Megszűnhet a flash láthatatlansága?

Alapprobléma, hogy a flashben készített szájtokat (amennyiben nincs mögötte egy akkurátusan megírt html-verzió) egyszerűen nem tudják elég alaposan letapogatni a webcrawlerek, vagyis ezek a webtartalmak nem tudnak elég hangsúlyosan megjelenni a webes keresők találati listáiban.

A régóta fennálló, SEO szempontból nem túlságosan optimális helyzet azonban a jövőben változhat. A VentureBeat szerint az Adobe a Google-lal és a Yahoo-val azon dolgozik, hogy a webcrawlerek számára végre láthatóvá váljon a flashes webtartalom.

Sajnos a technikai háttérről nem sokat tudhatunk meg a cikkből, úgyhogy egyelőre érdemes inkább puszta ötletnek, vágyakozásnak kezelni a hírt.

Azt nem tudom, hogy hány full-flash szájt van a weben, mely jelenleg nem igazán látható a webes keresők számára. Mindenesetre nem biztos, hogy jót fog tenni a webnek, ha ezentúl a dizájnerek ellustulhatnak, és eltekinthetnek a HTML/CSS alapos megírásától.

Én kifejezetten kényelmetlenül érzem magam, ha full-flash szájttal találkozom össze a böngészés során. Egyszerűen azért, mert a HTML/CSS és a flash más felhasználói élményt nyújt. S ez a differencia gyakran képes zavart kelteni a webolalak közti navigáció során.

Címkék: dev flash dizájn
2008.07.01. 08:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

autentikusabb forrásból: googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/06/improved-flash-indexing.html

még mindig vannak vele problémák (Google-t ismerve akár 2 hétig is! :)) , úgyhogy ugyanolyan pageranked még mindig nem lesz, mint azonos tartalmú nem-flash tartalommal.

illetve pl. nem tudom, hogy a deeplinkek problematikáját ezzel át lehet-e hidalni. (engem a flash oldalakban a legjobban ez zavar, hogy 87,2%-uk mögött nincs rendesen deeplinkelhető tartalom, csak egy swf.)
A full flash oldalak engem is zavarnak például azért, mert sokszor találok valami érdekességet az oldalon, de nem tudom kimásolni a szöveget magamnak.

Tud valaki valami módszert arra, hogy ha látok szöveget egy flash oldalon, akkor azt hogyan lehet kikopizni, vagy kiszedni a forrásból?

Biztos van erre valami mód, ha a google is tudja indexelni.
Laikus kérdés:

Ha van egy, a Flash oldalhoz tartozó HTML page, ami gyakorlatilag csak a szöveges tartalmat foglalja magába, azt miért nem látja crawler? Ez lehetne egyfajta index így csak a crawl számára lenne látható de a kereső már a Flash oldalra mutatna. Naív vagyok?
Komment Elek: úgy tudom, a html page nem tartalmazza az oldalon megjelenő szöveget, az magában az swf file-ban van benne, a html csupán ezt az swf file-t hívja be
A szemantikus helyettesítő tartalom + swfobject-el behúzott .swf létező és működőképes megoldás a Flash indexelhetővé tételére.

A Googlebot nem futtat JS-t, tehát nem is látja a Flash tartalmat, csak a rendesen felépített alternatív tartalmat.

Content is king!
Zsalugater:

Igen éppen ezért gondoltam, hogy ott lehetne abban a html file-ban egy index. Ami megegyezne a swf-ben található szöveg tartalmával. De teamtom hosszászólása arra enged következtetni, hogy feltaláltam a spanyol viaszt. Amit jelen esetben szemantikus tartalomnak hívnak.

Akkor viszont továbbra sem értem mi ezzel a probléma? Miért nem lehet minden flash oldalnak szemantikus tartalomjegyzéke?

Persze a szöveg másolhatóságának problémája ezzel valóban nem oldódna meg, de ha jól sejtem ezen probléma kiküszöbölésével az első is könnyen orvosolhatóvá válna.
Oké, tegyük fel, a keresőrobot felismeri benne a szöveget és indexeli. Na de mutasson nekem valaki olyan _linket_, amelyik egy adott Flash adott oldalára visz (ugye, ott kezdődik a probléma, hogy egyáltalán van-e ilyen)! Kissé plasztikusabban: hogyan tudom elbookmarkolni egy játék hiscore oldalát?
Komment Elek: nekem is logikusnak tűnik amit mondasz. Talán macerás a szöveget még 1x a html-be is beszúrni. Talán egy flash programozó nem is tudja, hogyan nyúljon bele a html-be.
Általában, amik nekem kellenek, azok jobbára mind HTML alapokon nyukszanak.

A Flash oldalakkal sincs semmi bajom.
Foleg, ha 5letes.
"Én kifejezetten kényelmetlenül érzem magam, ha full-flash szájttal találkozom össze a böngészés során."

Mert megszoktad a nem flash site-okat. Ez azért van, mert a felhasználói szokásaid olyanok. Egy gyereknek a szokásai teljsen mások - pl. egyszervolt.hu és hasonló játékoldalakat böngész - így őt ez vlaszeg nem is zavarja.

Az teljesen jogos, hogy legyen kereshető/kopizható nézete is egy flashes site-nak, de aki rakott már össze valamit flashben tudja, hogy az nagyon nem így van összerakva...na jó, azért változott sokat, de a flash egy egyszerű animációs programnak indult.

Weboldalak között navigációban zavart tud kelteni sok minden más is, ahogyan az egyszerű vásárlóban a tesco féle termék, és a cicomázott-marketingelt-márkázott termék(+20dkg+ajándék termék) is zavart kelthet.

A web sokszínű, sok igényt kell, hogy kielégítsen, ennyi. A kereshetőség pedig elsődlegessé vált, amit sokféle technológia szállító kezd megérteni, és így lassan-lassan remélhetőleg a teljes web látható lesz a keresők számára, ahogy ez ma még nincs így.
Az egyik rész ugye a SEO. Nem olyan nagy dolog JS-t futtató botot írni. Itt nem az swf-ek hozzáférhetősége a gond, hanem az swf-ek maguk. Általában nincs mögöttük oldalhierarchia, egy játékban például nem igazán értelmezhő az, hogy "aloldal". És még ha volna is értelmes, ráhúzható oldalhierarchia a flashben, még akkor is állandó kérdés marad, honnantól van oldalváltás az animációk (amitől a flashre esett a választás) miatt. Mindezen anomáliák miatt én is úgy vélem, hogy normális SEO-ja soha nem lesz egy flash oldalnak.

A felhasználói élmény: a szövegek kopizhatók, ha a flashíró úgy csinálja, de csak korlátozottan. Egyszerre mindig csak egy szövegboxot lehet kijelölni. Továbbá egy rakás olyan szolgáltatás nincs meg, ami a szemantikus formátumból adódik: user js-ek, user css-ek, print css-ek, az opera oldalmachinációi, mobil böngészés stb.

A fullflash oldalaknak meg van a maguk szegmensük (játék, gazdag multimédiás marketing), de azok dőre butaságok, hogy valaha is uralni fogják a webet (persze ez most nem volt kérdés).
nagyteve · tvtenor.blog.hu 2008.07.01. 11:48:55

„Mert megszoktad a nem flash site-okat.”

Jah, flash-programozók szokták ezt mondani :) De elég nagy butaság ez is, megvannak ennek az objektív okai.
ern0: flash játékot most nem keresek neked, de itt van pl. a kiró flash oldaláról az art director állásajánlat:
kirowski.hu/?#karrier/art_director
sz_: persze, a Kirowski intelligens oldalkövetést használ (mint egy jobb ajax alkalmazásban), és mindig dinamikusan tölti be a tartalmat. Ez szép és jó, de az átlag flash gányer nem fog ilyen megoldást alkalmazni. :D

Régen amúgy én nagyon szerettem a Flasht és aktívan használtam is, de pár éve rájöttem, hogy csak a parasztvakításra jó. Megvan a maga területe (fotósok portfólió oldala, webdesignerek saját referencia oldala, médiatartalmak, stb), de az oldalak többségének sztem nincs szüksége rá. Idegesít, ha órákat kell várnom, mire bejön az oldal (giccses előtöltés és animációk miatt), idegesít hogy nincs F11, hogy nincs jobb gombos menü, hogy nem látom a linkek hova vezetnek, hogy nem lehet képeket lementeni (kivéve Firebuggal), stb stb...
sz_:

"átlag flash gányer nem fog ilyen megoldást alkalmazni. :D"

Igen, ezért jó lenne ha megértenék bizonyos cégek, hogy miért kerül annyiba egy site fejlesztése amennyibe kerül. És mivel jár ha egy "átlag flash gányer"-t bíznak meg a projecttel.

Egyébként nem értek veled egyet abban hogy egy szűk rétegnek való a flash. Inkább úgy fogalmaznék, hogy azoknak való a flash akik meglátják, megértik az ilyen oldalban rejlő lehetőségeket. Már most is számos példát találhatsz rá az Interneten. Mondom az Interneten, amiről még régen az informatikai relációval nem rendelkező cégek egyáltalán nem tartották fontosnak hogy ott megjelenjenek.
Elnézést most látom hogy rosszul írtam a választ. Mindegy, aki benne van ebben az eszmecserében (Marcell, sz_É, fraki, stb...) az tud olvasni a sorok között...
Flash site monnyon le!

nagyteve: > Mert megszoktad a nem flash site-okat.

Mert megszoktam a bongeszomet. Volt ra 15 evem :), es tovabbra is azt szeretnem hasznalni.

> Ez azért van, mert a felhasználói szokásaid olyanok.

Ez azert van, mert a felhasznalok felhasznaloi szokasai olyanok, hogy egy-egy idiota site kedveert ha nem muszaj akkor nem dobnak sutba megtanult es berogzodott dolgokat. Mert az eleg frusztralo tud lenni. A legtobb jo szoftver torekszik arra, hogy egy egyseges konevncio menten legyen kezelheto. Ez a website-oknal eleg konnyen elerheto, a flashfosok viszont magasrol tesznek erre. Ami egyebkent nem egy okos dolog, mert mondjuk egy specko sokat tudo alkalmazasert meg csak-csak megtanul az ember uj dolgokat, meg elvisel 1-2 kenyelmetlenseget, de mondjuk egy ceget bemutato website-ert mar nem.

> Egy gyereknek a szokásai teljsen mások - pl. egyszervolt.hu
> és hasonló játékoldalakat böngész

Az egyszervoltot bongeszo gyerek nagyjabol csak azt az 1-2 site-ot bongeszi, azt is sokat, neki megeri megtanulni, nekunk meg nem. (Plusz linkelhetoseg, stb.) Majd o sem fogja szeretni, ha felno, es mar nem 2 oldalt akar hasznalni, hanem 200-at. Persze addigra minden maskepp lesz, de ezek az elvek maradnak, mert ez mar igy volt a konyhai eszkozokkel is. :)
Mint felhasználó, soha nem nézem meg a flash-es oldalakat. Régebben még kattintgattam, meg vártam, de ma már lassúnak találom.
Persze elhiszem, hogy vannak, akik meglátták a flashben a lehetőséget, de szerintem akinek gyorsan információra van szüksége, az kevéssé örül neki.