Google App Engine: ingyen platform startupoknak

Akárcsak az Amazonnál, mostantól a Google-nál is hostolhatják a fejlesztők webes alkalmazásaikat.

A Google App Engine névre keresztelt platform ingyenes verziója 500 mega tárhelyet, és havi 5 millió oldalletöltést takar. Viszont egyelőre csak Python 2.5-tel lehet használni.
No room for php animals.



A Google fejlesztői eszköze egyértelműen a startupoknak előnyös. Akárcsak az Amazon S3 + SimpleDB pakkja. (A Twitter például az S3-at használja fájlhosztolásra.) És bár könnyű és egyszerű ilyen platformokat használni egy webes alkalmazás számára, miként az Amazon esetében, úgy nyilván a Google App Engine esetében is számolni kell azzal, hogy a rendelkezésreállás nem 100 százalékos. Ja, közben itt egy másik videó is, egyenest a Campfire-ból:



Aki tehát szeretné induló webes alkalmazását olyan környezetben kipróbálni, mint amilyen környezetben a Google-alkalmazások is futnak, mindenképp az App Engine-t fogja használni. Ne feledjük, ezzel egyben közelebb is kerülnek a startupok ahhoz, hogy ha sikeres a szolgáltatásuk, a Google-nak könnyebben tudják elpasszolni startupjukat.

Az App Engine-nek blogja is indult. Itt lehet tájékozódni a fejleményekről.
Címkék: google videó startup amazon hosting
2008.04.08. 09:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pár dolog:
- a Python csak a kezdet, azt írják, szeretnének más nyelvet is
- Google API hozzáférés, és google account használat. Azaz készíthetsz olyan alkalmazást, ami a google profilodat használja (hello GContatcs api)
- ez egy bevezető szakasz, ezért van ingyen (bár, ismerve a googlet, ez az alap így is marad)

Ez egy tok jo pythonnepszerusito cucc (Szalai Feri, merre vagy?:), de azert a gappsok tobbseget bizony javaban irjak, mint ahogy az iwiwet is (mondjuk a gmail pl. mukodik meg gyors is, igaz, eroforras van.)

Ha emogott tenyleg BigTable meg GFS van, az erdekes, de valoszinuleg jo vastag a smink, nem latni majd oket.

Azt mondjak, benne van a Django, de a videon lathato kornyezet nem volt egy rubyonrails, ertve ugy, hogy eleg alacsony szintu megvalositast ad. Ez elony is, hatrany is.

Latszik hogy ezt ceges fejlesztoplatformma is akarjak tenni a Google Apps for Your Domainhez, ami eleg erdekes tavlatokat nyit meg, viszont ehhez a textmate meg a django keves lesz.

Meglatjuk :)
Sikerült valakinek megnézni a példa app-okat? Mindegyik átirányít a google account loginra, belépek de utána google hibaüzenet, hogy a "Kért oldal érvénytelen."
szerintem nem a tárhely mérete itt a döntő, hanem az, h a platform a többihez viszonyítva képes-e leegyszerűsíteni a fejlesztés folyamatát. nekem az a gyanúm, h ennek az esete nem áll fenn. de majd meglátjuk.
jó 5let de egyenlőre sztem gyenge megvalósítás. több támogatott környezet kellene.
szferi,
egyetértünk. magyarán kaptál 500MB tárhelyet, ami tök jó, ha pont a támogatott eszközöket használod. mert az üzemeltetés költségei csökkennek. ezért odaadod a kódodat a google-nak, amit ő a projektjeiben szabadon felhasználhat. ez a deal.

ők nyilván megnézik, h mi az ami pörög, és akkor az is lehet, h google alkalmazott leszel. ha éppen valaki azt mondja a googleplexben, h nézzük meg ezt a fickót, de az is lehet, h valaki szó nélkül nyúlja le a programodat. ez a véletlentől függ. és persze nem lesz nagyon sok lenyúlás, mert nem lesz végtelen sok új alkalmazás, de lesz egy pár. és statisztika meg nyilván megmondja, h mit kell megnézni.

és persze ez lehet valakinek kifejezetten vonzó. vannak emberek akinek minden vágyuk, h közel kerüljenek egy vállalathoz. és biztos van olyan is, aki ezért egy kutyát is hajlandó volna leszopni. és ezzel semmi baj nincsen, csak szerintem a fiataloknak ezt így egyenesen el kellene mondani.
nem, szó sincs arról, h eladja, harmadik fél részére kiadja. hanem esetenként felhasználja, vagy felhasználhatja. ebben nyilván ez a deal.

lehet, h álnaiv vagyok, de magamból indulok ki. ha ott ülnék a googleplexben, akkor nézném, h melyik alkalmazás h pörög, és megnézném a kódot is ami mögötte van. és annyi, h ha azt jónak találnám, akkor szólnék az hr-esnek, h hívák be ezt az embert, aki értelmes, azzal dolgozzunk együtt. de a kódot jónak látnám, már fel lenne használva, hiszen ezért fizetnek. és jöhetne a srác, vagy a lány a projektbe.

persze ennek az előfeltétele szerintem az, h a google tegye nyilvánvalóvá, azt ami nyilvánvaló egyébként. h ez nem egy független tárhely szolgáltató, hanem egy fejlesztő vállalat. tehát a készen kapott kódot esetenként felhasználják. ez a ritka eset persze. de ebben ez a deal. az aranymosás. meg az, h néhány fejlesztőt majd kiválasztanak. persze ebben benne van az is, h egyetlen sort, és egyetlen embert sem találnak, de az is lehet, h készen kapnak egy sereg vezető fejlesztőt.

szerintem egyébként ez utóbbinak van kisebb esélye. pont azért mert a naiv embereket, a gyerekeket édesgetik magukhoz. és lehet, h be kell szerelni a csúszdát, és a hintalovat, nekem az a gyanúm, h ez már középtávon sem vezet majd sehová. de meglátjuk.
off @kutacs_: Nem akarsz visszaszokni a nagykezdőbetűvel kezdődő mondatokra? Nem véletlenül alakult ki, könnyebb kicsit olvasni!
Kedves Janó,
ezek kommentek. sarkos gondolatok, melyek néha fölöslgesen sértőek vagy bántóak. az érvelésekből gyakran hiányoznak lényegi elemek. máskor meg ugyanaz a dolog ismétlődik, ismétlődik, ismétlődik. ezért nincsenek nagy kezdőbetűk. mert komolytalan műfaj.
Ettől féltem, hogy ideológia is van mögötte...
:D

ezt már olvasni is élvezet ;]