Hazai pálya - Gisgas.hu, a hangulatfüggő programajánló

Nemrég ezzel a felütéssel kaptunk e-mailt egy hazai startup üzemeltetőjétől:
 
"A www.gisgas.hu egy miniblog-alapó szabadidős profiloldal, ahol a profil tulajdonosa néhány sorokban megírhatja, hogy általában mivel tölti, vagy a jövőben mivel szeretné tölteni szabadidejét. Milyen eldugott kocsmára bukkant a hétvégén, vagy épp mitől érezte jól magát egy házibulin. Nem csak várható koncertekről, mozikról, vagy színházról írhatnak, de a kedevenc söröző, túristaösvény, vagy épp az aktuális esti olvasmány is jöhet! Így a user saját gisgas oldalán folyamatosan frissülően látható, hogy mivel szereti, vagy mivel tervezi tölteni a jövőben a szabadidejét. Mindezt ráadásul úgy, hogy címkézés és hangulatkategóriák segítségével mások számára is kereshetővé tesszük..."
 
Az ötlet érdekesnek tűnik, így egyszeri userként kipróbáltam az oldalt.

A névválasztásra ne térjünk ki (gizgaz??), mert ha Xing néven is lehet sikeres oldalt csinálni, akkor a lehetséges érvek értelmüket vesztik. A főoldal színei tetszenek, de rögtön egy használhatósági hiba: Ha csak egy link vezet ide, akkor először fogalmam sincs róla, hogy ez most micsoda. A főoldal szinte könyörög egy, a fentihez hasonló (de rövidebb) bemutatkozó szövegért. Mondjuk a zöld sáv jobb oldalára, ahol a "Dobj be 3 ötletet" felirat így első pillantásra érthetetlen a netezőnek (milyen három ötletet? miért hármat?), és különben is, alatta a kék dobozban a Tudósíts-nak ugyanaz a funkciója.  
 
Én nem vagyok biztos, hogy a Beszólok lenne a leghelyesebb gombfelirat arra, hogy a programötletemet megírjam. A köznyelvben a beszólás negatív jelentésű szó, nem érzem idevalónak.
 
Használhatóság szempontjából nagy pirospont az oldalnak azért, hogy regisztráció nélkül is lehet bejegyzést írni. Először a "bejegyzés" helyett - a legfrissebb bejegyzések többsége alapján - "programajánlót" írtam, aztán más bejegyzések alapján úgy látom nem feltétlenül ez a cél. Vagy mégis? Nekem nem egyértelmű. A cél az, hogy twitteresen leírjam amit éppen adott hangulatomban csinálok, vagy olyan tartalmat írjak, ami mást is érdekelhet?
 
Engem, mint hétköznapi netezőt nem igazán érdekel, hogy Trendspotter nevű user beposztolja, tönkrement a laptopja, de egy jó program/könyv/film/kocsmaajánlatra alkalmanként vevő vagyok. Lehet, hogy én értem félre az oldal célját, de azt gondolnám, hogy inkább a mások számára is érdekes tartalom a lényeg. Ha így van, talán érdemes lenne segíteni azokat, akik közérdekű ötleteket írnak. Például a főoldalon a legfrissebbek mellé egy szerkesztett, legérdekesebb programötleteket tartalmazó listát is betenni.
 
Hasznos, marketing jellegű fejlesztés lenne, ha kategóriánként, vagy tag-enként lehetne RSS-t elérni, esetleg egy egyszerűen beilleszthető (embed-delhető) decens kis boxban megjeleníthetővé tenni az adott kategória vagy tag legfrissebb programötleteit. Ha érdekes a tartalom, így talán be lehetne jutni pl. szabadidős tevékenységekkel foglalkozó oldalakra, sőt, én a wiw-szerű közösségi oldalakon is el tudnám ezt képzelni.

Összességében nekem tetszik az oldal, de az ajánlók minősége jelenleg túl széles skálán mozog. Automatizálni persze nem lehet a szerkesztést, így a minőségi javuláshoz akár szolgáltató oldali, akár felhasználó oldali poszt-minősítésre lenne szerintem szükség. Gyakran kíváncsi lennék programötletekre, könyv/filmajánlatokra (nem csak a legújabbakra), ezért szívesen használnék egy ilyen oldalt. Legszívesebben feliratkoznék pár kategóriára, és küldjék 1-2 naponta az oda beérkező ötletek kivonatait e-mailen.
 
Hátrány, hogy az ötlet túl újszerű ahhoz, hogy az egyszeri internetezőnek érthető legyen a használata. Szerintem több magyarázatra lenne szükség.
 
Ha van időd, nézd meg te is a gisgas.hu-t! Mi a véleményed róla? Segítsünk nekik pár észrevétellel!
 
U.I.: Ja és továbbra is várjuk hazai webkettes startup cégek bemutatkozását! Írjatok a venmarton kukac gmail pont com-ra!
Címkék: magyar startup
2008.03.18. 17:45. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A day.hu sem lett sikeres, szerintem ez se lesz, de azért hajrá a srácoknak.
Az utolsókból lesznek az elsok. :D
Hajrá az oldalnak, kösz a cikkért, de könyörgöm a helyesírásss!
a használatát még nem próbáltam, de a kinézetén látszik, hogy a pownce az egyik kedvenc oldala a grafikusnak (:

viszont emiatt jól is néz ki
Érdekes oldal, biztos hasznos is, de nem vagyok benne biztos, hogy a nyilvántartási adataimon (iwiw) kívül még az egész életemet, szokásaimat is bemutatnám az embereknek.
Vicces(?) dolog ez a mai világban, hogy email cím, vagy inkább nick alapján gyakorlatilag bármit meg lehet tudni az adott emberről. Legálisan és mindenféle trükközés nélkül.
Üdv. Marci leírt mindent (köszönet a cikkért). Web2-esnek tűnő skin, szövegezés, portál strukturális felépítése.. stb.-stb... hagy némi kivetnivalót... Ám, olybá tűnik –szvsz–, mintha ennyiben kifogyott volna az ötlettár (ez a „Dobj 3 ötletet” ill. a tegezős stílus végleg megpecsételte számomra a dolgot - nálam ez a McDonald's-beszédstílus nem mérvadó. Triviális, hogy tini-irányvonalnak készült, félek, hogy hamar devalválódni fog, mivel a portál max. 2-3 hétig tudja fenntartani ezt az -új dolog iránt való- érdeklődést (a mostani site, könnyedén átlátható, funkcionalitása édeskevés ma egy közeg megtartásához, amikor ma már nemzetközi és hazai közösségi oldalak tömkelege csábítgat). A „Saját oldal” invitáló szkript-üzenet sem tudott felvillanyozni (reg. nélkül is ki lehet használni a honlap adta lehetőségek zömét – gondolom, fejlesztenek még (valami motiváció lehetett volna az ötletadásra, mondjuk engem, nem érdekel, de biztos lehetett volna valami szponzorrációs díjat kitenni, hogy ne mikulás -és karácsonyi kívánságlista legyen belőle. A beszólogató, valamint a post-írogatásokon kívül nem sok stratégiai és egyéb (mondjuk üzleti, vagy felhasználó-megtartó) koncepciót vélek felfedezni… A helyesírást, a felbontás-méretezést, a tipográfia és a web 2.0-ás új integrálható halom lehetőségek (ami külföldön már némelyik le is csengett) kihasználatlan. Az értékesítés reklámhelyek… (Mindenesetre köszönöm az informálást, a honlapról. Bye.)
A day.hu sikerének hiánya szerintetek miben keresendő?
Tok jol nez ki, csak hat tenyleg mire jo...
Többek között abban is keresendő, hogy én pl. most hallottam róla először:) A nagy többség meg még blogokat sem olvas. Igaz én se nagyon, de az index címlap sokat dob a dolgon.
Ahogy látom powered by est, de az est.hu-n se találok róla semmit.
És ha már est, akkor lehetne országos az a day.hu (is).
luchador: Köszi, javítottam a saját helyesírási hibáimat, a levélidézetbe inkább nem nyúlok.
Köszönet a bemutatóért/elemzésért és a kommentekért, sok hasznos dolgot írtatok.
Néhány rövid reakció:
- az oldal célja a kötetlen programajánlás. A kötetlenség miatt valóban nehéz a postok mederben tartása, de bízunk abban, hogy pl. a nem odaillő ötletek közös kikukázása, vagy az értékelések révén kialakulhat egy egyensúlyi állapot.
- A dobj be 3 ötletet helyén egészen a fejlesztési fázis végéig egy link volt a www.gisgas.hu/mi_a_gisgas -re mutatóan, ezt a visszajelzéseitek alapján valószínűleg vissza is állítjuk, tényleg hiányzik.
- az RSS elkészült, az éles oldalon még nem jelent meg, de egy-két napon belül látható lesz minden érintett felületen. És lehet majd postolni Facebook oldalra is.
- a címke- és kategóriaszintű lekérdezéseken már dolgozunk, és készül a Marci által említett embed-delhető doboz is, szerintünk is hasznos lehet.
- A tegezés és a fülek elnevezése mindig is nagy kérdés volt, érdeklődve figyeljük a visszajelzéseket. A fiatalabb korosztály valóban aktívabb lehet egy ilyen oldalon, de bízunk benne, hogy nem ijeszt el az ötlet egy hozzánk hasonlóan a 30-hoz közelebb járót sem.. Engem általában nem zavar, ha egy oldal közvetlen, persze rossz, ha túlmegy egy határon. Mi már túlmegyünk?
A Beszólok fül neve szintén vita tárgya volt, az utolsó pillanatban is változott, éppen "ötletküldő"-ről. Lehet, hogy maradnia kellett volna..
ChrisDry: való igaz, hogy nagy a "verseny" és végtelenül erős a konkurencia a felhasználók webes aktivitásáért. A gisgast egy igen komplex mezőnyben egy rendkívül célorientált oldalnak szántuk, hiszünk benne, hogy lehet szükség az egyszerű tematikus oldalakra a jövőben is. Klassz eszköz lehet arra, hogy egy együttes hírt adjon magáról, twitteresen követhetővé tegye az őt övező eseményeket, közben pedig minden bejegyzése - koncert, CD - kereshetővé is válik a megfelelő hangulatok és címkék szerint. És persze bárki jelezheti, ha valami jó dolgot csinált szabadidejében, ajánlva így azt másoknak is. Ha tud egy új beülős helyet megoszthatja az élményét, aki pedig ilyet keres tudja, hogy itt könnyen és gyorsan rátalálhat. Az ötlet egyébként a Fecske teraszon született a nyáron, talán épp a nyitás napján, amikor még kevesen tudhattak a létezéséről. :)
Üdv, Jótörök Gergő
Az nem gáz, hogy 1024-es felbontásban nem fér ki és görgetni kell jobbra?
"ötletküldő" helyett akkor már inkább legyen "ötletem van:", az mégiscsak magyarabbnak tűnik.
" Lugosi Dániel 2008.03.19. 00:39:55
Az nem gáz, hogy 1024-es felbontásban nem fér ki és görgetni kell jobbra? "

Az nem, de az 1024-es felbontás annál inkább.

" atleta.hu · www.atleta.hu 2008.03.18. 21:38:24
Tok jol nez ki, csak hat tenyleg mire jo... "

minimális fantázia nélkül - valóban semmire....

" DonGatto 2008.03.18. 18:14:35
A day.hu sem lett sikeres, szerintem ez se lesz, de azért hajrá a srácoknak. "

huhahahamuhaha xD nap bölcse!
1024-en a vízszintes scroll igenis gáz.
Elnézést, de ez a bétázás ennyire trendi? Nem lehetne 0.2 vagy valami inkább? hr...
Az 1024 probléma tényleg gáz. Tudom, vegyek komolyabb laptopot... de szerintem nem én vagyok az egyetlen aki ilyen felbontást használ/kénytelen használni.
Amúgy a koncepció nekem tetszik, remélem lesz belőle valami.