Hazai pálya - veledutaztam.hu

Gondolom sokan emlékszünk régi rádióműsorokban elhangzó üzenetekre, miszerint Pisti látott egy lányt a vonaton, szemeztek egy darabig, de a lány leszállt Sárbogárdnál. Pisti üzeni, hogy ha a lány hallja, küldjön neki levelet. Akkoriban azon töprengtem, vajon mekkora esélye van, hogy pont az a másik személy hallgatja adott rádiót adott időpillanatban? Kábé akkora, mint a lottó ötösnek.

Egy web oldal jobban képes összehozni az efféle futó ismeretségeket, mert az üzenetek bármikor visszakereshetők. Logikus tehát, hogy ez a szolgáltatás előbb-utóbb az interneten is megjelenik. A veledutaztam.hu próbálja betölteni ezt az igényt. De vajon mekkora igény van erre a szolgáltatásra? Bevallom, nem emlékszem, hogy valaha is szemeztem volna járművön, de az utóbbi 15 évben biztos nem. Ennek ellenére megpróbálok objektív értékelést írni.

Az oldal használata könnyű, az egyetlen komoly használhatósági hiba magukban a hibaüzenetekben, illetve azok hiányában van. Ha egy form kitöltésénél hibázok, csak annyit jelez a rendszer, hogy az adott szövegnél a fejléc fehérből halvány sárgába vált. Emiatt többször megakadtam a tesztelés folyamán, nem tudván mi a probléma.

Az egész rendszer social networkösen van felépítve, így regisztráció után képeket tölthetünk fel magunkról, ismerősnek (útitárs) jelölhetünk más tagokat, csoportnak nevezett fórumokban beszélgethetünk, valamint feltehetünk üzenetet ha keresünk valakit, akivel szemeztünk egy járművön.

Őszintén szólva kicsit szkeptikus vagyok a szolgáltatás hosszútávú működőképességével kapcsolatban. Tegyük fel, hogy rengetegen szemeznek járműveken, de hogy ez elég motiváció arra, hogy egy újabb social network oldalra regisztráljanak, és oda rendszeresen visszajárjanak, abban nem vagyok biztos.

Persze vicces elképzelni, milyen lenne, ha egy ilyen oldal összehozná a rendszeresen egy járaton utazókat. Pl. lenne egy topikja, üzenőfala azoknak, akik minden reggel a 139-es busszal járnak melózni. Beszélgetések alakulnának, és végül mikor felszáll az ember a buszra, az egy nagy klubhelységhez hasonlítana, ahol minden nap 15 percre IRL lehet folytatni a neten megkezdett beszélgetéseket. Nyilván ez csak vicc, az ember nem feltétlen akar megismerkedni az utastársaival.

Egy ilyen szolgáltatás leginkább egy olyan oldalon tudna működni, mint a wiw, ahol már eleve ott van rengeteg ember. Még ott is kicsi az esélye, hogy összetalálkozzanak a járművön szemezők, de oda úgyis rendszeresen belépnek az emberek, talán nagyobb esélyük lenne.

Ti mennyi fantáziát láttok ebben a témában?
 

Címkék: magyar social network startup
2008.03.26. 15:00. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tipikusan az az oldal szerintem, amire az ember "kémkedni" jár.
Nekem is rögtön hasonló dolog ötlött az eszembe, mint az előttem hozzászólónak: abertált szatírok kedvenc törzshelye lesz ez a site (rosszabb eseteket le sem merek írni). Újabb közösségi portál, de szerintem max. fiatalok fogják ismerkedésre használni. De nekem pl. elég fura (ahogy a cikk írója is utalt rá), hogy valaki szándékosan azért megy egy ideig, egy közl.eszközzel, hogy megtaláljon egy regisztrált tagot, vagy utánaolvasson (és mint az Amelie-filmben mindenkiről tudjon valaki kis fricskát, vagy affért, vagy egyéb információt). Bár, már manapság semmin sem csodálkozom...
Én soha nem szemeztem senkivel, mert magányos farkas vagyok voltam, és leszek is. :)

Szeretem a társaságot, de azt, amelyiket én választom, és amelyik nem marad melettem minden percben. :D
Szasztok fiúkák! Nekem nagyon is jól bejönnek az ilyen kis tinikkel megrakott szájtocskák, bár mondjuk én egy perverz nyugger vagyok. Nyamm-nyamm, ki is néztem magamnak egy kis általános iskolást. Már csak az a dolgom, hogy reggelente végigsasszézzak oda-vissza a villamoson néhányszor... Egyszer csak meglesz a kis drága! :P
Dupi, hogy érted azt, hogy kémkedni? Ez nekem teljesen anonimnak tűnik. Mit tudok meg? Hogy a goofy kutya melyik vasútvonalon jár? Ezt nem nagyon értem.

Pajorbácsi, villamoson úgyis sok a perverz, nem ez az oldal termeli ki őket :-) Én arra leszek kíváncsi, ki mer majd üzenni a másiknak... Szerintetek ezt ki csinálta?
BKV-n szemezni tök értelmetlen dolog. Én pl. reggel, összeszűkült, álmos, csipás szemmel örülök, ha tudom hol vagyok; este pedig munkából hazamenet azt várom, hogy hazaérjek és fellélegezhessek. Egyéb esetekben pedig, hát, inkább kihagyom, van jópár egyéb, nagyságrendekkel egyszerűbb és jóval hatékonyabb módja az ismerkedésnek.
egy tanulsággal gazdagodtam: a geekek nem szemeznek :D
kicsit ütősebb név kellene. amúgy nem rossz ez az oldal. sokan utaznak iskolába, munkába. többségük szeret ismerkedni. nem nagyon van versenytársa. hosszabb távon is elműködhet.

több szatír meg biztos nem lesz, mint az iwiwen.
A metal hammer társkeresős apróhirdetései jutnak eszembe :D
én azt próbálom megérteni, hogy miért veledu-taztam van a fejlécben a logoban

csak poén, vagy ennyire láma vagyok hogy nem értek valamit
Hat igen, volt olyan, hogy de hulye voltam, ezt meg azt kellett volna - abbol tanul az ember. Neha meg abbol, ha megprobalja, aztan kiderul, hogy akkor meg pont nem kellett volna. Marmint kiskoraban :). Hogy ertelme van-e, az majd kiderul - ha sikeres lesz, akkor van. Elso ranezesre persze nincs, mert hat olyan egyszeri problemat akar megoldani, hogy lattam egy jo csajt, aztan mafla voltam. De hanyszor van ilyen 20 eves kor elott? Evente 2 ketszer? Es ha az elsovel megis osszejossz, mert megtalalod a site-on? :)

Tipikusan olyan otletnek tunik, amire a fejlesztonek lett volna szuksege parszor. Ezt nem rosszindulatbol mondom, hajlamosak vagyunk olyan dolgokba kezdeni, amirol a sajat peldank miatt azt hisszuk, hogy fontos, aztan gyakran kiderul, hogy nem. Ettol meg lehet sikeres, ha nem arra hasznaljak a felhasznalok, amire kitalaltak (hanem pl. kialakul a 139-es busz barati kor, ahogy irod) . Marpedig a felhasznalok olyanok, hogy mindent arra hasznalnak, amire kenyelmes, nem arra, amire ugymond 'valo' (lasd cseteles a wiw uzenofalon).