A Firefox használja a legkevesebb memóriát

Nemhogy kinevetnénk, hanem egyenesen kitépnénk a hálókártyát a gépéből (jobb bele sem gondolni) annak, aki ezt merészelné állítani a Firefox 2-ről. Vagyis minden idők egyik legfalánkabb memóriazabáló böngészőjéről. Csakhogy a srácok a Mozillánál belevetették magukat az új projektbe, a 3-as verzióba, és így a 4. bétára sikerült összehozni egy viszonylag stabilan működő új böngészőverziót.

A legfontosabb persze nem ez, hanem hogy a Mozilla fejlesztői megszüntették a Firefox eddigi legfájdalmasabb hibáját, a brutális memóriazabálást. A legfrissebb tesztelések szerint nemhogy a Firefox 2-höz és az IE7-hez képest fogyott a Firefox 3, hanem az olyan, viszonylag kis memóriafogyasztású böngészőket is megveri, mint például az Opera 9.5 betája.



Arról egyelőre nem láttam adatot, hogy a magát a leggyorsabbnak hirdető Safarinál is vékonyabbra sikerült-e az új Firefox. Mindenesetre a Firefox 3 beta 4 megjelenése óta számomra meggyőzött a Mozilla arról, hogy ne váltsak. Maradjak lojális felhasználójuk.

Hogy ne csak az én szubjektivitásomtól csöpögjön ez a post, az általam ismert másik bétatesztert, az Indafotó gazdáját, Darthwalk kollégát kérdeztem cseten:
Sokkal gyorsabb és meggyőzően alacsony memóriahasználat mellett is képes rengeteg tabot nyitvatartani, úgy, hogy reszponzív marad a felület és kellően gyors a tabváltás (az Indafotón mikor képeket szelektálok, nem ritka a 150, sőt akár 200 tab egyidejű nyitvatartása). Hamarosan meglesz hozzá minden extension újra és egy szebb, jobb, gyorsabb világ köszönt ránk.
Amon kolléga még előrébb tart. Ő már a beta 5-öt gyúrja:
Így különösebb add-onok nélkül szupergyors, eddig csak a firebugot telepítettem rá, amit kikapcsolva tartok, és csak a szükséges webhelyeken kapcsolom vissza.
Memória a lehető legritkábban száll el, akkor is kiderül, hogy más miatt. Nekem tetszik az új gombszettje is. Örömmel látom, hogy átmegy az Acid2 teszten.
Annak is örülök, hogy külön lehet kezelni a plug-ineket (java, silverlight, flash, etc).
A legtöbb általam látogatott weboldal nem jelent problémát az FF3-nak, mivel ezek általában standard XHTML-esek. Az FF3 gyorsabb, kevesebb memóriát eszik és jobban igazodik a standardhoz.
És akkor még idemásolom a Pavlov.net FF3b4-re vonatkozó néhány teszteredményét is:
  • All browsers increase in memory use slightly over time, but the Firefox 3 slope is closer to 0.
  • The _peak_ of Firefox 3 is lower than the terminal size of Firefox 2!
  • The terminal state of Firefox 3 is nearly 140MB smaller than Firefox 2. 60% less memory!
  • IE7 doesn’t appear to give any memory back, even after all the windows are closed!
  • Firefox 3 ends up about 400mb smaller than IE7 at the end of the test!
Úgy tűnik tehát, hogy nem csak az én érzéki csalódásomról van szó: a Mozilla valóban betartja választási ígéretét. (Jé, ilyen is van?)

A Firefox 3 néhány klassz egyéb fícsöréről majd később emlékezünk meg. Most pedig azokhoz fordulnék, akik már próbálták az FF3b4-et. Nektek mik a tapasztalataitok?

Vigyázat, a Firefox 3 beta 4 még nem támogatja az add-onok nagyrészét, és szép számmal tartalmaz bugokat is. Biztonsági játékosok várjanak a hivatalos megjelenésig.
Címkék: firefox
2008.03.17. 23:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amikor az FF2 1 giga memóriánál szokott járni... na akkor dobom ez az agyam.
Hát, lehet láma vagyok, kb 20 mp-ként összeomlik. Valószínű valami plugin miatt...
alig várom nembétát... FF 2 nincs két perce, hogy összeomlott:) úgyhogy "bisztro, bisztro, szkoréje!" :)
Mostanában azt csinálja a 4es beta (és a hármas is hozta ezt a múlt héten), hogy amikor bármelyik google termékből akartam kilépni (calendar, maps, reader főleg, analytics), a kilépés unalmas folyamatát egy lefagyással dúsította. Azt hittem, ez csak a hármas beta hülyesége (bár ott se nagyon volt ilyen korábban), és telepítettem a négyes betát, ahol ugyan ez fogadott. Néhány napig, azóta megint rendesen működik. A fene se érti.
@tschöppy a google biztosan mgszerelte az objectwrappert vagy mit, amire panaszkodott a firefox.
Nekem majdnem az összes extension-om működik vele, amiket használok. Jó gyors. Klassz lesz.
nekem a múlt héttől kezdett rendszeresen összeomlani a ff2, a doom ma átterjedt a thunderbirdre is :-(
mi van itt?
höhö, én vezetek asszem a legbénább hibával. a beta4 szupergyors, ezt aláirom, és oda vagyok érte! de: tűzfal mögül keveri a webhelyek jelszavait, és kidobálja magát az illetékes helyről. emiatt IE7-et használok, ott is van gond, de nem ilyen, hogy identitásvédett oldalra gyak nem tudok belépni... erre varrjon gombot, aki tud. ugyanez otthonról, ahol nincs anonimitást biztositó tűzfal, gond nélkül (ip cim forward a melóhelyen letiltva, asszem)...
jól megszopattatok a címmel :) a grafikonon az ie7 és a safari biztos jó?
Ki kellene javítani a címet arra, hogy a Firefox 3 /4. bétája/ (vagy új bétája) használja a legkevesebb memóriát... csak mert ez így önmagában véve kamu.
Minden komolyabb add-on működik, csak egy kis utánajárás/szerencse kell.
Vagy az add-onból jelent meg kompatibilis ("béta") verzió, vagy Nightly Tester tools-al lehet "kompatibilissé" állítani.
Az első három béta stabil volt, a negyedik nálam tízpercenként elköszön.. Persze biztos valami extension kavar be, de a memóriahasználat cseppet sem tűnik alacsonyabbnak mint mondjuk egy éve, hiába a jmalloc meg a sok varázslás.
Memóriazabáló dög mind.

Használjatok K-meleont :-)
Az is Mozilla-alapú, de semmi csingilingi, viszont a lényeget tudja, nem fagy ki és biztonságos.

Alapból 16 MB (!), ha betöltöm egy-egy layerbe az index.hu-t, az origo.hu-t, a startlap.hu-t és a stop.hu-t (mindegyik mostani aktuális címlapját), akkor 62 MB, ha újra kilövöldözöm őket, akkor 28 MB.

Mi 3 konfigot használunk itthon, de FF egyiken sem lett végül.
Átlagos júzernek (asszony) bőven az IE7 a legkulturáltabb, 1-2-3 tabbal max.
A gyerekek laptopján, amincsak 256 ram van, az Opera vált be.
Nekem a librettón volt már minden, ami szembejön az utcán, de stabilan az Opera van használatban, sajnos a Safari még mindig kibukik néha.
Melóban IE7 8-10 tabbel megy, eddig még nem volt semmi problémám.
FF-t sokat próbáltam, csomó fícsör megtetszett, amiket amúgy nem is használtam, és nagyon lassú volt. Még Ubuntu alatt is annak tűnt, akkor inkább valami egzotikus :)
De szerintem túl sokat találkoztam FF ajnározással és dacolok :)))
nem megy a 2-es skinem, amugy minden zsír. (4-es béta)
Én a Seamonkey-t használom: az is kevés memóirát eszik, van hozzá adblock plus és stumbleupon plugin.
Szurkolok a projektnek! Igaz én már vagy három hónapja használom folyamatosan az Opera 9.5-öst, ami szintén beta, viszont műxik! Na jó, a grafikon szerint picit "többet fogyaszt", viszont nem kell hozzá semmi plugin meg kiegészítés...
De szurkolok, mert legalább nem IE-t használtok!
Nekem FF2 van egy valag plug-in-nal, ráadául vista alatt, és tökéletesen műkszik úgy az egész általában. Semmi fagyás, semmi hiba, minden tökéletes, mondjuk régen a FF és az Opera böngészők fagytak Vista alatt, de egy ideje tökéletes az egész. Viszont az IE7 egy nagy szar, vacak használhatatlan felülete van, de legalább lapfülek vannak benne, nem kell millió ablakot külön-külön megnyitni, mint amikor a suliba böngésztem régebben. Most már ott is raktam a gépekre FF-ot, mondjuk illegális, de leszarom, a rendszergazda úgyis egy igen nagy barom, azért nincs office 2003 a gépeken, mert a frontpage-t külön kell telepíteni :D Nah meg így az Office XP egybe van a Windows XP-vel. Meg egyéb abszurd dolgokat is csinál. Eccer az irodalomtanár behozott egy notit, amin vmi hangot akart megmutatni, és azon nem volt hangdriver, meg hozzá videodriver se, meg úgy ami általában a gépek felén nincs fenn. :D:D:D Röhely az a faszi (csak nehogy erre járjon).
a FF2 nem nagyon bírja a javascriptet, egy csomó oldalon beáll az egész egy időre, ahol hibásan megírt scriptek vannak.
Ahelyett, hogy csak az az egy tab fagyna le, amin vannak.
a 2-ről is azt mondták, hogy ez lesz a csoda, és nem. Majd ha megjelenik a végeleges, majd akkor mondják,, hogy mit tud. Grafikonokat én is tudok rajzolni.

"Háromféleképpen lehet hazudni: igennel, nemmel és statisztikával."
Minefield 3.0b5pre nightly természetesen, Vista Business alatt. Teljesen stabil, eddig nem találkoztam a korábban említett problémákkal.

Memóriát _annyira_ tényleg nem eszi, mint a 2-es vagy az IE, de ettől függetlenül még mindig nem eszik keveset.

Az új kezelőfelület (gombsor) meg szép és jó, de ennél sokkal többet is lehetett volna.

Csak ajánlani tudom.
Részletkérdés, de engem érdekelne: weboldalak készítésénél szeretem használni a fieldsetet. A baj csak az, hogy míg az IE szépen lekerítve jeleníti meg, addig a Firefox szögletesen. Esetleg arról tapasztalat, hogy ezen a téren van -e változás? Mivel a gépemen az FF munkaeszköz, nem szívesen kisérletezgetek bétaverziókkal, fontos a stabilitás...
Fedor: A Fieldset továbbra is szögletesen jelenik meg (3.0b5pre).
Jelenleg FF2-t használok, de tök stabil. Most vettem gépet, amibe 2GB RAM 7eFt volt. tehát ha kell neki 500 MB, vagy akár 1 GB, akkor vigye használja, leszarom. azért vettem bele memóriát.

Amúgy a régi leszakadt 1.4GHz celeron-os gépemen is futott rendesen 512Mb memóriával.

fedor. szerintem ilyen téren nem lesz változás sajnos. mindegyik böngésző (IE, FF) úgy viszi tovább a css dolgait ahogy volt. amíg nem csinálnak olyan css standardot amit kötelező minden böngészőnek betűről betűre betartani, különben fejlövés addíg nem lesz egység.

én a padding különböző kezelésén akadok ki mindíg, meg a borderen. télleg ez már tudja a scrollokat színezni? azt legalább beletehetnék :)
nekem a 2-es firefox van és semmi bajom a stabilitásával.
A legjobb böngésző szerintem az OPERA. Nem tudta nállam még semmi verni. Ott van az acid teszt, próbáljátok ki a nagy fostalicska IE persze nem jeleníti meg normálisan és az FF sem. IE8 már igen. Remélhetőleg ettől kezdve majd nem lesz olyan lap ami nem jelenik meg Opera alatt.
ff2-vel nekem nem sok bajom volt (kb annyi hogy nehany siteon [pl. subba] ugyan ki enm fagyott, de akadozott, nem lehetett bezarni, tabot valtani, de ha sikerult elnavigalnom onnan akkor minden helyreallt)
ff3b4-ben eddig egy dolog nem tetszik: a bongeszosavbol legordulo elozmenyek valami atlathatatlan listaban vannak, egy bejegyzes tobb soros, es nem talaltam meg a modjat hogy visszaallitsam olyanra, amilyen ff2-ben volt. erre nincs valakinek otlete?
zsom: a gép van énértem, nem pedig én a gépért.
Köszi a visszajelzéseket, bár nem lettem tőle vidámabb :-(

Soockit van Dalen, az Opera szép és jó, de mivel a zemberek kb. 95%-a a két nagyot használja, nekem azokra kell optimalizálnom az oldalaimat...
Sziasztok!

Nekem nagyon bevált a FF2, de egy visszatérő hibája van: bizonyos flash-ek lejátszásakor kékhalálra teszi a gépet vagy újraindítja.
Találkozott vki ilyennel?
Csak lenne már a bétához foxytunes!
Azt észrevettétek, hogy a grafikon alapján a FF2 a második legjobb memóriahasználatban (a FF3 után)? Ez így teljesen hiteltelené teszi...
Nekem 1x fagyott ki a FF3 még a 3-as béta változatban. Különben teljesen elégedett vagyok vele. A weboldalam, ami FF2-ben kissé szétcsúszva jelent meg, FF3-ban tökéletesen működik.
csiszi: tehát akkor a Te monitorod a lilát nem jeleníti meg... Mert ott van még egy vonal a kettő között, az Opera 9.5-ösé...
Eh, én meg pont úgy tapasztaltam, hogy ez a beta3-ig volt így, a 4-nek ahhoz képest keményen elszállt a memóriahasználata. A beta3-mal nagyon meg voltam elégedve, mert ~15 tab esetén is 150 mega alatt volt, és ahogy már többen írtátok, sokkal reszponzívabb, főleg ajaxos alkalmazások esetén. Ám a beta4 3(!) tabbal eszik 180 mega körül. Klasszikust idézve: és ezt így hogy?
Halleluja! Remélem így is marad, mert a mostani egygigás fogyasztásoktól meg lehet őrülni.
AtyaÉG!! OFF, de UltraBreaking News van! Remélem ennek most a webisztánosok nagyon fognak örülni, mert már két postot is írtak róla!!

Megint visszakerült a Google Reader a felső menüsorba!!!!!!
OMG!!! WTF%!%//(()+"
Fedor: azért "cascading" a CSS, mert felül lehet benne írni a beállításokat, többek között a böngésző defaultot is. -moz-corner-radius csinál lekerekített sarkot, ha jól emlékszem.
Kárhigy is vesszuk, a FireFox mindíg is vacak marad...

Alapból nem tud semmit, és televpítve majdnem 20 mega, még Opera alapból egy programcsomag, kimilliónyi kliensel, és telepítve 12 mega.

És emellet az Opera biztonságossanbb is, és gyosabb is...
Kit érdekel mennyit eszik... Bele kell tolni 8 Gigát, azt jónapot.
> Alapból nem tud semmit,

Nezopont kerdese. A semmi is, meg hogy az alap szamit, vagy az, hogy olyanna teszel valamit, amit akarsz. Elvileg a FireFox installba is belezsufolhatnak az osszes extensiont, de hat a lenyeg pont az, hogy te valogathasd ossze. Ha akarod.

Viszont a 2-es FF tenyleg botrany, hogy milyen gyakran hasal el. Es ezen meg a beepitett session mentes sem segit, mert az csak arra jo, hogy gutautest kapjon tole az ember (rengetegszer csinalta azt, hogy megnyitotta a szukseges szamu fulet, amibe aztan vegul egyaltalan nem toltotte be az oda valo doksikat). Szerencsere a tab mix plus jol hasznalhato erre is.
Engem érdekel, hogy mennyit eszik :)
nah én sokféle böngészőt használok egyszerre de nem valahogy a ff3 beta nem fogyaszt annyit mint a ff2 viszont az opera 9.5 beta még mindig a nyerő nálam, bár megjegyzem az ie8 is jó irányba kezd elindulni de a betát még pre alphanak se nevezném
már majdnem elkezdtem hangosan röhögni, mikor továbbolvastam.

nálam a firefox ha nem figyelek megeszi az egész memóriát. pedig csak párplugin van, meg persze kirakva a könyvjelzők meg az rss feedek mindenhova, de ez nem hiszem, hogy számít.
Na, akkor mondok valami egészen durvát. Persze béta, meg nincsenek még optimalizálva rá a pluginek, de bárki belenézhet az Időkép plugin forrásába, és megkeresheti az okát annak, hogy a foxi miért eszik meg egy nap alatt kb. 1,4G memóriát megnyitott oldalak NÉLKÜL (időkép plugin aktív).
NAh. Nekem napi rutin 7-8 lap alapból nyitva folyamatosan. Greader, Calendar, iwiw, vip-indamail, travian, gmail és ezen felül álltalában még 2-3. Erre jönnek rá plusszban a tabok így 15-20 körül van naponta. Irodai gépen 15 után már belassul de egész alacsonyan eszik 300-400 között, úgy hogy greasmonkey, adblock, download helper, szótárak stb vannak rajta.

Amit észleltem. A pdf általában csak a tabot fagyasztja meg, de belassul, viszont amit már mondtak is a szar java taccsra teszi a dolgot. A mai korban akinek meg nincs 512-nél több ramja az vagy nem teheti meg a bővítést, mert szegény, vagy hülye. Mindenhez kell már minimum 512.

Ami azt illeti én portableként is használom az FF-et ami kicsit lassabbá teszi, de mindenütt az általam beállított featureokat tudja.