Saját határait feszegeti a Gmail

A Gmail Labs újabb két kísérleti minialkalmazással bővült. A sok értelmetlen widget helyett most itt van két hasznos megoldás: a Google Calendart és a Goolge Docs-ot jeleníthetjük meg a Gmail oldalhasábjában.

A Google Calendar gmailesítése azért is jó húzás, mert így valódi to-do listaként használható a Google naptáralkalmazása. Bent vagyok a Gmailben, fel akarok jegyezni valami határidős eseményt. Egy kattintás az oldalhasábban, és máris felvittem. Az eseményről kapom az email- és sms-értesítést. Az egész ott van, nagyon közel a mindennapi online életemhez: a Gmail felületén. Ez tehát kiváló húzás a Google-tól.

A Google Docs is hasznos tud lenni a Gmail bal hasábjában. Főként azoknak, akik a Google dokumentum- és táblázatkezelőjét rendszeresen használják. Az előny, amit az integrációból nyerünk, hogy mindig szem előtt vannak a frissen feltöltött, szerkesztett dokumentumaink.

Viszont. A Google-nak lassan el kell gondolkodnia azon, hogy nem engedélyezi-e a személyre szabható Gmailt. Ugye ez a webmail-felület fluid, vagyis oldalainak nincsen fix szélessége. De ez még nem lenne kizáró ok. Viszont ha valaki viszonylag sok labelt használ, és még a Gmail Chat is nyitva van, a két extra widget nagyon alulra kerül a bal hasábban.

Sokkal jobb lenne, ha szabadon lehetne - nem csak hasábszámot emelni, de - hasábszélességet módosítani, és a widgeteket tetszőlegesen rendezgetni a webmail felületén. Kicsit szofisztikáltabban, mint a szintén Gmail Labsben található "Right-side Chat" vagy a csak a bal hasábban működő "Navbar drag and drop" fícsörrel.

Lehet, hogy hübrisz, de én a középső, "emailes" felületben is engednék widget-megjelenítést. Mondjuk úgy, hogy a felületet megtörném a tizedik emailsor után, oda kerülhetne egy widget (mondjuk a Google Reader-é vagy Google News-é), és alatta folyatodhatna a levéláradat. 

Ha igaz az - márpedig minden jel szerint igaz -, hogy a netezők böngészőjében a webmail van legtovább nyitva, akkor érdemes lenne ezt a felületet kicsit felszabadítani, alakíthatóbbá tenni. A Gmail az elmúlt három évben irányt mutatott a webmail-piacon. Ideje lenne újabb nagy lépést tenni előre. (És itt egyáltalán nem az olyan fejlesztésekre gondolok, mint a bugyuta emotikonok tömeges integrálása...)

Címkék: google gmail widget google calendar google docs
2008.10.28. 16:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tévedés van ilyen cucc a labs-on belül:
- Right-side labels
- Right-side chat

sőt:
- Navbar drag and drop
A Right-side Chat kiegészítő engedélyezésével (szintén a Labs terméke) meg is valósulhat ez a háromhasábos buli. Szélesvásznú kijelzőn ideális!
igen, tudom h letezik a right-side chat/labels. de a felulet nem alakithato olyan konnyen, mint ahogy mondjuk az iGoogle. en valami olyasmire gondolnek...
és ezeket hogy lehet applikálni?
ja, megvan: angol nyelvre váltok, akkor már látszik a labs fül a settingsben, aztán akár vissza is lehet váltani :)
Figyeljtétek meg, egyre jobban fog integrálódni az összes Google szolgáltatás (a Reader és iGoogle már most majdnem egy és ugyan az). Egy idő után egyetlen egy oldal fog csak maradni, változtatható tabokkal (mint az iGoogleban), amiket teljesen testre lehet majd szabni. Persze lesznek előre elkészített tabok, mint pl Gmail, meg a Reader, de ezeket is szabadon szerkeszthetjük majd.

Lassan de biztosan készül a Google OS.
En Google Apps-et hasznalok, es ott sajna nincs aktivalva a Labs funkcio.
Netvibes szerűen dobálható dobozok kellenének, plusz én még összecsuknám az alap menüsort is, vagy minimum vízszintessé tenném, egy csomó felesleges függőleges helyet foglal el, nem változó adatokkal.
Egy jó hosszú lista kell a lábeleknek (egyébként itt jó lenne egy olyan fícsör, hogy unread üzenetek alapján rendezze sorba őket, és mondjuk csak az első 15-öt jelenítse meg), még egy ugyanilyen hosszú a chat-nek, de tényleg még ott van egy csomó felület, a naptár integrálása pont jó, és a docs is hasznos, annak, aki sokat használja.

Jó lesz az, de legyen még jobb...

És ami még jobb lenne, ha végre valahogy összefűznék a Google Accountot a Chrome-mal.
"a Google Calendart és a Goolge Docs-ot jeleníthetjük meg a Gmail oldalhasábjában."

yesyesyes, régen vártam erre.
todo lista alkalmazást miért képtelen gyártani a google?


most a rememberthemilk-et kell használnom, de nem panaszkodom, mert az szuper és még a gmail-be, meg a calendar-ba is integrálódik
Szerintem is lassan de biztosan készül a Google OS.
Esetlegesen valami a Chrome-ba pl: valami API, ami az összes Google szolgáltatásait elérhetővé teszi a usernek.
Nálam van már ilyen:

Add any gadget by URL
by Dan P and Dong C

Adds a "Gadgets" tab to Settings, where you'll be able to specify the URL of any gadget. This gadget will show in a box in the left column.
Sőt a csiripen már ilyenek mennek: turulcsirip.hu/perma/979394834

:D
ha google, és fejlesztés, nem tudom kiverni a fejemből, hogy miért nincs a chromeban egy lehetőség, ahol belépnék az accommal, és jönne minden velem, könyvjelzők, beállítások, stb.
Mostmár csak az kéne, hogy a Docs használható legyen szövegszerkesztésre is, és akkor lenne értelme is.
igoogle. miért kell hogy a levelezőben legyen minden? legyen inkább a levelező mindenben.
Jók ezek, csak az a baj, hogy én inkább a jobb oldalra tenném őket, de az nem megy.

Illetve nem értem, hogy minek az a meghívós rész bal lent? Már jó ideje bárki regisztrálhat.
ú, tisztára odavagyok
n+1 open source webmail ezer éve tud ilyet

köszönjük szépen...
ha már gmail: vannak újféle emotikonok benne, bár én nem nagyon örülök neki.
és számomra az lenne a legjobb megoldás, ha a felső "Gmail Calendar Documents Photos Sites Web more" menüsort személyre szabhatnám.
kis lépés a gmailnek, nagy a usernek.
Kicsit OFF, de másnál is előfordul hogy a Thunderbird-Gmail-IMAP trió esetében a tárgyban nem jól jelennek meg a magyar ékezetek? 3 éve használom így a Thunderbirdöt, de az utóbbi néhány héten ezt tapasztaltam, előtte minden hibátlan volt. Nem tudom hogy Thunderbird frissítés vagy mi okozhatta de eléggé idegesítő. :(
Én pl. nem tudom mi az a hübrisz...
Google Apps-ben nem látom a Labs fület, akkor most megszívtam?
nekem magyar gmail-em van és a beállításoknál nincsen labs. ez mért van?
Én a GMailből csak a visszaigazolást hiányolom, a többi Labs-os cucc nem igazán érdekel.
visszaigazolás az nem is lesz. csak saját szerveren belül működik, pl. munkahelyi belső hálózaton. amint a levél elhagyja a küldő szervert, a visszaigazolás ugrott.

állítsd be magadnak az irodában, és küldj egy levelet fríméles / géméles / stb-s címre. mibe, hogy nem fogsz róla igazolást kapni?