Hangfelvételekben kutakodni még a Google-nak sem könnyű

Júliusban még csak az amerikai politikai beszédek videóit bontotta kulcsszavakra a Google, mostanra azonban a Google Labsban megjelent az Audio Indexing (becenevén: GAudi), mely a hangfelvételben történő keresést hivatott demonstrálni.

A rendszer persze korántsem működik tökéletesen. Ha rákeresünk a "Hungary" kifejezésre, találunk egy Ralph Nader-beszédet, melyben állítólag az hallható, hogy 

...countries like poland and remain in hungary going into nato they...

Nos, a "remain" természetesen eredetileg "Romania" a beszédben. Úgyhogy a Google hangfelismerő technológiája valószínűleg még nincs egészen tekintettel Nader connecticuti dialektusára. Vagy egyszerűen csak politikailag inkorrekt az algoritmus. A legvalószínűbb persze, hogy egészen egyszerűen nem tökéletes a voice-to-text technológia. (Hogyan is lehetne?)

Ezzel együtt meghökkentő, hogy egyáltalán létezik ez a projekt a Google-ban. És ha nem is valószínű, hogy a következő hónapokban a YouTube-videókban is tudunk majd kifejezésekre keresni, a törekvés mindenképpen tiszteletre méltó.

Címkék: google dev youtube labs audio
2008.09.16. 16:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nekem is hihetetlen hol tartunk :D Nem hülyeség az ötlet, csak aztán ne legyenek HAL9000 féle haverok....
orulok,h nem egy ujabb paranoid cikk a guglirol :)
Attól mert még(?) nem tokéletes, szerintem megéri a pénzét. :D

Majd meglátjuk mi sul ki belolle. :D
Szerintem is előrelépés.
OFF: Még nem hasonlítottam össze a kettőt, de a Polar Rose sem rossz , minta a Picasában való képkeresés.
www.polarrose.com/
a Gugli Labs az egyik legérdekesebb oldal az egész interneten

a Trends, a Suggest, meg a többiek napokra le tudják foglalni az embert (: