A Facebook és a kultúrák harca

Emlékszem, mikor 2006-ban egymás után jelentek meg az amerikai médiában a különböző rémhírek arról, hogy milyen galád, elvetemült virtuális tér is a MySpace a védtelen gyermekek számára. A médiahecckampánynak volt azért pozitív folyománya is.

Nos, most a "Facebook öl, butít, nyomorba dönt" bulvárhíreknek van keletje.

Jobb ha tőlünk tudjátok, hogy a Daily Mail nemrég megírta, egy lányt megvert, majd agyonlőtt apja, amiért online csetelt egy csávóval, akit a Facebookon ismert meg. Figyeljük csak a Daily Mail visszafogott címét:
Facebook girl beaten and shot dead by her father for talking online
Ha a címből nem is, a cikkbők kiderül, hogy az eset Szaúd-Arábiában történt. A cikkben megszólaló szaúdi prédikátor szerint a Facebook a női bujaság kapuja.

Szíria már betiltotta a Facebookot. (Ezzel együtt a Szíria networknek több mint 35 ezer tagja van.) És a fenti történet kapcsán nem nehéz megjósolni, hogy Szaúd-Arábiában sem marad sokáig elérhető a szájt. A szaúdiak körében amúgy máris jóval népszerűbb a Facebook, mint például a magyaroknál.

A szaúdi networknek több mint 150 ezer tagja van. A Facebook Social Ads adatbázisa szerint pedig több mint 216 ezer szaúdi van jelen a szájton, közülük több mint 58 ezer nő, és több mint 40 ezer kiskorú.

22 ezer olyan felnőtt Facebook-felhasználó van, aki egyedülálló szaúdi nőként jellemzi magát. Viszont csak 6800-an állítják magukról, hogy házasok. Ez is meglepő adat.

A muszlim államok közül - az adatok szerint - a két talán legvilágiasabbnak mondható országban a legnépszerűbb a Facebook: Törökországban már több mint hárommillian, Egyiptomban 670 ezernél is többen fészbúkoznak. Mindkét országban elsősorban a férfiak használják a közösségi szájtot, de félmillió török nő és közel kétszázezer egyiptomi nő is jelen van a szolgáltatásban.
Címkék: média bulvár facebook
2008.04.05. 20:02. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezanickem, micsoda problémák. És különben is féjszbuk :o) A vindózolókat is helyre szoktad tenni ilyen okosan? "Az nem vindóz, hanem windou(w)sz ekszpí, ahol a zárójeles betű egy alig hallható w."
Ja, ha Ezanickem kommentjét töröltétek, akkor az enyém is értelmetlen. Törölhető.
Mulatságos, amikor az index-közeli blog bulvározza le egy másik újság cikkcímét... pont ez, hogy egy másik országban történt dolgot a címben elfelejtünk megemlíteni, hogy a kedves olvasó hazainak higgye, nos ez meglehetősen tipikus indexéknél is.

szóval bagoly mondja verébnek.
a webisztan nem az index. jo reggelt kivanok.
a webisztan k'ra index-kozeli blog, igy a tamadasi felulet megvan
OFF

ja, es az osszes opera-user neveben szeretnem megkoszonni az abakusz integralasat az osszes kib webisztanos oldalba, igy minden page loadnal jon a security certificate popup (mer egy kib jpg-t nyilvan csak https-en keresztul szabad lehozni), marpedig koszonom en nem akarom installalni.

ON
a webisztannak semmi befolyasa arra h mi jelenik meg az indexen. be lehet fejezni ezt az alantas vadaskodast.
hirbehozo: lern2read, pls retry, kthxbai
Abakusz webisztánon? Hol? :)
Nostrus: volt egy abacoos(?)-os "akarok penzt adni" gomb, ma reggelig, hala az egnek azota leszedtek.
kedves art mooney, eppen a te jelzesed miatt szedtem le. nincs mit.
hirbehozo: ez esetben ezt az osszes opera-felhasznalo neveben koszonom.