Hullámlovagló cápák a weben

Múltkor már szóvá tettem, hogy önmagában az a tény, hogy a G-Portál igényt tart a gmail.hu-ra, szerintem nem más, mint a Google-on való élősködés. És akkor ugyan mit gondoljunk a facebook.hu-ról?

A domaint Sásdi Zsolt regisztrálta 2006-ban, a költészet napján. Közel két évvel azután, hogy útjára indult az amerikai Facebook közösségépítő szájt. A Facebook.hu-n sokáig nem is volt semmi. A domain birtokosa azonban nemrégiben ellőtte Facebook-klónját, ami mégcsak meg sem kísérli leplezni, hogy az amerikai Facebook sikerét kívánja meglovagolni.
Look at that design, brada.

Ha már brada. Sásdi Zsoltról legelőször, és eleddig utoljára 2003-ban hallottam, amikor épp a brada.hu kapcsán haragította magára a tv2-t. Azt nem tudom, hogy az amerikai Facebook jogászai milyen gyakran kattintgatják végig a nemzetközi domainverziókat, de azt majdnem biztosra veszem, hogy nem tapsikolnának, ha megtudnák, hogy Magyarisztánban félreklikkeléseket szed tőlük egy klónszájt.

És az orkut.hu és a myspace.hu mikor indul? Haha.
Címkék: bulvár lol facebook
2008.03.27. 11:44. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hmm, csodálkoztam volna, hogy a Name Mine LLP nem csapott le rá, viszont a domain.hu szerint mindkettő foglalt.
a gmail.hu, gmail.de és a facebook.hu szerintem más tészta. előbbiek elég jól megkülönböztethetők a "nagy testvértől", utóbbi viszont alkalmas a (tartalom) fogyasztó megtévesztésére.

ha valaki szeret feljelentgetni, akkor fogyasztóvédelem. ők valószínűleg kötelezik a domain tulajdonosát arra, h írja ki az oldal üzemeltetőjének nevét.

abban azonban már korántsem vagyok biztos, h egy facebook.hu vs. facebook.com vitában európai hivatal, hatóság, vagy bíróság utóbbit hozná ki győztesen. ennek gazdasági okai vannak.

a facebook.com itt nem fizet adót, nem teremt munkahelyet, a múltban sem tette ezt, és vélhetően a jövőben sem lesz hajlandó erre. kicsit durván fogalmazva a facebook gazdasági értelemben élősködik európán, úgy próbál meg profitot termelni, h közben semmilyen módon nem ellentételez.
hat akkor fogd fel ugy, hogy ha .com domainre lepsz fel, akkor valojaban amerikai kiruccanason vagy. es akkor nem fog annyira fajni az eloskodes. vagy egyszeruen ne hasznalj a .hu birodalmon kivul semmit.
_599
11 felhasznalo? Wow. Meg valami keszen vasarolt PHP scriptecske ("Welcome to the social network! This page is an example of what your social network's portal can look like. Various statistics about your social network can be displayed, as exemplified below.")

De ha majmolja a designt, akkor tenyleg konnyu a tokere lepni, ezt igy akar meg phishing site-nak is lehet tekinteni, ha eleg okos a FB jogasza ;)
szerintem kettőnk közül neked fáj az élősködés. csak azt állítom, h az unió aligha véd meg egy olyan vállalkozást, amelyik azt állítja, h ő itt nem üzemel, rá az itteni normák nem vonatkoznak, akkor nyilván nem kap védelmet.

ezért nem kapott védelmet a gmail és vélhetően a facebook sem kapna. ha írnál a fogyasztóvédelemnek, h te meg lettél tévesztve, akkor a védelmedben eljárnának, de a google, vagy a facebook védelmében már ezt már nem tennék meg.

ezért gondolom azt, h hülyeség perelni. de felőlem annyi kérelmet adnak be a facebook.com jogászai a facebook.hu tulajdonosa ellen, amennyit csak akarnak. akkora média nyilvánosságot biztosítva, amennyit csak akarnak.
Mindegy, mert nemhasználom a kozosségi potálokat, foleg Facebook-ot nem. :D

MySpace-t kicsit tobbet használtam, de azt is csak párnapig...
mivel tuti hogy védelem van bejegyezve a facebookra, és egyértelmű a megtévesztés szándéka is, nem kell ide a bíróság, az ISZT is el fogja venni a domaint.
dupi,
egyáltalán nem tuti a facebook védelem, abban sem vagyok biztos, h európában létezik-e hivatalosan bármi ami facebook.
Nem mindegy, ez legalább Magyar oldal lesz, ha lesz. Másrészt a facebook.com valószinüleg magasról szarik a magyar felhasználókra.

Szerintem jó ötlet a facebook.hu, remélem jó program lesz alatta, azért gizdább egy facebook.hu, mint a fullfos iwiw, vagy myvip.
"32665, FACEBOOK, THE FACEBOOK, FACEBOOKHIGH, FBOOK, POKE, THE WALL and other Company graphics, logos, designs, page headers, button icons, scripts and service names are registered trademarks, trademarks or trade dress of Company in the U.S. and/or other countries."
A védjegy egy dolog, viszont a facebook Magyarországon nem folytat tevékenységet, sőt azt hiszem egész unióban sem.

A másik pedig a domain bejegyzésnél is azért van a 2 hetes várólista, hogy az ilyen cégek tudjanak szolni, ha van rá pioritásuk.

Ha a domaint bejegyezhetőnek itélték, akkor azt jelenti, hogy akkor nem volt rá érvényes védjegy magyarországon és nem is volt még jól ismert márka, tehát a domain bejegyzése jóhiszeműen történt és jogos a birtoklása is.

Ha kell nekik max megvehetik.
Az meg, hogy az elmult 2 évben ekkora cég lett a facebook az egy másik dolog, na bumm , jókor jóidőben foglalta le a facebook.hu-t és jó ráérzéssel is. Az biztos, hogy egy aranybánya, mert ha elindul, szinte tuti beregel pár 100 ezer user, már csak jó programot kell aláraknia.
nekem nem jön be, csak vmi dr bubós popup jelszókérő
le lett szedve, most már nekem is login-t kér, most találtam még valami érdekeset:
freelove.hu - meetic.com
persze ez is a fent nevezett uriember műve
macano: > A másik pedig a domain bejegyzésnél is azért van a 2 hetes
> várólista, hogy az ilyen cégek tudjanak szolni, ha van rá pioritásuk.

Jo, hogy szobakerult a kethetes varolista: semmi ertelme. Csak lassitja es bonyolitja a dolgot. Honnan a fraszbol tudhatna a facebook, a nike vagy akar a mocsoladi kukorica roppanto kft, hogy olyan domain nev kerult a varolistara, amire o jogosan igenyt tarthatna? Figyeli a listat? Atnezi hetente? Ir ra alkalmazast? Ha igen, akkor azzal az erovel akar mar be is regisztraltathatna a domain nevet elsobbsegi alapon, aztan viszonlatas.