Blogvándorlás: miért ilyen bonyolult?

Képzeljük el azt a világot, melyben blogunkat az egyik szolgáltatásból a másikba egyetlen gombnyomással tudjuk migrálni. Körülbelül ez a törekvése a Google nemrégiben bejelentett open source projektjének.

A Google tulajdonában lévő Blogger.com blogszolgáltató összefogott (!) néhány riválisával - a LiveJournallal, a MovableType-pal és a WordPress-szel -, hogy felhasználóik számára megkönnyítsék a blogok postjainak és kommentjeinek migrálását egyik szolgáltatásból a másikba. 

A Google Blog Converters névre keresztelt kezdeményezés jelenleg a WP - Blogger, a Blogger - WP, valamint a LJ - Blogger konvertálást tartalmazza. A Google ígérete szerint a jövőben BlogML- és adatszinkronizáció-támogatás is várható. 

Idehaza a blogszolgáltatók mindezidáig nem ültek le egymással, és nem egyeztek meg arról, hogy hogyan biztosítsák felhasználóik számára a blogtartalom migrálását. Általában egyedileg (a befogadó szolgáltatótól kért segítséggel) lehet megoldani az ilyen migrálásokat. Szabványosított automatizmus nem áll rendelkezésre.

Remélhetőleg egyszer idehaza is eljön az a világ, amikor a "a te blogod, a te adatod" elv mentén segítik majd a szolgáltatók a szolgáltatásközi vándorlást. Mert ha egy blogger menni/jönni akar, akkor bizony menni/jönni is fog. Megkeseríteni az életét pedig egyik szolgáltatónak sem lehet érdeke.

Címkék: google blogok blogszolg blogger.com wordpress movable type livejournal
2009.01.11. 18:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem elég a költözés megkönnyítése. Akkor korrekt a blog szolgáltató, ha a redirectet is engedi költözés után egyideig ;)
Télleg dícséretes volna, ha itthon is megcsinálná valaki a 3-4 major szolgáltató közül.

Én egy köztes formátumot tartok amúgy a legjárhatóbb utat (vmi xml-alapú cuccot).

Állítólag egyedileg, muhahaha, mindenki ezt mondja :)

Amúgyis az lesz a jófiú aki kezdeményezi, szóval kedves blog.hu.. hint hint hint
majd jönnek ilyen Benjamin félék :), akik írnak olyant, ami kimenti a blogtérből a szettet, és betolja wp-be. köszi érte ;) , egyszer nagyon hasznos volt, sok munkától kímélt meg... de nyilván ez senkinek nem érdeke, hogy megkönnyítse a meglévő "ügyfél" távozását, előbb lesz importálás direktbe, mint export... végül az lehet még jobb ötlet... add meg a blogteres user/passod, és áthuzza a bloghura, meg fordítva...
Jár érte valamilyen plusz pont a Google-nél ha a nála hosztolt tárhelyen írom a Blogomat?
bémintbence: a freeblogos exportot beeszi a WP simán.. (import rss-sel), egy klikk. a kommentekhez kell script.
van, ahol még export sincs, szerintem az a leggázabb.
A Blogger.com "a te blogod, a te adatod" meghirdetésével eljövő, a Blogger berkein belül használható blog összevonó lehetőséget volt alkalmam működés közben megtapasztalni, és meg kell mondjam, nagyon flottul megy. Ha ez ilyen fájdalommentesen fog működni a különböző szolgáltatók között is... Az már valóban egy új világ lesz.
Amikor sztahanov nehezen minősíthető kommunikációs stílusa miatt elköltöztettem a cuccomat a blog.hu-ról a blogspot.com-ra, akkor sajnos még nem volt meg ez a Google Blog Converters. A folyamat nálam az volt, hogy a blog.hu-ból exportált xml-t importáltam a wordpress-be, és onnan exportáltam egy újabb xml-t, és egy neten talált java-s programmal (code.google.com/p/blogsync-java/) behúztam az egészet a blogspot.com-ba. Működött jól, de sajnos a kommentek elvesztek.
A szolgáltatóknak miért érdeke, hogy segítse a userek könnyű elvándorlását?

Ez csak igen tudatos userek esetében lehet szempont, aki csak akkor jön hozzám, ha tudja, hogy adott esetben könnyen továbbállhat.

A felhasználók hány százaléka ennyire tudatos? Az átlagbloggerből hányan tudják,hogy mi az a blogexport?
tökre mint a számhordozás bevezetésénél. aztán szépen lassan minden szolgáltató lehetővé tette. mondjuk ott volt trv-i szabályozás, itt meg majd legfeljebb a tömegek tudnák kikényszeríteni...
@cett: a szamhordozhatosag jo pelda. hiszen itt nem csak arrol van szo h a blogszolgaltato megkonnyiti a tavozast, hanem arrol is h cserebe megkonnyiti az erkezest is. az alapelv az h ha a juzer dontott, ugyis el fogja vinni / at fogja hozni a tartalmat. es ebben semmilyen nehezites nem fogja kedvet szegni.
Sok blogot költöztettem már át. Van szkriptem Blogteres xml file-ra, ami WP alá húzza be a tartalmat, Joomla->WP, stb. Elvileg a word-press.hu-n megjelentetik, innen le tudja tölteni, akinek szüksége van rá.
@jop: csak a legjobb az lenne h ha ez a funkcio mindenki szamara egyszeru es konnyu lenne. egy klikk, autentikacio, es ennyi.
részemről ez az egyik oka, hogy "saját" wordpress-szel próbálok alkotni valamit, ez persze rengeteg hátránnyal jár, de akkor exportálok, amikor akarok

bár nincs sok olyan szolgáltatás, ami szükség esetén bevenné, de reméljük most majd javul a helyzet :)
Sztem az lesz, hogy ha megvan egy klikkre ez az átjárhatóság, akkor frissítenek egy nagy fincsiséget a Bloggeren.
Én maradok a Google Bloggerénél. FTP-vel feltolthetem bárhová, importálható, exportálható.

Nekem tokéletes. :D
@hírbehozó: Igen, ez lenne az igazi, de ismerve a hazai szolgáltatók hozzáállását, nem nagyon hiszem, hogy a közeljövőben lesz rá példa. Bár ne nekem legyen igazam.
@HH: freeblog migráció - magyarul házon belül szervezz egy Import-feature group-ot:) A blogteret meg szerintem már elhagyta mindenki aki akarta, ki lenne a negyedik szolgáltató?
@hírbehozó: Nem is kell annak lennie. Onnantol kezdve, hogy az egyik helyen tudsz XML-be exportalni, a masikon meg tudsz onnan importalni mar csagy egy db XSLT file kerdese az egesz. Ez meg ugy latszik hogy a freeblogon meg a blog.hu-n is megy.

Ezt persze az egysegsugaru juzer nem fogja megirni maganak, de blogszolgaltatokozi egyeztetobizottsag sem kell hozza. Nekiugrik egy unatkozo fejleszto, es osszedobja nehany ora alatt. A lenyeg az, hogy el tudd vinni az adataidat valami hasznalhato formaban.
Ezért hosztolom a saját blogom saját magam. Igaz, nem vagyok grátisz promózva a pl. blog.hu főoldalán, de jó tartalom esetén Google bácsi úgy is küldi a népeket százával. Végülis pedig mindegy mennyien olvasnak, mert úgy sincs bevételem belőle... :)
A Freeblog legalább importál - ugyan nem automatikusan, hanem a gépház közremuködésével - bármilyen más rendszerből.