Új funkció a Gmailben: sms-küldés

Bár a Google hivatalosan még nem jelentette be, minden jel szerint újabb minialkalmazással bővült a Gmail Labs: mostantól az amerikai felhasználók akár sms-t is küldhetnek ismerőseiknek a Gmail Chat felületén. A funkció egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el. Állítólag azért, mert még nem sikerült a Google-nak megállapodnia az európai mobilszolgáltatókkal.

Mindez azért meglepő, mert a Google Calendar-ban az sms-értesítés az európai felhasználók számára is elérhető, ráadásul ingyenes. És nem hinném, hogy nagy különbség van egy naptárbejegyzésről kiküldött sms-értesítés és egy webmail-felületről elküldött sms között. 

Amúgy maga a fejlesztés valamivel több, mint egyszerű webes sms-küldő szolgáltatás. Az sms-re válaszolni is lehet, a válaszüzenet pedig a Gmail Chat ablakában jelenik meg. A Google ugyanis lefoglalt egy csomó virtuális telefonszámot a gmailes felhasználóknak, és ezeket használja a mobilról Gmail felé küldött sms-ek érkeztetésére. Nem elképzelhetetlen, hogy emiatt a funkció miatt korlátozták egyelőre az USA-ra a szolgáltatást.

Úgyhogy első körben a tengerentúlon élő olvasóinkat kérjük arra, hogy amint felébredtek, osszák meg velünk tapasztalataikat.

Címkék: google gmail sms
2008.10.31. 09:53. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

„És nem hinném, hogy nagy különbség van egy sms-hosszúságú naptárbejegyzésről kiküldött sms-értesítés, és egy webmail-felületről elküldött sms között. ”

Pedig óriási a különbség: a naptárértesítés nem rontja a T-Mobile/VOda/Pannon profitját, hiszen ilyen szolgáltatást ő nem nyújt, ráadásul 160 karakter GSM-en keresztüli átküldésének tiszta költsége a nulla felé konvergál.

Ha viszont Mancikának G-Mailben írok sms-t és nem a mobilomról, akkor bukják az sms árát, mert ennyi pénzt nem fizetek ki nekik. Úgyhogy érthető a késlekedés.
Nem találom, pedig US-english felületet használok minden guglis cuccnál. Nem lehet, hogy ez csak orkutos kontaktoknál műxik, ahol meg van adva mobilszám? Csak mert ezt nem írtad... :)
ha az usa-bol hasznalod a gmailt, akkor elobb a labs fulon kell engedelyezni a funkciot. majd pedig a chatablakba elkezdeni bepotyogni egy telefonszamot, vagy a kontaktlistadba felvinni a telefonszamokat, es a chatablakbol egyszeruen az ismeros nevere kattintani. elmeletileg.
Zulu: ha Magyarországról, magyar beregisztrált mobillal használod, akkor rohadtul mindegy milyen nyelvet választottál ki, nem az számít.
Szerintem az ip-d nem amerikai ezért nem tudod használni. De lehet tévedek.
Én csak értelmét nem látom ennek a funkciónak. Ha levelezni akarok, akkor levelezek, és nem szórakozok sms-sel. Ha mindenképpen játszogatni van kedvem, akkor sms helyett biztos inkább flash játékkal töltöm az időm, és nem 10 gombon 150 karakterrel tépem az idegeim:
www.jateklinkgyujtemeny.hu
Érdekes. És bárkinek ingyen küldhetnek sms-t, vagy ezért kell majd fizetnünk valamennyit a Google-nek? Esetleg kapjuk majd a google hírdetéseket is az sms-ekhez?

És a Nagy Testvérnek most már a mobilszámaink is meglesznek :)

@cégalapító szerintem akkor lehet hasznos, ha valakivel csetelsz, de az illeto offline megy, es ilyenkor utana tudsz kuldeni egy sms-t. szoval az sms inkabb a csettel es nem a levelezessel van osszefuggesben, szerintem.
Ehhe... A labs fülön elő sem jön, a mobilom ezen az accounton nincs regisztrálva, amcsi számos ismerősöm sincs, hogy kipróbálhatnám... :( úgyhogy valszeg tényleg az IP lesz a megoldás, igazatok van. Köszke. :)
hirbehozo: ha en csetelek valakive, elkoszonok tole mielott offline megyek, es mindent megbeszelunk, ha meg megsem, akkor felhiv. 1 perc beszelgetes olcsobb, mint 160 szaros karakter, es gyorsabb is :-)
AzHofi, az smsben az a jó, hogy nem tolakodó. Ha a túloldalnak nincs ideje beszélgetni velem, akkor is megkaphatja az esetleges fontos mondanivalómat, és elolvashatja ahogy ideje engedi és válaszolhat ha épp tud. Nem kell egymásra várni, egymást feltartani. Persze pofátlanul túlárazott szolgáltatás, de ez ellen nem tudom mit tehetünk.
Annyira nem kellene szkeptikusnak lenni a szolgáltatással kapcsolatban, a 777sms is milyen népszerű volt, meg az ICQsms is remekül szuperált, meg a többi is...
Szóval biztos ezt is rengetegen fogják pötyögni, de simán kinézem a google-ból, hogy tényleg a telszám-halászat az egyik motivációja a nagylelkűségének.
Lehet, hogy hülye ötlet, de nincs olyan tengeren túli ingyenes webos szolgáltató, amivel be tudnánk hazudni egy ámerikái ip-t a gmail-nek, hogy kipróbálhassuk?
Érdekes olvasni az értetlenkedő hozzászólásokat olyan szemmel, akinek ez napi gyakorlat. Mindig van egy kis pénz a skype-out számlámon, hogy tudjak sms-t küldeni. Rendkívül kényelmes ugyanis. A sok kis okosnak: az IM-ből sms-küldés nem a chatet hivatott helyettesíteni. Mindenki nyugodt lehet benne, hogyha ez itthon is megvalósul, és ingyen, akkor használni is fogja mindenki.

Ezzel a google tovább lépeget befelé a skype vadászterületére.
AzHofi: volt már olyan, h megszakadt az internet, vagy ment a busz?

Másik oldalról ezt sokkal kényelmetlenebb módon eddig is meg lehetett oldani: Megosztott naptár, amiben az ismerősnek van joga írni és már megy is róla az értesítő. Az újítással sokkal kényelmesebb, de ha vki nagyon akarja már most az írhat rá programot, ami a naptárakba irkál.

Én meg azt szeretném, hogy tudjak voip-olni akkor is ha nincs fent a Google Talk a gépemen.
Az SMS-t eleve grátiszként kellene adniuk a szolgáltatóknak, ha azt nézzük, hogy nekik mennyibe kerül (tényleg majdnem semmibe, az SMS-nek sávszélességigénye gyakorlatilag nincs). Ha viszont azt nézzük, hogy ingyenessé tétele esetén kb. annyi SMS-spam érkezne a telefonokra, mint most a postafiókokba, akkor azt mondom: jól van ez így, ahogy van, és ne is legyen olcsób...

A begépelésre viszont tényleg kitalálhatnának már valamit, mert ez így katasztrófa, főleg annak, aki egész nap qwerty billentyűzetet nyomkod.

kérdés:
youtube mért néz ki úgy ahogy?
létezik a 'wadja', onnan is lehet ingyen..
Bolee: temetői hangulat, sírkő, október 31. -- dereng valami? ;-)
oh köszi
nem esett őszintén szólva, na maj' legközelebb
én is használnám.
(én nem a tömeges sms küldésre)
Meg nincs ilyen funkciom, bar meg messze van az ejfel errefele. Amugy ha minden ismerosodnek regisztralsz egy accountot akkor a calendaron keresztul tudsz nekik sms-t kuldeni, ha mindig egy perccel elore beirod esemenynek az uzenetet. Elmeletben. Ha tenyleg mukodik, akkor levedetem. Kicsit bonyolult, de van olyan firefoxos segedeszkoz, amivel meg lehet konnyiteni.
svonk, tényleg működik, csak nincs annyi értelme, mint amennyit küzdeni kell vele. egyébként t-mobile-osoknak továbbra is ingyen van napi 15 sms wapról.

ps: közben leállították a gmail-sms dolgot, mer' mégse működött rendesen. 2 hét múlva újra jön.