Már egymillió fonero van a világon

Az utazókat ingyen wifivel, valamint nagyon olcsó wifi routerrel csalogató FON közösség a hivatalos bejelentés szerint immár több mint egymillió regisztrált taggal rendelkezik.

A háttérből a Google és a Skype által pénzeli az "oszd meg a közösség tagjaival otthoni netkapcsolatodat, cserébe te is használhatod az övékét"-rendszerben működő szolgáltatást. A FON felhasználói, vagyis a fonerók körülbelül fele maga is megosztja netkapcsolatát. A hivatalos adat szerint valamivel több mint 400 ezer FON hotspot létezik a világon. 

Bár az adatok impozánsnak tűnnek, azért én még mindig csak nagy gyötrelmek és hosszas keresgetés után találok működő FON hotspotot itthon és külföldön is. Ugye eleve kezdődik az egész procedúra azzal, hogy a FON-térképet le kell menteni, és utána imádkozni, hogy amikor odaérsz a kiszemelt hotspot közelébe, még mindig éljen a netkapcsolat. 

Szóval továbbra is egyszerűbb nyitva felejtett "normál" hotspotot találni egy európai nagyvárosban, mint fonozni

Amúgy az ötlet nagyon klassz. És biztos vagyok benne, hogy működőképes is lesz, ha az európai nagyvárosok frekventált helyeinek közelében lakók egyre és egyre nagyobb számban csatlakoznak a FON közösséghez. 

Címkék: fon
2008.09.16. 16:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimpatikus dolog, régen ilyesmi volt egyfajta ilyen szállásadósban, 3 nap szállást, reggelit vacsorát adsz, akkor te is megkapod ezt másoktól akik benne vannak.
Asszem "Servas"volt a neve, vagy ilyesmi.

Ugyanolyan közösségépítően szimpatikus, utazóknak jó ötlet, illetve egyetemistáknak ajánlanám.
egyrészt ne budapestből indulj ki, nézd meg mondjuk Bécs Fon térképét. persze kérdés, hogy ezek közül a spotok közül melyik érhető el valóban. én is Fon hotspot vagyok, de ha nem jössz be a gangos ház udvarára, sose tudod meg, kicsi az eszköz hatótávolsága, meg egyébként is, egy 100 éves gangos ház (budapest nagy része) árnyékol valamelyest.

másrészt viszont pl. Angliába foneroként menni királyság: a British Telecom összes hotspotját tudod használni a fon hozzáféréssel, és nagyon sok alternatív wifiszolgáltató bridge-el a british telecomhoz, tehát azokét is.
Az 1 millában elég sok a különféle partner-szolgáltató cég hotspotja, nem mind Fonero, a BT-n kívül a franciáknál is van pl.

Egyébként nem értem, mi a baj Budapesttel, Bécshez képest nem vagyunk különösebben lemaradva, Prága, Varsó, Bukarest meg a kanyarban nincs.
Nekem is van, bebee...
Csak egy ideje nem megy a notaskonyvemmel a privat kapcsolat (ibm tp41p). Korabban ment :(
Ezzel csak az a bibi, hogy ez tovabbertekesitesnek minosul, amit a magyar szolgaltatok szigoruan tiltanak az ASZF-ben, ergo a Fon kis hazankban nem legalis.