Mi vár ránk idén? Informatikai előrejelzések 2009-re

Az évforduló minden IT lapban az elkövetkező évre vonatkozó előrejelzésekről szól. Most én is kipróbálom, milyen kijelentő módban írni a jövőről. Csak az engem leginkább érdeklő területekről írok, abból is kihagytam a Webisztánon teljesen offtopik témákat (pl. self checkout rendszerek, ESL).

Azt gondoltam, hogy lehetne ez egy közös teszt, akinek van kedve, írjon hasonló pontokba szedett előrejelzéseket a kommentekbe, aztán év végén megnézzük, kinek jöttek be leginkább a jövendölései.

Íme az enyémek:

1. 2009 legtöbbet emlegetett hazai webkettes témája az iwiw alkalmazások lesznek
 
Ahogy HH is leírta, kis hazánk vonatkozásában forradalmi újítás a külső alkalmazások indítása az iwiwen belül. Borítékolható, hogy rengeteg vitával és felhasználó-oldali felháborodással fog járni a bevezetés. Lassulások, érthetetlenül kitiltott alkalmazások, félresikerült közlemények tarkítják majd az új szolgáltatás első hónapjait.
 
Valahol olvastam egy cikket, hogy a Facebookon csak azok az alkalmazások lehetnek hosszútávon sikeresek, amik mögött tőkeerős cég áll. Ugyanis a fejlesztés csak egy dolog, az elkészült alkalmazást tovább kell fejleszteni, és üzemeltetni. Ha az alkalmazás rossz, akkor értelmetlen volt az egész. Ha azonban népszerű lesz, akkor óriási költséget jelent az üzemeltetése. A Facebookon a Texas Hold'em pókeralkalmazással havi 6,5 millióan játszanak. Itthon ez kb. 50-100 000 ember lesz a hasonlóan népszerű alkalmazásoknál, amihez bonyolultságtól függően 1-2 szerver beállítása és üzemeltetése szükséges. Kérdés, a cégek mennyire tudnak/készek befektetni önmaguk reklámozása, illetve a bannereken keresztüli bevételek érdekében. Ha valaki használ Facebook alkalmazásokat, láthatja, hogy sokuk tömve van reklámokkal, fizetős opciókkal. Kérdés, az origo bannerértékesítői mennyire fogják tudni értékesíteni az alkalmazások reklámfelületét.
 
 
2. Az Android tényezővé válik a mobil operációs rendszerek piacán
 
A tavalyi, mérsékelt sikerrel debütált HTC G1 után 2009-ben vonzóbb Androidos telefonok jelennek meg. Számos cég (Sony, Samsung, HTC) tervez új Androidos telefonokat piacra dobni az év folyamán. Néhány jól sikerült készülék végre meg fogja hozni a fejlesztők szélesebb táborának kedvét az alkalmazásfejlesztéshez. Ez egyre több felhasználót és tervezett Androidos telefont fog eredményezni.
 
Persze az Apple sem lesz tétlen, új iPhone verziók jelennek meg, amelyek már támogatják a videófelvételeket vagy az MMS-t, illetve még lejjebb mennek az árral. Trendi 2009-ben is az iPhone lesz, a többiek folyamatosan követni próbálják az Apple újításait.
 
 
3. Tovább élesedik a verseny az AJAX és a Flash (Flex) között
 
Ahogy egyre inkább - a korábban szélessávnak mondott - 4-8 Mbit-es sebesség lesz az átlagos internet hozzáférés, egyre jobban növekszik a Rich Internet Application-ök (RIA) iránti igény. Már most is elérhető rengeteg web alapú szoftver, ezek használata egyre inkább hasonlítani fog a desktop alkalmazásokéhoz. Ez megadja a technológiai hátteret ahhoz, hogy egyre több cég átálljon netes szoftverek használatára. Mindkét technológiának vannak előnyei és hátrányai, talán az idei év új verziói alapján pontosabban meg lehet jövendölni, melyik lesz a jövő üzleti és magánfelhasználású (beleértve a játékokat) szoftvereinek alapja.

Idén még nem hirdethetünk győztest, de hosszabb távon személy szerint a Flexre szavaznék.

 
4. A mobil marketing elterjed Magyarországon
 
A Tesco decemberi bejelentése után egyre több cég fogja használni a bluetooth-ot és az SMS-t marketingcélokra. Információkat akarnak majd küldeni nekünk a plázákban, mozikban, szórakozóhelyeken, és feliratkozhatunk SMS értesítésre a drágább termékeket árusító boltokban. A gazdasági válság idején ugyanis a cégek keresik a minél olcsóbb hirdetési lehetőségeket, a mobil reklámozás költsége pedig eltörpül más hirdetési módok mellett.
 
A Bluetooth marketingben óriási lehetőségek vannak, sajnos rengeteg cég lesz, akik bután fogják használni, és spammelik majd vele a járókelőket. Sok kereskedő nem a vásárlók érdekeit nézi majd a reklámanyagok elküldésénél, hanem a saját - vélt - érdekeit, és ez jelentősen ronthatja a technológia imidzsét.

 
5. A Chrome piaci részesedése megközelíti a 10 százalékot
 
Idén megvalósul az amit a Google a béta verzió megjelenésekor ígért, a Chrome lesz a legstabilabb, leggyorsabb böngésző a piacon, és megjelennek a Firefoxhoz hasonló Chrome kiegészítők. A jelenlegi 3 százalékos piaci részesedést év végére közel 10 százalékra tornásszák fel. A dolog szépséghibája lesz, hogy ezt nagyrészt a Firefox kárára teszik. Az Internet Explorertől csak néhány százalékot sikerül elvenni, mert az IE 8 az egyszeri felhasználóknak tökéletes lesz a heti 1-2 internetezéshez. Tudom, hogy a jelenlegi statisztikák nem ezt támasztják alá, de megkockáztatom hogy mégis így lesz.
 
 
6. Legalább két nagy horderejű korrupciógyanús IT közbeszerzés derül ki az év folyamán
 
Azt hiszem a kettővel nem is mondok sokat. A forgatókönyv hasonló lesz az eddigiekhez, az újságok megírják, az olvasók felháborodnak, de végül nem lesz semmi következménye.
 
Az egyik legesélyesebb ilyen közbeszerzés a BKV e-ticketing rendszerének bevezetése lesz. Az 50 milliárdra becsült tenderre bizonyosan rámozdulnak a kormányközeli informatikai cégek is. Az eredményt tőlük nem tudhatjuk majd meg (csak az újságokból), mert ezen cégek közös tulajdonsága, hogy óriási közbeszerzéseket nyerő IT cégekként sincs weboldaluk.


7. Az RFID-áttörés továbbra sem érkezik el
 
Évek óta tartják a jövő egyik legmeghatározóbb technológiájának a rádiófrekvenciás azonosítást (RFID). Az iparág fellendüléséhez gyakran a kiskereskedelmi felhasználást emlegetik, vagyis a vonalkódos azonosítás RFID címkékkel való kiváltását. Elemzők szerint az áttörés akkor következik be, ha egy címke ára eléri az 5 centet. Ez azonban máig nem történt meg, az RFID címkék ára mennyiségtől függően 10-15 cent körülre tudott lemenni évek alatt. Sőt, drasztikus árcsökkenésre csak 2013-2015-re számíthatunk.

Ezeket gondolom én. De ne álljunk meg itt, ha írnál te is egy előrejelzést, írd be a kommentekbe!

Címkék: google iwiw üzlet filozomatika flex chrome
2009.01.06. 08:59. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért arra kíváncsi lennék, mennyien járkálnak bekapcsolt bluetooth-al a Tescoban, és hogy ezt tekintve megéri-e kiépíteni a hálózatot. Ugyanis a Bluetooth hatótávolsága nagyon kicsi, így rengeteg "antenna" kellene szerintem egy Tesco lefedésére.
Szerintem a Chrome nem fog annyira elterjedni - egész egyszerűen tök felesleges a Firefox mellé még egy alternatív böngésző.
@Merras: Ha a firefox nem javít az indulás gyorsaságán, és amúgy a gyorsaságon, hogy elérje a krómot, akkor nem is annyira felesleges. Otthon én pl krómot használok, mert gyorsabban idul, és gyorsabban is fut. Ráadásul nem ragad be a task szinte soha.
Szerintem elterjedhet. Majd kiraknak egy linket a Google kezdőlapra, hogy "Töltsd le a Chrome-ot és jó lesz neked".
az a jo, hogy mindenki tudja, hogy nekem mi a jo, vagy mi lenne jo. lol
@e-lias: Azért azt tapasztaltam ez nem teljesen determinisztikus. Ugyanannyiszor olvasom, hogy ugyan talán gyorsabban indul, de semmivel sem gyorsabb, ráadásul fagy is (az én tapasztalatom is ez), mint hogy sokkal gyorsabban indul, gyorsabban fut, sosem fagy, és még mézeskalácsból is van.
Szerintem legnagyobb esélye egy olyan böngészőnek lesz, amelyik végre támogatja normálisan a CSS2-t. Nem is értem minek van CSS3 ha még a kettest sem képesek normálisan implementálni (hovatovább még a sima HTML is sokszor gondot okoz 1-1 böngészőnek, nem kell javascript vagy CSS hozzá). Nem hinném, hogy lenne fejlesztő, amelyik nem állna ki mellette azonnal (ok, valszeg az MS továbbra is csak explorerre fog fejleszteni és leszarja a szabványokat).
2009-ben az iwiw alkalmazásai átveszik a GNR Chinese Democracy helyét a régóta ígérgetett, de be nem váltott reménységek regionális toplistáján.
Azóta kapcsoltam ki a bluetooth-t, amióta a Belvárosban nem bírtam végigmenni anélkül, hogy több helyen is permanensen ne akartak volna okosságokat küldözgetni a telóra.
@T@Z: Legnagyobb dobbenetemre mar 2 eve BT kapcsolaton kaptam reklamokat a MediaMarkt tobb budapesti uzleteben is. Azt gondolom, hogy BT-s kihaogositok es BT-s fulesek miatt viszonylag sok embernek lehet bekapcsolt BT-je. Szoval elkepzelheto, hogy mukodik a dolog. Persze a targetalas, illetve az opt-in opt-out hianya elegge macerassa teszi a dolgot.
Minden az IE8-on múlik böngésző fronton. Firefox fele is az IE7 terelte az embereket. Ha jól sikerül sok FF felhasználó simán visszatérhet az IE8 hoz. Firefox nem jó, lassú, zabálja a memóriát, csak vannak olyan kiegészítései, amik máshol nem elérhetők, és egy átlag felhasználó számára ismerős a felület. A Chrome számomra érthetetlen. Az egyszerű júzerek nem értik, mert a felület pont annyira van átszabva hogy idegen legyen, a hardcore netezőknek meg nincsenek meg a megszokott eszközei. Szerintem így csoda hogy ekkora részesedése van egyáltalán. (Mondjuk googlebot majd elkezdi chrome-nak azonosítani magát, aztán ahogy a statisztikák emelkednek, sok légy nem tévedhet elven simán el lehet terjeszteni :))
Igazán nem kötekedésképp, csak hogy tisztázzuk:
- az AJAX egy módszer (eszköze a javascript),
- a Flex pedig egy technológia, gyári supporttal
A kettő nem vetélytárs. A flex képességei nagyságrendekkel a javascript felett vannak. Bár lehet elfogult vagyok, de vajon javascripttel hány másodpercbe telik ugyanazt a webes kódot asztali alkalmazásba befordítani?
Én egy kicsit futurisztikusabb előrejelzéseket írtam, olyik csak 2020 körülre jön be, de hát én ezt szeretem.

kgyst.blog.hu/2008/12/30/predikciok_2009_re
@.:: WITA.hu Joe ::.: A jutubon már jóideje kint van, és az az oldal inkább célcsoportja a krómnak mint a sima gugli főoldal. Kétségtelen, hogy a gugli főoldalt többen kattintják, de mondom az esetleges váltóknak (pl: firéről krómra) a jutub jobb terep. Ezt a gugli fel is mérte gondolom. Mégsem nőtt robbanás szerűen a használók száma. A gugli is többet várhatott a krómtól. Ha meglesznek a kiegészítők akkor többen használják majd. Én elsősorban emiatt használok firefoxot. Több hasznos kiegészítő van (adblock, különböző letöltősegédek) ami miatt firézek.
Mindenki kritizalta az iPhone-t hogy le van korlatozva a brutuszsza.. tessek, sok tescos papir kutya :)
@T@Z: Bluetooth 2.0-nál asszem vmi 100 m a hatótáv. De lényegesen több, mint az 1.2-es 10 métere...
@Kamela: Keress rá a neten hogy flash vs. ajax, vagy flex vs. ajax, és meglátod, nagy irodalma van az összehasonlításuknak. :)
A bluetoothttal én sem értek egyet, szerintem a ki be kapcsolgatás miatt elég hallott dolog, senki sem használja és nem is fogja bekapcsolni azért, hogy hátha a tesco rányom egy üzenetet. Az smst lehet, hogy nagyobb arányban fogják használni, de amelyik cég komolyan beveti azt elsöpri a népharag.

Nekem az lesz a legérdekesebb mit csinál a google idén. A chrome tuti előre fog törni, szerintem azonban egy súlyos stratégiai hiba volt, hogy nem csináltak belőle mac és linux verziót. Annyira utálják a microsoftot, hogy a HÁBORÚ teljesen eluralkodott a lelkükön. Linuxon és macen könnyedén szereztek volna tábort és statisztikailag jóval több felhasználójuk lenne.

Én azt várom már nagyon, hogy nyugaton a nyelvtechnológia mikor válik szerves részévé a webnek. Az angol alkalmazások nagy része bevetésre érett. Az lesz az igazi forradalom. De ez még lehet, hogy várat egy két évet.
"A Tesco decemberi bejelentése után egyre több cég fogja használni a bluetooth-ot és az SMS-t marketingcélokra"

Egyre több cég elmehet a kurvaannyába. Nem elég hogy teletömik a postaládámat szeméttel, még a mobilomra is pályáznak? Szarom le hogy 19 forint helyett 18 a zsömle a Tescoban akciósan.

"az IE 8 az egyszeri felhasználóknak tökéletes lesz a heti 1-2 internetezéshez."

Nem értem az egyszeri felhasználónak miért nem jó a hatos... Aki már ért hozzá/érdeklődik a net iránt annyira hogy frissíti a böngészőjét, és IE-t rak fel, sikeres ember nem lehet :)
1. Én a magam részéről meglepődöm, hogy egyáltalán van még ember, akinek a BT-je látható, mert bármilyen ilyen rendszer garantáltan a rosszindulatú reklámok mellett a vírusok melegágya.

2. Érdekes, hogy mindenki meg van győződve arról, hogy a Chrome csak a Firefoxhoz "hasonló" addonokat fog engedni, nem pedig ugyanazokat. Értem, hogy ez utóbbi nagyságrendekkel nehezebb, de remélem, a Googlenek lesz annyi esze, hogy nem csinál egy semmi mással sem kompatibilis "oprendszert", amire, 10% geek kedvéért külön kell fejleszteni.

3. Valszeg a Chrome a Ff rovására fog terjeszkedni, de ez utóbbi meg az IE rovására, akármit is csinál az M$, a júzer leginkább azért próbálja ki, mert ez egy alternatíva, aztán, az alapból feltett (ha jól emlékszem) Adblocknál észre veszi, hogy nincs banner, amit a M$ soha nem fog bevállalni. Az IE-nél szvsz nincs lyan kötődés, hogy nem tudod otthagyni, a Ff-nél az extensionok miatt van. Ügyes, nagyon ügyes.
@Rung András:
Linuxra praktikusan van Chrome, asszem, Chromium néven fut. Nekem megy, igaz öt alverzióval lemaradva, stb.
Kicsit homályosan fogalmazok, úgyhogy:

2. A Google remélhetőleg olyan addon api-t fog csinálni, hogy az Ff addonjait fel lehet tenni azonnal a Chromera is.

3. Az IE részesedése tovább csökken, az Ff kábé stagnál (nyer és veszít is), a Chrome nyer.
Ajjaj:

co.mments will be shutting down Jan 11

co.mments.com/

Mivel fogom követni a kommentjeimet???
én imádom a Google céget, de ez a Chrome még nagyon sok fejlesztést igényel

még a scrollozás sem működik benne rendesen, ha az egér görgetőjét megmozdítod, lerántja az oldalt a legaljára (legalábbis a Logitech egeremmel)

amgy egyetértek a VM-nal hogy minimum 2 nagybulis állami beszerzés ki fog derülni, bár inkább az a kérdés, hogy mennyi nem fog kiderülni
mókás vagy a w3schools statisztikáival, mert ott az FF 44%. valójában mindegyiket kb. le kell felezni, az IE 70% körül van. tehát a Chrome sincs 3%-on, hanem 1,x-en áll. azt, hogy ebből 10%-ra idén felmegy, azt én szkeptikusan látom, még akkor is, ha a Google tényleg ugyanazzal a gonoszsággal fogja nyomni, mint anno a Microsoft a Netscape ellen az IE-et.

a BKV e-ticketing pont úgy lesz botrány, hogy a nagyok nyerik, vagyis kormanyszovivo.hu 2 lesz, nem pedig úgy, hogy noname cég viszi. ez egyébként érdekes, hogyha noname nyeri, akkor biztos vajazás, ha meg nem noname, rendes közbeszben, akkor meg nagyon drága miatt van sikoltozás. igen, aki nem noname az kb. 3x akkora rezsivel dolgozik. egyébként ha vársz kettőt, akkor lesz kettő, te vagy az újságíró, bármiből tudsz botrányt csinálni, az embereket a tények már nem is érdeklik, hiszen percepcióban fel vannak rá készítve, hogy lesz botrány. ha nem lenne, téged szidnának, hogy nem találtál. furcsa világ ez itt ma Mo-n.
Meglepődnék rajta, ha az FF addonokat bármilyen formában is adoptálni lehetne a Chrome-hoz, mivel két teljesen különböző technológiára épülnek, _nagyon_ különböznek. :)

Az egyetlen lehetőség - ha majd lesz plugin API a Chrome-ban majd egyszer -, hogy újraírni az összes népszerű plugint Chrome alá. Egyik sem két perc, egy év meg főleg kevés rá, ez 2010 közepe-vége előtt nem várható szerintem.
Közbeszerzéseken mindenütt alapból botrány van, én ezt a predikciót úgy módosítanám, hogy ha lesz két nagy IT közbeszerzés, akkor lesz két nagy botrány.
Szerintem az IE reszesedese a 2009-es evben tovabb fog csokkenni.

Nezzuk a joslatot (2009 december - net applications):
IE - 60% (12% ie6, 33% ie7, 15% ie8)
FF - 26%
Safari - 10%
Chrome - 5%
Opera ~ 1%

------

Versenyt kialtok! :)
@is: Inkább az a furcsa Mo.-on, hogy ezeknek az eseteknek semmi következménye nincs.

Engem nem zavar ha nagy cég nyeri, egy 50 milliárdos tendert nyilván nem tudnak 10 fős cégek biztonsággal megvalósítani.

De komolyan, bár ne kellene botrányos esetekről írni!
@nemeseri: ezek gondolom globális statisztikák, Európában és Magyarországon is valamiért sokkal nagyobb a Firefox részesedése, mint a tengerentúlon.

Az én oldalamon pl 2008 decemberben 53/40 az arány a Fox javára. 2007 decemberében még 52/42-re vezetett az Explorer. Június-július körül történt valami (Download Day?) amikor látványosan ugrott egy nagyot a róka, de addig is szépen fokozatosan nőtt az IE rovására a részesedése, és azóta is folyamatosan ez a tendencia. Szóval én nem tartom kizártnak a 35% IE - 10% Chrome - 50% Firefox - 5% Opera + egyéb felállást Magyarországon, az év végéig.
BT ugyben: ez egy eleg szomoru tortenet. Lehetne okos es a felhasznalok szamara hasznos dolgokat csinalni, ha nem az lenne varhato, hogy a buta es zavaro dolgok jelennek meg eloszor, vagy ha legalabb csunyan lebuntetnek azokat, akik igy spammelnek. En dolgoztam is olyan ilyen projekten meg 2003-ban, be is mutattuk egy konferencian. Marmint mi nem a spammelest demuztuk, hanem egy szolgaltatast (illetve a technologiat). Persze opt-in.

De hat sajnos minden eszkoz eseteben lesznek, akik a leheto legbutabb modon fogjak hasznalni, mert addig terjednek a kepessegeik, ezzel viszont ebben az esetben - ahogy a bosszankodo kommentelok reakciojabol is latszik - elveszik a lehetoseget az ertelmes megoldasok elol. Raadasul sajat maguk alatt is vagjak a fat, mert ma ugyan meg el lehet adni a tecsonak 30 spammelo BT AP-t, de ket ev mulve tenyleg mindenki lathatatlanna tett BT-vel fog maszkalni, es akkor mar az a bolt se fog menni. Ezzel szemben a felhasznalo szamara is erteket hordozo szolgaltatasok eppen, hogy bovitenek a piacot. Na mindegy, az en joslatom ebben a temaban az, hogy meg ket-harom inkompetens ceg elkezd spammelni, nehanyan felnyomjhuk oket az NHH-nal, akik el fogjak utasitani az ugyet jo esellyel az eljaras meginditasa elott.

2., Android: nem valik igazi tenyezove. A fejlesztok szeretni fogjak, most is szeretik, de nem lesz akkora marketing hatszele, mint az iphone-nak (ami fejlesztesi szempontbopl szerintem tovabbra sem szamottevo piaci tenyezo), igy nem tud olyan gyorsan piaci reszesedest sem szerezni. Sajnos. Ha tevedek, azzal csak jol jarok :).

KGyST: :(
@atleta.hu:
1. Történelmileg úgy alakult, hogy a BT egy totál használhatatlan technológia lett, az töri fel, aki nem akarja, viszont a headset állandóan lekapcsolódik, stb. Sajnos nem internetes cégef fejleszettek a telcsihez valamit, hanem telefongyártók találtak ki hálózati eszközöket.

2. Az ilyen dolgok akkor lesznek használhatók, amikor minden telefonon futni fog vírus- és reklámölő program, az egy kicsit odébb van. De egyébként nagyon nehezen tudom az a szituációt (így emberileg-pszichikailag) elképzelni, hogy valaki egyensúlyoz öt rekesz pillepalackkal, és közben elővesz egy telefont a reklám megnézéséhez. Bárhol, bármikor. Amikor már hajlandó lenne elővenni, már otthon lenne.

3. Android: a Google szerintem sikerre fogja vinni, és remélem is. Az, hogy a fejlesztők most szeretik, az alapja annak, hogy amikor igazán bevezetik, már jó szoftverellátottsága legyen. Időarányosan jól állnak szvsz.
Szerintem pedig 2009-ben a Google meg(v)eszi a Firefox-ot :)
@PR32: A bluetooth szabványban van 10 m-es és 100m-es class is, ha jól tudom kezdetektől fogva.
@Gery Greyhound // Megújult a bestofgyurcsany.hu >>: Valoban nem kizart, mert mo-n az ff felhasznalok aranya a vilagon az egyik legjobb. A net applications - elvileg - vilag viszonylatban mer..
www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp ==> Ez csak a w3schools statisztikája, egyetlen weboldal statisztikájából nem lehet következtetést levonni!!!

A Chrome részesedése nem 3% !!!
"It seems like more and more people lately have been linking to the W3Schools browser statistics page mistakenly thinking that those statistics are supposed to represent the Web as a whole.

Stop it.

The W3Schools browser statistics page only gathers data from the W3Schools server logs, which means it only counts W3Schools users. Most people who go to W3Schools are web developers (usually of the amateur-to-moderate range). Web developers are well-known to have dramatically lower Internet Explorer usage than average people."
a magyar Facebook felhasználók száma (most 70-80e?) meg fog 5-10x-eződni. (Facebook közösségi konszenzuson alapuló 100%-os magyar fordítása ugyebár nemrég készült el.)
@kirandulo:
Jelenleg 63 700 a magyar Facebook közösség, ha egy év múlva 120 000 lesz, az nagy szó lenne.
@Vén Márton: csak pontosítom magam: nekem az a meglátásom, hogy a közbeszerzés általános ostorozása helyett, amire nagyon rászorulna, a cégekre és emberekre, akik ebben a szar jogszabályi környezetben próbálnak valami eredményre jutni, folyik a botránykeltési vadászat. persze a rendszer kritikájához JÓVAL több hozzáértés kellene (pl. csak úgy nagyvonalakban ismerni, érteni kellene a közbeszerzési törvényt), mint ahhoz, hogy egy nagy számot látva rögtön botrányt kiáltsanak. a tavalyi botrányok mindegyike egyedi eset, szerintem a Posta-bicikli nem volt botrány, csak csinálták, az NFÜ-sben hülyeségre löttek, nem a lényegre, a kormanyszovivo pedig nem különálló botrány, hanem utána lehetett volna menni, hogy minden nagyobb ilyen IT beszerzés ilyen árakon megy, és vajon miért.

én kb. egy tucat közbeszerzést csináltam végig, voltam ajánlatadó, kiírás-készítő és bíráló is, 5 milliótól 300 millióig. megdöbbentő, hogy micsoda hozzánemértés mentén ítélkeznek egyes újságírók, orgánumok, közvélemény-befolyásolók az egyes esetekről.
@b.m.v.: A HTML 4.0 is gondot okoz az IE-nek, akkor mindek fejlesztik tovább. Meg minden browserben van olyan, amit másképp értelmez, mint a másik. Full valid XHMTL1.1 lap Foxban frankó, krómban náhol szét van esve.

Egyébként a krómmal kapcsolatban én a saját tapasztalataimat írtam le. Nem mondtam, hgoy nem fagy. De ha megakad pl a flash, akkor nem megy a kukába a többi tabom, sőt az aktuális sem, csak a flash része. És ez jó. Fejlesztéshez foxot használok alapból, netezésre pedig krómot. Érthető okoból szerintem.

Bár ez a böngészős téma mindíg is vallás kérdése. Van aki esküszik az IE-ra (6 v. 7). Én utálom. Nem csak a biztonság miatt.
Átlag user, vagy aki épp most tanul netezni, annak még a kék E betű megtalálása is kihívás, nemhogy még foxot hazsnáljon. Nem beszélve a fiatalokról. Ők is csak wiw-et, myvip-et meg hasonló dolgokat lesegetnek, meg msn, és lövésük nincs pl a foxról, nyomják IE-vel, mert más nekik a fontos. Tisztelet a kivételnek.
@KGyST: > 1. Történelmileg úgy alakult, hogy a BT egy totál
> használhatatlan technológia lett, az

Sajnos elegge az, viszont jelenleg az egyetlen valamennyire hasznalhato local service technologia. Evekkel ezelott (mondjuk ot eve), amikor elkezdtunk vele jatszadozni akkor voltt szo rola, hogy majd lesz UWB, meg uj specko, ahol 1-2 masodperc az inquiry, de aztan nem annyira lett.

> töri fel, aki nem akarja, viszont a

Nincs azon nagyon mit feltorni. Marmint ha biztonsagos kaplcsolatot akarsz, akkor ugyis mindig a felsobb retegekben kell implementalni azt. Ezt mar megszoktuk az ethernet ota, wifi eseteben sem art, ha van folotte egy VPN megoldas. A torogetesek a telefonok szoftver implementacioira iranyulnak inkabb, arra, hogy mindenfele komoly autentikacio nelkul kiadta nemelyik (korabban) a contact listat, stb. Ez nem BT hiba.

> Sajnos nem internetes cégef fejleszettek a telcsihez valamit,
> hanem telefongyártók találtak ki hálózati eszközöket.

Telefongyartok meg az intel, de nem igazan halozati eszkoznek szantak, csak annak is probaljuk hasznalni. Internethez nem sok koze van, madzag potlasra talaltak ki, aztan menet kozben alakult ugy, hogy mint minden madzagon, ezen is at akarjuk tolni a netet :).

> 2. Az ilyen dolgok akkor lesznek használhatók, amikor
> minden telefonon futni fog vírus- és reklámölő program, az egy kicsit odébb

Virusolesre nincs szukseg, a reklamoles is eleg egyszeruen megoldhato elvileg (nem nagyon kell hozza tartalomelemzes), nezegettem mar a Symbian API-t, de mintha nem lenne beavatkozasi lehetoseg meg. Egy remeny van, azt majd hamarosan kiprobalom. En azert hiszek benne, hogy ha legalabb a hatosag lebuntetne ezt-azt neha, akkor kevesebb ilyen eset lenne. Aztan idovel ugyis megjelennek a reklam szurok (pontosabban egyszeru tuzfalak).

> De egyébként nagyon nehezen tudom az a szituációt (így
> emberileg-pszichikailag) elképzelni, hogy valaki
> egyensúlyoz öt rekesz pillepalackkal, és közben elővesz
> egy telefont a reklám megnézéséhez.

Hat ez az, de ez a reklam. A szolgaltatas az meg az, amikor azt kapod es akkor, amikor szukseged van ra. Pl. arucikk keresot a vasarlas alatt. Ehhez persze nem kell BT, mehet akar mobilent folott is, de mondjuk egy egyszeru, korulbeluli belteri helymeghatarozast lehet ra epiteni.

> 3. Android: a Google szerintem sikerre fogja vinni, és remélem is.
> Az, hogy a fejlesztők most szeretik, az alapja annak, hogy amikor
> igazán bevezetik, már jó szoftverellátottsága legyen.

Jo sw ellatottsag az biztos lesz, es fontos a fejlesztok megnyerese (lasd meg a Symbian sokeves kapalozasat - na nekik nem sikerult), de ez meg nem ad el tul sok telefont sajnos. Bar biztos valtozik az emberek 'a telefon az telefonalasra valo' hozzaallasa, de az, hogy egy keszulek(csalad) nepszeru lesz-e, az elsosorban marketing kerdes. A szifont sem azert veszik, mert sok ra az alkalmazas. Azzal csak utolag racionalizaljak a dontesuket a vasarlok (nincs ra semmi forradalmian erdekes alkalmazas, az elerhetok tobbsege szemet, raadasul egy csomo minden, amire a techie felhasznalok vagynak megvalosithatatlan). Azert veszik, mert jol nez ki, mert kul, es mert konnyu hasznalni azokat a dolgokat, amik beepitve jonnek.
@is:
Általában az ilyen dolgoknak az a vége, hogy a közbeszerzési törvény egy nagy rakás sz@r, az alapján nem is lehet épeszű vásárlást csinálni.

Asszem, a Tapolcai kórhát volt az, amelyik annyira totál eladósodott, meg nem működött, hogy be akarták zárni, a helyi erők meg azt mondták, akkor legalább privatizálják.

Most ott tartanak, hogy az adósság visszafizetése mellett a betegek elégedettségét mérve az országos első tízben vannak. Amikor megkérdezték a főnököt, hogyan csinálták, azzal kezdte, hogy ab start nem kell közbeszerezniük, tehát mindent gyakorlatilag féláron kapnak.
BT reklám érdekes kérdes, szerintem valami integrált rendszer kéne, wifivel, webes feluleten. BT ugye rövidtáv, jól bemárhető, meg lehetne csinálni egy sima dinamikus oldalba az adott áruház felülnézeti képét, aztán pedig bt-n keresztül be tudná lőni a vásárlót, fasza kis automap kéne, aztán lehetne deathmatchelni...amúgy áruházi wifit jobbnak tartanám, mint a bt cuccokat, bár azt el tudnám képzelni, hogy különféle árengedményre jogosító kódokat küldözgessenek szét a vendéget közt. Amúgy BT-t nagyon ritkán használok, az a baj, hogy minden, csak nem gyors meg egyszerű, emelett sávszélben sincs nagyon ott. Meg meríti a zakkumulátort is.

2009:
remélhetőleg migrálok windows 7-re meg dx10-re. Próbálom jobban integrálni a böngészőmbe a google jóságait, persze közben meg minden este eltolok feléjük egy imát, hogy ne haljanak meg, mivel a dokumentumaim és egyebeim 90%-a weben van.

Valószínű, hogy növekszik magyarországon a google keresőn és mailen kívüli szolgáltatásainak használata, vagy legalábbis jó lenne, ha az m$ katonák átállnának inkább gdocs-ra vagy bármire, csak ne kelljen wordöt látnom a gépemen.

Chrome nem lesz vízzavaró szerintem, talán 2k10.ben, bár néha minden jobb, mint FF...Viszont androidban reménykedek, talán 2009 végére tudok venni egy használt g1-et.

IE8-at megnéztem kicsit, de nem fogott meg, mindenki ragaszkodik a megszokott interface-eihez, szerintem legalábbis. Windows7 viszont szimpatikus lesz, ha kijön, a vista nagyjából olyan volt a winfos evolúciónak, mint a millenium.

2009?

Erdekes lesz.
Probaljak elterjesztetni a surface-t, a BT reklamokat (meg jo hogy iphonon nincs BT igy spam mentes leszek)
Az android elso probalkozasa nem lett tul nagy siker.
Szerintem a kovetkezo sem lesz az..
Telitett a piac szerintem mar annyira hogy ujat adjanak ki ,es sokan egyszeruen nem merik az ujdonsagokat kiprobalni.
Bar remelem tevedek es izgalmas versenyt lathatunk a symbian,windows,Apple,es an Android kozott.
iPhone nyaron robban ismet,valahol olvastam hogy tobbmagos processor lrsz benne.
Windows7:Az meg amugy is 2010 be jon,ha nem vesszuk alapul a csuszast ami MS nel mindig van