Az aukciós szájtok felelőssége

Itt volt nekünk a hír múltkor, hogy egy német nő 1 euróért árulta az eBayen hét hónapos gyermekét, csak azért, mert a baba sokas sírt. Az eBay körül forrósodik a levegő mostanában Európában. Egy francia bíróság például azért marasztalta el a legnagyobb online aukciós szájtot, mert három hamis Hermes-táskát árverezett el néhány felhasználója.



Azt ítélet ugye azért is figyelemre méltó, mert az eBay alapból nem vállal felelősséget a szájtján keresztül létrejött tranzakciókért (nem is tudna). Jóllehet azért le szokták kapkodni a gyanús termékeket és júzereket.

A múltkor épp iPhone után nézelődtem az eBayen, a Vaterán és a TeszVeszen. Utóbbi kettőn gyanúsan olcsó árakkal is találkoztam. És több esetben ugyanaz a felhasználó bocsátotta aukcióra a készülékeket. Lehet, hogy az online aukciós oldalak kiváló lehetőséget jelentenek a kamionról leesett áruknak és az azzal kereskedőknek?

Nektek volt már meglepően jó/rossz tapasztalatotok valamelyik aukciós szájton?
Címkék: ebay aukció vatera teszvesz
2008.06.05. 15:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyik barátom belefutott egy csalóba a vaterán.
Vásárolt, átverték, sokat pedig nem tehet, mert a rendőrség ilyen kicsi összegekkel nem foglalkozik, még akkor sem, ha sok van belőlük.

Részletek a vásárlásról itt:
itmegoldasok.hu/blog/arhivum/89-Az-internet-adta,-az-internet-elvette.html

a fejleményekről pedig itt:
itmegoldasok.hu/blog/arhivum/95-Az-internet-elvette,-a-rendorseg-nala-hagyja.html
Szoftver vasarlas, eBay.
Mint kiderult, a CD "utangyartott", doboz nelkul erkezett.
Mire a felhasznalot le akartam pontozni, mar ki volt torolve.
Sajnos keson ertesultem, hogy vissza lehetett volna kerni a PayPal-tol a penzt.
Tanulopenznek kicsit sok volt, de hasznos.
(off)

Erre nagyon háklis vagyok: "olcsó árak" nincsenek, helyettük alacsony árak vannak.

(/off)
Hát igen, de pl. a PayPal is csak egy részét adja vissza az összegnek. A többi bukta.
Szerintem ezek többsége nem kamionról leesett árú, inkább egyszerű átverés.

Bevett szokás, hogy kis, olcsó cuccok eladásával jó értékelést szereznek maguknak, majd nevet váltanak, és kezdődhet az igazi üzlet ezzel az új, előkészített eladóval.

eBay-en én is találkoztam már gyanúsan olcsó macbookpro-val, ahol az eladó Western Union-nal szerette volna, hogy fizessek, hamisított eBay-es levelet küldött arról, hogy mennyi sokezer dollárja van letéve az eBay-nél, ami biztosítja a vevőt, SafeHarbor, stb.

Sok közülük elég jó (kedvesen és segítőkészen válaszolnak a levelekre, képeket küldenek, ilyesmi), aki tapasztalatlan elég könnyen bedőlhet, egyszer én is majdnem megszívtam egy ilyet. Aztán persze ezek az eladók eltűnnek, a címzett egy postafiók egy idegen országban, ennyi.

A szolgáltatók meg persze folyamatosan próbálják leszedni ezeket, de szinte csak bejelentésekre tudnak támaszkodni, és így ezek a kamu cuccok akár több napig is futhatnak. Az meg bőven sok idő.
Engem megtalaltak egyszer az ebay-en, de nagyon atlatszo volt. Sikertelen laptop aukcio utan kaptam egy levelet, hogy a nyertes nem jelentkezett, de mivel en voltam a masodik, elvihetem azon az aron, csak Western Union-nal kuldjem a penzt. Persze a cim sem stimmelt, meg ugye rendszeren kivul nem uzletelunk. Azota ezt a csalasi lehetoseget kiiktattak, mivel nem latod, hogy kik kuzdenek a cuccert.
Nem szoktam neten vásárolni. :D

A személyes tranzakciónak vagyok a híve. :D
Nem szoktam neten vásárolni. :D

A személyes tranzakciónak vagyok a híve. :D
En is a multkor vettem harom Hermesz taskat, es erre nem kiderult, hgy mind hamisitvany?! Franya ebay...
Neten legfeljebb pizzát rendelek. Azt nem a királyi posta hozza ki, így meg is érkezik...
A hazai online turkálókkal szerintem sokkal kevésbé van ilyen gond.
Épp most újítjuk a lakást és kb 300e-et spóroltam azon, hogy a vaterán vettem majdnem mindent.
Egyenlőre csak jó tapasztalatom van róla.

Persze meg kell nézni mit vesz az ember, ami nagyon olcsó az lehet, hogy gázos...