Hogyan lesz Magyarországból Szilícium-völgy?

Bár Magyarországon már ugye létezik (létezett?) egy Szilícium-völgy projekt, a Zsámbéki-medencében, ám - hogy is mondjam - nem sokan hisznek benne. Talán elsősorban azért, mert a kaliforniai Szilícium-völgy sikere nem pusztán azzal magyarázható, hogy kedvező (volt) a környezet a csipgyártás számára.

Ahogy egy éve a New York Times pedzegette, a Szilícium-völgy sikere annak is köszönhető, hogy ebben a térségben kifejezetten kultúrája van a merész ötletek támogatásának, felkarolásának. A kísérletezőkedvnek, bevállalósságnak. Az IT-szerencselovagoknak. Sőt, az innováció és a kreativitás piacképessé tételében nagy igazán ez a térség. Mert ugye nem elég innovatívnak lenni, el is kell tudni azt adni.

A napokban az ENSZ szervezett egy konferenciát "United Nations Meets Web 2.0 and ICT Entrepreneurs" címmel. A rendezvény kapcsán a BetaNews írt egy összefoglaló cikket "Kelet-Európa: a következő Szilícium-völgy?" címmel.

A cikkben több érdekes állítás is olvasható. Például az, hogy a volt szovjet tagköztársaságok Szilícium-völgye nem más, mint Európa utolsó diktatúrája, (a.k.a. Fehéroroszország). Itt gyártják ugyanis a volt szovjet országok számára készülő számítógépek és alkatrészek több mint felét. Legalábbis a fehérorosz diplomaták szerint.

A cikk Fehéroroszország és Horvátország mellett éppen Magyarországot említi, mint a harmadik olyan kelet-európai államot, mely megkísérli követni Indiát, és saját gazdasági fellendülését az it-ipar felfuttatásával kívánja elősegíteni.



A New York-i magyar konzulátus munkatársa, Dr. Hárskuti János mindjárt ki is emeli, hogy miben is erős ez a kis kelet-európai ország: magasan képzett munkaerő, viszonylag alacsony költségek és jelentékeny kormányzati támogatás.

Innen, Magyarországról nézve persze megmosolyogtató erről a "magasan képzett munkaerőről" hallani, főleg ha közben Indiára vagy Vietnámra gondolunk, ahol valóban IT-boomot látni ezekben az években, és nem csak ábrándoznak róla a Zsámbéki-medence térképe fölött.

Dr. Hárskuti amúgy állítólag a "magyar Web 2.0 fejlődésről" beszélve azzal példálózott, hogy egy IT-mérnök minálunk fele annyit sem keres, mint Németországban. Azt is példának hozta fel, hogy a Cisco és a Getronics ma már 500 embert alkalmaz Budapesten.

Ez tehát a magyar Szilícium-völgy ígérete.
Ja, meg a jelentékeny kormányzati segítség.

Sajnos a konferencián nem sok szó esett arról, hogy a Szilícium-völgy nem abból lett naggyá, hogy külföldi befektetőkkel futtattak fel elszegényedett térségeket. Arról most nem beszélve, hogy az eladható kreativitás, a kísérletező kedv és a piacképes innováció nem éppen kelet-európai jellegzetesség. Bár lehet, hogy az, csak nagyon jól tudjuk rejtegetni a világ (értsd: befektetők) elől.

Mindenesetre ha nagyon őszinték akarunk lenni egyszer végre magunkhoz, jobb ha észrevesszük, hogy a kaliforniai csoda csak nem akar kihunyni, és az ázsiai boom sem akar besülni a kelet-európaiak kedvéért.

Az it-cégek fő fókusza ma egyértelműen az ázsiai piac. Az innováció állandó lakhelye meg továbbra is inkább Palo Alto, mint Minszk vagy Biatorbágy.
Címkék: filozomatika innováció
2008.03.29. 10:24. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kábé annyi az esély erre, mint téli olimpiára a Normafánál. Sajnos.
Hát, Magyarországon eddig soha semmilyen forradalmi otletet nem támogatak.

A világon ma már sok dolgot, amit minden nap használunk magyarok találtak fel, koztuk sokan Magyarországon, cskahát akkor "nem kellet" és kulfoldon folytatták.

Vegyuk csak a gyufát.
Irinyi János feltalálta, Magyarországon akarta gyártani stb, csakhát nem kellet és kulfoldon folytatta.
Meg most az a autó is.
Azt is Ausztriába vitték átt, ott meg kaptak érte, Magyarországon ez sem kellet...
Lol, Mo. mint szilikonvölgy.

- Indiában (Vietnamról nem tudok) azért van boom, mert volt egy hype és felfutott a development outsourcing. Egyrészt a minőségével meglehetős sok kifogás van, másrészt az, hogy külföldi fejlesztések kulimunka részét ott valósítják meg, nem tekinthető szilikonvölgynek, innovációs értéke ugye 0. A másik nagy jelölt Kína, és remekül szemlélteti azt, ami részben Indiára is igaz: hogy 1,6, illetve 1 milliárdos populációval egyszerűen ekkora rész jár az IT iparból. Kínából pedig egyébként csak a sajtóból hallasz evangéliumot - kérdezz meg bárkit, aki elsőkézbeli tapasztalatot szerzett, és meg fogja mondani neked, hogy milyen siralmas állapotok uralkodnak a (szakember-, IT-) piacon.
- Magyarországon felemás a dolog, mert talán a nagy külföldi cégek R&D központjai tényleg innoválnak a "jól képzett szakembergárdával", de akkor is kérdés, hogy ez most akkor szilikonvölgy-e, vagy nem. (Például azért, mert az anyacégnek innoválnak, nem a magyar fejlesztőgárda emelkedik fel, hanem a NSN, meg az Ericcson) Szerintem inkább az indiai sémára hasonlít ez, hiszen nem arról van szó, hogy a kedvező környezet miatt kis cégek valóban új dolgokat dolgoznak ki, inkább kolonizálnak.
- A mikroszektorban (mint California a 80-as, 90-es években, meg ma is) viszont siralmas a helyzet: freelancer fejlesztők, akik az alapanyagok lehetnének a kis, független fejlesztésekhez, inkáb külföldön dolgoznak a bérezés miatt.
- A startupok életképessége kérdéses. Nem azt mondom, hogy "állami támogatást az it cégeknek különben kitoljuk a szervereket az M7-re", de pl. egy szilikonvölgy-beli startup adómentességet élvez. (Ami sz SzJA-t is beleszámítva persze nem 0 adó, de mondjuk a magyar adók harmada.) Miért? Azért, mert egy kertvárosba van bejelentve. Vagyis: amíg kicsi cég vagy, ergo nincs pénzed a belvárosban irodát fenntartani stb., addig ne is adózz. Amikor megnősz, úgyis beköltözöl, és akkor viszont persze nagyobbak a cégeid költségei, mint itthon. Ha valami, ez tökéletes táptalaja a garázsból induló cégeknek, aminek ha csak az 1%-a is bejön, már kész egy szilikonvölgy.

Nem azt mondom hogy reménytelen a helyzet, hiszen talán a most emelkedő magyar webgetto még ilyen szar helyzetben is eltart majd egy növekvő IT piacot, és persze végső soron mind azon dolgozunk, hogy fejlődjön a szakma; de hogy itt tömeges mértékben megismétlődne az, ami odaát, az elég unlikely.
A jól képzett magyar munkaerő kb olyan illúzió, mint a román történelem: nem volt nekik, hazudnak egyet.

Magyarország abszolút leszakadó az internethasználatban, pedig már réges-rég volna rá pénz. A tudomány sehogyan sem áll, erre fordított GDP-t figyelve is a sereget hajtjuk. Érdemes megnézni, hogy a "magyar Nobel-díjasok" között
volt-e, aki egyáltalán Magyarországon élt, amikor a díjat kapta (egyébként volt, Szent-Györgyi minimum, de másról nem tudok). Idegennyelv-ismeret, lifetime learning: szinte ismeretlen fogalmak idehaza.

A magyar szilíciumvölgyből egyelőre a nyersanyag, a homok az, ami reális, az elsivatagosodás miatt :(
KGyST: Azért az IT szektorban van jól képzett magyar munkaerő, és ennek semmi köze az internethasználathoz (ami országos szinten tényleg elég gyér még)
A fő probléma inkább az, hogy nehéz elindulni: nem támógatják kellőképpen a jó ötleteket, az innovációt, még egy vállalkozás indítása is komoly költségekkel jár.
Persze van magyar sikertörténet is, pl NavNGo.
dawe: Én is hallottam, hogy a amerikai kormány mennyi pénzt adott a Google-nek. Tényleg.
Annyira siralmas ez a mindig pénzért sírás. Főleg, azért, mert az én pénzemről van szó.
Ha valamiben van értek, azt veszik.
valami átalányadózás a hazai startupoknak tökéletesen megfelelne. fix összegű adó halasztott fizetéssel kombinálva. az induló vállalkozások az első időkben élvezhetnének valamekkora védettséget. ésszerű szabályozásra, és nem direkt állami támogatásra van szükség.

az inkubálás térbeli és időbeli korlátokkal. ahogy mondod a belvárosi iroda bérlésével, a külső piacokra való kilépéssel, vagy egy év elteltével az átalányadózás megszűnne. mindenkinek adva lenne az egyszeri lehetőség, és akkor élni kellene vele.
Teljesen egyeteretk az eddig leirtakkal, annyit hozzateve, hogy akkor lehet itt vegre egy boom, ha a magyar cegek felismerik, folyamatos innovaciora, fejlodesre, megujjulasra van szukseguk poziciojuk megtartasara es a feljebbjutashoz, nem pedig a tobbiek masolasara!
Sajnos azt gondoljak legtobben copy-paste es dol a lééé.
fromdtod,
szerintem itt senki nem a pénzért, vagy támogatásért sír, hanem azt mondja, h a szabályozás rossz.

miért van az, h valaki ül egy külvárosi lakásban, a konyhában, vagy a garázsban, és arányaiban több adót fizet, mint aki egy belvárosi irodából irányítja a vállalkozását.

és ezzel nem azt akarom mondani, h a belvárosi irodákra vessenek ki különadót, nem, hanem csak azt, mi értelme van egy induló vállalkozást a maximum adótehernek kitenni. mert az nem tud kreatívan könyvelni például. ennek mi értelme van.

mély meggyőződésem, h sokkal jobban járnánk, kicsi, közepes, nagy, mindenki, ha az induló vállalkozásokat nem ütnék agyon a jelenlegi bürökratikus és korrupt adózási morállal vagy szisztémával.

nyilvánvalóan át kellene húzni az egészet, persze az is nyilvánvaló, h ezt nem lehet. de akkor legalább azt megtenni, h a garázsprojektek élvezzenek egy átmeneti védelmet.

és akkor ki fog derülni, h gergőnek van igaza, szerinte a műszaki kar itt ostoba, vagy mindössze arról van szó, h a jogi, gazdasági környezet van úgy kitalálva, h a piacon legyen néhány szereplő, és még csak véletlen se alakulhasson ki verseny.
brlv24, egyet is értek, meg nem is. a legritkábban ordul elő az, hogy jön a startup és kiszarja a spanyolviaszt. persze ilyen is van, de országos szinten inkább trial-and-error megoldásban kell gondolkodni. az amit a "nagy" szilíciumvölgyből ideát látsz, nyilván csak a finest selection. (és még így is teli van szarral.) vagy az van, hogy pár "másolat" kicsi innovációval, és beüt a nagy ötlet, vagy valamiből addig is meg kell élni, amíg a nagy cuccot felfuttatod.
kutacs_, természetesen (és ezt hangsúlyoztam) nem akarok én direkt állami támogatást. akkor nem IT-ban próbálkoznék, hanem a mezőgazdaságban :) de egy kicsit könnyíteni, hogy ne legyünk számottevően versenyképtelenebbek, mint egy szlovák, román, osztrák vagy német hasonszőr (mert most ez van), na az nem ártana. (mert az meg egyértelmű, hogy szilikonvölgyet magyar piacból finanszírozni ugye nem lehet...)
brlv24,
ez egy annyira ócska szöveg, h folyamatos megújulásra, innovációra van szükség.

pont az a baj, h a fiatalok nem látják át az informatika történetét, és nem az évszámokra gondolok, hanem a fejlesztés, a fejlődés folyamatára. nem látják, h mik a voltak, és a jövőben mik lehetnek a lényeges változások vagy vállalkozások, a szektoron vagy a piacon belül mik a valós problémák, és mi az, amikor egy terméket vagy egy megoldást kereskedelmi céllal újracsomagolunk, szármatatunk, vagy integrálunk.
lipilee,
igen, egy kicsit átgondoltabb környezetben regionális szolgáltatók biztosan lehetnénk. egy regionális vállalkozást budapestről, miskolról, debrecenből simán el lehet irányítani.

de ahhoz konkrét, átgondolt, esetenkét a reálgazdaság szereplőivel átbeszélt megoldásokat kell szállítani, elsősorban a piaci szereplőket, a háztartásokat és a vállalkozásokat kell célozni. nem direktben az államot vagy a médiát.

nem kell ehhez feltétlen pénzes ismerős, de a reálgazdaság szereplőire szükség van, nem csak demján sándor, vagy széles gábor lehet az, hanem az a cigány gyerek is, aki acél lemezeket gyárt apafán, mert még lehet, h ő is meg tudja mondani, h amit kitaláltál az jó lesz, vagy nem lesz jó. ha kürti sándort tudod megkérdezni az sem baj. ezzel csak azt akarom mondani, h ne legyél elszakadva a valós gazdaságtól, vagy gazdagságtól.

szerinem el kell felejteni azt is, h webkettő abban az értelelmben, h töltsétek fel a képeket és a szövegeket a szerverre, hanem szerkezetében és algoritmikus működésében is újszerű megoldásokat kell szállítani valós problémákra válaszolva.

annyi új algoritmus van, egy programozó számára ne az legyen már a világ, h egy az egyben feltöltünk, meg letöltünk, persze az is, de egy programozó gondoljon már arra, h az adat vagy az információ milyen szerkezeti kapcsolásokon, összekapcsolásokon mehet keresztül. lesz egy bemenet, és lesz egy kimenet, de az átmenetben mi lesz az új, mi lesz az új, vagy egy kicsit új.

mert az nem forrdalaom, h feltöltök egy képet, és egy helyi tárolóról egy az egyben átkerült egy globális tárolóra, akármit is mond a média, vagy a kormány. ott van például a photosynth. képeket raknak egymásra. pofon egyszerű algoritmusok segítségével megtalálják az információ szerkezetét, vagy próbálják megtalálni, és abból holografikus képeket állítanak elő. ez mondjuk valós innováció. de amikor az van, h feltöltjük a képeket a szerverre, az nem az. az is jó, meg kell, nem azt akarom mondani, h legyen mindenki elszállva, hanem csak azt, h próbáljon meg kísérletezni. üljön le a gép elé, és c-ben, vagy akár valami basic nyelven próbálkozzon, vagy robotokkal csináljon egy saját adatbázist és agyaljon egy kicsit azon.

persze nem vagyok kurva okos, ha kezembe lennének a kész megoldások, akkor arról beszélnék, és nem általánosságokról.

de abban majdnem biztos vagyok, h nem az van, h itt mindenki középszerű, és aki középszerű az se higgye el ezt feltétlen magáról, mint ahogyan a nagyszerűséget se higgye el sose senki. mert panaszkodni és okoskodni kurvára tudunk és szeretünk. ugyebár. szóval vannak akik így gondolkodnak, csak azt látom, ezek a fiatalok szinte menekülnek ebből a provinciális gazdasági, jogi, politikai környezetből, ami az elmúlt 10 évben kialakult itt a kárpát medencében. és akik itthon vannak azoknak ezen kellene kicsit változtatni, vagy valami változást kikényszeríteni.
a kezdő cégek szabályozása a fontos. mert rohadtsok idő megy el csak azzal, hogy a paírozást megcsinálod.
Meghogy a magyar munkaero olcso. Ilyet is regen hallottunk. A roman meg a szlovak biztosan az (az indiairol nem beszelve), de hogy lenne mar olcso a magyar ilyen kozterhekkel? Raadasul arrol beszelni, hogy mennyit keres a magyar fejleszto iszonyatos csusztatas. Mennyibe kerul? Az mar talan nem feleannyi, mint a nemet (ha nem szinlelt szerzodik, de hat nyilvan azt csinalja). Aztan a romanoknal meg meg fele meg harmadannyiert megkapjak ugyanezt, es amerikabol nezve az mar olyan mindegy.
kezdő cégek helyzete: sokáig tényleg szar volt az adminisztráció, de most a következő a helyzet:
- egyórás cégalapítás, default papírokkal
- elektronikus bevallás, segédprogrammal
- 50millió bevételig 10% adó a 16 helyett.
- és az EVA is ezt adta, és az van ma is.

tudtommal vannak inkubátor-házak is, legalábbis 5 éve még hallottam róluk.

nekem volt szerencsém románokkal (igaz keveset), és bolgárokkal (velük egy egész évet) dolgozni. a magyar munkakultúra fényévekkel előrébb van; a szlovákról az a közvetett tapasztalatom, hogy az jó, viszont az nem is adja olcsón magát. akinek drága a magyar, és keletebbre megy, iszonyú nagyot szív, ha valami önálló ötletet is akar a programozótól, és nem csak a 12439577. raktárnyilvántartást.

a költségekre persze itt van az oDesk,com. nem fogjátok elhinni, de cégek $5-ös órabérekkel, meg összesen $200 költségvetéssel hirdetnek feladatokat, és van rá jelentkező, úgyhogy világméretekben persze nem vagyunk versenyképesek, de ez nem IT specifikum, az egész világon gáz van a nagy fizetési különbségekből, de ez ugye nem az a blog.

azzal azonban egyetértek, hogy az IT-sek azért húznak el, mert tudnak angolul, azt, ami meg itthon van, legfőképp politikailag, azt nem lehet elviselni, a társadalom teljesen szétesett, de ez ugye nem az a blog.
is,
a régióban kell versenyképesnek lenni. és az itt lévő multik az érdekesek, ők a mi barátaink. akik valamilyen különös oknál fogva láttak, vagy valami még különösebb oknál fogva még mindig látnak bennünk fantáziát.
is,

a problem a sum elvonassal van. az meg majd 70%. vicc.
Azért vannak elég jó fejlesztések itthon is. Valójában Palo Altoban és környékében jobban pezsegnek a dolgok. A napokban futottam bele az Abaqoosba, ami nekem nagyon bejött.Ez egy magyar fejlesztésű virtuális pénztárca, amivel pénzt is tudsz fogadni. Láttam a lap tetején, hogy nállatok is van PayPal Donate. Nézzük meg mit tud a hazai fejlesztés, ha már magyar Szilícium-völgyről beszélünk!
joskafiser: az EVA-s cég 100 forint bevételre kiállít egy 100+ÁFA-s számlát, ami 120FT, abból adózik 25%-ot, ami 30Ft. itt állunk 90Ft-nál. osztalékadó és SZJA EVA-nál nincs, ez tehát a megkeresett jövedelmed, ha EVA-s cégben tulajdonos vagy.

amíg eléred az évi 25 millió bevételt, addig talán jó ez a 10% elvonás, nem? havi 2millió, annak 90%-a 1,8millió nettó. az mondjuk 3-4 embert eltart, a 25. millió meg megy a költségekre (könyvelő, hardver).

csak legyen ötleted, amivel évi 25 milliót tudsz keresni...
Igazatok van, durván meg vannak sarcolva a cégek, ez nem vitás, de egyáltalán nem ezen múlik a sikeresség. A hozzáállás ami szar.

Mindenki másra mutogat, jelenleg a legtöbben az államra. Persze sok az elvonás, de mutassatok nekem egy vállalkozót, sőt magánembert, aki nem csal semmivel! Jó, nem mindenki sikkaszt milliókat adón, lopja az áramot, de aki letölt egy warezelt szoftvert, az maradjon csöndben. Ugyanis az pontosan ugyan arról a tőről fakad, mint aki többet vesz el.

Nem tudom a hozzászólók hány százaléka vállalkozott valamire, ami nem egy telített piacra való bejutás volt. Elmondom, hogy ebben az országban nagyon kevesen vevők az újdonságra. Ha nem hiszitek, nézzétek meg hány kockázati tőkét nyújtó cég van. Egyszerűen itt nem érdekelt abban az átlag fogyasztó vagy befektető, hogy a megszokott dolgait lecserélje valami újra, vagy kipróbáljon ezt-azt.
A kaliforniai szilikon-völgyben az volt a recept, hogy megvoltak a közelben az agyas egyetemek (Stanford, Berkeley) így adott volt az elit munkaerő és a kockázati tőke egy helyen. Amerika nagy, egységesen szabályozott piac és minimálisak az elvonások. Plusz a startupok alkalmazottai bevállalják pl., hogy akár évekig a normál fizu feléért dolgoznak, a későbbi nagy siker reményében.

És a pálmafákról még nem is beszéltem, nem véletlen, hogy nem Detroit mellett alakult ki a dolog. :)
Ezzel a hozzálással ami legfőképp a kommentekből tükröződik nem is lesz semmi. Pedig lehetne, még ha nem is Szilícium-völgy.

Web2Expo-n tavaly Berlinben volt egy külön workshop ami a kelet-európai országok felkészültségét, befogadóképességét, szakember kínálatát vizsgálta és Észtország után Magyarország jött ki a legjobban. Érdeklődtek is rendesen utána jópáran hogy mi a helyzet. Nyilván ez átlag, lehet hogy pl. Szlovéniának jobb a gazdasága meg jövőre lesz eurója, de elég kevesen laknak ott ahhoz hogy azt ki lehessen aknázni. Itthon most már minden harmadik kissrác informatikusnak tanul, 5 éven belül ellepik a piacot.

Szerintem nem siránkozni kéne az helyezeten, hanem észre venni a lehetőséget, hogy a nyugat-európaiak látnak bennünk lehetőséget. Mi nem látunk magunkaban? Szomorú. És, kit érdekel? Akkor már inkább próbáljuk meg kihasználni hogy ők igen. Nem egy nem két cég van akik külföldi ügyfelekkel dolgoznak, nekik mért sikerül?

Arra is vannak már praktikák hogy hogy lehet kicselezni a bürokráciát, aki úgy csinál mintha nem tudna ilyenről annak úgy kell, amúgy meg szerintem a legtöbb könyvelő elég kreatívtud lennei ha kell.

És van jópár dolog, amiért nem biztos hogy Indiába akarják vinni a projekteket. Pl csak egy nagyon triviális: egy cégvezetőnek sem mindegy szerintem, hogy mondjuk repül másfél órát Németországból ha dolga van az itteni cégével vagy alvállakozójával, vagy jóval többet mert épp Indiába kell menni.

Bárcsak derűlátóbabk lennének az emberek...
Egyik kedvenc riposztom a "magyar programozók jók" kijelentésre az, hogy akkor hol vannak a challenge24 élmezőnyéből.
milyen adóról beszéltek?

startup minimál csomag: otthoni linux + php + no-ip.com (adó 0 ft)

ha van 400 ember akit érdekel az ötlet, akkor jöhet a

startup basic csomag:
linux+php+szerverbérlet/szerverhotel

10000huf kb havonta, +2000 egy normális

bevételt meg szépen lassan lehet termelni már adwords-el (adó 0 ft)

majd lesz 10000res látogatottság, akkor jöhet majd a cég meg az salesesek

igazából piacképes ötletből van hiány
is > az EVA-s cég 100 forint bevételre kiállít

Igazad van, az EVA nagy segitseg, de:

> osztalékadó és SZJA EVA-nál nincs, ez tehát a
> megkeresett jövedelmed, ha EVA-s cégben
> tulajdonos vagy.

Igen, ez reszben igaz, hiszen fizetned kell meg a jarulekokat a minimalis elvart jovedelem utan (2*minimalber), lelkiismerettol fuggoen akar tobbet is. (Tudom, en vagyok a hulye, es egy kezdo vallakozasnal akar meg lelkiismeretileg is magyarazhato, ha nem adozol ennel tobbet. Jogilag meg tok rendbe van.)

> amíg eléred az évi 25 millió bevételt, addig
> talán jó ez a 10% elvonás, nem? havi 2millió,
> annak 90%-a 1,8millió nettó. az mondjuk 3-4
> embert eltart, a 25. millió meg megy a

3-4 tulajdonost tart el. Ami mondjuk talan epp a hatar lehet ahhoz, hogy meg mukodokepes legyen a dolog (2-3 idealisabbnak tunik egy valoban kis vallalkozas eseten). De mi van, ha nem akarsz plusz tulajt bevenni, de kene az ember? Ott jon be a 65-70%-os elvonas (a munkaber-koltsegre szamitva). Mondjuk kb. brutto 300-ert felveszel egy tehetseges friss diplomast, az ugy 420-450-be van. Es az akkor meg frissen vegzet, es lehet, hogy a 300-zal alabecsultem a dolgot (netto 160-170 lehet).

Raszputyin > milyen adóról beszéltek? startup minimál csomag:
> otthoni linux + php + no-ip.com (adó 0 ft)

Ennel mondjuk azert lehet egy picit tobbet is kockaztatni :).

> startup basic csomag:
> linux+php+szerverbérlet/szerverhotel 10000huf kb havonta,
> +2000 egy normális

12e-ert hostolt szerver? Ki fizeti a hw-t? :) Akkor mar erdemesebb virtualis szervert berelni 5-10e-ert. Amugy ez meg mindig nem ado, ez befektetes, es nem is az a nagysagrend, amirol itt szo volt.

> bevételt meg szépen lassan lehet termelni már
> adwords-el (adó 0 ft)

Az adocsalasnak takarekossagi szempontbol nincs alternativaja.

> igazából piacképes ötletből van hiány

Lehet. Bar a piackepesseget az jelenti, hogy nyeresegesen el tudja tartani a mukodtetesehez szukseges vallalkozast. Abba pedig beleszol, hogy mekkorak az elvonasok :).

En egyebkent most ugy latom, hogy leginkabb olyan dolgokkal erdemes probalkozni, amit a kornyezo orszagokban is el lehet sutni. (Persze nem magamtol jottem ra, egy ismerosomnel lattam, hogy minimalis helyismerettel es nulla nyelvtudassal mukodtet egy sikeres piacvezeto site-ot a terseg egyik ex-komcsi orszagaban.)
szerverbérlet címén virtuális szerverre gondoltam. a szerverhotelnél maga a gép egyszeri beruházás, és akár lehet az eldobott otthoni géped is, ha viszonylag megbízható. adóelcsalásra meg senkit nem akartam buzdítani, csak megmutatni (kissé sarkítva), hogy egy websitehoz nem kell hatalmas beruházás, meg azonnal céget alapítani, meg kockázati tőke keresés.

a piacképességhez tényleg hozzátartozik az ésszerű mértékű elvonás, de nem hinném, hogy olyan borzasztóak Mo.-n ezek a költségek, hogy ez lenne a legnagyobb baj. ráadásul adózni csak bevételből lehet, és amíg nincs bevétel, addig nincs gond az adóval se. én másról beszélek piacképesség alatt. ma nincs olyan magyar szolgáltatás, amiért hajlandó lennék fizetni.
> szerverbérlet címén virtuális szerverre gondoltam

Na azt nem kapsz normalis aron Mo-on. Tudom, most keresek. Persze ez nem gond, mert kulfoldon egeszen olcsoert van jonak kinezo szolgaltatas.

> hogy egy websitehoz nem kell hatalmas beruházás,
> meg azonnal céget alapítani, meg kockázati tőke keresés.

Ebben igazad van, de itt talan nem is errol ment a beszelgetes, hanem a mondjuk a kovetkezo lepesrol. A belinkelt web szolgaltatasok nagy resze ezt az elso lepcsot siman meglepte. Nemelyik latvanyosan ugy, ahogy te irtad.

> a piacképességhez tényleg hozzátartozik az ésszerű mértékű elvonás,
> de nem hinném, hogy olyan borzasztóak Mo.-n ezek a költségek,
> hogy ez lenne a legnagyobb baj.

Hat pedig hidd. Vagy nezz utana. Egy alkalmazott berkoltsege a netto ber 2-2x-ese. Igen, nem kell a 0. naptol, de kellhet elobb, mint hogy mar meg tudd fizetni. Ez vegulis a bevetelek novekedesenek utemetol fugg. Ha nagyon meredek, akkor ugye ez nem problema (ha kell is befektetes hozza, az megoldhato sajat erobol, mert rovid ido alatt visszahozza a ceg).

> ráadásul adózni csak bevételből lehet, és amíg nincs
> bevétel, addig nincs gond az adóval se. én

Ebben is igazad van, de ennel azert tobbet tervez mindenki. Amugy adozni nem csak a bevetelbol lehet, mert az alkalmazottak utan pl. folyamatosan kell. Ha foallasban csinalod a ceged, akkor magad utan is, de megegyszer, altalaban nem ez a problema.

> másról beszélek piacképesség alatt. ma nincs olyan magyar
> szolgáltatás, amiért hajlandó lennék fizetni.

Hat tenyleg nem tolonganak az otletes szolgaltatasok, de a piac is kicsi. Az jol latszik, hogy 'altalanos', mindenkinek szolo szolgaltatasokert nem igazan lehet penzt kerni. Raadasul barmiert csak a felhasznalok egy igen kis szazaleka fizet (ugye ingyenes+fizetos hozzaferes), es itt ut vissza nagyon az, hogy kicsi a piac. Nem a 3M potencialis felhasznalo a keves onmagaban, hanem ebbol nehez osszehalaszni nehany tizezer fizetovendeget, mert ha mondjuk 2-3% a fizetesi hajlandosag ugy altalaban, akkor az mondjuk 10,000 fizetos felhasznalohoz ~400,000 tagot feltetelez, ami a 3M-nak igen nagy resze. Ez a boven legnagyobb site-ok nagysagrendje.