A Microsoft (félig) hitet tett az OpenID mellett

Kezdjük a jó hírrel. Végre odaállt az OpenID-kezdeményezés mögé mégy egy valóban jelentős felhasználótáborral rendelkező online szolgáltatás. A Windows Live ID-ről van szó, mely körülbelül 400 millió accountot kezel. Akik tehát aktívan használják a Microsoft valamelyik webes szolgáltatását, azok hamarosan ezzel az accountjukkal használhatnak minden OpenID-képes webes szolgáltatást.

A rossz hír pedig az, hogy a Microsoft csupán OpenID-kibocsátó, de nem elfogadó. Vagyis meglévő OpenID-nkkel továbbra sem használhatjuk a microsoftos szolgáltatásokat.

Ha emlékszünk, ugyanezt a megoldást választotta a Yahoo is: bár a YahooID egyben OpenID-ként is üzemel, ám a Yahoo saját szolgáltatásaiba nem engedi be az "idegen" (más kibocsátónál létrehozott) OpenID-kat.

Egyszerűbben szólva: hiába hoztam létre magamnak egy OpenID-t másfél évvel ezelőtt a Vidoop-nál, ezzel az OpenID-val továbbra sem tudok majd belépni yahoo-s vagy windows live-os szolgáltatásokba. Mert mindkét nagy cég azt szeretné, hogy náluk hozzak létre egy accountot (ami egyben OpenID-ként is üzemel), és azt az accountot használjam arra, hogy más, OpenID-képes szolgáltatásokba is belépjek.

Miért? Mert ők még mindig a regisztrációs statisztikák, és az "enyém a júzer, tiéd a lekvár" görcsökkel küszködő nagyvállalatok, akik most egy kicsit azért mégis megpróbálnak lazábbak lenni, mint amit megszokhattunk tőlük.

De ne legyünk telhetetlenek. Az is nagy eredmény, hogy ma már egy startupnak igenis előnye származik abból, ha elfogadja az OpenID-t. Vagyis minden Windows Live ID-t vagy YahooID-t használó netezőt potenciálisan saját felhasználójaként foghat fel.

Amúgy meg valószínűleg ez az egész OpenID-dolog még mindig túl bonyolult a netezők százmillióinak. Bár azt már egyre többen értik, hogy a Google Accounttal lehet használni például a YouTube-ot is. Úgyhogy van előrelépés. Talán nagyobb is az OpenID sikere, mint azt bárki egy éve gondolta volna.

Címkék: microsoft windows live opeind
2008.10.27. 23:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha az egyik OpenID-s account nem kompatibilis a másik OpenID accounttal, akkor nem éppen az egésznek a lényege veszik el? Ez mekkora baromság.
Asszem félreértetted: kompatibilisek, stb, csak azt nem fogadja el, ha eredetileg máshol hoztad létre, nem MS-nél/Yahoo-nál. Azokkal, akik nem kötnek ilyen hülyeséget, azokkal kompatibilis mindkettő megoldása.
Lényege az is, hogy minél kevesebb helyre kelljen regisztrálni. Remélem a Google is csatlakozik hozzá.

Egyébként ilyen cégek kicsit nehezen oldanák meg, pl Yahoonak és MS-nek is van e-mail szolgáltatása egy rakás lefoglalt mailcímmel, akkor most ha a pistike@hotmail.com foglalt, akkor Yahoo-s OpenID-vel valaki egyúttal használhatja a pistike-yahoo@hotmail.com-ot is? Vagy milyen rendszer szerint tudnák ezt összevonni? Mert ez így érdekes... Ha meg részleges lenne (pl spaces blogokban hozzászólni...stb), akkor azért balhézna mindenki, hogy csak ennyi. Meg ha jól tudom, az is LiveID-hez (egyúttal hotmail címhez) kötött.
A felhasználó szempontjából nem kompatibilis, külön OpenID account kell a Yahoohoz és az MSN-hez. Ráadásul a máshol regisztrált accountokkal sem érnek nekik semmit. A lényeg a mondat második részében volt, a lényeg veszik el tehát még mindig legalább 2 felhasználónév, 2 különböző jelszó, stb, stb, stb.
Mivel máshol regelt acc.-ot nem fogadnak el a "nagyok", így értelme nem sok van...
Ezt szerintem úgy kellene megoldani, mint a bankkártyákat: lenne a "Visa" és ez független lenne a szolgáltatóktól.
Ennek ebben a formában nem sok értelme van.
Ha az egyetlen, mindenre jó OpenID-et feltörik, jól megszívtad. Szóval van árnyas oldala is...
Ez kiknek jó még gigalustákon kívül? :D
A Live ID az nem hotmailcímhez kötött. Nekem legalábbis @gmail.com-ra végződik a Live ID-m :)

Amúgy tök jó ez az openID, mert ha csak a "kicsik" implementálják, akkor egyrészt nekik is kevésbé kell a felhasználóval mint olyannal foglalkozni másrészt elég lesz oda is a live ID-m, nem mintha nem tudnám beírni oda is n-ik alkalommal ugyanazt a felhasználónevet és jelszót. Elvileg.
Az inda mikor fog openId-sodni...?
A Google dettó ugyanezt csinálta :P Alkalmazzák a szabványt, úgy, hogy átírják. Kérdés: szabvány marad-e a szabvány átírás után... :D
www.hwsw.hu/hirek/37284/
A googlenak is van mar openid kompatibilis url-je:
www.google.com/accounts/o8/id
ezt beirva elvileg barmelyik openid beleptetovel ellatott sitera be lehet jutni.