osszesen csak a egyel talakoztam (gametrailers.com). Ha esetleg tudtok meg ilyen oldalakat kerlek postoljatok be azokat is! Amugy szerintem is eletkepes 5let elnne egy online videoteka ha mondjuk atalanydijat kene fizetni, mert ha jol emlexem a t-scsavoknak van ilyen de 5-600 forintert/filmert meg nem fogom lecsereleni az ingyen/akarmennyiset :)
A piac szándékosan olyan amilyen... ha akarnák, meg tudnák oldani azt, hogy hd-s minőségben mehessen minden, mert ennek egyedül az szab gátat, hogy a fogyasztók ki tudják e fizetni (a technológia adott, csak a kereslet nem érkezett még meg rá). Talán majd most.

Egyébként két éve az adatátviteli sebesség rekordja 2,3 TB/s volt (kb 60 dvd egy másodperc alatt), szóval a lehetőségek adottak.
Aztán jönnek majd a netszolgáltatók, és szarrákorlátozzák a videómegosztókat is, mint a torrentet meg az egyéb p2p-s dolgokat. Lehet ott van a 20Mbit, de aztan szeen forgalmikorlátossá teszik, aztán már csak havi 2 gigát tölthecc le vele...amúgy a 640k-s dolgo mintha Billy fiú mondta volna...
halisten a diginel meg nem korlatozzak a netet semilyen szinten :) arra a megallapitasra jutottam h szuksegem van egy p2p videomegoszto programra amivel lehet avit mvkt xvidet esetleg isot streamelni egymaskozt :) ismer vki ilyet :D?
Öööö... A youtube épp jelenleg vezeti be a HD (jó, igazából 480x..., de mindenesetre nagyobb) felbontást. Ez meg sincs említve?
15-17" colra jó a DVD minőség is szerintem (egyelőre). A HD felbontású monitorok pedig még nem igazán terjedtek el a neten mint megjelenítők, olyant pedig keveset ismerek, aki a HD ready-HD TV-jén netezne. (Nem csak geek-ből áll a világ. ;)
Jobbnak jobb lenne, de vegyük figyelembe azt is, hogy technikának nem csak fejlődni, el is kell terjedni ahhoz, hogy ezek a tartalmak keresettek legyenek.
Hogy másképp ne mondjam: minek akarunk HD stream videókat, amikor a weboldalakat is még általában 1024px szélességre optimalizáljuk? ;]