Újabb pályázat informatikai startupoknak

A Webisztánon is írt HH a tavaszi StartUP konferenciáról, ahol befektetők előtt jelenhettek meg a kezdő IT vállalkozások (megérne egy posztot, hogy az előadók találtak-e befektetőt).

Most egy hasonló lehetőség előtt állnak a fejlesztők. A PC World és a Figyelő által rendezett DEMO '08 pályázatra november 20-ig lehet pályázni, ha van a zsebünkben egy félkész, vagy akár csak koncepció szinten létező informatikai ötlet. A lényeg, hogy egy kósza ötletnél azért kidolgozottabb legyen, de nem igazán kész web oldalakat keresnek.

A pályázat és konferencia részleteiről Szigetvári József, az IDG lapigazgatója világosított fel. Csak egy online formot kell kitölteni a jelentkezéshez. A koncepciókat november 20 után egy, most még formálódó szakmai zsűri nézi át, és a legérdekesebbnek, leginnovatívabbnak ítélt tíz pályázót meghívják előadni a december 10.-én tartandó konferenciára. A konferencián állítólag számos olyan befektető lesz, aki érdekelt az informatikában.

Mindegyik nyertes pályázó tíz perces előadásra kap lehetőséget. Nem szükséges üzleti terv, vagy félkész termék, de úgy kell értelmezni az előadást, mint egy befektetői tárgyalás első tíz percét. Márpedig ilyen esetekben az első tíz perc, azaz a koncepció felvezetése alapján a befektetők meg tudják mondani, látnak-e fantáziát az ötletben. A tíz pályázónak az előadás után privát megbeszéléseket is szerveznek befektetőkkel, ott viszont már jól jön, ha kéznél van legalább egy vázlatos üzleti terv. A nyertesek közül egy főnyertest is kiválasztanak, ő különböző díjakat kap. De többet érhet, hogy a kiválasztott pályázók mindegyikével interjú készül a Figyelőben vagy a PC World-ben, így ingyen publicitást kapnak.

A szervezők minden pályázónak meg akarják adni az esélyt a fejlődésre, így minden pályázói anyagot megosztanak az érdeklődő befektetőkkel, akik a legjobb ötleteket ellophatják készítőivel felvehetik a kapcsolatot.

Ha tehát van egy jó ötleted, gondold át, és irány a pályázati form. Nem hosszú, és ha szerencséd van, talán karácsonykor már a saját irodádban ülve reszelheted a szoftvered demóját.

Címkék: magyar konferenciák startup
2008.11.07. 12:55. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na igen, az ellophatják egy nagyon fontos kérdés. az értékes ajándék az semmi. ha majd a befektető letesz előre, letétbe jópár millát, hogy ő pedig vesz egyet, na akkor. de ezt meg ő nem vállalja.
Én tudok olyan befektetőt, aki egy vállakozás anyagát elkérte, utána hetekig nem reagált az első megkeresésre, és azóta 2-szeri udvarias kérésre sem méltatta válaszadásra az ötletgazdát. Néha az az érzésem, hogy ezek a befektetési összeröffenések csak az "ötletbörzét" hivatottak helyettesíteni, de inkább írnék ötletnyúlást vagy simán csak ipari kémkedést.

Szerinted annak, aki mondjuk 5M EUR forráson ül, mennyibe telik elutaznia Indiába és egy offshore cégen keresztül megcsináltatnia azt, amit itthon látott?!
Érdekesnek tűnik. Kíváncsi vagyok milyen ötletek születnek majd.
'szerencséd van'

Miért, a szerencsén múlik?

A lenyúlás veszélye pedig sajnos reális.
Jó a cikk, főleg a lényeglátás. Habzószájú ügyvédek hadával szabad csak odamenni.
Látom, nem csak az én első kósza gondolatom volt a lenyúlás lehetősége. :)
Teljesen igaz a lenyúlás... Vajon miért csinálnának ilyet? Ha nem is nyúlja le, akkora tőkét rak a cégbe, hogy arra ébredsz, már nem a saját cégedben dolgozol.
Persze nemes kezdeményezés, de azért ma már nincsenek annyire jóindulatú nemes lelkű cégek... Az erősebb b.....

www.jateklinkgyujtemeny.hu
ötletből végtelen sok van. Még ha le is nyúlja valaki, akkor sem vesztettél sokat, ezzel szemben teremtettél némi esélyt, hogy legyen is belőle valami.
Úgy látszik, a DEMO név az adatbeküldési formra is utalhat, mert finoman szólva is vicces az elején az adatvédelemmel kapcsolatos félmondat (alapvetően egy NDA-t minden résztvevő által egyesével aláíratva kellene prezentálni), másrészt nem kérdezi a form, hogy milyen invesztíciót igényel fejlesztési/üzemeltetési oldalon a projekt.
Mivel az ötlet maga jogilag nem védhető, tényleg úgy fest az egész, mint egy ötletbörze, aztán majd valaki felhasználja az összegyűlt ötletekből a jobbakat és profitál belőle.
"sem vesztettél sokat"

van egy 5let, mivel ő az erősebb, így ő koitál, ezért ő scinálja meg előbb, jobban fel tudja futtatni, buktál...
"a legjobb ötleteket ellophatják"

Jaja, nekünk annak idején fősulin szóltak, hogy van akit érdekelne amit kitaláltunk, fel fogja venni velünk a kapcsolatot.
Nem vette fel.
Viszont kb. fél év múlva kész termékként láttuk viszont egy újságban 'hirdetve' (interjú a 'kitaláló' céggel).
Szerencsére nem lett túl híres vele - vagy már be is bukott azóta, nem tudom.
Úgy kell neki.
'hujje kotsog'
először le kell védetni az ötletedet, aztán elmenni bemutatni, kapsz kis pénzt hogy megcsináld, de közben valaki lenyúlja az ötletet, többet invesztál, előbb elkészül, te meg megtámadod, hgy az ötlet védett, és a jogdíjat kérsz :D

ezt az eljárást kell csinálni, és akkor biztosítva van az ember. ezt az ötletet le is védetem :D
Hurrá Torpedó · www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.11.07. 14:23:17

Hehhe, jól hangzik, de sajnos az ötlet nem védhető jogilag... Valamilyenfajta megvalósítása valaminek védhető, de az ötlet nem. Szabadalmaztatni sem lehet ötletet: pl. a "csináljunk a napenergiából villanyáramot" nem védhető, de az, hogy milyen módszerrel csinálnád meg, az igen.

pl. a "csináljunk a napenergiából villanyáramot" nem védhető, de az, hogy milyen módszerrel csinálnád meg, az igen.

Elvileg, így kellene lennie. Gyakorlatilag meg addig csűrik csavarják, hogy végül az eredmény csak az lesz, hogy levédik a "napenergiából villanyáram készítést".
Engem érdekelne a dolog, de én is félek az ötletem lenyúlásáról.

Viszont, hamár a lenyúlás a téma, érdemes lenne más nevet választani a rendezvénynek, a DEMO ugyanis a legrégebben működő tech-bemutató összejövetel startup cégeknek a Szílcium-völgyben.

levédetem a kör alaku fánkot, a web2 szót, gennyesre keresem magam :D
Szerintem a tavalyi startup rendezvényen résztvevő csapat nem arra emlékszik, hogy lenyúlták volna... egyébként meg mindenki arra hajt, hogy valaki megvegye a cuccát és sok millát kaszáljon... ha csak egy ötleted van nem menj emberek közé, mert még ellopják... Lúzerség azt gondolni, hogy csak mi tudunk kitalálni valamit, valahogy lett index is, meg iwiw is... na csókolom
Szerintem meg ötlete mindenkinek annyi van, mint égen a csillag. Attól parázni, hogy ellopnak egy ötletet, szerintem felesleges. Maga az ötlet a termék kifejlesztésének a költségeinek töredék része, a többi, ahogy mondani szokták, "perspiration".

Akit a startupolás komolyabban érdekel, nézzen körül itt:
paulgraham.com/articles.html
Rengeteg hasznos cikk, persze kissé más perspektívából, mint ami piciny hazánkból látszik.
Konkrétan a témába vágó cikk:
paulgraham.com/ideas.html
Miert ket hettel a hatarido elott hirdetik meg? Igy ennek motivaloereje nem nagyon van, aki epp olyan fazisban van, az tud jelentkezni, de azokat nem nagyon erik el, akik eddig csak tokolgettek egy otlet felett.

Az meg tenyleg erthetetlen - marmint csupa joindulatu feltetelezesbol kiindulva -, hogy a zsuri meg a befektetok miert nem irnak ala egy NDA-t. Ha ugyanezek a befektetok fejlesztoket keresnek meg a sajat otleteikkel, akkor neha total abszurd kiteteleket tartalmazo titoktartasi szerzodesekkel probalkoznak.

Hogy az otlet nem er semmit az eleg hamis erv am, mert valojaban arrol van szo, hogy magaban nem er sokat. Ahogy magaban a penz sem er sokat, ha nem tudjak mibe befektetni. Ha egy befekteto lenyulja az otletet, akkor neki mar minden adott a sikerhez. Persze ez kisstilu es buta viselkedes, mert hat a tiz perc alatt elmondhatonal, vagy akar egy uzleti tervnel nyilvan tobb info van az otletgazda fejeben, de ettol meg realis veszely.
Szeretem az ilyen kezdeményezéseket, de még nem találkoztam olyannal, aki mások támogatásával meg tudta volna valósítani innovatív ötletét.
Egyébként nagyon jó pályázatok vannak (természetes személyeknek is) a Központi Pályázati Igazgatóság honlapján.
Megvalósítási tanulmánytól a piackutatáson és a szabadalomkutatáson keresztül a prototípus legyártásáig mindenre van lehetőség. Csak élni kéne vele!!!
És akkor nem kallódik el annyi magyar tehetség!

Nekem van egy pályázati tanácsadó vállalkozásom, és tavaly 2 vállalkozó szellemű emberkéne is tudtunk lehívni pénzt. Nem ördögtől való! Arra buzdítok mindenkit, hogy gyerünk, mert a magyar kratív!
Ja.
A pályázaton "csak" pénzhez jutnak hozzá a feltalálók. Senki nem dumál bele, mit-hogy-kivel-mennyiért.
radirpok_: > Szerintem meg ötlete mindenkinek annyi van, mint
> égen a csillag. Attól parázni, hogy ellopnak egy ötletet,
> szerintem felesleges.

Nyilvan nem mindenkinek van annyi. Ha a befektetonek meglenne az otlete, akkor nem keresne azt ilyen formaban. Es itt most nem is otletekrol beszelunk, mert hat abbol egyeseknek tenyleg sok van, hanem jol vegiggondolt, megtervezett koncepciokrol. Uzleti tervet is varnak ugye, amibol mar talan elvileg latszik, hogy az otletecskebol lehet-e bizniszt noveszteni, ami talan a legfontosabb kerdes.

Amitol nem kell felni az az, hogy ha elmondasz az ismerosoknek egy tenyleg csak otlet szintjen levo otletet, akkor valaki gyorsan lenyulja, hiszen akkor meg baromira nem latszik semmi abbol, hogy lehet-e abbol penzt csinalni. Raadasul az ismerosok meg a geek haverok jo esellyel ugyanugy nem tudnak ra penzt/idot szanni, ahogy te sem. Mas a helyzet, ha egy jol vegiggondolt uzletileg is megalapozottnak tuno koncepciorol beszelunk, aminek mar csak tokere van szuksege. Munkaerot, ami vegrehajt meg lehet venni penzert jol.
palinkabarat: Madarat tollarol... ;))

> Nekem van egy pályázati tanácsadó vállalkozásom, és
> tavaly 2 vállalkozó szellemű emberkéne is tudtunk lehívni pénzt.

Es ez hany szazalekos sikert jelent?
Ez a kezdeményezés és post itt bukik meg :)

"A konferencián "állítólag" számos olyan befektető lesz, aki "érdekelt" az informatikában"

minimum nem ártana tudni hogy kikről van szó és miben érdekeltek :)

enélkül ez igy vicces
atleta.hu

Nekünk 2-ből 2.
Összességében nem mennyien pályáztak eddig, és abból mennyien nyertek.
Tegyük fel, hogy van egy ötleted: hangos grafikonrajzoló vakoknak. Ezt egy béna napodon 10 perc gondolkodással kitaláltad. Mekkora ennek az értéke? Lényegében ezen vitatkozunk, ezért nevezzük X-nek.

Beleölsz 5x8 órát, kitalálod hogyan működne, hogyan lehet megcsinálni, melyik haverod csinálná melyik részt. Te nem csinálsz semmit, mert tied az ötlet. Csinálsz szép prezentációt, üzleti tervet, modellt, mindent.

Ha befut a dolog, kapsz pénzt. A pénzt a fejlesztőknek, marketingeseknek fogják adni, ebből az X-re lényegében nem jut semmi. Persze a dolgot nem te menedzseled, szóval ebből sem kapsz pénzt, de persze munkát sem. De mondjuk van egy csöp önrészed a cégből.

És végül a cucc is befut, és akkor a cégrészed fogja jelenteni azt a bizonyos X-et. Mert az ötleted pénzt hozott, meg lehetett valósítani, és nem ütött ki a konkurencia.

De lehet hogy a gonosz befektető ki akar zárni. Elviszi az ötletet, keres egy menedzsert, felvesz egy HR-est, hogy összehozzon egy hozzáértő csapatot. A HR-es megtalál tégedet, és a haverjaidat, mert Ti értetek hozzá. Ha ez mégsem igy lenne, akkor úgysem futna be a dolog, mert a konkurencia kinyírna. És akkor szépen megcsinálnátok a melót, pénzt keresnétek, Te lennél a top manager, amit persze ki is fizetnének. És a végén kurva ideges lennél, ha bejönne a buli. Mert elbuktad az X-et. Az már persze nem érdekel, hogy ha dől az egész, akkor is ki vagy fizetve munkaügyileg.

Röviden az ötletből nem lehet igazi pénzt keresni. Az ötlet megvalósításából lehet. Szóval akkor mond el az ötletedet egy ilyen grénum elött, ha közben arról is meg tudod őket győzni, hogy a legjobb téged és a haverjaidat megbízni ezzel a melóval. Mert ha nem, akkor úgyis bebukik a dolog.

Ergó itt nem ötleteket keresnek, hanem ötleg-csapat párokat. És csapatot lenyúlni sokkal nehezebb, inkább arra élezzed ki a dolgot. És felejtsd el az egészet, ha ezt az egész "az ötletemből nagyon gazdag leszek" dolgot mellékállásként, hétvégenként akarod csinálni. Mert ahhoz nem kell befektető.

"Ez volt minden amit mondani akartam..." Forest Gump
Néhány infó szoftverekkel kapcsolatos szerzői jogokról:

www.szabadalmi.hu/szoftver_oltalom.php


Érdemes átolvasni a szabadalmi hivatal oldalát is:

www.mszh.hu/szerzoijog/alapok/

És hasznos lehet egy műnyilvántartás is (5000 ft) ami bizonyítja, h az adott időben az adott termék/szoftver/ötlet/stb létezett.
Itt vannak infók erről:
www.mszh.hu/szerzoijog/onkentes/

P.
__A__ másfajta helyzet:

kitalálsz valami oltári baromságot, amihez pl 0 erőforrás kell. vegyük azt az 1millo pixeles vacakot. kettő nap alatt le lehet kodolni, és dől a lé. ha szarul programozol 4 nap. jön valami sztár, akinek van erőforrása, és ellőte a poént, ott a hírnév.

nem a 26. közösségi siteról, meg a 44. híroldal ötletről van szó. ha rájövök, hogy hogy lehet olombol aranyat csinálni egy harcsamájjal, ugy hogy futok 300 métert, akkor az csinálja meg előbb, akinek gyorsabb futói vannak... ha elmondom...
A: > hangos grafikonrajzoló vakoknak.

Ezt hivjak ugy, hogy demagogia. Rajzolsz valami torz abrat a tablara, aztan elkezded bizonygatni, hogy az mekkora baromsag. Kozben meg elfelejted, hogy ezt te rajzoltad, es nem azok akikkel latszolag vitatkozol.
Utánanéztem pár dolognak.

A jelek szerint ez a rendezvény az eredeti (amerikai) DEMO helyi változata lesz. Ugyanaz a logó, ugyanazok a feltételek.

De ezt már több mint egy hónapja meghirdették, miért csak most került el a hír Webisztánhoz??

A honlapon elkészült fejlesztésekről írnak, mint alapfeltételről, itt pedig koncepcióról írsz.

Az előadások hat percesek lehetnek, nem pedig tíz.
ibn_battuta:

Hol olvastad ezeket? Az utolsó információid biztos nem helyesek. Egyrészt a pályázati form is ezt írja:

"A DEMO pályázatban résztvevő fejlesztés/terv leírása (maximum 50 szóban):"

Másrészt Szigetvári József a szervezői oldalról mondta azokat az információkat amiket írtam. Gondolom ő csak tudja.
Kedves cadmagician,

ha az ötleted 0 erőforrással csinálható meg, mi a francnak van szükséged tőkére? Akkor biztos nem kell kimenni a DEMO-ra. Szerintem aki az egy millió dolláros-pixeles oldalt csinálta, az sem keresett elötte a 4 nap munkájához kockézati befektetőt.

Ehhez az egész kockázati tőkés dolog nehezen esik le annak, aki az öltet oldalán áll. Én például Mérő László - "Az élő pénz" (az javított kiadás neve talán "A pénz evolúciója") című könyvéből világosodtam meg igazán: ott egy pofon egyszerű példán keresztül elmagyarázza, megérteti, hogy miért is működik a tőke úgy, hogy az egy mérnök, egy fejlesztő számára elsőre botrány...

0 erőforrással lesz valamilyen, megy-megy, de mehetne jobban is. x erőforrással meg baromira menne. 0 erőforrással nemtom egy év mulva megy nagyon vagy több, x erőforrással meg fél éven belül.

de most beküldöm a harcsamájas ötletemet, mi arra a garancia, hogy nem látok embereket futkosni?

tetszik ez a vita, jó olvasni, és sok érdekes kérdést vet fel.

én a magam részéről beküldtem egy ötletemet, mert tudom, hogy saját erőmből sosem tudnám megvalósítani.

még ha ki is maradok belőle anyagilag, az se baj, mert én nem tudtam volna megcsinálni.

ha viszont egy kis esély van rá, hogy profitálok belőle (nem csak anyagilag lehet - hírnév, elismerés), akkor megérte beküldeni.

ezért aztán azoknak javaslom a pályázást, akik hasonló helyetben vannak.

nem melleselg így a kockázat sem az enyém.
akié a kockázat, azé a nyereség

nekem van egy elég jól kidolgozott tervem, több tucat képernyőtervvel, navigációs rendszerrel, üzleti tervvel, marketingtervvel, de mégsem szívesen viszem a nyilvánossága elé, amíg meg nem valósult legalább egy működő béta változat.