Ki kell adnia a Google-nak a YouTube felhasználói adatait

Az egymilliárd dolláros perként is ismert Viacom-Google balhé fontos állámásához érkezett. A hírek szerint a bíró arra utasította a Google-t, hogy az adja át az összes tárolt, YouTube-felhasználóval kapcsolatos adatot a Viacomnak. 

A Viacom azért perelte be a Google-t, mert a YouTube-on rendszeresen megjelennek a Viacom tulajdonában álló videoklipek is. Ez pedig a Viacom szerint aljas szerzőjog-sérelem. Úgyhogy egymilliárd dollárt követelnek a Google-tól.

Ki mit szeretne elérni? A Viacom a YouTube tönkretételét. A Google meg azt, hogy szálljon már le róla a Viacom.

A bíróság nem fogadta el (konkrétan pusztán "spekulatívnak" nevezte) a Google érvelését, miszerint sérti a YouTube felhasználóinak jogait az, ha arra utasítják őket, hogy a szóban forgó személyes adatokat át kell adniuk harmadik félnek. A bíró szerint az IP-cím önmagában még nem identifikálja az embereket, úgyhogy nem lesz itt semmi gond a személyiségi jogokkal.

Mit fog a YouTube-felhasználókról tudni a Viacom? Logokat a videók nézéséről, a felhasználók ID-járól, az IP-címet, a videónézés időpontját. Vagyis gyakorlatilag mindent, amit a YouTube csak tárol egy felhasználóról.

Az Electronic Frontier Foundation nevű civil szervezet máris tiltakozik a bírói állásfoglalás ellen, mondván, a YouTube felhasználóinak jogait sérti, ha a velük kapcsolatos adatokat át kell küldenie a Google-nak a Viacomhoz.

Címkék: google youtube privacy viacom
2008.07.03. 16:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aljas férgek ott a viacomnál. Semmit nem kapnak, de mégis mindent. Indul az évszázad legnagyobb koholt perekkel megtömött viacom kontra szemét felhasználó akit megnézte (mert ki volt írva ez szerzői jogvédelem alatt áll, ne nézd meg?!) pereket százai.
Ehh... Ehh...

Itt a Google mennyire játsza a szentet... Bezzed a Gmail felhasználási feltételeiben benne van, hogy a "Google fenttartja magának a jogok a levelek nyilvánosságra hozatalára, harmadik félnek való átadásra..."

Errol ennyit... Nincs mirol beszélni...
Ez most nem azt jelenti, hogy akkor nekem is ki kell adniuk? Az egyesült államokban precedens jog van. Ezek után _bárki_ beperli a Google-t ezzel az indokkal, meg kell kapnia az adatokat.

hmmmm.
Ez erdekes, a multkor a no akit $270k-ra vettek le csak IP cim alapjan lett azonositva. Akkor most mi a helyzet?
@Imrityinko, beidezned ezt a passzust? Kosz.

@xstranger, nemcsak az ipcime, hanem elegge ostoban egyedi juzerneve is volt neki.
Kedves hőbörgők,

Ti mit hoznátok fel a Viacom mellett?

Na hát akkor.
Sztahanov:

LÖn állandó, visszavonhatatlan (…) licenciát biztosít a Szolgáltatásokon keresztül feladott, elküldött (…) bármilyen Tartalom (…) nyilvánosságra hozatalára, nyilvános lejátszására, nyilvános megjelentetésére és forgalomba hozatalára.” (11.1)
„Ön tudomásul veszi, hogy ez a licencia feljogosítja a Google-t arra, hogy a Tartalmat olyan vállalatok, szervezetek és magánszemélyek rendelkezésére bocsássa, amelyek részére összekapcsolt szolgáltatásokat nyújt (…).” (11.2)"

További jó szórakozást. ;)
Ez divat, pereljünk be minél több céget (szabadalom, szerzői jog sértés stb.), aztán egyszer csak hátha nyerünk.
@Imrityinko: ami kimaradt, az a 11.1 kovetkezo mondata: "A licencia kizárólagos célja, hogy a Google a Szolgáltatásokat megjeleníthesse, terjeszthesse és promotálhassa, és a licenciát az egyes Szolgáltatások tekintetében az adott Szolgáltatáshoz fűződő További Feltételek alapján vissza lehet vonni."

Ez egy olyan szoveg, amit valamilyen megfogalmazasban a legtobb szolgaltatas hasznal (a blog.hu is), mivel nem tudna mukodni, ha nem adnal jogokat neki a kontented kezelesere.
Állj!!! Gyerekek. Asszem el vagytok egy kicsit tévedve.

Nektek mi a Google? A Google egyenlő az internet-filozófiával. Mi az internet-filozófia?

Nah, most akkor menjünk bele ebbe. Amikor az internet népszerű/elérhető lett a tömegek számára is, a legnagyobb vonzerőt az általa nyújtott szabadság képviselte. Ez határozza meg az internetet mióta létezik. Az egyetlen határtalan közeg az emberiség történetében. A Google, mint cég és mint ideológiai tartalommal bíró szó, ugyan ezt jelenti.

Én eléggé ragaszkodom az Internethez. Nekem ez ugyan olyan dolog, mint másnak a reggeli újság vagy az esti sorozat, ezzel lesz csak egész a napom. Blogolgatok is, meg egyebek. Például lelkes YouTube felhasználó is vagyok.

És akkor most térjünk vissza az előttem szólok gondolataihoz. Lenne egy-két kérdésem:
1. Mi lenne ha az összes Linuxot fejlesztő csapatból csinálnának egy céget. Ez a cég mondjuk, mint a Microsoft, csinálná a dolgát és iszonyú pénzeket kérnének a fejlesztéseikért. Egyből az összes pingvines felháborodna. DE! Megtehetnék. Miért ne kérhetnének ők is ugyan annyit mint a riválisok? Miért ne?

2. Mi lenne ha az Apple azt mondaná, hogy srácok, ennyi volt, nincs több új Mac OS... Nyert a Microsoft.

A kérdésekre a választ és az abból következő tanulságot remélem mindenki érti. Aki nem, kérem ne is olvassa tovább ezt.

****************************************

Mi is a musicvideo-k eredeti célja?
Hogy kihasználják a vizuális média által nyújtott lehetőséget. Egy klip egyenlő 3 perc reklámidővel. És itt a "TV" fizet a reklámért. Értitek? Erről szól a dolog. Az összes ilyen és ehhez hasonló per vérlázító egy cyberpunk számára.

Ezek a bizonyos szervezetek, cégek majd akkor reklamáljanak, ha egy eladott eredeti médiumon nem 350 százalékos hasznuk van. És igen, én vagyok a hülye. Tele vagyok eredeti CD/DVD-ékkel.

Én legszívesebben kimennék az utcára és magam mellé hívnám az összes cyberpunkot. (Hogy ki a cyberpunk szerintem? Az az ember, akinek megszokott és/vagy mindennapi része az életének az Internet.)

Azt hiszem most jött el az idő, hogy odaköpjünk a vállalatok lába elé és azt mondjuk itt a határ! Ne tovább!

SZURKOLOK A GOOGLE-NEK! ÉS REMÉLEM, HOGY MEGTARTHATJUK A SZABADSÁGUNKAT! EZ A MI ÜGYÜNK. KÉREK MINDENKIT, AKI EGY KICSIT IS SZIMPATIZÁL EZZEL AZ ÜGGYEL, SZÓLALJON FEL, AKÁR AZ INTERNETEN, AKÁR EGY SÖR MELLETT A HAVEROKNAK. EZT MÁR NEM TŰRHETJÜK. AZ INTERNET MINDENKIÉ. EZT NEM VEHETIK EL!
Hááát, na ennyit az adatvédelemről. Miért nem lehet csak az elmúlt pár hét/hónap adatait tárolni? Akkor nem kellene kiadniuk, és nem lenne ez a "bigbrádör" érzése az embereknek...
Másrészt miért kell hozzá az IP cím, és a hozzáférés időpontja?
Menjenek fel a Youtube-ra, és nézzék meg a Views utáni számot...
De bonyolult. Ha kell nekik az adat, akkor gyűjtsék ki.
Én éppen perlem a Viacomot. Ha nem egyezik meg a Google-el, akkor lesz miből kifizetnie az én egymilliárdomat.
+1, Till S. Seemann :)

.Andrei, mi volt a konfliktusod velük?
Nem beszélhetek róla :) Amúgy viacomot úgy perlek, hogy viacom céget, amely online értékesít. Ezeket lehet dotcom cégeknek nevezni, de mivel offline tevékenysége nincs viacom szimplán. :D
Seemann jól beszélsz!
„licencia” ????????

Ez az anyag is úgy ment át húsz fordítóiroda keze alatt, hogy közben senki nem lektorálta...