Először havazás, aztán csend

Szabó Gergely, Webisztán

Vasárnap éjjel. Itt az idő, hogy oly sok tökölődés után végre vegyek egy nagy levegőt, és olyat tegyek, amit normális ember soha: működő XP “Professional” helyére Win7 “Bizonytalankodót” telepítsek. Lesz, ami lesz. Gyors backup a legfontosabb adatoknak, és már fut is a telepítő a külső vinyóról.

Mózes, Jézus és Ábrahám egyszerre pillant le rám. Az ő lelki erejük szórja szét a Windows-logó körül a négyszínű fényt, midőn bootolásnak ideje jövend. De ni: akad a process bar! A Lenovo T60p ventillátora felhörög. Fagyás. Dermedt csend.

Hot restart, ez maradt utolsó fegyverem. Szöknek az ábrándok, a sok közös emlék búsan visszacseng e büszke múltból. A restart megsegít. Zakatolnak a vistás dizájnelemek az 1600 pixeles kijelzőóceánon. Új erőre kap Káin és Máté apostol. Ők ketten, szent kezeikkel rakosgatják az ikonokat a deszktopon, s bent, a registryben is az ő tökéletességük bújtatja helyükre a biteket. Halleluja, működő friss béta oprendszer. Mégiscsak létezik. Van remény. Ó, Istenem.

Ám az ifjonti hév egyre s egyre többre vágy’. PS CS3 installal Win7 upgrade-et vegyíteni, az ám! Épp Twitteren újságolom a nagy hírt, hogy Isten nagy, Isten megsegít. Mire a kékhalálnál is végzetesebb átok szakad az égből reánk: villám csap át a T60p-n, a kijelző még pislog egyet, és erőtlen bípelés közepette kileheli utolsó programsorait. Ma este kétszer alkonyul.

Hétfő van, minden napok legundokabbika. Kérlelem a földön mozdulatlan fekvő gépet, éledjen, adjon új esélyt. Rádugom a tápot, nincs más remény: intubálni kell. Mind hiába már. Lekuporodok a földre melléd, ó, te sírig jó barát.

Fekete hó pereg le a Pokol kopffáiról. Kirajzolják a szürke köveken: offline.

 

Sasvári József, Plastik média

Épp telefonáltam munka ügyben egy kimondottan kellemetlen nap végéhez közeledve, amikor fura rajzolatokra lettem figyelmes a képernyőn, ablak-tájon. “Miafa”, mondtam is magamban, mert akkor még a telefonon voltam. Nem tulajdonítva nagy jelentőséget a dolognak tovább folytattam a beszélgetést, majd utána kezdtem ráncolni a szemöldökömet. Érdekes módon az egér működött, de semmi nem reagált.

Az első reboot.

Szürke képernyő, Apple logó. Rövid szünet, ezen a ponton az ember még azon gondolkodik, hogy mi lesz a következő taszk. Viszont amikor belefagy a boot képernyőbe (ez Mac-en egy szürke vízesés jellegű vizuális kép, mintha fentről omlana alá a KÓR), az ember elmereng. Ott és abban a pillanatban azonnal bizonyossá válik a felől, hogy mi van: hardver probléma, de csak sokkal később válik igazán égetővé és kínzóvá.

Az univerzumok ezen a ponton válnak ketté: addig a pillanatig, a boot fagyás pillanatáig tartott az egyik, a “normális” univerzum, onnantól pedig rákerültünk az “alternatív” idő-ösvényre, ahonnan másfajta síkon kezdenek folyni az események. Onnantól hirtelen nem az lesz az érdekes, ami eddig volt, a prioritások egyből átrendeződnek.

Először havazás, aztán csend.

Fazekas Dániel (fds) és Horváth András (xms) az első két személy, akiket felhívok. Mindketten megnyugtatnak, hogy üljek le és ne idegeskedjek feleslegesen. Ha tartózkodna valaki a szobában, hozna egy pohár vizet, ami egészen biztos kámfor ízű lenne, de azt amúgy sem érezném tisztán, csak szélről, mint amikor ma a gépkocsi szerviz amúgy is kis méretű mosdójában a piszoárban mellém állt valaki, akinek nem tudtam nem periférián látni a farkát. (Miért nem az ülőkésbe folyat az ilyen? Mi abban a jó, hogy egymás mellett lengetünk?)

Itthon várom a csodát. Megpróbálok még kettő bootot, hátha megjavult a gép, persze semmi nem történt, ugyanúgy beleszürkül. 2009-ben már nincs sad mac ikon. Handrás azt tanácsolja, hogy hívjam fel az Apple erre a célra létrehozott 06 80-as telefonszámát, ami már magyarul is beszél, de a női hang bontja a vonalat 17 óra után. Majd holnap, fátter.

A barátnőm, áldott jó asszony, megengedi, hogy leüljek az ő laptopja elé és target disk módba tegyem az elhalálozottat, bár előtte létrehoz nekem egy új kontót a számítógépén. Ez így korrekt: ez az enyém, az a tiéd, nem vizelünk egymáséba. Az élettársi kapcsolathoz is hozzátartozik némi privacy, még háborús időkben is.

Az est hátralevő részét egy 256 megabyteos céges Windows XP és egy 8 gigás pen drivera költözéssel töltöm. Holnap páratlan nap van, így autózni fogok a Macintosh szervizbe. 2009. január 12-e van, hétfő.

Címkék: kibaszott élet
2009.01.12. 21:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LOL ehez nem lehet mit hozzáfűzni... xD sok sikert holnap
hátigen, win7 PC-n úgy faszán működik, ha az oldallapot leveszem, majd egy asztali ventilátorral helyettesítem. CS3 akad, CS4 XP-n is akadott vala, de valószínű a hiba az én készülékemben található. Szebb napot ;)
Elárulja valaki, hogy milyen szuper dolgot tud a Win7, amiért érdemes lecserélni rá a működő rendszert?
nálam semmi baja a windows7-nek eddig egy hibaüzenetet adott ki azis azért volt mert kivettem egy cd-t amiről éppen telepítettem...
am a működő rendszert NEM érdemes lecserélni, mert ez egy BÉTA állapotú operációs rendszer, így senki nem garantálja, hogy flottul fog menni mindennel... viszont pl nálam egy sima gépen ( 1.6 core duo, 1.5giga ram 160 vinyó, 128 grafikus ) szal ezen sokkal gyorsabb mint az xp ( úgy hogy csicsásabb mint a vista ) és mondom eddig semmi baj vele...
@alexboy: nem a win7 az oshibas. eleve felso leguti hardverproblemak voltak, amik most attetelesse valtak. xp alatt is haldokoltunk mar parszor. csak most lett akut. ez van.
@alexboy:
Amikor kivetted a CD-t, jelentkezett az a W95 óta jelen lévő hiba, hogy a felbukkanó ablakon lévő 3 gombból (azt hiszem ismét, tovább, mégse) bármelyiket nyomod, visszatér az ablak? Engem rohadtul tud idegesíteni amikor felbukkan. Nem hiszem el, hogy nem tudták megoldani. Vagy a Win7-ben már jó?
A "kontó"-ért ezennel átnyújtom a Kazinczy Emléktársaság bronzplakettjét :)
Nesztek nektek gyerekek!
Kellett nektek eme rendszer?
Emez nem felelt meg?
Feljebb mentetek de lejjebb estetek?
Elkeseredtetek s merengtetek?
Szenvedtek mert resetelnetek kell?
Lehet!
De ne legyetek kedvetlenek, keressetek fel eszmecsere-webhelyeket! (merevlemezetek tele lesz szemetelve..)
Lehet, hogy csak én tudok olvasni, miszerint az ügynek SEMMI köze a Windows 7-hez, hanem a laptop halálozott el?
Srácok, sajnálom.
(December 27.: BIOS frissítés, restart, BIOSba belépés, ez hiba. Toshiba L40 kihuny. Szerviz értetlenkedik, de majd megjavítják)
@terry_sanfransisco: igen, hat azert azt nem feltetelezem h a win7 kepes olyan szinten bezuzni a hardvert h meg se nyikkanjon utana a gep. mondom, nem megfagy, hanem eletjelet sem mutat. semmit.
Ezek szerint megterhelte a win7 fáradt, agyonnyűtt laptopod szívét, és feladta... Túl sok volt a jóból, az újból és a változásból... Ámen.
Lovag, az a kérdés nekem a winamp által generálódott, és azért tette fel, mert éppen a cd-ről játszotta az adott zenét, és hát közben a cd-t kivettem így kaptam egy jelzést hogy tegyen vissza amúgy két gomb volt egy ok meg egy mégse ( angolul történt ugye az egész ), szal már nem az az idegesítő volt. nekemis xp alatt csinálja minden a winamp meg a bs player is de mostmár inkább adok neki valamit ami a kezembe kerül :-D
Az összes Windows-verzió alkalmas torrent kliens futtatására, a világon levő windows-t futattó számítógépek 54.000.000.000.000.000.000 trilliárd dollár kárt okoznak a zeneiparnak naponta. Ez a blogbejegyzés alkalmas arra, hogy kedvet csináljon egy új Windows operációs rendszer kipróbálására és ezáltal közvetve illegális letöltésekre bujtja fel az olvasókat, ezért a poszt írója kártérítést köteles fizetni nekem.
Drága szerzők
Ajánlom önöknek a modorosblog sürgős tanulmányozását.
:)
Ez tetszik.
A win 7 telepítés vége kicsit olyan, mint egy Shakespeare szöveg...
Letoltottem es a hetvegeig fel is teszem. Mivel a toshiba P100-as laptopom alapbol nem akar a XP-vel egyuttmukodni, ezert csak Vista es Win7 osszehasonlitas lesz. Bar nem igerem ilyen melysegu dramaturgiaval fuszerezni.